• Sonuç bulunamadı

Araştırmada 34 adet örnek incelenmiş olup, bu örneklerde, teknik özelliklerin aynı, renk ve kompozisyon özelliklerinin farklı olduğu saptanmıştır. Bu durum yörede genel açıdan bir etkileşim olduğunu göstermektedir.

Arazi çalışması sırasında bazı dokumaların teşhirde olmayıp korunduğu, koruma yöntemi olarak ise odaların bir köşesinde depolama (yüklük) sistemi oluşturulduğu tespit edilmiştir.

Hammadde açısından bakıldığında incelenen örneklerde %4 oranında keçi kılı, %19 oranında pamuk, %34 oranında tiftik ve %40 oranında yün kullanılmıştır. Bu veriler doğrultusunda, tülü dokumalarında atkı ve çözgü ipliği olarak en çok yün, ilmelerde ise en çok tiftik kullanıldığını söylemek mümkündür.

İncelenen örneklerde sıcak renklerin tercih edildiği görülmüştür. Örneklere bakıldığında sarı, kırmızı, siyah, mavi, pembe, turuncu ve yeşil en çok tercih edilen renkler olarak karşımıza çıkmaktadır. Dokumalarında, doğal boya yerine kimyasal boyaların tercih edildiği saptanmıştır.

Bazı örneklerin düz dokuma kısımlarında cicim tekniği kullanılarak motif oluşturulmuş ve bu motifler dokumanın tamamına düzensiz aralıklarla yerleştirilmiştir.

İncelenen tülü dokumaların, ortalama olarak 112x182 ebatlarında dokunduğu (2.10m2), hav yüksekliğinin ortalama 6 cm., saçak uzunluğunun 12 cm. ve yörede tahta arası veya çubuk diye tabir edilen havlar arasındaki mesafenin de ortalama 8 cm. olduğunu söylemek mümkündür.

Tülü dokumalarının, yörede genel olarak duvar örtüsü, yer yaygısı ve paspas olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Yöredeki duvar örtülerinin, kış aylarında soğuktan korunmak ya da dekoratif amaçlarla kullanıldığı tespit edilmiştir. Bunun yanısıra yüklük örtüsü, yatak örtüsü, beşikörtüsü ve seccade gibi kullanım alanlarının da bulunduğu öğrenilmiştir. Ancak, günümüzde tülü dokumaları daha çok dekoratif amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Karapınar yöresine ait tülü dokuma örneklerinin; çoğunlukla minder olarak dokunduğu saptanmıştır. (Hidayetoğlu, 1999:305)

Kayseri Pınarbaşı yaylalarında, develer için süs örtüsü olarak kullanılmaktadır. Mut yöresinde, sedir örtüsü ve minder olarak kullanımı yaygındır. Ayrıca, bazı

yiyeceklerin sıcaktan etkilenmemeleri için üzerine tülü örtüldüğü ve bu işleme de “basırık” adı verildiği çeşitli kaynaklarda yer almaktadır. (Durmuş, 2007:106)

Anadolu’da dokunan diğer örneklerle karşılaştırıldığında, kullanılan hammadde ve teknik açısından benzerlikler bulunmaktadır. Ancak renk, desen ve kompozisyon açısından benzer örnekler bulunmakla birlikte, farklılıklar görülmüştür. Yörede, en çok iç içe geçmiş dikdörtgen desenli, enine çubuklu, göbekli (madalyonlu), kareli ve zikzaklı tülü örnekleri dokunmaktadır. Çeşitli yörelerde örnekleri bulunan, mihraplı, taraklı, figürlü ve bitkisel bezemeli tülülere bu yörede rastlanmamıştır.

