• Sonuç bulunamadı

Dünyadan Komün Yaşam Örnekleri ve Yaşlı LGBTİ+’lar için hizmet

a. Amerika Birleşik Devletleri:

Village Hearth Cohousing

55+ LGBTİ+’lar için hazırlanan bir komündür. 55-73 yaşları arasında sakinlere sahiptir. Durham, North Carolina’da emekli bir çift tarafından yürütülen 13 aylık bir projedir. National Cooperative Bank’ten inşaat için kredi alarak başlatılmıştır.

Nisan 2020’de bitmesi planlanmış ama henüz bitmemiştir. 60 dönüme yakın arsada, 28 ev inşa edilmiştir, araç park yerleri de ayrılmıştır.

2,600 metre karelik ortak binasında, mutfak, yemek ve toplantı odası, şömineli bir oturma bölgesi, çamaşırhane, spor odası ve sanat atölyesi yer alır. Sebze meyve ekimi için eko bahçeler mevcuttur.

Ayrıca köpek gezdirme alanı, bahçeler, yürüyüş parkurları ve kamp ateşi için ateş çukurları inşa edilmektedir.

Şimdiye kadar 25 ev satılmıştır, iyi komşular algısı için LGBT dostu heteroseksüeller de buradan ev alabilir. Evlerin ücreti 300-400bin dolar, kiralık evler ise 300-400 dolardır.

Daha fazla bilgi için bkz.

https://www.villagehearthcohousing.com

b. Birleşik Krallık:

Tonic Living

Bu, geliştirme sürecinde olan bir komün yaşam pratiğidir. Benzer deneyimler yaşamış çeşitli geçmişlere sahip yaşlı LGBTİ+’lar için güvenli bir alan sağlama hedefiyle yola çıkmıştır. Yaşlı LGBTİ+’ların yaşlanmanın getirdiği ihtiyaçları karşılamada yaşadıkları ayrımcılık, destek yoksunluğu ve yalnızlık durumlarını ortadan kaldırmaya yönelik bu projenin, hayır kurumlarından alınan desteklerle Londra’da yakında hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Daha fazla bilgi için bkz.

https://www.ageing-better.org.uk/blogs/new-models-community-are-needed-give-lgbt-people-good-later-life

London Older Lesbian Cohousing

Tonic Living’le aynı amaçları hedefleyen, aynı çizgide ilerlemesi planlanan, ne zaman gerçekleşeceği ise belli olmayan Londra’da lezbiyenlere yönelik bir ortak yaşam projesidir.

- Bunlara ek olarak, doğrudan devlet tarafından fonlanan Manchester Şehir Meclisi tarafından yaşlı LGBTİ+’lar için bir konut kompleksi oluşturma planları mevcuttur. Bu projenin uygulanmasında Şehir Meclisi, Stonewall Housing ve yerel LGBT örgütlerinin yanı sıra hükümete ait Homes and Community Agency ile çalışmayı planlamaktadır. Ne zaman gerçekleşeceği belli olmayan bu projede, kişiler merkezden ev kiralayabilecek veya satın alabilecekler bakım ihtiyaçlarıyla ilgilenen özel olarak eğitilmiş bir personelden hizmet alabileceklerdir.

c. Almanya:

Lebensort Vielfalt

Berlin’de Haziran 2012’de açılan bir LGBTİ+ ortak yaşam topluluğudur.

Almanya’nın LGBTİ+’lara yönelik, açık kimlikle ortak yaşam kurmasına olanak tanıyan ilk topluluğudur. İçerisinde, 20 daire, bir danışma merkezi ve herkese açık Wilde Oscar isimli restoran yer almaktadır.

Aynı isme sahip bir başka topluluk ise, Schwulenberatung Berlin örgütü tarafından yönetilen Lebensort Vielfalt (LoV)’dır. LoV, her yaştan ve çok

uluslu LGBTİ+’lara ev sahipli yapmaktadır. Projenin finansmanı çoğunlukla yerel vakıflar, bağışlar, sponsorluklar, özel ve kamu kredilerinden sağlanmıştır, gönüllü LGBTİ+’larla ortak inşa edilmiştir. İçerisinde, 24 daire yer alan bu alanda, 24 saat destek ve bakıma ihtiyacı olan yaşlı LGBTİ+’lar için ayrı bir bakım evi yer alır. Tüm LGBTİ+’lar için güvenli alan ve sosyalleşme imkanı sunar. Danışmanlık hizmeti binası, düzenli olarak eğlence mekanı işlevi gören bir bar, bahçe ve LGBT temalı büyük bir kütüphane de bu alanda yer alan mekanlardır.

