• Sonuç bulunamadı

Demeter Sendromu’nun Dayandığı Mitolojik Olay ve Kahramanlar

3. YÖNETİM LİTERATÜRÜNE YENİ METAFOR ÖNERİLERİ

3.1. Demeter Sendromu ve Mitolojisi

3.1.3. Demeter Sendromu’nun Dayandığı Mitolojik Olay ve Kahramanlar

Demeter Sendromu’nun dayandırıldığı mitolojik olay ve kahramanlar aşağıdaki tabloda özet şeklinde sunulmuştur.

Tablo 2.1: Demeter Sendorumu ve Kahramanları

MİTOLOJİ BİLGİSİ

Medeniyet Yunan Mitolojisi

Dönem Antik Yunan

Ana Kah ram an lar Demeter

Homeros destanlarında "güzel saçlı kraliçe", "güzel örgülü Demeter" diye anılan toprak ve bereket tanrıçası Demeter (adını "Ge-meter" toprak ana olarak açıklayanlar vardır) Hesiodos'a göre Kronos'la Rheia'nın kızı, ikinci tanrı kuşağındandır. Rheia'nın ilk kızı Hestia'dan hemen sonra doğmuştur.

Persephone

Persephone, Yunan mitolojisinde Zeus ile Demeter'in kızıdır. Persephone'nin asıl ismi Kore'dir. Hades Persephone ismini, O'nu yeraltına kaçırdıktan sonra vermiştir.

Hades

Hades (Antik Yunanca: Ἅιδης/ᾍδης), Yunan

mitolojisinde ölülere hükmeden yeraltı tanrısıdır. Zeus, yeryüzünün hâkimiyetini kardeşleri arasında paylaşırken Zeus'a gökyüzü, Poseidon'a

denizler ve Hades'e yeraltı düşer. O artık ölüler ülkesi tanrısıdır; ancak kötü değildir.

Zeus

Yunan mitolojisinde yıldırım tanrısı, tanrıların babası, titan ırkına mensup Kronos ve Rhea’nın üç oğlundan birisidir.

Hermes

Yunan mitolojisinde Zeus ve Maia'nın oğludur. Zeus'un habercisidir. Tanrıların en kurnazı sayılır, tanrıların en hızlısıdır.

Kronos

Yunan mitolojisinde Titan. Kronos Gaia ve Uranüs’ün çocuğudur 1. Nesil olimposluların babasıdır Zeus Poseidon ve Hades tarafından yenilgiye uğratılmıştır.

Rhea

Gaia ve Uranos'un kızıdır. Tanrıların anası ve

Dağlık bölgelerin tanrıçası olarak bilinir. Önceleri çoğunlukla Gaia ve Kybele ile eş

tutulurken sonradan, Olimpos Dağı'nda

yaşamamasına rağmen, Olimpian tanrı ve tanrıçalarının anası sayılmıştır.

Afrodit Aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodite, Zeus ile

Okeanos kızı Dione'den doğmadır. Poseidon

Denizlerin Hâkimidir. Kronos ile Rhea'nın ikinci oğulları olan Poseidon, Zeus ve Hades'in de kardeşidir. Üç kardeş babalarını tahttan indirdiklerinde Zeus, kardeşine Denizler Tanrısı unvanını vermiştir.

Hestia

Rhea ile Kronos'un kızı olan Hestia, Zeus'un en büyük kız kardeşidir. Olimpos'taki tanrıların en kibarı olarak bilinen Hestia, aile tanrıçasıdır, bu yüzden de günlük ev hayatında önemli bir yere sahiptir. Hiçbir mitolojik anlatımda yer almadığı gibi, Antik Yunan'da ona adanan tapınakları da olmamıştır.

Hera

Yunan mitolojisinde Zeus'un eşi ve ablası olan tanrıçadır. Roma'da Juno olarak bilinir. Babası Titanlardan Kronos, annesi Rhea'dır. Olympos tanrıları arasında kraliçe vasfına sahiptir ve Evlilik Kraliçesi olarak anılır.

Konu Özeti Bereket tanrıçası Demeter’in Kızı Persephone’un kaçırması üzerine üzülmesi ve bunu doğaya yansıtmasıdır.