Tarihi eserlerin korunmasını ve üretildiği yörede kalmasını sağlamak açısından halkın bilinçlendirilmesi önem arz etmektedir. Bizden önceki nesillerin, her bir ilmeğinde ayrı bir emek bulunan bu kıymetli dokumaları bizlere teslim ederken, yüzlerindeki o mutluluğu hatırlayıp, bizim de sonraki nesillere bu dokumaları aynı duyguyla ulaştırmamız gerekmektedir.

Bu kültürün korunması ve sonraki nesillere aktarılması konusunda, el dokumaları konusunda eğitim almış araştırmacılar tarafından araştırmalar yapılmalıdır. Yapılan araştırmada bulunan eski örnekler kayıt altına alınarak korunmalı, dokunacak yeni örneklere rehberlik etmesi sağlanmalıdır.

Bir araştırmacı, konusunda uzman olmadığı eksik veya yanlış bilgiler içeren araştırmaları yayınlamamalıdır. Bu tür yayınlar beklentilere cevap verme konusunda yetersiz kalmaktadır.

Bilinçli girişimciler tarafından geleneksel örneklere uygun olarak, üretime yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Devlet bu tür girişimleri desteklemelidir. Dokuma atölyeleri denetlenmeli, geleneksel yapıdan uzak olarak üretim yapan atölyelere gerekli uyarılar yapılmalıdır.

KAYNAKÇA

Acar, Balpınar, Belkıs (1982). Kilim, Cicim, Zili, Sumak Türk Düz Dokuma Yaygıları, İstanbul: Eren Yayınları.

Arslan Sevim (Nisan 1998). “Tülü-Gabbeh-Ryijy”, Arış Halı Dokuma ve İşleme Sanatları Dergisi, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, 4, 44-53.

Aslanapa, Oktay (2005). Türk Halı Sanatının Bin Yılı, İstanbul: İnkılap Yayınevi.

Aytaç, Ahmet (1999). Geleneksel Türk El Dokumacılığı Sanatı, Konya. Aytaç, Ahmet (2001). ”Karapınar Tülü Dokumalarında Yanışlar”, Türkiye

Büyük Millet Meclisinin Açılışının 80. Yıldönümü Karapınar Sempozyumu (Karapınar 26–27 Ekim 2002), Ed. Y. Küçükdağ, Konya, s. 409–428.

Aytaç, Çetin (1982). El Dokumacılığı, Ankara: Milli Eğitim Basımevi.

Aytaç, Çetin (1997). El Dokumacılığı Temel Ders Kitabı, İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.

Aytaç, Çetin (2001). Halı Deseni Tasarımı, Ankara: Ostim Mesleki Eğitim Merkezi.

Barışta, H., Örcün (27-31 Mayıs, 1996). “19-20. Yüzyıl İç Anadolu ve Orta Akdeniz Bölgesi Türk Kirkitli Dokumaları Üzerine” Türk Soylu Halklarının Halı, Kilim, Cicim Sanatı Uluslararası Bilgi Şöleni Bildirileri, Kayseri: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları. s. 39-56.

Bayraktaroğlu, Suzan (1990). “Sivas Halıları” Türkiye İş Bankası Kültür ve Sanat Dergisi, 6 (Sivas Özel Sayısı), 25-29.

Deniz, Bekir (2000). Türk Dünyasında Halı ve Düz Dokuma Yaygılar, Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Yayınları.

Denizli, Hikmet (2002). Sivas Tarihi ve Anıtları, Sivas: Özbelsan A.Ş. Kültür Yayınları.

Durmuş, Hüseyin (2007). Dokuma Kursu Eğitim Kitabı, Sivas. Durul, Yusuf (1977). Yörük Kilimleri, İstanbul, Ak Yayınları.

Durul, Yusuf (1987). Türk Kilim Motifleri, Ankara, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü Yayınları.

Erdmann, Kurt (1960). 15.Asır Türk Halısı, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, Maarif Basımevi.

Esen, Adem (1999). “Sivas El Sanatları ve Ekonomik Katkıları” Sivas Ekonomisi, Sivas: Sivas Belediyesi Kültür Yayınları, 161-178.

