• Sonuç bulunamadı

Verilmiştir.

Tablo 37. Çalışma Aşamasında Oluşan Farklara İlişkin Ortalama Puan ve Standart Sapma Değerleri

Gruplar n

x

SS

Deney 9 8,84 ,73

Kontrol 9 7,24 1,03

Eserin çalışma aşamasının genel değerlendirme sonuçlarına göre, deney grubunun x =8,84 puanı ile kontrol grubunun x =7,24 puanı arasında eseri çalma performansı açısından oldukça yüksek düzeyde bir farklılığın oluştuğu görülmektedir. Dağılımın standart sapma değerleri incelendiğinde, deney grubunun kontrol grubuna göre daha homojen özellikler taşıdığı ileri sürülebilir.

Tablo 38. Çalışma Aşamasında Oluşan Farklara İlişkin Mann-Whitney U Testi Sonuçları

Grup n Sıra Ortalaması Sıra Toplamı U P

Deney 9 13,56 122,00

Kontrol 9 5,44 49,00 4,000 ,001

Çalışma aşamasında oluşan farklara ilişkin ortalama puanların Mann-Whitney U testi sonuçları incelendiğinde, deney grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılığın olduğu görülmektedir[U=4,000,p<05]. Sıra ortalamaları dikkate alındığında deney grubunun kontrol grubuna göre deşifre aşamasında daha başarılı olduğu ileri sürülebilir.

Başka bir anlatımla deney grubu kontrol grubuna oranla çalışma aşamasında daha başarılı olmuş, başarı farklılıkları da anlamlı bulunmuştur. Deney grubuna verilen hazırlık etüdü öğrenci başarısında kayda değer bir iyileşme sağlamıştır.

3.2.1.Tartımları Çalabilme Açısından Oluşan Farklara İlişkin Bulgular ve Yorumlar Aşağıda Verilmiştir.

Tablo 39. Tartımları Çalabilme Açısından Oluşan Farklara İlişkin Ortalama Puan ve Standart Sapma Değerleri

Gruplar N

x

SS

Deney 9 9,22 1,37

Kontrol 9 8,18 1,37

Eserin çalışma aşamasının genel değerlendirme sonuçlarına göre, deney grubunun x =9,22 puanı ile kontrol grubunun x =8,18 puanı arasında eserin tartımlarını doğru çalabilmede azda olsa bir farklılığın oluştuğu görülmektedir. Dağılımın standart sapma değerleri incelendiğinde, deney grubu ile kontrol grubu arasında homojen özellikler taşıma açısından fark olmadığı ileri sürülebilir.

Tablo 40. Tartımları Çalabilme Açısından Oluşan Farklara İlişkin Mann- Whitney U Testi Sonuçları

Grup n Sıra Ortalaması Sıra Toplamı U P

Deney 9 11,56 104,00

Kontrol 9 7,44 67,00 22,000 ,087

Eserin tartımlarını doğru çalabilmede oluşan farklara ilişkin ortalama puanların Mann-Whitney U testi sonuçları incelendiğinde, deney grubu ile kontrol grubu arasında anlamsız bir farklılığın olduğu görülmektedir[U=22,000,p<05]. Sıra ortalamaları dikkate alındığında deney grubunun kontrol grubuna göre eserin tartımlarını doğru çalabilmede daha başarılı olduğu ileri sürülebilir. Deney grubu ile kontrol grubu arasında anlamsız farklılık oluşmasının neden olarak görülen etkenler aşağıda açıklanmıştır.

Deney grubunun deşifre aşamasında tartımları doğru çalabilme açısından

x

9,48 puan aldığı, çalışma aşamasında ise

x

9,22 puanı aldığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Deney grubunun deşifre ve çalışma aşamaları arasında tartımları doğru çalabilme açısından çok az bir farkın oluştuğu görülmektedir. Bu küçük farkın deney grubu öğrencilerinin eseri temposuna yakın hızlarda çalmalarına bağlı olduğu düşünülmektedir.

Kontrol grubunun deşifre aşamasında tartımları doğru çalabilme açısından

x

6,44 puan aldığı, çalışma aşamasında ise x =8,18 puan aldığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Kontrol grubunun deşifre ve çalışma aşamaları arasında önemli bir farklılığın oluştuğu görülmektedir. Bu farkın öğrencilerin eseri çalışarak tartım kalıplarını tanımalarına ve eseri yavaş bir hızda çalmalarına bağlı olduğu düşünülmektedir. Verilen bilgilere dayalı olarak deney grubunun kontrol grubuna oranla tartımları doğru çalabilme açısından azda olsa daha başarılı oldukları söylenebilir.

3.2.2. Ezgilerin Seslerini Doğru Çalabilme Açısından Oluşan Farklara İlişkin Bulgular ve Yorumlar Aşağıda Verilmiştir.

Tablo 41. Ezgilerin Seslerini Doğru Çalabilme Açısından Oluşan Farklara İlişkin Ortalama Puan ve Standart Sapma Değerleri

Gruplar n

x

SS

Deney 9 9,29 1,08

Kontrol 9 7,55 1,37

Eserin çalışma aşamasında elde edilen değerlendirme sonuçlarına göre, deney grubunun x =9,29 puanı ile kontrol grubunun x =7,55 puanı arasında eserin notalarını/seslerini doğru çalabilmede oldukça yüksek düzeyde bir farklılığın oluştuğu görülmektedir. Dağılımın standart sapma değerleri incelendiğinde, deney grubunun kontrol grubuna göre daha homojen özellikler taşıdığı ileri sürülebilir.

Tablo 42. Ezgilerin Seslerini Doğru Çalabilme Açısından Oluşan Farklara İlişkin Mann-Whitney U Testi Sonuçları

Grup n Sıra Ortalaması Sıra Toplamı U P

Deney 9 12,56 113,00

Kontrol 9 6,44 58,00 13,000 ,012

Eserin notalarını/seslerini doğru çalabilmede oluşan farklara ilişkin ortalama puanların Mann-Whitney U testi sonuçları incelendiğinde, deney grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılığın olduğu görülmektedir[U=13,000,p<05]. Sıra ortalamaları dikkate alındığında deney grubunun kontrol grubuna göre eserin notalarını/seslerini doğru çalmada daha başarılı olduğu ileri sürülebilir.

Başka bir anlatımla deney grubu kontrol grubuna oranla eserin notalarını/seslerini doğru çalabilmede daha başarılı olmuş, başarı farklılıkları da anlamlı bulunmuştur. Deney grubuyla çalışılan hazırlık etüdü, öğrencilerin eserin notalarını/seslerini doğru çalabilme başarılarında kayda değer bir iyileşme sağlamıştır.

3.2.3. Akorları Çalabilme Açısından Oluşan Farklara İlişkin Bulgular ve Yorumlar Aşağıda Verilmiştir.

Tablo 43. Akorları Çalabilme Açısından Oluşan Farklara İlişkin Ortalama Puan ve Standart Sapma Değerleri

Gruplar n

x

SS

Deney 9 9,82 ,44

Kontrol 9 8,85 1,27

Eserin çalışma aşamasında elde edilen değerlendirme sonuçlarına göre, deney grubunun x =9,82 puanı ile kontrol grubunun x =8,85 puanı arasında, eserin akorlarını doğru çalabilme açısında önemli bir farklılığın oluştuğu görülmektedir. Dağılımın standart sapma değerleri incelendiğinde, deney grubunun kontrol grubuna göre daha homojen özellikler taşıdığı ileri sürülebilir.

Tablo 44. Akorları Çalabilme Açısından Oluşan Farklara İlişkin Mann- Whitney U Testi Sonuçları

Grup n Sıra Ortalaması Sıra Toplamı U P

Deney 9 11,39 102,50

Kontrol 9 7,61 68,50 23,500 ,087

Eserin akorlarını doğru basma/çalma açısında oluşan farklara ilişkin ortalama puanların Mann-Whitney U testi sonuçları incelendiğinde, deney grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılığın olduğu görülmektedir[U=23,500,p<05]. Sıra ortalamaları dikkate alındığında deney grubunun kontrol grubuna göre eserin akorlarını doğru çalabilme açısında daha başarılı olduğu ileri sürülebilir.

Başka bir anlatımla deney grubu kontrol grubuna oranla eserin akorlarını doğru basma/çalma açısından daha başarılı olmuş, başarı farklılıkları da anlamlı bulunmuştur. Deney grubuyla çalışılan hazırlık etüdü öğrencilerin, eserin akorlarını doğru basma başarılarında kayda değer bir iyileşme sağlamıştır.

3.2.4. Belirtilen Hızda (Tempoda) Çalabilme Açısından Oluşan Farklara İlişkin Bulgular ve Yorumlar Aşağıda Verilmiştir.

Tablo 45. Belirtilen Hızda (Tempoda) Çalabilme Açısından Oluşan Farklara İlişkin Ortalama Puan ve Standart Sapma Değerleri

Gruplar n

x

SS

Deney 9 7,33 1,58

Kontrol 9 5,11 1,83

Eserin çalışma aşamasında elde edilen değerlendirme sonuçlarına göre, deney grubunun x =7,33 puanı ile kontrol grubunun x =5,11 puanı arasında eseri belirtilen hızda çalma açısından oldukça yüksek düzeyde bir farklılığın oluştuğu görülmektedir. Dağılımın standart sapma değerleri incelendiğinde, deney grubunun kontrol grubuna göre daha homojen özellikler taşıdığı ileri sürülebilir.

