• Sonuç bulunamadı

Ofsetlemenin yapılacağı yerlerde bazen takımın ulaşamayacağı yerler olabilmekedir. Böyle bir durumu gösteren 2 farklı şekil aşağıda verilmiştir. Şekil

4.16’da küçük çaplı takımın ofsetlemede izleyeceği yol, Şekil 4.17’de ise büyük çaplı

takımın izleyeceği yol gösterilmektedir(Mevcut loop çizgileri beyaz, ofsetleme çizgileri sarı, takım çapı kırmızı ve takımın izleyeceği yol eflatun renkle gösterilmiştir). Takımın gideceği yolun belirlenmesinde şu şekilde bir yöntem izlenmektedir

 Çizgi segmentleri iç ve dış loop un bir parçası olarak iç loop ise içe doğru, dış loop ise dışa doğru ofsetlenir.

 Keskin köşeli dönüşlerde ofsetlenen çizgilerde kesişim noktası meydana gelmektedir.

 Her çizgi segmentinin ofseti, kendinden sonra gelen çizgi segmenti ofseti ile yapmış olduğu kesişim dikkate alınır.

 Bu kesişim noktasında takım yerleştirildiği zaman takımın ofsetlenmeden önceki loop a temas edip etmediği tesbit edilir.

 Takım loop a temas ediyorsa mevcut çizgi segmenti ofsetinin kendinden bir sonraki çzgi segmenti ofseti ile kesişim noktasına bakılmaz bundan bir sonraki çizgi segmenti ofseti ile kesişimine bakılır ve tekraren takımın loop a temas edip etmediği tesbit edilir.

 Temas yoksa bir sonraki çizgi segmenti ofseti ile kesişimine bakılarak işlemlere devam edilir.

 Temas tekraren oluşuyorsa temas oluşmayan çizgi segmenti ofseti kesişim noktası bulununcaya kadar ki tüm ofset çizgileri iptal edilir.

Loop çizgisi Takım çizgi segmentinin ofseti

Loop ofseti

Takımın izlediği yol

çizgi segmentinin ofseti

Loop çizgisi

Takım Takımın izlediği yol

Loop ofseti

Şekil 4.17 İç ve dış loop’ların büyük takım çapı ile ofsetlenmesi

Şekil 4.18’de farklı takım çaplarında loop ların içe ofsetlenmesinde oluşan farklı takım

yolları gösterilmektedir. Takım çapının geçemeyeceği dar boğazlarda takım yolları bölünmekte ve birden fazla takım yolu oluşabilmektedir.

Takım Takım

Takım Takım Takım

Takım Yolu Takım Yolu

Takım Yolu

Takım Yolu

Takım Yolu

Şekil 4.18 Loop’ların farklı takım çapları ile ofsetlenmesi

Şekil 4.19’da temsili bir kalıp parçasına ait iç ve dış loop lar gösterilmiştir.

Diktödrtgen ve kare çizgilerde birer loop u temsil etmektedir. İç loplar takım ile işlenecek alanların sınırını, dış loop lar ise takım ile işlenmeyecek alanların sınırlarını temsil etmektedir.

İÇ LOOP

İÇ LOOP

DIŞ LOOP(ADA)

DIŞ LOOP(ADA)

Şekil 4.19 Temsili bir kalıp parçasına ait iç ve dış loop’lar

Şekil 4.20.’de iç loop’lar içe doğru dış loop’lar ise dışa doğru ofsetlenmiştir.

Burada iç loop’lar içe doğru dış loop’lar ise dışa doğru ofsetlenme nedeni, takımın öncelikle loop kenarlarındaki ofset çizgilerini takip ederek güvenli bir işleme alanı oluşturmasıdır. Daha sonraki işlemlerde takım bu ofset nokatalarını sınır kabul ederek loop’lara dalma işlemi meydana getirmemiş olacaktır. İÇ VE DIŞ LOOP'LARIN OFSETLENMESİ

Şekil 4.20 İç loop’ların içe doğru dış loop’ların ise dışa doğru ofsetlenmesi

Loop’lara ait çizgi segmentlerinin ofsetlenmesi sırasında süreklilik sağlamayan(ofsetlenen çizgiler arasında bir bağlantı oluşmamması, boşluk olması) ofset çizgilerinin uç noktalarından önce kesişim meydana getirmeleri yada birleştirme sırasına göre ofset çizgileri birleştirilirken sıralamadaki çizgi segmentlerinden bir başkası ile kesişim meydana getirmesi durumları meydana gelebilmektedir.

