• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM II: DURUM ANALİZİ

2.2 O KULUN M EVCUT D URUMU : T EMEL İ STATİSTİKLER

2.3.1. PAYDAŞ ANALİZİ

2.3.2.2. Dışsal Faktörler

Fırsatlar

Politik Okul yönetiminin mahalle muhtarıyla ve İlçe Milli Müdürlüğü ve Sincan Belediyesiyle sıkı ikili ilişkileri okul ve öğrenciler için önemli fırsatlar doğurmaktadır. Muhtar ve İlçe MEM’le işbirliği sonucu “Kızılay Kan Bağışı Kampanyası’nın her yıl okulumuzda yapılması ve temiz çevre konusunda Sincan Belediyesiyle yaptığı “Atık Pil Kampanyası ”bunlardan bazılarıdır.

Ekonomik Sincan Sanayisi, Ankara 2. ASO Organize Sanayi Bölgesi, Hızlı Tren Garı, Büyük AVM merkezleri, Temelli Organize Sanayi Bölgesi, metro, hızlı tren YHT ve yenilenmiş banliyö treni faaldir. Hızlı tren garı bölgemize cazibe kazandırmaktadır. Yoğun kentsel yerleşimle beraber yeni alışveriş merkezleri ve ticaret merkezleri çevreye cazibe kazandırmaktadır.

Sosyolojik Harikalar Diyarı gibi çeşitli rekreasyon alanlarının olması, Gençlik Merkezi faaliyetlerinin sürekliliği, büyük alışveriş merkezi AVM , Sincan Kapalı Spor Salonu ile Yavuz Sultan Selim Kıraathanesinin 7/24 saat açık olması öğrencilerimizin sosyalleşmesine önemli katkılar sağlanmaktadır.

Teknolojik Yakınımızdaki istihdam merkezleri; Sincan Sanayisi, Ankara 2. ASO Organize Sanayi Bölgesi, Hızlı Tren Garı, Büyük AVM merkezleri, Temelli Organize Sanayi Bölgesidir. Bölgemizdeki metro, hızlı tren YHT ve yenilenmiş banliyö treni faaldir. Kazan bölgesindeki Lojistik üssü yeni fırsatlar sunmaktadır. Ankara Şeker Fabrikası faaliyetine devam etmektedir. Hızlı tren garı bölgemize cazibe kazandırmaktadır. Yoğun kentsel yerleşimle beraber yeni alışveriş merkezleri

ve ticaret merkezleri çevreye cazibe kazandırmaktadır.

Mevzuat-Yasal MEB’in Destekleme ve Yetiştirme Kursları

5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 2018/16 Nolu Genelgesi Milli Eğitim Bakanlığı 2019-2023 Stratejik Plan Hazırlık Programı

Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Kamu İdareleri İçin Stratejik Planlama Kılavuzu

10. Kalkınma Planı ve 11. Kalkınma Planı Hazırlıkları

2019–2021 Dönemini kapsayan Bütçe ve Maliye Bakanlığı Orta Vadeli Program Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü Strateji Belgesi

MEB faaliyet alanı ile ilgili ulusal, bölgesel ve sektörel plan ve programlar Milli Eğitim Şura Kararları

Ekolojik Muhtar, Belediye ve İlçe MEM çevre konusunda hassasiyeti ve sıkı işbirliği sonucunda Ankara Çayının temizlenmesi, atık pili, atık yağ, atık kağıt kampanyaları ve sıfır atık projesi ,okulumuzun da benzer kampanya ve projeleri yürütmesine katkı sağlamıştır.

Tehditler

Politik Politik, yönetimsel ve çeşitli sebeplerle oluşan çarpık yapılaşmanın yol açtığı trafik sorunu ve okul arsasının yetersiz oluşu sınıfların öğrenci sayıları artmış, bu durum eğitimi doğrudan olumsuz etkilemiş ve etkilemektedir.