Eti, Erol (1987). ”Karapınar Tülü Halıları”, Türkiyemiz, 52, İstanbul, 2-5. Görgünay, Kırzıoğlu, N. (27-31Mayıs,1996).“Altaylarda Pazırık Kurganı’ndan

Çıkan Motiflerin Anadolu ve Türk Cumhuriyetleri'nde Yaşayan İzlerinden Bazı Örnekler”, Türk Soylu Halklarının Halı, Kilim, Cicim Sanatı Uluslararası Bilgi Şöleni Bildirileri, Kayseri: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları, 137-150

Görgünay, Kırzıoğlu, N. (2005). Düğümlü Halının Öncüsü Geve / Tülü ve Benzeri Dokumalar, Pıonner Of The Knotted Carpet Geve / Tülü and Sımılar Textiles, İzmir.

Gündüz, İbrahim (1993). Karapınar El Dokuması ve Kökboyacılık, Konya, Karapınar Belediyesi Kültür Yayını No:2.

Hidayetoğlu, H. Melek (1999). Karapınar Tülü Dokumaları, Konya, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi.

Hidayetoğlu, H. Melek (2007). Konya Yöresi Düz Dokuma Yaygıları, Konya, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Doktora Tezi.

Kayıpmaz, Fahrettin (Eylül, 1994). “Eski Zara Halıları”, Kültür ve Sanat Dergisi, Ankara, Türkiye İş Bankası Yayınları, 39-49.

Konuk, Mustafa (2009). Karaman Çevresindeki Dokumalar, Konya. (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Basılmamış Yüksek Lisans Tezi) Korkusuz, (Yüksel), Süheyla (1971). Nakış Temel Bilgileri Tekniği

Uygulamaları ve Örnekleri, Ankara.

Megep (2008). El Sanatları Teknolojisi, Tülü Dokuma, Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.

Öktem Tülin, Atav Rıza (Nisan-Haziran 2006). Tiftik (Ankara Keçisi) Liflerinin Yapısal Özellikleri, Tekstil ve Konfeksiyon, 2. Ege Üniversitesi Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Uygulama Merkezi Yayını.

Öz, Mehmet Ali (1999). Bütün Yönleriyle Gürün İlçesi, İstanbul: Seyhan Grafik ve Matbaa.

Özen, Kutlu (1990). “Sivas Yöresi Tülüce Dokumaları”, Türkiye İş Bankası Kültür ve Sanat Dergisi, 6 (Sivas Özel Sayısı), 31-34.

Özen, Kutlu (2008). Sivas Yöresi Geleneksel El Sanatları, İstanbul: Kitabevi Yayınevi.

Özkan, N. Ayşe (1999). Adıyaman ve Köylerinde Dokunan Tülülerin Genel Özellikleri, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4. Paçacıoğlu, Burhan (1990). “Sivas El Sanatlarından Ağızlıkçılık” Türkiye İş

Bankası Kültür ve Sanat Dergisi, 6 (Sivas Özel Sayısı), 49-52. Sivas İl Yıllığı (2002). Sivas Valiliği, Sivas: Devran Matbaası.

Tan, Nail (1990). “Gürün Şalları” Türkiye İş Bankası Kültür ve Sanat Dergisi, 6 (Sivas Özel Sayısı), 53-57.

Üçer, Müjgan (1982). “Sivas’ın İki Köyüne Ait Bazı Çoraplar” Türk Etnografya Dergisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara, 109-114. Üzümcü, Adem (1999). “Sivas El Sanatları ve Ekonomik Katkıları” Sivas

Ekonomisi, Sivas:Doğan Gazetecilik ve Matbaacılık Yasak, İbrahim (2004). Sivas İli, Sivas: Seyran Yayınları.