Tablo 46. Belirtilen Hızda (Tempoda) Çalabilme Açısından Oluşan Farklara İlişkin Mann-Whitney U Testi Sonuçları

Grup n Sıra Ortalaması Sıra Toplamı U P

Deney 9 12,39 111,50

Kontrol 9 6,61 59,50 14,500 ,018

Eseri belirtilen hızda çalma açısında oluşan farklara ilişkin ortalama puanların Mann-Whitney U testi sonuçları incelendiğinde, deney grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılığın olduğu görülmektedir[U=14,500,p<05]. Sıra ortalamaları dikkate alındığında deney grubunun kontrol grubuna göre eseri belirtilen hızda çalma açısından daha başarılı olduğu ileri sürülebilir.

Başka bir anlatımla deney grubu kontrol grubuna oranla eseri belirtilen hızda çalma açısında daha başarılı olmuş, başarı farklılıkları da anlamlı bulunmuştur. Deney grubuyla çalışılan hazırlık etüdü öğrencilerin eseri çalma hızlarında kayda değer bir iyileşme/artış sağlamıştır.

3.2.5. Sabit Bir Hızda (Tempoda) Çalabilme Açısından Oluşan Farklara İlişkin Bulgular ve Yorumlar Aşağıda Verilmiştir.

Tablo 47. Sabit Bir Hızda (Tempoda) Çalabilme Açısından Oluşan Farklara İlişkin Ortalama Puan ve Standart Sapma Değerleri

Gruplar n

x

SS

Deney 9 9,77 ,44

Kontrol 9 9,07 ,86

Eserin çalışma aşamasında elde edilen değerlendirme sonuçlarına göre, deney grubunun x =9,77 puanı ile kontrol grubunun x =9,07 puanı arasında eseri sabit bir tempoda çalabilme açısından önemli bir farklılığın oluştuğu görülmektedir. Dağılımın standart sapma değerleri incelendiğinde, deney grubunun kontrol grubuna göre daha homojen özellikler taşıdığı ileri sürülebilir.

Tablo 48. Sabit Bir Hızda (Tempoda) Çalabilme Açısından Oluşan Farklara İlişkin Mann-Whitney U Testi Sonuçları

Grup n Sıra Ortalaması Sıra Toplamı U P

Deney 9 11,94 107,50

Kontrol 9 7,06 63,50 18,500 ,032

Eseri Sabit bir tempoda çalma açısından oluşan farklara ilişkin ortalama puanların Mann-Whitney U testi sonuçları incelendiğinde, deney grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılığın olduğu görülmektedir[U=18,500,p<05]. Sıra ortalamaları dikkate alındığında deney grubunun kontrol grubuna göre eseri sabit bir tempoda çalabilme açısında daha başarılı olduğu ileri sürülebilir.

Başka bir anlatımla deney grubu kontrol grubuna oranla eseri sabit bir tempoda çalmada daha başarılı olmuş, başarı farklılıkları da anlamlı bulunmuştur. Deney grubuna verilen hazırlık etüdü öğrencilerin eseri sabit bir tempoda çalma başarılarında kayda değer bir iyileşme sağlamıştır.

3.1.2.6. Duraksamadan Çalabilme Açısından Oluşan Farklara İlişkin Bulgular ve Yorumlar Aşağıda Verilmiştir.

Tablo 49. Duraksamadan Çalabilme Açısından Oluşan Farklara İlişkin Ortalama Puan ve Standart Sapma Değerleri

Gruplar n

x

SS

Deney 9 9,88 ,33

Kontrol 9 7,74 1,14

Eserin çalışma aşamasının genel değerlendirme sonuçlarına göre, deney grubunun x =9,88 puanı ile kontrol grubunun x =7,74 puanı arasında eseri duraksamadan çalabilme açısından oldukça yüksek düzeyde bir farklılığın oluştuğu görülmektedir. Dağılımın standart sapma değerleri incelendiğinde, deney grubunun kontrol grubuna göre daha homojen özellikler taşıdığı ileri sürülebilir.