Villa Anders

Cologne, Almanya’da yer alan bu konut alanı, en eski LGBTİ+ konut alanlarındandır. 2009 yılında açılan bu konut kompleksi üç binadan 20 daireden oluşur, düşük gelirli kişilerin burada ikamet etmelerine olanak sağlamak için kent yönetimi tarafından sübvanse edilmektedir. Herkese açık olan bu komplekste, heteroseksüellerin oranının %10’u geçmemesine dikkat edilmektedir. Sakinlerinin üçte biri 60 yaş üstü LGBTİ+’lardan oluşmaktadır, belediyeden doğrudan destek almaktadırlar.

Initiative Regenbogenpflege

Frankfurt’ta 2013 yılında başlatılan bu girişim, Frankfurter Verband örgütünün yerel örgütler ve LGBTİ+ aktivistlerle beraber inşa edilmiştir.

Frankfurt’taki Yaşlı LGBTİ+’lar için uygun bakım sağlamak hedefiyle yola çıkılmıştır. Bu girişimin aktivistleri, bu güne kadar LGBTİ+ kapsayıcı Julie-Roger-Haus ve Sozial-und Rehazentrum West isimli iki bakım evini hayata geçirmişlerdir.

Rad und Tat - Offene Initiative Lesbischer Frauen e.V (RuT)

Berlin’deki bu girişim, Lebensort Vielfalt’a benzer bir alanı, sadece kadınlar için kurmayı planlamaktadır. RuT- FrauenKultur & Wohnen projesi, yaş, ırk ve kültürel veya sosyal köken, cinsiyet kimliği/cinsel yönelim fark etmeksizin tüm kadınları hedefler. 80 daireli bir konut topluluğu ve iki bakım evinin inşa edilmesi hedeflenmektedir. Cinsel yönelim, yaşlılık, mülteci olma hali üzerinden ayrımcılığa maruz kalan kadınlar için hizmet sağlamayı amaçlamışlardır. Merkez, barınma ve bakımın yanı sıra eğitim ve kültür etkinlikleri sunacak ve lezbiyenler için bir bilgi merkezi görevi görmeyi amaçlamaktadır.

d. İspanya:

La Fundación 26 de Diciembre

Madrid’de yer alan bu vakıf, Madrid Dayanışma Barınma Programı tarafından 50+ LGBTİ+’lara yönelik hizmet vermesi planlanan merkezlerin başına getirilmiştir. Madrid’de 80.000’e yakın yaşlı LGBTİ+’nın ikamet ettiği düşünülmektedir. Buralarda hem genç hem de yaşlı LGBTİ+’lara güvenli alan sağlanması hedeflenmiştir. Vakıf, bu alanın inşası için Rivas-Vaciamadrid’te yer alan belediyeye ait yurt binasının bir kısmını almıştır.

120 dairelik bu komplekste şu anda 20 kişi kalmaktadır. Spor salonu, kütüphane, çamaşırhane, konferans salonu, market ve restoran inşaatı devam etmektedir. Toplamda 230 kişilik kontenjanı olan bu merkezde kalan kişilere hizmet verecek ve HIV+ kişiler için özel bakım sağlayacak 30 personel istihdam edilecektir. Daha fazla bilgi için bkz.

https://www.65ymas.com/sociedad/cohousing-lgtbi-un-proyecto-para-envejecer-en-diversidad_4279_102.html

e. Avustralya:

Older Women in Cohousing, Inc. – WinC

WinC, Avustralya’da Victoria’da yaşlı kuir kadınlar için sürdürülebilir bir ortak konut topluluğu üzerinde çalışan bir kuruluştur. Victoria Women’s Trust and Lesbians, Inc örgütünden 2019 içerisinde aldığı hibelerle 20-25 kişinin kalabileceği evler inşa etmek, permakültür bahçeleri ve ortak bina kurmak için harekete geçmişlerdir. İleride kooperatifleşme çalışmalarına da başlamayı planlamaktadırlar. Şu anda arsa satın alma aşamasında olan kuruluş, tüm inşaat süreci bittiğinde mutfak, yemek odası, müzik atölyesi, marangozluk atölyesi, egzersiz odası gibi alanların da içerisinde yer alacağı bir alan yaratmayı hedeflemektedir.

KitsHarbor

Nancy Nystrom ve partneri tarafından, 2009 yılında Bremerton’da kadınlar ve özellikle lezbiyenler için bir yer satın alma hedefiyle başlatılan çalışmadır. 55-78 yaş arası kadınlar için bağımsız bir yaşam kooperatifi inşa etme sürecindedirler. Yedi sakinleri vardır ve 15 kadın bekleme listesindedir. Tüm çalışmalar, modifikasyonlar ve inşaatların yaklaşık 400.000 $’a mal olacağı öngörülmektedir.