Bu mitolojik olayı anlatabilmek için öncelikle ikinci ve üçüncü kuşak mitolojik tanrılardan bahsetmek gerekir. Mitolojilerde zaman tanrısı olarak isimlendirilen Kronos ile bereket tanrıçası olarak isimlendirilen

Rhea ikinci kuşak tanrılar arasında yer almaktadır. Bu iki tanrının evliliğinden ise üçüncü kuşak tanrılar olan Zeus, Demeter, Hera, Hades, Poseidon, Hestia isimli tanrılar ortaya çıkmıştır. Mitolojilerde anlatılan olaylara göre Zeus, 17 tanrıça ile evlilik yapmıştır. Bu evliliklerin hepsinden bu kısımda bahsedilmeyecektir. Bu evliliklerden ikiside Zeus’un kareşleri olan Demeter ve Hera ile olan evlilikleridir. Zeus’un Demeter ile olan evliliğinden Percephone isimli kızı olmuştur. Zeus’un diğer evliliklerinden olan çocuklarından biri de Afrodit’tir. Bu mitolojik olay şu şekilde özetlenebilir: Persephone ve Afrodit iki üvey kardeş olmalarına rağmen, güzelliği ile mitolojilerde ismi geçen Afrodit, diğer tanrılar ve titanlar arasında dikkat çeken Persephone’ u kıskanır: Afrodit, Persephone’dan kurtulmak için ölülere hükmeden yeraltı tanrısı olan Hades’i yeryüzü, doğa ve mevsim tanrıçası olan Demeter’in kızı Persephone’ a âşık eder. Hadesi Persephone’ a âşık olmuş ama kendi kardeşi olan Demeter’in bu evliliğe karşı çıkacağını düşünmektedir. Bu nedenle de Hades, Persephone’ u aramaya başlar. Kızını çok seven Demeteri kendi görevi olan yeryüzünü ihmal eder. Yeryüzü hiçbir şey büyümez, ağaçlar meyve vermez, çiçekler solar. Tüm zamanını kızını aramak için harcayan Demeter’in tüm aramaları sonuçsuz kalmaktadır. Ama bir zaman sonra Demeter, herşeyi bilen ve gören Güneş ile karşılaşır. Güneş, Persephone’un Hades tarafından yeraltına kaçırıldığını anlatır. Bunun üzerine Demeter, Zeus’a giderek kızının Hades’ in elinden geri alınmasını ister. Demeter’in kızını aramakla geçirdiği süre içinde yeryüzünü ihmal etmiş olması yüzünden, yeryüzünde hasatlar olmamış ve sonucunda da büyük bir kıtlık yaşanmaya başlamıştır.

İnsanların bu kıtlıktan dolayı sürekli şikâyet etmeleri ve yakarmaları yüzünden zor durumda kalan Zeus, Demeter’in talebini kabul eder. Zeus habercisi olan Hermes’ i, Persephone’ u annesine geri getirmesi için Hades’ i ikna etmek için yollar. (Hermes, Zeus’ un 17 evliliği içinde Maia ile evliliğinden olan oğlu tanrıların en kurnazı olarak bilinir). Demeter, kaçırıldığı günden beri aradığı kızına kavuşmak için sevinçlidir. Ama persephone her ne kadar annesini özlemişte olsa yeraltında geçirdiği süre zarfında Hades’in yanında olmaktan dolayı şikâyetçi değildir. Persephone da Hades’ e karşı sevgi beslemeye başlamıştır. Aykırıca yer altı dünyasında bir şeyler yiyen/tüketenlerin, yer altından bir daha ayrılamayacağı kuralı vardır. Persephone, Hades’in yanındayken Hades’in de teşvik etmesi ile yedi nar tanesi yemiştir. Artık istese dahi yer altı dünyasını terk etmesi mümkün değildir. Demeter’in isteği ve yeryüzünün kıtlık çekmeye başlamasından dolayı Zeus’un emri ile Persephone’ u yer altından almaya giden Hermes, yer altı tanrısı Hades ile bir anlaşma yapar. Bu anlaşmaya göre Persephone 6 ay yer altı dünyasında Hades ile birlikte, geri kalan 6 ay ise yeryüzünde annesi Demeter ile geçirecektir. Persephone yer altı dünyasında kaldığı sürede, Hades ie birlikte ölülerin rehberliğini yapacak, yeryüzünde kaldığı sürede ise annesi Demeter ile birlikte yeryüzüne hayat ve bereket getirmeye yardım edecektir. Bu nedenle Persephone, Yunan mitolojisinde hem ölümün hem de yaşamın tanrıçası olarak sınıflandırılmaktadır (Rosenberg, 2006: 47; Grimal, 1997: 146; Graves, 2004: 98; Hamilton, 2009: 31; Can, 1997: 139-140; Estin-Laporte, 2008: 138; Bayladı, 2005:124; Hamilton, 1942: 31).

3.2. Prometheus Paradoksu ve Mitolojisi