Tablo 50. Duraksamadan Çalabilme Açısından Oluşan Farklara İlişkin Mann-Whitney U Testi Sonuçları

Grup n Sıra Ortalaması Sıra Toplamı U P

Deney 9 13,83 124,50

Kontrol 9 5,17 46,50 1,500 ,000

Eseri duraksamadan çalma açısından oluşan farklara ilişkin ortalama puanların Mann-Whitney U testi sonuçları incelendiğinde, deney grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılığın olduğu görülmektedir[U=1,500,p<05]. Sıra ortalamaları dikkate alındığında deney grubunun kontrol grubuna göre duraksamadan çalmada daha başarılı olduğu ileri sürülebilir.

Başka bir anlatımla deney grubu kontrol grubuna oranla duraksamadan çalmada daha başarılı olmuş, başarı farklılıkları da anlamlı bulunmuştur. Deney grubuyla çalışılan hazırlık etüdü öğrencilerin duraksamadan çalma başarılarında kayda değer bir iyileşme sağlamıştır.

3.2.7. İki el Uyumunu (Koordinasyonunu) Sağlayabilme Açısından Oluşan Farklara İlişkin Bulgular ve Yorumlar Aşağıda Verilmiştir.

Tablo 51. İki el Uyumunu/Koordinasyonunu Sağlayabilme Açısından Oluşan Farklara İlişkin Ortalama Puan ve Standart Sapma Değerleri

Gruplar n

x

SS

Deney 9 9,66 ,70

Kontrol 9 8,63 1,20

Eserin çalışma aşamasında ede edilen değerlendirme sonuçlarına göre, deney grubunun x =9,66 puanı ile kontrol grubunun x =8,63 puanı arasında eseri çalarken iki el uyumunu/koordinasyonunu sağlayabilmede oldukça yüksek düzeyde bir farklılığın oluştuğu görülmektedir. Dağılımın standart sapma değerleri incelendiğinde, deney grubunun kontrol grubuna göre daha homojen özellikler taşıdığı ileri sürülebilir.

Tablo 52. İki el Uyumunu/Koordinasyonunu Sağlayabilme Açısından Oluşan Farklara İlişkin Mann-Whitney U Testi Sonuçları

Grup n Sıra Ortalaması Sıra Toplamı U P

Deney 9 12,11 109,00

Kontrol 9 6,89 62,00 17,000 ,026

İki el uyumunu sağlayabilmede oluşan farklara ilişkin ortalama puanların Mann-Whitney U testi sonuçları incelendiğinde, deney grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılığın olduğu görülmektedir[U=17,000,p<05]. Sıra ortalamaları dikkate alındığında deney grubunun kontrol grubuna iki el uyumunu sağlamada daha başarılı olduğu ileri sürülebilir.

Başka bir anlatımla deney grubu kontrol grubuna oranla çalışma aşamasında daha başarılı olmuş, başarı farklılıkları da anlamlı bulunmuştur. Deney grubuna verilen hazırlık etüdü öğrenci başarısında kayda değer bir iyileşme sağlamıştır.

3.2.8. Çalma Tekniklerini Uygulama Açısından Oluşan Farklara İlişkin Bulgular ve Yorumlar Aşağıda Verilmiştir.

Tablo 53. Çalma Tekniklerini Uygulama Açısından Oluşan Farklara İlişkin Ortalama Puan ve Standart Sapma Değerleri

Gruplar n

x

SS

Deney 9 8,63 1,54

Kontrol 9 6,63 1,29

Eserin çalışma aşamasının genel değerlendirme sonuçlarına göre, deney grubunun x =8,63 puanı ile kontrol grubunun x =6,63 puanı arasında eserin çalma tekniklerini uygulama açısından oldukça yüksek düzeyde bir farklılığın oluştuğu görülmektedir. Dağılımın standart sapma değerleri incelendiğinde, kontrol grubunun deney grubuna göre daha homojen özellikler taşıdığı ileri sürülebilir.

Tablo 54. Çalma Tekniklerini Uygulama Açısından Oluşan Farklara İlişkin Mann-Whitney U Testi Sonuçları

Grup n Sıra Ortalaması Sıra Toplamı U P

Deney 9 12,61 113,50

Kontrol 9 6,39 57,50 12,500 ,013

Eserin çalma tekniklerini uygulama açısından oluşan farklara ilişkin ortalama puanların Mann-Whitney U testi sonuçları incelendiğinde, deney grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılığın olduğu görülmektedir[U=12,500,p<05]. Sıra ortalamaları dikkate alındığında deney grubunun kontrol grubuna göre eserin çalma tekniklerini uygulayabilmede daha başarılı olduğu ileri sürülebilir.

