• Sonuç bulunamadı

1.7. KENTSEL DÖNÜŞÜM UYGULAMALARI

1.7.1. Dünyadaki Kentsel Dönüşüm Uygulamaları

1.7.1.1. Hiroşima -Danbara Kenti Kentsel Dönüşüm Projesi Uygulamaları ( Japonya)

II. Dünya savaşı sonlarında( 6 Ağustos 1945) ABD tarafından Japonya’nın bu kentine atılan dünyanın ilk atom bombası sonucunda 140.000 kişinin ölümüne ve şehrin yerle bir olmasına neden olmuştur. Böyle bir yılkımdan sonra yeniden yapılanma kaçınılmaz olmuştur. Bu kentin Danbara Bölgesi yeşillikleri, kültürü ile dünya barışına hizmet verecek örnek bir yerleşim yeri yapılması hedeflenmiştir. Proje 1973 yılında onaylanmış, 1983 yılında başlatılarak 1995 yılında tamamlanması hedeflenmiştir. Proje kamu- özel sektör ve yerel halk işbirliği ile gerçekleştirilmiştir. Danbara bölgesinin temel ihtiyaçları dikkate alınarak özellikle gençler ve yetişkinler için dinleme alanları yapılmıştır. Projeye halk tarafından kurulan örgütler de katılmış yapıların plan aşamasında etkin rol oynamışlardır. 49

1.7.1.2. Trafalgar Meydanı Kentsel Dönüşüm (İngiltere)

Trafalgar savaşı anısına yapılmış olan meydan düzenlemesinin amacı kamusal alan olarak düzenlemek, bina heykel ve boş alanlarla mekânsal organizasyonun kurulması ile mekânı eğlenceli, kullanılabilir, tarihi ve çağdaş kentsel aktivitelerle donatmak olarak amaçlanmıştır. Proje ve modelin oluşturulmasında kamu ve özel sektör ile sivil toplum kuruluşları birlikte rol

48

Kahraman, Zerrin Ezgi, Kentsel Dönüşümün Ürettiği Yeni Yaşamlar, ( Dünya Şehircilik Günü 36. Kolokyumu, mekansal Değişim ve Dönüşüm ) Kentsel Dönüşüm ve Kentli Hakları, (2012 Ankara, Makale, Konferans Bildiri kitabı)

36 almışlardır. Projenin temel hedefi trafik akışı ile uyum içerisinde sosyal amaçlı aktiviteler açısından kullanılabilirlik sağlamaktır. 50

1.7.1.3. Postdam Meydanı Kentsel Dönüşüm Meydanı (Almanya)

Postdam Meydanı Almanya’nın başkenti Berlin’de olup II. Dünya savaşının yıkımını yaşamış Almanya’nın bölünmesiyle iki parçaya ayrılmıştır. Berlin Senatosunun etkisiyle savaş öncesi meydan dokusuna uygun olarak çok disiplinli bir şekilde kentsel dönüşüm uygulaması yapılmıştır.

Büyük bir alana sahip olan Postdam Meydanının dönüşümünde özel sektöre ağırlık verilmiş özel sektör yönetimli liderlik modeli seçilmiştir.

1.7.1.4. La Defense Kentsel Dönüşüm projesi ( Fransa)

La defense projesinde yüksek binaların yaygınlaştırılması, geleneksel yol dokusunun ortadan kaldırılması ve yaya ve otomobil akışını birbirinden ayrılması şeklinde üç temel ilke üzerine kurulmuştur.

Projenin % 70 kamu, % 30 özel sektör oranında, kamu ve özel sektör ortaklığıyla kurulmuştur. Bu proje ekonomik olmaktan ziyade Paris’in mevcut tarihi kent merkezi yitirilmeden yeni bir merkez oluşturulmaya ve eski merkez ile birlikte bir bağ oluşturma yoluna gidilmiştir.