Boşlukların tesbiti sıralamada bir çizgi segmentinin bitiş noktası diğer çizgi segmentinin başlangıç noktası olmak zorundadır. Bu nedenle sıralama sırasına göre sıralanan çizgi segmentleri arasında bu şartı sağlanmıyorsa boşluk oluşuyor demektir. Boşluklar iki çizgi segmentinin boştaki iki ucu arasındaki mesafe hesaplattırılarak bu

mesafeye sahip dairenin yarıçap yayı ile birleştirilir.(Chen ve McMains, 2005; Goktas ve ark., 2010)

Kesişim durumlarının tesbitinde ise sıralamadaki çizgi segmentlerinin herhangi birinden başlanır. Bitiş noktasınının diğer çizgi segmentinin başlangıç noktası olup olmadığına bakılır. Eğer bu şart sağlanmıyor ise her bir çizgi segmenti diğer çizgi segmentleri ile kesişim meydana getirip getirmediği kontrol edilir. Kesişim, sıralamada ard arda gelen çizgi seğmenleri arasında meydana gelmiş ise çizgi segmentlerinin kesişim sonrasındaki noktaları ofset noktaları arasından çıkarılır. Kesişim, sıralamada ard arda gelen çizgi seğmenleri arasında meydana gelmemiş ise yani bir başka çizgi segmenti ile kesişim meydana gelmiş ise kesişim noktasından ikinci çizgi segmentinin bitiş noktası yönünde devam edilir. Bu durumda birden fazla ofset loop’u meydana geleceği anlaşılmış olur. Ofset çizgi segmentlerinden kapalı bir loop oluşuncaya kadar birleştirme işlemine devam edilir. Loop oluştuktan sonra geride kalan çizgi segmentleri için işlemler tekrarlanır.

Ofsetlemede oluşan süreksizlikler ve fazlalıkların tesbit edilmesi Şekil 4.21 ve süreksizlik olan kısımların sürekli hale getirilmesi Şekil 4.22 de gösterilmektedir.

Şekil 4.22 Ofsetlemede oluşan süreksizliklerin sürekli hale getirilmesi

İç ve dış ofsetlerin oluşturulmasında çizgi segmentlerinin birleştirilme yönünün belirlenmesi önem arz etmektedir. İç ofsetlerde yer alan çizgi segmentleri saat yönünde dış ofsetlerin çizgi segmentleri saat yönünün tersi yönünde birleştirilmiştir. İç ve dış loopların ofsetlerinin oluşturulması esnasında iç ve dış ofsetler arasında kesişimler meydana gelebilmektedir.

Şekil 4.23 Ofsetlerde dönüş yönü ve kesişimlerin belirlenmesi

İşlenecek alanların belirlenmesi esnasında iç ve dış ofsetleme loop’ları arasında meydana gelen kesişim ve takip edilecek yolu temsil eden yöntem Şekil 4.23’de verilmiştir. Farklı ofset loop’ları arasında meydana gelen kesişimde hangi ofset loop’undan başlanmış ise kesişimden sonra diğer loop’un dönüş yönü dikkate alınarak çizgi segmentlerinin birleştirilmesi gerekmektedir. Bu sayede iç ve dış loop’lardan ortak kapalı bir loop oluşturulmuş olacaktır. Bu durumda işlenecek alanların sınırları da

belirlenmiş olur. Şekil 4.24’de İç ve dış ofsetlerdeki kesişimler sonrasında ofsetlerin birleştirilmesi gösterilmektedir.

Şekil 4.24 İç ve dış ofsetlerdeki kesişimler sonrasında ofsetlerin birleştirilmesi

Şekil 4.25’de işlenecek(beyaz) ve işlenmeyecek(siyah) alanlar gösterilmektedir.

İşlenecek alanlar iç loop, işlenmeyecek alanlar dış loop’lar ile temsil edilmektedir.

Şekil 4.25 İşlenecek alanların belirlenmesi

Yapılan çalışmada gridleme yöntemi kullanılarak işlenecek ve işlenmeyecek alanlar çok küçük kare parçalara(piksellere) ayrılır. Bu yöntem daha sonraki takım yolu oluşturmada kolaylıklar sağlayacaktır. Bu kare parçaların büyüklüğü kalıp alanının büyüklüğü, kalıp yüzeyi hassaslığı ve takım yolu hesaplamalarına yapacak olan bilgisayar işlemcisi hızına bağlı olarak değiştirilebilmektedir. Bu çalışmada 0,1mm kenar boyutuna sahip kareler(pikseller) kullanılmıştır. Bu pikseller ayrıca kalıntı hacim hesaplamada da kullanılacaktır.

İşlenecek alanların iç kısımları takım çapına bağlı olarak takım yolları oluşturulur(Şekil4.26). Takım çapı değiştikçe işlenecek alanların şekillerinde de değişmeler meydana gelecektir. İşlenecek alanların şekillerinde meydana gelen bu değişiklikler takım yollarının değişmesine de neden olacaktır. Bu nedenle farklı çaplardaki takımlar için farklı takım yolları ve kalıntı hacimler, kesme parametreleri vs tüm hesaplamalar değişeceğinden bu bilgilerin hepsinin hesaplanması programı yavaşlatmaktadır.

Şekil 4.26 İşlenecek alanlarda temsili takım yollarının oluşturulması

Benzer Belgeler