Ekonomik Bölgemize Anadolu’nun çeşitli yerlerinden göç eden genel olarak ekonomik durumu zayıf, düşük ücretle çalışan veliler çocuklarının eğitimine yeterli ekonomik desteği sağlayamamaktadırlar.

Sosyolojik Bölgemizdeki ev fiyatları ve kiraların genel olarak ucuz olması iyi eğitim alamamış, ekonomik

olarak zayıf insanların tercih ettiği bir yer olmuştur. Eğitimli ve ekonomik durumu iyi insanlar ise Etimesgut, Eryaman gibi bölgelere gitmektedirler. Bu durum gençlerin sosyalleşmesinde olumlu davranış kazanma olasılıklarını azaltmaktadır.

Teknolojik Teknolojinin hızla gelişmesi, hayatımızın her alanına nüfuz etmesi evde Tv’ler okullarda telefonlar, sosyal medya gençlerin zamanlarının çok büyük bir bölümünü almaktadır. Bu konuda aileler, okullar hatta devletler bile çaresiz durumdadır.

Mevzuat-Yasal Ortaöğretim yönetmeliği ile otuz olan sınıf öğrenci sayıları önce otuz dörde sonra ise kırkı da aşar duruma geldiğinden sınıfların kalabalık olmasına dolayısıyla eğitime olumsuz etki etmiştir. Yine ders çizelgelerinin haftalık kırk sat olması milli eğitim bakanımızın bir mülakatta belirttiği gibi

“hedefimiz, öğrencileri ders yığını altında kalmaktan kurtarmaktır. Amaç okulda kalma süresini azaltmak değil, öğrencilerin okuldan ayrılmayı istememe sürelerini artırmaktır.” Öğrencilerin bilim, kültür, sanat ve spor etkinliklerine yeterince zaman ayırmasını sağlayarak kişiliğini geliştirmektir demektedir.

Ekolojik Sanayi toplumlarında görülen geleneksel aile yapısının yerine çekirdek ailenin geçmesi, ailelerin asgari ücret düzeyindeki geçim standartları nedeniyle çocuklarıyla ilgilenmemeleri, bölünmüş aileler, bölgemizde de görülen bir yapıdır. Tv dizileri, internet ortamı, kafeler, kahvehaneler, parklar ve sokaklar gibi dış etkenlere açık hale gelen öğrenciler geleneksel milli ve manevi değerlerimizden uzaklaşabilmektedir.

2.3.3.1. Gelişim ve Sorun Alanları

Paydaş analizi, kurum içi ve dışı analiz sonucunda Okulumuzun faaliyetlerine ilişkin gelişim ve sorun alanları tespit edilmiştir. Belirlenen gelişim ve sorun alanları üç tema altında gruplandırılmıştır.

Eğitime Erişim Eğitimde Kalite Kurumsal Kapasite

Okula Devam/ Devamsızlık Akademik Başarı Okul veli işbirliği Okula Uyum, Oryantasyon Sosyal, Kültürel ve

Sportif Gelişim

Kantinin pahalı olması İnsan Kaynağı Niteliği Sınıfların kalabalıklığı Nitelikli öğrencinin az

olması

Stratejik Plan Ekibi, yapılan değerlendirmeler sonucunda gelişim ve sorun alanlarına ilişkin GZFT analizinden yola çıkılarak saptamalar yapmış, aşağıdaki belirtilen temel sorun alanlarının geliştirilmesine karar vermiştir.

Gelişim ve Sorun Alanlarımız

1.TEMA: EĞİTİM VE ÖĞRETİME ERİŞİM 1 Okula Devam/ Devamsızlık

2 Okula Uyum ve Oryantasyon

3 Özel Eğitime İhtiyaç Duyan Bireyler

2.TEMA: EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE KALİTE 1 Akademik Başarı

2 Sosyal ve Kültürel Gelişim İnsan Kaynağı Niteliği

3.TEMA: KURUMSAL KAPASİTE 1 Okul Veli İşbirliği

Okul Kütüphanesinin İşler Hale Getirilmesi

BÖLÜM III: MİSYON, VİZYON VE TEMEL DEĞERLER

Okul Müdürlüğümüzün Misyon, vizyon, temel ilke ve değerlerinin oluşturulması kapsamında öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz, velilerimiz, çalışanlarımız ve diğer paydaşlarımızdan alınan görüşler, sonucunda stratejik plan hazırlama ekibi tarafından oluşturulan Misyon, Vizyon, Temel Değerler; Okulumuz üst kurulana sunulmuş ve üst kurul tarafından onaylanmıştır.

MİSYONUMUZ

Atatürk’ün getirdiği laik, demokratik, çağdaş eğitimi hedefleyen, üreten, çalışmalarını projelendiren, sanatta, sporda, kültürel ve bilimsel faaliyetlerde öncü olmayı ilke edinen, bugünü yarının gözleriyle gören milli, manevi ve evrensel değerlerle donatılmış nesiller yetiştirmektir.

VİZYONUMUZ

Türkçeyi ve bir yabancı dili etkili bir biçimde öğrenmelerini, öğrencileri ilgi ve yeteneklerine göre bir üst öğrenime hazırlamayı, kendine güvenen, katılımcı, araştırmacı, kendisiyle ve çevresiyle barışık bireyler yetiştirmeyi, çağdaş ve modern eğitim imkânlarını öğrencinin eğitimine sunmayı amaçlar.

TEMEL DEĞERLERİMİZ

1) Anlayışımız ”Tüm öğrenciler öğrenebilir ve tüm öğretmenler öğretebilir” . 2) Başarının beraberlik bilinciyle yakalanacağına inanır.

3) Okulumuzun başat değeri öğrenci ve üretkenliktir.

4) Sosyal ilişkilere ve faaliyetlere önem verir.

5) Saygı ve hoşgörüye önem verir.

6) Kararlarda katılımcılık esastır.

7) Veli öğretmen işbirliğini sürekli geliştirmeyi sağlar.

8) Öğrencilerimize iyi bir insan, iyi bir vatandaş olma temel hedef olarak kazandırılmaya çalışılmaktadır.

BÖLÜM IV: AMAÇ, HEDEF VE EYLEMLER

Stratejik amaç ve hedefler GZFT analizi sonuçlarından yararlanılarak belirlenmiştir. Her bir tema başlığının altında en az 1 amaç yer almıştır. Her bir stratejik amaç için 5 yıllık stratejik hedefler belirlenmiştir. Amaçlar ile hedefler uyumludur.

TEMA I: EĞİTİM VE ÖĞRETİME ERİŞİM

Her bireyin hakkı olan eğitime ekonomik, sosyal, kültürel farklılıklara rağmen eşit ve adil şartlar altında ulaşabilmesi ve bu eğitimi tamamlayabilmesi esastır.

Stratejik Amaç 1:

Bütün bireylerin eğitim ve öğretime erişmesi sağlanacaktır.

Stratejik Hedef 1.1.

Öğrencilerin uyum ve devamsızlık sorunları giderilecektir.

Performans Göstergeleri

No PERFORMANS

GÖSTERGESİ

Mevcut HEDEF

2018 2019 2020 2021 2022 2023

PG.1.1.1 Bir eğitim ve öğretim döneminde 15 gün ve üzeri

devamsızlık yapan öğrenci oranı (%) 98 64 40 30 20 10

PG.1.1.2 Velilere yönelik yapılan rehberlik çalışması sayısı 2 2 3 4 4 6

PG.1.1.3 Özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin aldığı

haftalık destek eğitimi saat sayısı 6 25 27 28 29 30

PG. 1.1.4 Uyum faaliyetlerine katılan 9. sınıf öğrencilerinin

Oranları %10 %20 %30 %40 %50 %60

Eylemler

No Eylem İfadesi Eylem Sorumlusu Eylem Tarihi

1.1.1. Öğrencilerin devam durumu günlük takip edilecek, sabah ve öğleden sonraki devamsızlıklar öğrenci velisine hemen bildirilecektir.

Müdür Yardımcısı

Yusuf Ünal Her gün ilk ders saatin bitiminde

1.1.2 Devamsızlık yapan öğrencilerin velileri ile özel aylık toplantı ve görüşmeler yapılacaktır. Yeşim Özçelik Her ayın son haftası 1.1.3 Okulun özel eğitime ihtiyaç duyan bireyleri için destek odası açılacak ve ders programı yapılacaktır. Yiğit Çiçek 15 Şubat-28 Şubat 2019 1.1.4 Uyum faaliyetlerine katılmaları için, 9. sınıf öğrencileri ve velilerine okul web sitesi ve sms yoluyla çağrı yapılacak. Mesut Arınmış 01 Eylül-20 Eylül

1.1.5 Uyum faaliyetlerine katılan için, 9. sınıf öğrencileri ve velilerine okulun bütün bölümleri gezdirilip, okul kültürü

tanıtılacak. Yeşim Özçelik 01 Eylül-20 Eylül

Maliyet Tahmini:7.150 TL

EKİP BAŞKANI: Yusuf Ünal ÜYELER: Yeşim Özçelik, Mesut Arınmış, Yiğit Çiçek

TEMA II: EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE KALİTENİN ARTIRILMASI

Eğitim ve öğretimde kalitenin artırılması başlığı esas olarak eğitim ve öğretim faaliyetinin hayata hazırlama işlevinde yapılacak çalışmaları kapsamaktadır.

Bu tema altında akademik başarı, sınav kaygıları, sınıfta kalma, ders başarıları ve kazanımları, disiplin sorunları, öğrencilerin bilimsel, sanatsal, kültürel ve sportif faaliyetleri ile istihdam ve meslek edindirmeye yönelik rehberlik ve diğer mesleki faaliyetler yer almaktadır.

Stratejik Amaç 2:

Öğrencilerimizin gelişmiş dünyaya uyum sağlayacak şekilde donanımlı bireyler olabilmesi için eğitim ve öğretimde kalite artırılacaktır.

Stratejik Hedef 2.1.

Öğrencilerimizin akademik başarıları ve sosyal faaliyetlere etkin katılımı artırılacaktır.

Performans Göstergeleri

No PERFORMANS

GÖSTERGESİ

Mevcut HEDEF

2018 2019 2020 2021 2022 2023

PG.1.1.1 Yapılan deneme sınavları sayısı 2 20 24 25 26 30

PG. 1.1.2 Üniversiteye yerleşen öğrenci sayısı %41 %31 %34 %36 %38 %40 PG. 1.1.3 Katılım yapılan üniversitelerin tanıtım günleri

sayısı 2 3 4 5 6 7

PG. 1.1.4 Üniversitelerin tanıtım günlerine katılan öğrenci

sayısı 52 60 70 80 90 100

PG. 1.1.5 Düzenlenen Kariyer günleri sayısı 0 4 5 5 6 6

PG. 1.1.6 Kariyer günlerine katılan öğrenci sayısı 0 270 360 360 450 450

PG. 1.1.7 Bir yılda açılan Destekleme ve yetiştirme kursları

ve diğer kursların sayısı 61 65 69 72 72 73

PG. 1.1.8 Düzenlenen Öğrenciyi motive edici seminer

sayısı 4 8 8 9 9 9

PG. 1.1.9 Sınıflar arası spor yarışmalarına katılan öğrenci

sayısı 180 200 220 220 230 230

PG. 1.1.10 ulusal düzeyindeki sportif yarışmalara katılan

öğrenci sayısı 18 22 26 27 28 30

PG. 1.1.11 ulusal düzeyindeki sportif yarışmalarda elde

edilen derece sayısı( İlk Üç ) 7 9 9 10 11 12

Eylemler

No Eylem İfadesi Eylem Sorumlusu Eylem Tarihi

1.1.1. Okulumuzda yapılan deneme sınavlarıyla kazanım takibi yapılacak ve eksiği görülen kazanımlar tamamlanacak Abdurrahman Çetinkaya 01 Eylül - 19 Haziran 1.1.2 Üniversiteye yerleşen öğrenci sayısı artırılacak Abdurrahman Çetinkaya 01 Ekim - 15 Haziran

1.1.3 Üniversitelerin tanıtım günlerine gidilecek Yeşim Özçelik 01 Ekim - 15 Haziran 1.1.4 Kariyer günleri düzenlenecek Meltem Saygı 01 Ekim - 15 Haziran 1.1.5 Destekleme ve yetiştirme kursları düzenlenecek Yusuf Ünal 01 Ekim - 15 Haziran 1.1.6 Öğrenciyi motive edici seminerler düzenlenecek Yiğit Çiçek 01 Ekim - 15 Haziran 1.1.7 Öğrencilerin hobilerine ve yeteneklerine göre uğraşacağı spor dalı tespit edilecektir. Murat Kara 01 Ekim - 15 Haziran 1.1.8 Yarışmalara katılım konusunda öğrencilere rehberlik edilecektir. Murat Kara 01 Eylül – 30 Haziran 1.1.9 Sınıflar arası müsabakalar Futbol, voleybol, basketbol yapılacaktır. Murat Kara 01 Eylül – 30 Haziran 1.1.10 İlçe, il ve ulusal düzeyindeki sportif faaliyetlere katılım sağlanacaktır. Murat Kara 01 Eylül – 30 Haziran 1.1.11 Birinci gelen takım üyeleri okulun internet sayfasında ilan edilip ödüllendirilecektir Mesut Arınmış 01 Eylül – 30 Haziran Maliyet Tahmini:9.500 TL

EKİP BAŞKANI: Yusuf Ünal ÜYELER: Abdurrahman Çetinkaya, Meltem Saygı, Mesut Arınmış, Yiğit Çiçek, Murat Kara, Hakan Kazanç

Stratejik Hedef 2.2.

Öğrencilerimize kitap okuma alışkanlığını kazandırılacak.

PG. 2.1.2 Kitap değerlendirmeleri yapılan bir yıldaki panel

sayısı 0 2 3 4 5 6

PG. 2.1.3 Kitap değerlendirme panele katılan öğrenci

sayısı 0 75 150 300 450 600

Eylemler

No Eylem İfadesi Eylem Sorumlusu Eylem Tarihi

2.1.1. Eğitim-öğretim yılı içerisinde öğrencilerimizin yılda okuduğu ortalama kitap sayısını 5‘den, plan sonunda 15’e

çıkarmak. Meltem Saygı 01 Eylül – 30 Haziran

2.1.2 Haftalık bir saat olan sosyal etkinlik dersi kitap okumaya ayrılacak Meltem Saygı 01 Eylül – 30 Haziran 2.1.3 Eğitim ve öğretim yılı içerisinde en fazla kitap okuyan 10 öğrenciye ödül verilecektir. Meltem Saygı 01 Eylül – 30 Haziran

2.1.4 Her dönem okunan kitaplardan, dönem sonunda yapılacak çoktan seçmeli sınav puanı performansta

değerlendirilecek Feray Koçak 01 Eylül – 30 Haziran

Maliyet Tahmini: 10.340 TL

EKİP BAŞKANI: Meltem Saygı ÜYELER: Feray Koçak,

TEMA III: KURUMSAL KAPASİTE Stratejik Amaç 3:

Eğitim ve öğretim faaliyetlerinin daha nitelikli olarak verilebilmesi için okulumuzun kurumsal kapasitesi güçlendirilecektir.

Stratejik Hedef 3.1.

Kurumun kültürel kapasitesi artırılacak ve mevcut insan kaynağının niteliği geliştirilecek.