Başka bir anlatımla deney grubu kontrol grubuna oranla eserin çalma tekniklerini uygulamada daha başarılı olmuş, başarı farklılıkları da anlamlı bulunmuştur. Deney grubuyla çalışılan hazırlık etüdü öğrencilerin eserin çalma tekniklerini uygulayabilme başarılarında kayda değer bir iyileşme sağlamıştır.

3.2.9. Belirtilen Nüansları Uygulama Açısından Oluşan Farklara İlişkin Bulgular ve Yorumlar Aşağıda Verilmiştir.

Tablo 55. Belirtilen Nüansları Uygulama Açısından Oluşan Farklara İlişkin Ortalama Puan ve Standart Sapma Değerleri

Gruplar n

x

SS

Deney 9 5,03 1,41

Kontrol 9 2,85 ,88

Eserin çalışma aşamasının genel değerlendirme sonuçlarına göre, deney grubunun x =5,03 puanı ile kontrol grubunun x =2,85 puanı arasında eserin nüanslarını uygulama açısından oldukça yüksek düzeyde bir farklılığın oluştuğu görülmektedir. Dağılımın standart sapma değerleri incelendiğinde, kontrol grubunun deney grubuna göre daha homojen özellikler taşıdığı ileri sürülebilir.

Tablo 56. Belirtilen Nüansları Uygulama Açısından Oluşan Farklara İlişkin Mann-Whitney U Testi Sonuçları

Grup n Sıra Ortalaması Sıra Toplamı U P

Deney 9 13,28 119,50

Kontrol 9 5,72 51,50 6,500 ,003

Eserin nüanslarını uygulama açısından oluşan farklara ilişkin ortalama puanların Mann-Whitney U testi sonuçları incelendiğinde, deney grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılığın olduğu görülmektedir[U=6,500,p<05]. Sıra ortalamaları dikkate alındığında deney grubunun kontrol grubuna göre eserin nüanslarını uygulamada daha başarılı olduğu ileri sürülebilir.

Başka bir anlatımla deney grubu kontrol grubuna oranla eserin nüanslarını uygulamada daha başarılı olmuş, başarı farklılıkları da anlamlı bulunmuştur. Deney grubuyla çalışılan hazırlık etüdü öğrencilerin başarılarında kayda değer bir iyileşme sağlamıştır.

3.2.10. Belirtilen Parmak Numaralarını Kullanma/Uygulama Açısından Oluşan Farklara İlişkin Bulgular ve Yorumlar Aşağıda Verilmiştir.

Tablo 57. Belirtilen Parmak Numaralarını Kullanma/Uygulama Açısından Oluşan Farklara İlişkin Ortalama Puan ve Standart Sapma Değerleri

Gruplar n

x

SS

Deney 9 9,81 ,55

Kontrol 9 7,81 1,36

Eserin çalışma aşamasının genel değerlendirme sonuçlarına göre, deney grubunun x =9,81 puanı ile kontrol grubunun x =7,81 puanı arasında eserde belirtilen parmak numaralarını uygulayabilme açısında önemli bir farklılığın oluştuğu görülmektedir. Dağılımın standart sapma değerleri incelendiğinde, deney grubunun kontrol grubuna göre daha homojen özellikler taşıdığı ileri sürülebilir.

Tablo 58. Belirtilen Parmak Numaralarını Kullanma/Uygulama Açısından Oluşan Farklara İlişkin Mann-Whitney U Testi Sonuçları

Grup n Sıra Ortalaması Sıra Toplamı U P

Deney 9 13,44 121,00

Kontrol 9 5,56 50,00 5,000 ,001

Eserde belirtilen parmak numaralarını uygulayabilme açısından oluşan farklara ilişkin ortalama puanların Mann-Whitney U testi sonuçları incelendiğinde, deney grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılığın olduğu görülmektedir[U=5,000,p<05]. Sıra ortalamaları dikkate alındığında deney grubunun kontrol grubuna göre eserde belirtilen parmakları uygulayabilmede daha başarılı olduğu ileri sürülebilir.

Başka bir anlatımla deney grubu kontrol grubuna oranla eserde belirtilen parmakları uygulayabilmede daha başarılı olmuş, başarı farklılıkları da anlamlı bulunmuştur. Deney grubuyla çalışılan hazırlık etüdü öğrencilerin eserde belirtilen parmakları uygulayabilme başarılarında kayda değer bir iyileşme sağlamıştır.

3.3. Deney Grubu ile Kontrol Grubu Arasında Eserin Son Çalma Aşamasında

Benzer Belgeler