• Sonuç bulunamadı

Yukarıda bahsedildiği gibi, bu model Türkiye’de TÜSEV’in uygulayıcılığında Destekle Değiştir adı altında 2014 yılından beri uygulanmaktadır. TÜSEV, yürüttüğü Değişim için Bağış projesi ile Türkiye’de bağışçılık kültürünün ve bağış miktarının artmasını ve yaygınlaşmasını hedeflemektedir. Bu nedenle, Giving Circle modeli The Funding Network’un teknik desteğiyle Türkiye’ye adapte edilmiş formatı ile uygulanmaktadır.

TÜSEV, Değişim için Bağış Projesini ile Türkiye’deki mevzuat ve finansal çerçevenin bağışçılığı artıracak düzeyde olmaması, alanda bulunan Sivil Toplum Kuruluşlarının daha fazla ve çeşitli kaynağa ihtiyaç duyması, Sivil Toplum kuruluşlarına yapılan bireysel ve kurumsal bağışların Sivil Toplum Kuruluşlarının arzu ettiği düzeyde olmaması, bağışçıların Sivil Toplum Kuruluşları ve sosyal fayda yaratacakları alanlarının ve ortak faaliyet alanının sınırlı olması, yerel ihtiyaçlara uygun bağışçılık modellerinin tanınmaması, Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) modellerinin istenilen Sivil Toplum İşbirliği düzeyine ulaşmaması, bu alanda yapılan ve veri sağlayan araştırmaların eksik olması ve bu alana yönelik yöntem,

40

araç, yasal ve mali çerçeveyi ortaya koyan çok paydaşlı bir stratejinin bulunmaması nedeniyle yürütmektedir. TÜSEV’in Destekle Değiştir Projesi amacında bahsettiği üzere, bu proje aracılığıyla aşağıda belirtilen sonuçları hedeflemektedir.6

• Bireysel ve kurumsal bağışçılardan sivil toplum kuruluşlarına kaynak aktarımının artması için bilgi kaynakları oluşturulması, bağışçılık ve filantropi alanında veri ve bilgi üretimine katkı sağlanması

Bağışçılar ve sektörde çalışan uzmanlar arasında bilgi ve deneyim paylaşımlarının artırılması

• Dünyada uygulanan farklı bağışçılık modellerini tanıtılması ve uygulanması • Yerel bağışçılık kapasitesinin geliştirilmesi

TÜSEV, Destekle Değiştir Projesi kapsamında, bireysel bağışçılığı destekleyen çalışmalar ve yayınlar üretmekte, hibe veren kuruluşlarla çalışarak ve alandaki bağış tahsisini artırmakta ve yaygınlaştırmakta, şirketlerle çalışarak ve şirketlerin topluma yatırım programları ile ilgili rehber üreterek bu alanda bulunan iyi örneklerin yaygınlaştırılmasını sağlamaktadır. Dünyada sayıları giderek artan ve yerel bağışçılığın en etkili modellerinden biri olan, Bağışçılar Vakfı modelini tanıtmakta ve uygulamasına yardımcı olmakta, Filantropi Profesyonelleri Eğitim Programı ile akran öğrenme modeliyle bu alanda çalışan Sivil Toplum Profesyonellerinin bilgi ve becerilerini artırmakta ve son olarak bu çalışmanın konusu olan Destekle Değiştir etkinliklerini uygulamaktadır.

TÜSEV’in yürüttüğü Destekle Değiştir Etkinliklerinde sosyal bir ortamda benzer ilgi alanlarına sahip kişiler bir araya gelir. Bir araya gelen kişiler Destekle Değiştir komitesi tarafından önerilen ve değerlendirilen projelerle karşılaşır. Etkinlik sırasında bağışçılar ister bağış miktarını belirterek isterse gizli kalarak belirli bir bağış tutarı taahhüt eder.

41 3.2.1 Destekle Değiştir 2014

Destekle Değiştir, Türkiye’de ilk kez 13 Mayıs 2014 tarihinde İstanbul’da yapılmıştır. İlk etkinlikte, Herkes için Mimarlık Derneği, Karakutu Derneği, Toplumsal Duyarlılık ve Şiddet Karşıtları Derneği (Duy-Der) ve Muş Kadın Derneği (Mukadder) projelerini tanıtmış ve katılımcılar bu kurumlara bağışta bulunmuştur. 86 kişinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte toplam 70 kişi 4 projeye 55,200 TL destek taahhüdünde bulunmuştur.

Destekle Değiştir etkinliğinin ikincisi, 16 Aralık 2014 tarihinde Pera Müzesi’nde yapılmıştır. Katılan kurumlar, Sinemasal Kültür Sanat Derneği, Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği (TTM) ve Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneğidir. (SPOD) 104 kişinin katıldığı etkinlikte 92 kişi 3 proje için toplam 45,850 TL destek taahhüdünde bulunmuştur.

3.2.2 Destekle Değiştir 2016

Destekle Değiştir etkinliği 24 Mart 2016 tarihinde Pera Müzesi, İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. Etkinlikte Hisar Anadolu Destek Derneği (HADD), Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği (HAGİD) ve Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı projelerini katılımcılara tanıtmıştır. Etkinliğe katılan 61 kişi 49,400 TL destek taahhüdünde bulunmuştur.

3.2.3 Destekle Değiştir 2017

Destekle Değiştir etkinliğinin dördüncüsü 10 Ekim 2017 tarihinde düzenlenmiştir. Rehber Köpekler Derneği, Sulukule Gönüllüleri Derneği ve Troya Çevre Derneği kurumları etkinliğe katılmıştır. 120 kişinin katıldığı etkinlikte, 83 kişi 46,190 TL destek taahhüdünde bulunmuştur.

3.2.4 Destekle Değiştir 2019

Destekle Değiştir 2019 etkinliği 14 Mart 2019 tarihinde düzenlenmiştir. Etkinlikte, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Rengârenk Umutlar Derneği ve Türkiye Alzheimer Derneği projelerini katılımcılara tanıtmıştır. 141 kişinin katıldığı

42

etkinlikte 136 kişi 113.300 TL destek taahhüdünde bulunmuştur. Bu etkinlik bağış tutarının yükselmesi açısından önceki etkinliklerden farklılaşmıştır.

Sonuç olarak 2014, 2016, 2017 ve 2019 yıllarında İstanbul’da gerçekleştirilen ve TÜSEV’in uyguladığı beş Destekle Değiştir etkinliğinde toplam 507 kişi, 16 STK’nın projeleriyle tanışmış ve toplam 309.940 Türk Lirası destek taahhüdünde bulunmuştur.

3.2.5 Sivil Toplum için Destek Vakfı tarafından Destekle Değiştir Etkinliği 16 Ekim 2019 tarihinde Sivil Toplum için Destek Vakfı tarafından TÜSEV’in teknik desteği ile gerçekleştirilen Destekle Değiştir etkinliğinde Bilim Kahramanları Derneği, Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği ve İstanbul Koruyucu Aile Derneği projelerini tanıtmış, 143 bağışçıdan toplam 295.120 TL bağış taahhüdü toplanmıştır.

Araştırmacı TÜSEV 2017 ve 2019 etkinliklerine ve Sivil Toplum İçin Destek Vakfı etkinliklerine katılım göstermiştir. 24 Mart 2020’de düzenlenecek Destekle Değiştir etkinliği Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Mart 2020 tarihinde yapılan Coronavirus (COVID-19) konulu açıklama ve önerileri göz önünde bulundurarak ileri bir tarihe ertelenmiştir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM