• Sonuç bulunamadı

HALK ANLATMALARI A MASALLAR

1. Dünya Gözeliyle Beğ Oğlu

Evvel zamanında üç gız varımış, oduna getmişler.Oduna gedeler, orda gızın birisini gollar geliller odunda.Gız da dünya gözeliyimiş.Bi gavak varımış, bi pınar varımış.Başında:

-Gavağım eği, gavağım eğil, ben çıkıyın da sen doğrul, der dünya gözeli.

Çıkar çevr’eylerimiş, çevr’eylerimiş. Bi deliğannı oğlan varımış avlanan.Ağlarımış gız orda. Oğlan bu gızı alır gelir oraya.

-Ben seni Allah’ın emri alacan, der.

Gız annadır başına gelenleri.(Oğlan)getirir oraya gor.Gıza: -Ben bi avlanıyın geliyin, sen burada dur da, der.

Gız:

-Eğil gavağım eğil, ben çıkıyın da sen doğrul, der. Yarın öylen seni burada beklerin, der dünya gözeli.

Apdallar da otururumuş gırda. Oğlan avlana geder. Ertesi gün oğlan geleseye gadar bi abdal gızı suya gelir oraya. Miyara bi şevk vururumuş. İçine eğilir bakar, bi şey yok. Doğrulurumuşumuş, gavağın başında bi dünya gözeli var. Evel zamanda o, tesarufan(tesadüfen) eğil dedi mi, eğilirimiş ağaç, doğrul dedi mi doğrulurumuş.

Apdal gızı şavkın gözeliğine:

-Bu gözellik böyle bende var da ben burada ne hızmatçılık yaparın, deyi gülbüleri çarpmış yere gırmış. O gırdıksıra gülbüleri, yokarıdaki gavaktan seslenmiş: -O gözellik sende değil, bende. Gırma gülbülerini yazığetme, demiş. Eğil gavağım eğil, ben çıkıyın da sen doğrul, demiş.

-Yat başına bakıveriyin, senin başına bakıveriyin, derike apdal gızı dünya gözelini keser.Gandırır, keser atar.Öğde anadır:

-Nişannım gelecek, felan yerde galdımıdı, işde şu vakıt gelecek, der.

(Gulağının altında çivi varımış da, Apdal gızı çekmiş de dünya gözeli guş olmuş uçmuş.)

Abdal gızı dünya gözeli gibi çevr’örmesini bilmezimiş, gendi halına sokar çıkarır. Oğlan gelir:

-Eğil gavağım eğil, der. Gavak eğilir, gız iner. Oğlan:

-Sen ya böyle nişledin, der. Apdal gızı:

-Nişliyin, der. Yayın(yazın) tandırında beni godun getdin garardım, kül oldum ıssıcakdan. Yandım gavrıldım bu hala girdim, der beğ oğluna.

(Dünya gözeli uçdu getdi gayrı ya)

Dursana, dünya gözeli uçup getmemiş. Akmış. Bi gavak bitmiş. Apdal gızı Allah’ın emriyle evlenmiş, iki çocuğu olmuş ekiz. Apdal gızı oğlana:

-Hadi beşiklik kes gel, demiş. Oğlan: -Nerden kesiyin?

Allah bu edeceği, tesarufan(tesadüfen) o dünya gözelinin başı bi gül bitmiş, gövdesi bi gavak bitmiş. O miyarın olduğu yerde. Ora varır, gavağı kesdirmiş. Getirir ordan bi beşik oymuş, gülü getirmiş başına dakmış. Oğlan beşiği eve getirmiş.Apdal gızı bilmiş, gülü saklamış.Gızın ebesi varımış anası yoğumuş da.Getirir gızı, ordan yongaya geder. Yonga toplar gelir. O gülü apdal gızından alır nasıl gandırısa. Gayrı orda dururka Allah tarafından o dünya gözeli dürür orda. Ebesi de bilemezimiş gayrı. Dürür.Çok ya, aklımda galmamış neresinden dürüdüğü.Gapının ardına sinerimiş, gelir yemeği bişiririmiş.Siler süpürürümüş.Evinin içi nur gibi galır, yemeği bişer.Bi tütü varımış.Garı bi türlü bi haf sezememiş.Veram olup gederimiş o beğ oğlu.Dıkı durur dururumuş, bi bülüç uçmuş getmiş.O gül, ebenin başından gayrı bi guş olmuş getmiş:

-Bi beğ oğlu apdal gızını aldı, derimiş. Heç durmaz, oğlan bi yere gederimiş:

-Bi beğ oğlu apdal gızını aldı, derimiş o bülüç. Gızın gafasıyımış gayrı, o gülden. Ey Yarabbi! Garı: -Nişliyin, nere gediyin, deyi danışırımış, danarımış. Bi hocaya varmış danışmış. Hoca:

-Kimseye deme bakalık, demiş.