Performans Göstergeleri

No PERFORMANS

GÖSTERGESİ

Mevcut HEDEF

2018 2019 2020 2021 2022 2023

PG.3.1.1 Öğretmen başına ortalama hizmet içi faaliyet

sayısı 5 7 9 11 13 15

PG. 3.1.2 Öğretmenlerin çalışma motivasyonunu

artırmaya yönelik faaliyet sayısı 1 4 5 6 6 8

PG. 3.1.3 Düzenlenen memnuniyet anketi sayısı 1 2 3 3 4 4

PG. 3.1.4 Okul kütüphanesi mekanının z-kütüphane

olarak faaliyete geçeceği tarih - - 2020 2021 2022 2023

PG. 3.1.5 Kitap toplama kampanyasından bir yılda

toplanan kitap sayısı 0 600 700 800 900 1000

PG. 3.1.6 Bir yılda kütüphaneden yararlanan öğrenci sayısı 0 150 500 600 700 800

Eylemler

No Eylem İfadesi Eylem Sorumlusu Eylem Tarihi

3.1.1 Personel niteliği, çalışanların motivasyonunun, kurumsal aidiyet ve memnuniyetin arttırılması amacıyla gezi,

tiyatro vb. faaliyetler düzenlenecektir. Mehmet Ali Yerlikaya 01 Eylül – 30 Haziran 3.1.2 Öğretmenlerimizin hizmet içi faaliyetlerine katılımı için rehberlik yapılacak, desteklenecek ve ödüllendirilecektir. Yusuf Ünal 01 Eylül – 30 Haziran

3.1.3 Öğretmenlerimizin eğitici niteliklerinin geliştirilmesi için her yıl eğiticinin eğitimi konulu seminer ve program

düzenlenecektir. Mesut Arınmış 01 Eylül – 30 Haziran

3.1.4 Okul kütüphanesi z-kütüphane olarak dizayn edilecek Yusuf Ünal 2020

3.1.5 Kitap toplama kampanyası düzenlenecek Meltem Saygı 2020

3.1.6 Kütüphanenin düzenli olarak çalışabilir kalması sağlanacak Feray Koçak 01 Eylül – 30 Haziran Maliyet Tahmini: 94.850 TL

EKİP BAŞKANI: Yusuf Ünal ÜYELER: Meltem Saygı, Mesut Arınmış, Yiğit Çiçek, Murat Kara

V. BÖLÜM: MALİYETLENDİRME

2019-2023 Stratejik Planı Faaliyet/Proje Maliyetlendirme Tablosu

Kaynak Tablosu 2019 2020 2021 2022 2023 Toplam

Genel Bütçe 2.300 93.100 1.400 1.485 1.610 99.895

Okul Aile Birlikleri 3.500 3.850 4.150 4.515 5.940 21.955

TOPLAM 5.800 96.950 5.550 6.000 7.550 121.850

Stratejik Amaç ve Hedef Maliyetleri Tablosu

Amaç ve Hedef Maliyetleri Tablosu 2019 2020 2021 2022 2023 Toplam

Eğitim Ve Öğretime Erişim Amaç 1 1.200 1.900 1.250 1.350 1.450 7.150

VI. BÖLÜM: İZLEME VE DEĞERLENDİRME

Okulumuz Stratejik Planı izleme ve değerlendirme çalışmalarında 5 yıllık Stratejik Planın izlenmesi ve 1 yıllık gelişim planın izlenmesi olarak ikili bir ayrıma gidilecektir.

Stratejik planın izlenmesinde 6 aylık dönemlerde izleme yapılacak denetim birimleri, il ve ilçe millî eğitim müdürlüğü ve Bakanlık denetim ve kontrollerine hazır halde tutulacaktır.

Yıllık planın uygulanmasında yürütme ekipleri ve eylem sorumlularıyla aylık ilerleme toplantıları yapılacaktır. Toplantıda bir önceki ayda yapılanlar ve bir sonraki ayda yapılacaklar görüşülüp karara bağlanacaktır.

Stratejik Plan Üst Kurulu İmza Sirküsü

Benzer Belgeler