1.7.1.5. Guangzhou -Parl nehri kent Dönüşüm projesi (Çin)

Dünyada en hızlı kentleşme yerlerinden biri olan Pearl nehri deltasının merkezinde yer alan Guangzhou kenti büyük bir endüstri kentidir. Kentin güneyinde 370 kilometrekarelik bir alanda bulunan 65 km uzunluğundaki Pearl nehri boyunca tarım alanları ve tarihi alanlar şeklinde adalar meydana getirilmiştir.

Projede öncelikli olarak koruma ve sürdürülebilirlik olguları üzerine kurulmuştur. Proje kamu önderliğinde gerçekleştirilen bir projedir.

37 Projenin hedefleri şunlardır, “

 21. yy için sürdürülebilir kent yaratmak üzere hedeflerin belirlenmesi

 Çin’in ( Asya’nın ) en modern stilini kurgulamak

 21. yy. endüsrtisi için yeni bir merkez yaratmak Buradaki ekosistem üzerine araştırmalar yapabilecek ve bunları kullanabilecek şirketleri buraya çekmek,

 Nehir dağ, orman ve çeltik ekosistemlerinin birbiriyle bağlantılı dünyanın en büyük eco- koridorunu oluşturmak ve bunu sunmak

 Nehir kenti olgusunu, Pearl river ve çevresindeki nehirleri kullanarak geliştirmek ve yaymak.

 Dünyanın birinci botanik bahçe eco - sistemini yaratmak,

 Tarımcılık ve kent ortak yaşamı teşvik etmek

 Geleneksel Çeltik ve balık çiftlikleri, suyolları ve nehir boyunca uzanan yerleşim alanlarının bütünlüğünü ve önemini vurgulamak”51

1.7.1.6. Solidere ( Beyrut Tarihi Kent Merkezi) Kentsel Dönüşüm Projesi Savaş sonrası Beyrut Merkezinde savaşın izlerinin silinmesi ve kentin sosyal dokusunun bütünleşmesi için SOLİDERE adında bir anonim şirket kurulmuştur. Burada sosyal amaç ön plana çıkartılmıştır. Kentin ortasında bulunan merkez kentin iki tarafını birbirine bağlayarak ticaret ve sosyal yaşam alanları oluşturularak kentin her iki tarafını birbirine bağlamak amacı ön planda tutulan sosyal amaç için örnek olabilecek bir projedir.

Kamu ve yarı özerk bir kuruluşların birlikte yaptığı önemli bir projedir. 1994- 2004 arası birinci faz ve 2005-2020 arasında ikinci fazın uygulaması öngörülmüş. Bu güne kadar planlama sağlıklı bir şekilde uygulanmıştır.

51

38 1.7.1.7. Rio Kenti Gece kondu Sağlıklaştırma Programı (Brezilya)

Rio de Jenero çok nüfuslu bir şehir olup yaklaşık 2/3 ü şehir merkezinde gecekondulardan oluşmakta, alt yapının olmaması çöplerin toplanamaması elektrik ve suya herkesin ulaşamaması sonucu büyük bir kirlilik ve yoksulluk meydana getirmektedir. Bunun sonucu olarak sosyal problemler had safhaya ulaşmış suç oranları çok yükselmiştir. Halkın eğitim alamaması çalışma imkânlarının çok kısıtlı olması büyük bir sosyal eşitsizliğe neden olmuştur.

Bu gecekondu bölgesinin şehrin tam merkezinde bulunması çok büyük kirliliğe neden olmaktadır.

Bu projede de sosyal amaç ön plana çıkartılmış olup konut alanlarının iyileştirilmesi ve gelecek nesil düşünülerek kapasitelerin oluşturulması, sosyal problemlerin giderilmesi, fırsat eşitliği sağlamak için iş ve eğitim olanaklarının artırılması ve bütün bunların sayesinde bölgede yaşam şartlarının düzeltilmesi gaye edilmiştir.

Program kamu ve özel sektör işbirliğinde gerçekleştirilmekte olup sosyal bileşenin ağır basması için çeşitli ortaklıkların kurulmasına da neden olmuştur.