Yerli, Metin (01-02 Kasım, 2007). “Sivas Yöresi Geleneksel Kilim Dokumalarında Kullanılan Otantik Malzeme” I. Uluslararası Türk El Dokumaları Kongresi, Konya, Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Merkezi Başkanlığı Yayınları, 40-43.

Yetkin, Şerare (1991). Türk Halı Sanatı, Ankara: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

EKLER

Ek-1 Kaynak Kişi Künyesi Örneği

Ek-1. Kaynak Kişi Künyesi Örneği

Adı : ….………..………..

Soyadı : …….………..………..

Doğum Yeri ve Yılı : ……...……….…………. - .…. /…. /……..

Mesleği : …….………..………..

Öğrenim Durumu : …….………..………..

Ek-2. Kaynak Kişi Künyeleri

Adı : Fahri

Soyadı : ARI

Doğum Yeri ve Yılı : Küçük Yüreğil Köyü - Şarkışla / Sivas / 15.09.1972

Mesleği : Çiftçi

Öğrenim Durumu : İlkokul mezunu

Adresi : Küçük Yüreğil Köyü - Şarkışla / Sivas

Adı : Oğuzhan

Soyadı : CENİKLİOĞLU

Doğum Yeri ve Yılı : Sivas / 06.02.1983 Mesleği : Halı – Kilim Tüccarı Öğrenim Durumu : Lise mezunu

Adresi : Ahmet Yesevi Cad. Anadolu Kilim / Sivas

Adı : Adem

Soyadı : CÖMERT

Doğum Yeri ve Yılı : Bedirli Köyü / Sivas / 06.05.1982

Mesleği : Serbest Meslek

Öğrenim Durumu : İlkokul mezunu

Adresi : Yunus Emre Mah. 15. Sok. No:15 / Sivas

Adı : İlyas

Soyadı : ÇETİNER

Doğum Yeri ve Yılı : Sivas / 05.01.1981

Mesleği : Cami İmamı

Öğrenim Durumu : Lise mezunu

Adı : Fadik

Soyadı : ÇİFTÇİ

Doğum Yeri ve Yılı : Durdulu Köyü / Sivas / 01.10.1954

Mesleği : Ev hanımı

Öğrenim Durumu : İlkokul mezunu Adresi : Haydarlı Köyü / Sivas

Adı : Ahmet

Soyadı : ÇOLAKOĞLU

Doğum Yeri ve Yılı : Sivas / 28.10.1951

Mesleği : Öğretim Üyesi

Öğrenim Durumu : Fakülte mezunu

Adresi : Esenyurt Akevler Villaları - SİVAS

Adı : Aniş

Soyadı : DAMILI

Doğum Yeri ve Yılı : Kartalca Köyü / Sivas / 01.01.1931

Mesleği : Ev hanımı

Öğrenim Durumu : Okuryazar değil Adresi : Kartalca Köyü / Sivas

Adı : Ebubekir

Soyadı : DEMİRKAYA

Doğum Yeri ve Yılı : Sivas / 04.11.1983 Mesleği : Halı – Kilim Tüccarı Öğrenim Durumu : Lise mezunu

Adı : Musa

Soyadı : DOĞAN

Doğum Yeri ve Yılı : Sultanköy / Sivas / 04.04.1955

Mesleği : Çiftçi

Öğrenim Durumu : İlkokul mezunu Adresi : Sultanköy / Sivas

Adı : Hatice

Soyadı : DUMAN

Doğum Yeri ve Yılı : Kızılhöyük Köyü / 04.01.1936

Mesleği : Ev Hanımı

Öğrenim Durumu : Okuryazar

Adresi : Kızılhöyük Köyü / Altınyayla / Sivas

Adı : Hüseyin

Soyadı : DURMUŞ

Doğum Yeri ve Yılı : Bitlis / 01.01.1966 Mesleği : Halı Teknikeri - Esnaf Öğrenim Durumu : Fakülte mezunu

Adresi : Akdeğirmen mah. 10.sk. Sena Apt. No:5/1 Sivas.