Daha fazla bilgi için bkz.

http://archive.kitsapsun.com/news/local/lesbians-welcome-kitsap-fits-bill-for-a-new-kind-of-elaceful-housing-ep-422945919-358935511.html

f. Hollanda:

De Rietvinck

1980’lerden bu yana LGBT dostu hizmet sunan Amsterdam’da yer alan bir bakım tesisidir. 2010 yılında LGBTİ+ kapsayıcı merkezlere verilen Pink Passkey sertifikasını alan ilk merkezdir. Engelliler, kronik hastalığı veya demansı olan kişiler için daire ve grup evleri ile yaşlı LGBTİ+’lar için gündüz bakımevi hizmeti ile diğer hizmetleri sağlarlar. Düzenli sosyal toplantılar düzenlenen bu merkezde, çeşitli aktiviteler için bir mekan olarak hizmet veren restoranı, barı ve kafesiyle yerel toplumla iç içedir.

Gay Living

Hollanda’da yaşlanan LGBTİ+’lar için çeşitli konut kompleksleri yaratmayı planlamaktadır. Bu projenin arkasında Gay Care yer alır. Kuruluşun hedefi, ülke çapında en az 50 dairelik on bağımsız proje geliştirmektir. LGBTİ+

spesifik hizmet sağlanması, bakım ihtiyaçlarının karşılaması gibi ihtiyaçları karşılayacak bu projeler için, Gay Living, yerel LGBTİ+ topluluklarıyla olan bağlantılarını ve ağlarını güçlendirmek için çalışmaktadır, gelecekteki sakinlerine yönelik beklenti anketi gerçekleştirmekte ve çeşitli şehirlerde uygun mülkler aramaktadır.

g. İsveç:

Regnbågen

İsveç’in ilk LGBTİ+ spesifik konut kompleksidir. 2013 yılında Stockholm’de açılmıştır. Yaşlı yetişkinler için hizmet veren sekiz katlı bir konut kompleksinin en üstteki üç katında yer almaktadır. Yaşlı LGBTİ+’lar tarafından kiralanmaya açıktır.

h. Danimarka:

Plejehjemmet Slottet

Kopenhag’ın belediyeye ait huzurevleri arasında ilk LGBTİ+ dostu huzurevidir. Personele LGBTİ+’ların hakları ve sorunları konusunda eğitim

verilmiş ve doğrudan yaşlı LGBTİ+’lara hizmet sağlamak amacıyla 2014 yılında statüsü değiştirilmiştir. Bünyesinde tüm hizmetlerin ayrımcılık olmadan verilmesine ek olarak, çeşitli sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenmektedir.

3B

Kopenhag’da kar amacı gütmeyen barınma hakkı konusunda çalışan 3B Derneği, 50’den fazla LGBTİ+ için merkez ve topluluk oluşturmayı planlamaktadır. 3B, ayrım yapmaksızın herkes için konut projeleri geliştiren bir dernek olup, gençlik konutları, bakım evleri, evsizler için konutlar ve yaşlılar için merkezler sağlamak için çalışmaktadır. LGBTİ+

topluluğundan gelen talep üzerine 2016 yılında LGBTİ+ spesifik bir merkez kurma projesi oluşturmuşlardır. Proje tamamlandığında yaklaşık 30 ev, çoğunluğu yaşlı LGBTİ+’lardan oluşan natrans ve heteroseksüel kişileri de içerecek bir gruba tahsis edilecektir.

ı. İsviçre:

QueerAltern

Zürih’te 2014 yılında kurulan bu dernek tarafından, bir girişim başlatılmış, yaşlanan LGBTİ+ topluluğun yararına spesifik bir ortak merkez projesi ve bakım hizmetleri sağlamanın yolları aranmaya başlanmıştır. ABD’deki Global Ageing Network ile beraber çalışan dernek, farkındalık yaratmak ve LGBTİ+’ların yaşlanmasına dair çalışmalar yapmayı hedeflemektedir.

i. Brezilya:

EternamenteSOU

Brezilya’da 2017 yılında kurulan bu dernek, yaşlı LGBTİ+ hakları için savunuculuk yürütür. Florianópolis kentinde yaşlı LGBTİ+’lar için olan huzurevini 29 Ağustos 2020 tarihinde açmıştır. Burada ücretsiz ruh sağlığı ve hukuki danışmanlık hizmetleri verilecektir. Koro atölyeleri, söyleşiler ve farkındalık etkinlikleri gibi bir dizi aktivitenin merkez bünyesinde yapılması planlanmaktadır. Daha fazla bilgi için bkz.

https://www.kaosgl.org/haber/brezilya-nin-guneyindeki-ilk-lgbti-huzurevi-aciliyor?fbclid=IwAR0HIhr_WUohbKiOV558br1ql2QqISU6_

GZGo6btqEf1HvdoZfvO2VvW4vU

Benzer Belgeler