Bi gün öyle, iki gün öyle derike bi bakmış. Sinmişimiş.Gızının gızıymış gayrı, ebesiyimiş.Çıkıverir:

-Vay gızım, der.Sen nişledin böyle?

Dünya gözeli annadır başına gelenleri gayrı, hekayeleri ebesine.İşde böyle böyle der, benim başımı kesdi der.Başımda gül bitdi, o guş oldu, uçdu getdi der.Ebesinin elinden uçmuş getmiş guş olmuş da o gül gayrı.Ordan geder bi müjde yapar beğ oğluna.Beğ oğlu geder, kör atın guyruğuna çocuklarını –iki çocuğu varımışımış ekizler- , apdal gızını çakıverir. Gırk gün gırk gece düğün eder.O gızı, dünya gözelini almış.Meselenin sonu burada bitdi.

2. Dev İle Gız

Evel bi boncukcu dede varımış.Meğer boncukcu dede devimiş.Boncuk sata gelirimiş bi köye:

-Bi boncuk veriyin, derimiş, gız çocuğunun birini gandırır götürürümüş.

Yedi gız varımış bi yerde.Hepisinin kökünü alasaya götürmüş getmiş.Güçcük gızın bi tılsımlı yavrısı varımış, kedi yavrısı.Onu heç yanından gomazımış.Goynunda daşırımış.Götürmüş getmiş.Götürür dev hepsini keser yerimiş.Üle gız bi bakarıki gızlar bi evde memesinden asılıyımış.Dev dahı getirir bi yemek gor gayrı.Hepsini kesmiş de hepsini yememiş.Meğer adam etiyimiş.Otuz kedisi varımış adamın.Gız kerametliymiş, güçcük gız.

Yanında kedisini götürmüş saklarımış.Kimse bilmezimiş.Kedi yavrısı goynunda saklı.Dev hepisini kesmiş, gızların altısını.Sıra güçcük gıza gelmiş.Dev:

-Adam eti yen mi, demiş.Gız: -Yerin, demiş.

Öteenlere teklif etmiş,yemiyiz demişler.Onları hep kesmiş, asmış.Meğer daşırımış köylerden öyle senelerce.Dediğim yerin altında mınara(mağara) varımış.Mınaraya

götürmüş.Gale varımış mınaranın içinde.Hep gızları, erkekleri gandırır, götürür orda keserimiş.

O devde de tılsımlı barmak varımış.O barmağı kim yerise seslenirimiş garnında.Ben yemen adam etini deyeni deyeni kesmiş.O gız çocuğu, güçcük şey:

- Yerin, demiş adam etini, getir bakalım, demiş. Amma dev o barmağı verir, yer sınadırımış.dev: -Barmak nerdesin, derimiş.Barmak:

-İşde; çulun altındıyın, sobanın altındıyın, deyverirmiş.

(Dev kıza parmağı yemesi için verince) Gız getirir bi yol o kedi yavrısına veriveri barmağı.Kedi yer.Dev gene:

-Barmak nerdesin? demiş. Barmak:

-Issıcak garın içerisinde yatırın, demiş.(Dev de bunu duyunca):

-Hah,sen benim aradığımsın, buldum gayrı, Allah’ın emri seni ben alacan, ailemsin, demiş.Ben gırk gün gırk gecedirsin dünya yüzünde gezerin, uykusuzun gece gündüz, demiş.Beni gırk gün gırk gece uyandırma, demiş.

Gayrı dev kökünü kesmiş ya(esir aldıklarının), (kapısını) açıvermiş, gız heyran galmış. Kimisi diriyimiş biliyon mu? Deliğanlılar merçeminden(perçeminden) aslı, diriyimiş, ağlaşıllarımış o galenin içinde. Dev:

-Al, kimseye teslim etmedim, demiş.

Gırk odası varımış. Gırk odanın anahdarı çatlı birbirinde, gıza teslim etmiş.Gızın bir tılsımlı mendili varımışımış.Devin isdüne örtüvermiş gız.Bayılmış gayrı, üyümüş. Allah tarafından o da ya gayrı.Gızın kerametiyimiş.Kedisi de varımış yanında.Açar bakarıkı, hep onları salar salar, o diri şeyleri.

-Hadin, ardıma düşün, gaçalımın, der.

Köye deliğannının ikisini yollar.Biriksin deliğannı.Basgın gelsin.Bu devi ataşlayalım delikde.Ağzına çıksınlar.Çıkacağımız gün birlikde..Gız da son gününde uyansın deyi o mendili almış gayrı.

Maşar(mahşer), köy, dünya yüzü biriğir deliğin ağzına. Geliller, geliller, biriğirler. Herkes buçaklanır, silahlanır. Gız çıkıncaya yakın dev ardından geliverir amma nara

vurarak.Ordan bi cenge girişiller deliğin ağzında.Gahbe devi yediye beleller, keseller.Aldıklarıyla gurtarıllar.Amma çok adam telef etmişler.

Benzer Belgeler