• Sonuç bulunamadı

Dünyanın En Zorlu Okul Yolları-eğitimpedia

Belgede ve Sorumlulukları (sayfa 32-41)

Birçoğumuz anne-babamızdan veya annene ve dedelerimizin okula gitmek için kilometrelerce karda yürüdüklerine dair hikayeler duymuşudur. Belki de bu hikayeler biraz abartılmış gelebilir fakat asıl noktayı anladık değil mi? Amerika’daki bir çok çocuk sıcak araba veya otobüsle yakındaki okula gitme konforuna sahip. Fakat bu galerideki çocuklar için durum aynı değil.

Göreceğiniz fotoğraflarda dünyanın çeşitli yerlerinde her gün okula gitmek için tehlikeli yolculuklar yaşayan çocuklar var. Dünya genelinde eğitim alan 61 milyon çocuğun –ki bunun çoğunluğu kızlar- olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu yolculuklar risk almaya değer gibi görünüyor.

Yukarıdaki fotoğrafta, Ocak 19, 2012’de Endonezya’da yıkılmış bir köprü üzerinden geçerek Banten adlı köydeki okula ulaşmaya çalışan öğrencileri görmektesiniz. Ciberang gölü sel taşkını sonrasında 2001’de inşa edilmiş olan asma köprünün ayaklarını yıkmış.

UNICEF’e göre Filipinlerdeki çocukların sadece yüzde 62si 2007-2008 eğitim döneminde liseye gidebildi. Bu sayı, aynı yıl ilköğretim kademesine giden öğrencilerin (%85) sayısından bile düşük. Bu ülkedeki yaklaşık 11.64 genç okul eğitimi alamadı.

Bu tür haber ve fotoğraflar dünyanın dört bir köşesinde çocukların yaşam gerçeğini oluşturmakta, ilgi duyan öğrenciler daha fazla kaynağa «eğitimpedia» sayfasından ulaşabilir.

Öğrencilerin Okuldaki Sorumlulukları

3. Bütün derslere zamanında girmek: Dersler başladıktan sonra sınıfa giren bir öğrenci, diğer öğrencilerin öğrenme ve çalışma haklarını engellemektedir. İş dünyasında başarılı olmak isteyen bir öğrenci dakik olmayı öğrenmelidir.

MEB öğrencilerin uyması beklenen kurallar arasında bu sorumluluğu «5 Öğrenci

derse hazır ve zamanında gelmeli, Sınıf içi davranışlar: Derse zamanında girip

,çıkmalı (Teneffüslerde sınıfta kalmamalı),

Sınıfa, itişip kakışmadan düzenli girmeli, başkalarını rahatsız etmeden oturmalı Ders araç – gereçlerini çıkarmalı, derse hazırlanmalı,

Sırasını ve çevresini düzenli ve temiz tutmalı,

İşlenecek dersin dışındaki araç ve gereçleri masasında bulundurmamalı, Söz almadan konuşmamalı Söz kesmemeli,

Konuşma tarzında dikkatli ve saygılı olmalı, Dersi iyi dinlemeli, katılmalı,

Öğrencilerin Okuldaki Sorumlulukları

4. Sınıfa gerekli materyal ile gelmek: Öğretmenler, yürüteceği eğitim öğretim etkinliklerini öğrencilerin hazırlıksız gelmeleri nedeniyle erteleyemez. Sınıfa hazırlıksız gelmek, diğer öğrencilerin çalışmasına ve öğrenme hakkına zarar verir. Bunun için öğretmenler, önceden hazırlık yapmaları gereken etkinlikler için öğrenciler bilgilendirilmeli ve hazırlanmaları için yeterli süre verilmelidir.

