• Sonuç bulunamadı

2.2. Mesleki Benlik Saygısı

2.2.5. Mesleki Benlikle Ġlgili Yapılan AraĢtırmalar

2.2.5.1. Yurt DıĢında Yapılan AraĢtırmalar

Tabassum ve Ali (2012), ortaokul öğretmenlerinin mesleki benlik saygısını incelemek amacıyla yapmıĢ oldukları çalıĢmada Pakistan‟ın Sahiwal bölgesindeki 203 öğretmene Arıcak (1999) tarafından geliĢtirilen “Mesleki Benlik Saygısı Ölçeği” uygulanmıĢtır. Ortaokul öğretmenlerinin mesleki benlik saygısını resim ve fen bilgisi öğretmeni olmaları, kentte ve kırsal bölgede görev yapmaları ve cinsiyet değiĢkenlerine göre incelemiĢlerdir. AraĢtırma sonucunda, resim öğretmenleri ile fen bilgisi öğretmenlerinin mesleki benlik saygısı düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık

bulunmamıĢtır. Yine kırsal ve kentsel bölgelerde çalıĢmaları yönünden de öğretmenlerin mesleki benlik saygısı düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıĢtır. Kadın öğretmenlerin mesleki benlik saygısı erkek öğretmenlere göre anlamlı düzeyde yüksektir. Resim öğretmenlerinin ve fen bilgisi öğretmenlerinin mesleki benlik saygısı kırsal ya da kentsel bölgede yaĢamalarına göre değiĢmemektedir. Kadın resim öğretmenlerinin mesleki benlik saygısı, erkek resim öğretmenlerininkinden anlamlı düzeyde yüksektir. Fen bilgisi öğretmenlerinin cinsiyete göre mesleki benlik saygılarında anlamlı bir farklılığa rastlanmamıĢtır.

Fouzia ve Asghar (2012) "Ortaokul Öğretmenlerinin Mesleki Benlik Saygısı" isimli bir çalıĢma yapmıĢtır. Bu araĢtırmanın ana hedefi ortaokuldaki öğretmenlerin mesleki benlik saygı karĢılaĢtırmasını (fen bilgisi/görsel sanatlar, kentsel/kırsal, erkek/kadın) yapmaktır. Veriler Sahiwal Bölgesi'nin fen bilgisi ve güzel sanatların farklı konularını öğreten öğretmenlerden toplanmıĢtır. Verilerin analizi sonucunda araĢtırmacılar, kentsel/kırsal öğretmenlerinin ve fen bilgisi/görsel sanatlar öğretmenlerinin mesleki benlik saygı düzeylerinde anlamlı bir fark olmadığını bulmuĢtur. Ancak erkek ve kadın öğretmenlerin mesleki benlik saygı düzeylerinde belirgin bir fark bulunmuĢtur. Kadın ortaokul öğretmenlerinin mesleki benlik saygı düzeyinin erkek öğretmenlerden daha yüksek olduğu bulunmuĢtur.

Tabassum, Ali ve Bibi (2011), devlet okulları ile özel okullarda çalıĢan öğretmenlerin mesleki benlik saygılarının karĢılaĢtırılması amacıyla yapmıĢ oldukları çalıĢmada Pakistan‟ın Rawalpindi Ģehrinde görev yapan 100 devlet okulu, 100 özel okul öğretmeni olmak üzere toplam 200 öğretmene Arıcak (1999) tarafından geliĢtirilen “Mesleki Benlik Saygısı Ölçeği” uygulanmıĢtır. AraĢtırma sonucunda, devlet okullarında çalıĢan öğretmenlerin özel okulda çalıĢan öğretmene göre, devlet okulunda çalıĢan erkek öğretmenlerin özel okulda çalıĢan erkek öğretmenlere göre, devlet okulunda çalıĢan kadın öğretmenlerin özel okulda çalıĢan kadın öğretmenlere göre mesleki benlik saygılarının anlamlı düzeyde yüksek bulunmuĢtur.

Roe ve Gray (2011) "Mesleki Stres Faktörleri IĢığında Öğretmenlerin Mesleki Benlik Saygıları" isimli bir çalıĢma yapmıĢtır. AraĢtırma sonuçları öğretmenlerin mesleki benlik saygıları ve meslekleriyle ilgili stres faktörleri (davranıĢ yönetimi, zaman yönetimi, olumsuz basın yorumları ve iĢ yükü) arasında

bir iliĢki olduğunu göstermektedir. AraĢtırmaya katılanların %63'ünün mesleki stres faktörlerinden kaynaklanan endiĢelerinin olduğu belirlenmiĢtir. Ayrıca bu öğretmenlerin, bir öğretmen olarak yetkinlik ve kendine güven konularında olumsuz bir hissiyata sahip oldukları belirlenmiĢtir.