Adı : Mehmet

Soyadı : GÜRBÜZER

Doğum Yeri ve Yılı : Sivas / 01.01.1956

Mesleği : Emekli Öğretim Görevlisi – Esnaf Öğrenim Durumu : Fakülte mezunu

Adı : Yusuf

Soyadı : GÜREL

Doğum Yeri ve Yılı : Bedirli Köyü / Sivas / 01.09.1981

Mesleği : Çiftçi

Öğrenim Durumu : Ortaokul mezunu Adresi : Bedirli Köyü / Sivas

Adı : Ayşe

Soyadı : KARADAĞ

Doğum Yeri ve Yılı : Durdulu Köyü / Sivas / 15.08.1952

Mesleği : Ev hanımı

Öğrenim Durumu : İlkokul mezunu Adresi : Durdulu Köyü / Sivas

Adı : Meyrem

Soyadı : KARADAĞ

Doğum Yeri ve Yılı : Durdulu Köyü / Sivas / 13.12.1966

Mesleği : Ev hanımı

Öğrenim Durumu : İlkokul mezunu Adresi : Durdulu Köyü / Sivas

Adı : Hüsne

Soyadı : KILIÇLI

Doğum Yeri ve Yılı : Durdulu Köyü / Sivas / 14.10.1969

Mesleği : Ev hanımı

Öğrenim Durumu : İlkokul mezunu Adresi : Durdulu Köyü / Sivas

Adı : Mecbure

Soyadı : ÖZDAL

Doğum Yeri ve Yılı : Başyayla Köyü / 01.01.1946

Mesleği : Ev Hanımı

Öğrenim Durumu : Okuryazar değil

Adresi : Başyayla Köyü / Altınyayla / Sivas

Adı : Hüsne

Soyadı : ÖZDEMİR

Doğum Yeri ve Yılı : Büyük Yüreğil Köyü – Şarkışla / Sivas / 15.09.1981

Mesleği : Ev hanımı

Öğrenim Durumu : İlkokul mezunu

Adresi : Sultanköy – Şarkışla / Sivas

Adı : Kemal

Soyadı : SABIR

Doğum Yeri ve Yılı : Kalecik Köyü - Şarkışla / Sivas / 02.08.1954 Mesleği : İşçi emeklisi

Öğrenim Durumu : İlkokul mezunu

Adresi : Kelecik Köyü - Şarkışla / Sivas

Adı : Veysel

Soyadı : ŞAHİN

Doğum Yeri ve Yılı : Çallı Köyü / Sivas / 01.01.1952

Mesleği : Çiftçi

Öğrenim Durumu : İlkokul mezunu Adresi : Çallı Köyü / Sivas

Adı : Mehmet

Soyadı : TETİKER

Doğum Yeri ve Yılı : Sivas / 06.02.1956 Mesleği : Halı – Kilim Tüccarı Öğrenim Durumu : Lise mezunu

Adresi : Ahmet Yesevi Cad. Kale Kilim / Sivas

Adı : Azimet

Soyadı : TOPÇU

Doğum Yeri ve Yılı : Yapracık Köyü - Şarkışla / Sivas / 04.09.1971

Mesleği : Çiftçi

Öğrenim Durumu : Lise mezunu

Adresi : Yapracık Köyü - Şarkışla / Sivas

Adı : Rüştü

Soyadı : YILDIRIM

Doğum Yeri ve Yılı : Bedirli Köyü / Sivas / 10.02.1930 Mesleği : İşçi emeklisi

Öğrenim Durumu : İlkokul mezunu Adresi : Bedirli Köyü / Sivas

Adı : Yılmaz

Soyadı : YÜZGÜLEÇ

Doğum Yeri ve Yılı : Ankara / 05.08.1972

Mesleği : Memur

Öğrenim Durumu : Lisans Mezunu

Benzer Belgeler