Öğrencilerin Okuldaki Sorumlulukları

5. Bütün ders, ev ödevi ve toplantı tarihlerine uygun davranmak: Ödev,

eğitimciler arasında sürekli tartışılan ancak bir türlü vazgeçilemeyen bir eğitim etkinliğidir. Dünyamızda uzun yıllar ödevlerin öğrenci başarısına katkısı olup

olmadığı tartışılmış ve araştırılmıştır. Çalışmaların önemli bir bölümünde ödevlerin yararlı olduğu, bir kısmında ise çeşitli haksızlıklara ve sorunlara neden olduğu öne sürülmüştür. Bunun üzerine bazı dönemlerde ödev üzerinde çok durulmuş ve

öğrencilere sürekli ödev verilmiş, bazı dönemlerde ise gereksiz görülerek

yasaklanmıştır. Ancak son yıllarda eğitim alanındaki bilimsel gelişmeler, eğitim reformları, yeni yaklaşım ve programlar ödevi yeniden ön plana çıkarmıştır.

Günümüz araştırmalarında ödevlerin öğrencilerin dil ve zihinsel becerilerine, okul başarısına ve yaşam boyu öğrenmeye katkısı açıkça dile getirilmektedir.

Ödevlerin aile içi iletişim ve etkileşim sürecine olumlu etkileri vurgulanmaktadır. Araştırmalarda ödevlerin eğitim için yararlı etkinlikler olduğu, ancak ödev verirken bazı kural ve ilkelere dikkat edilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Bu bağlamda sınıf içi ve sınıf dışı çalışmalara katılım ve bu çalışmaların tamamlanması gerçekleşmeksizin etkisinin olması mümkün değildir.

Öğrencilerin Okuldaki Sorumlulukları

6. Okul kurallarına ve çalışmalara uymak: Hiçbir öğrenci diğer öğrencilerin eğitimini engelleme hakkına sahip değildir. Kurallar, okulların öğrencileri eğitme yükümlülüklerini yerine getirebilmesini sağlamak üzere konulmuştur. Öğrenciler okul kurallarına ve okulda çalışan görevlilerin talimatlarına uygun davranmakla sorumludur.

Öğrencilerin Okuldaki Sorumlulukları

7. Okul görevlileri ile iş birliği : Öğrenciler okul yetkilileri kendilerinden istendiğinde güvenilir bilgileri onlarla paylaşmakla sorumludur.

Öğrencilerin Okuldaki Sorumlulukları

8. Kişi ve kişilere ait eşyalara saygı göstermek: Öğrenciler insanlara ve onların varlıklarına saygılı davranmalıdır.

Öğrencilerin Okuldaki Sorumlulukları

9. Kamu mallarına saygı göstermek: Okullar toplumsal bir yatırım ve gençler için bir kaynaktır. Okul malına zarar verenler bu zarardan sorumlu tutulur.

MEB disiplin yönetmeliğinde «164- (a) (Değ: 1/7/2015-29403 RG) Okulu, okul eşyasını ve çevresini kirletmek, g) Okula ait taşınır veya taşınmaz mallara zarar vermek» Disiplin cezasını gerektiren davranış ve fiiller arasında; kınama cezasını gerektiren davranışlar içinde tanımlanmıştır.

Öğrencilerin Okuldaki Sorumlulukları

10.Okuldan gönderilen mesajları ailesine ulaştırmak: Eğitim, aile ve okul arasında bir ortaklıktır. Öğrenciler kendilerine ait gelişim raporları, devam durumları vb. gibi mesajları olduğu gibi koruyarak ailelerine ulaştırmalıdır.

Yeni yöntemler:

Siber suçlular Dark Web'te not düzeltme ve sahte diploma hizmeti satıyor!

26.06.2019 - 11:09Güncelleme: 26.06.2019 - 11:09-HABERTURK.

Yazın öğrencilerin üzerindeki sınav baskısından yararlanan siber suçlular, internet üzerinden karaborsa not düzeltme hizmetleri ve sahte diplomalar sunuyor. Güvenlik araştırmacılarına göre, internette hızlı bir arama yaparak bu ‘fırsat!’ları bulabilmek mümkün. Bu konuyla ilgili olarak Türkiye’de “karne notu değiştirme” aramalarının ortaya çıkardığı grafik ise oldukça çarpıcı...

Öğrencilerin Okuldaki Sorumlulukları

Belgede ve Sorumlulukları (sayfa 32-41)

Benzer Belgeler