Foster (2010), okul psikolojik danıĢmanlarının kolektif benlik saygısı ve mesleki kimlik arasındaki iliĢkiyi incelemek amacıyla 291 okul psikolojik danıĢmanına Luhtanen ve Crocker (1992) tarafından geliĢtirilen “Kolektif Benlik Saygısı Ölçeği” ve araĢtırmacı tarafından geliĢtirilen “Mesleki Kimlik Değerlendirmesi Ölçeği” uygulamıĢtır. AraĢtırma sonucunda okul psikolojik danıĢmanlarının bulundukları eğitim kademesine göre (ilkokul, ortaokul, lise), eğitim kökenli olup olmamalarına göre, mesleki derneğe üye olup olmamalarına göre, meslekteki çalıĢma yıllarına göre, bulundukları okuldaki çalıĢma yıllarına göre görev yaptıkları yerleĢim birimine göre (kırsal, kentsel, banliyö) kolektif benlik saygısı düzeyleri arasında anlamlı farklılık bulunmamıĢtır. DanıĢmanların kolektif benlik saygısı ile meslek üyesi olarak duyduğu gurur arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon bulunmuĢtur.

Tinsley ve Hardy (2009) "Fakülte Baskısı ve Mesleki Benlik Saygısı: Teksas Öğretmen Eğitiminde YaĢam" isimli çalıĢma sonucunda öğretmen eğitimcilerinin düĢünceleri üzerine yüksek mesleki benlik saygı düzeyi bulunmuĢ, ayrıca öğretmen yetiĢtiren eğitimcilerin mesleki benlik saygıları, diğer alanlardaki meslektaĢlarının mesleki benlik saygılarından anlamlı düzeyde daha yüksek bulmuĢtur.

Coultas ve Levin'in (2002) farklı ülkelerdeki öğretmen adaylarının demografik özelliklerine yönelik yapmıĢ oldukları çalıĢmada; Ghana'da mesleği tercih eden kadınların sayısının % 38 oranında arttığı, Malawi'de mesleği tercih eden kadınların oranının % 42 olduğu; Trinidad ve Tobago'da bu mesleği tercih eden adayların % 70'inin kadın olduğu tespit edilmiĢtir.

Carmel (1997), doktorlar için mesleki benlik saygısı ölçeği geliĢtirmek amacıyla yaptığı çalıĢmada mesleki benlik saygısı ölçeğinin teorik temelini psikometrik özellikler ve doktorların refah değeri oluĢturmuĢtur. Ġsrail hekimlerinin iki bağımsız çalıĢmalarından elde edilen veriler üzerinde yapılan istatistiksel

analizler sonucunda ölçeğin yapı geçerliliğinin ve iç tutarlılığının olduğu tespit edilmiĢtir. Mesleki benlik saygısı ölçeğinin çalıĢanların iĢ performansını, iĢle ilgili refah düzeyini ve genel refah düzeyini açıklayan faydalı bir ölçek olduğu tespit edilmiĢtir.

Lunneborg (1997), üniversite ve yüksekokul öğrencileri üzerinde mesleki karar verme ve mesleki benlik kavramının belirginleĢmesi üzerinde yaptıkları çalıĢmada Kadınların mesleki karar vermede daha hissi, erkeklerin ise daha planlı olup olmadığını test etmiĢ, kadın ve erkekler arasında fark olmadığını ortaya çıkarmıĢtır. Ayrıca, mesleki benlik kavramının belirginleĢmesi, mesleki karar vermede kendini derecelendirme de kadınlar ve erkekler arasında fark bulmamıĢtır.

Zieff (1995), lisansüstü psikoloji eğitimindeki önemli deneyimlerin klinisyenlerin mesleki benlik saygıları üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkilerini incelemek üzere yürüttüğü çalıĢmada meslektaĢların, süpervizörlerin ve danıĢmanların doktora eğitimindeki öğrencilerin mesleki benlik saygısı üzerinde önemli etkileri olduğunu saptamıĢtır. Birçok araĢtırma mesleki benliğin aĢamalarla ilerlediğini söylemiĢtir. AraĢtırmaya göre mesleki benlik saygısı farklı aĢamalarda devam etmez. Mesleki benlik saygısı daha akıĢkandır ve bir eğitim sürecindeki deneyimlerle pozitif ya da negatif yönde değiĢebilir. AraĢtırmaya göre mesleki benlik saygısı statik değildir. KiĢinin deneyimleri ve iliĢkileri bireyin mesleki geliĢimi ve bireyin benlik saygısı oluĢumunda rol oynayacaktır. AraĢtırmada kiĢisel ve mesleki benlik saygısı arasındaki farka da değinilmiĢtir. KiĢisel benlik saygısı daha öncelikli ve baĢkaları tarafından büyük ölçüde bilinmeyen olabilir. Mesleki benlik saygısı ise daha alenidir baĢkaları tarafından bilinebilir. Güçlü bir mesleki benlik saygısı kiĢisel benlik saygısını da yükseltmeye yardımcı olur.

Munson (1992), 251 lise öğrencisinin mesleki kimlikleri, mesleki olgunluk düzeyleri ve benlik saygıları arasındaki iliĢkileri incelemiĢtir. Yüksek benlik saygısına sahip öğrenciler, düĢük benlik saygısına sahip öğrencilerden toplumsal rolleri içerisinde, mesleki olgunluk ve mesleki kimlikle ilgili olarak daha yüksek puan almıĢlardır.