• Sonuç bulunamadı

Dün ya Sa va şı'nda gös ter di ği kah ra man lık lar

1 Ağus tos 1914'te Al man ya'nın Rus ya'ya harp ila nı ile I.

Dün ya Sa va şı baş la dı. Mus ta fa Ke mal ge liş me le ri ya kın dan ta -kip et mek te ve fi kir le ri ni Har bi ye Ne za re ti 'ne bil dir mek te idi.

Ona gö re ka tıl ma zo run lu ha le gel me dik çe Os man lı Dev le ti bu bü yük sa va şın dı şın da kal ma lıy dı. An cak ya şa nan ge liş me ler ne de niy le 29 Ekim 1914'te Os man lı Dev le ti, is ter is te mez İt ti fak Dev let le ri ya nın da har be gir mek mec bu ri ye tin de kal dı. Mus ta -fa Ke mal bu ge liş me ler üze ri ne Baş ku man dan lık’ tan ken di si ne fa al bir hiz met is te di ise de uzun sü re bu is te ği ye ri ne ge ti ril me -di. Bu dö nem de ne ler yap tı ğı nı Mus ta fa Ke mal şöy le an la tır:

Bi rin ci Dün ya Sa va şı ilan edil di. O sı ra da Te kir dağ'da ye ni ku ru lan 19. Tü men'e ko mu tan ol mak için baş vu ru da bu lun dum ve ko mu tan ol dum. Arı bur nu'nda, Ana far

-94

ta lar'da bu lun dum. İn gi liz ler çe ki lip gi tik ten son ra bir ay Edir ne'de 16. Ko lor du ile kal dım. Son ra ko lor du ko -mu ta nı ola rak Di yar ba kır ve çev re si ne git tim. Ora da yap tı ğı mız önem li mu ha re be ler den bi ri Bit lis ve Muş'un Rus lar dan ge ri alın ma sı dır.144

Düş man bir lik le ri 25 Ni san 1915 gü nü Sed dül ba hir ve Arı bur nu böl ge sin den ilk çı kar ma ha re ke ti ne baş la dı. An cak çı kar ma ha re ke ti ilk gün kar şı sın da Mus ta fa Ke mal'i bul du.

Mus ta fa Ke mal, çı kar ma nın baş la dı ğı nı gö rür gör mez, kuv vet le ri ni sü rat le Bi ga lı'dan Conk ba yı rı'na sev k et ti. Arı bur -nu'ndan Conk ba yı rı'na iler le yen İn gi liz kuv vet le ri, o gün,

HARUN YAHYA (ADNAN OKTAR)

Mus ta fa Ke mal Ata türk, Ça nak ka le Sa va şı'nda gö rev alan ko mu tan lar -la bir lik te gö rül mek te dir.

Mus ta fa Ke mal'in ko mu ta et ti ği 19. Tü men Kuv vet le ri’ nin ta -ar ru zu ile ge ri çe kil me ye mec bur edil di.

Conk ba yı rı ta ar ru zun da Türk as ke ri gö rül me miş bir inanç ve ce sa ret le sa va şı yor, ta ri hin en bü yük kah ra man lık sah ne le ri ser gi le ni yor du. Da hi ko mu tan, ku man dan la ra şöy le em ret miş ti:

"Ben, si ze ta ar ruz em ret mi yo rum; öl me yi em re di yo rum!

Biz ölün ce ye ka dar ge çe cek za man zar fın da ye ri mi ze baş ka kuv vet ler ve ku man dan lar ge çe bi lir!"

İler le mek is te yen İn gi liz ler le yer yer şid det li çar pış ma lar ol du; an cak her ta ar ruz Türk as ke ri nin kah ra man ca sa vun ma sı kar şı sın da ba şa rı sız kal dı. Mus ta fa Ke mal, Ça nak ka le Cep he si’n de ki bu üs tün ba şa rı la rı üze ri ne 1 Ha zi ran 1915'de Al

-96

Ata türk he nüz Kur may Al bay ol duğu 1915 yılın da Ge li bo lu Ya rı-ma da sı'nda gö rül mek te dir.

bay lı ğa ter fi et ti. İn gi liz ler 6 ve 7 Ağus tos 1915 gün le ri, tak vi

Mus ta fa Ke mal, 1 Ni san 1916 da Ge ne ral li ğe yük sel til di.

Di yar ba kır'a ge li şi ni ta ki ben kı sa bir ha zır lık tan son ra 3 Ağus tos 1916 sa ba hı em rin de ki kuv vet le ri Bit lis ve Muş yö nün de ta ar ru za ge çir di; Rus lar la iki tü me ni miz ara sın da ta ar ruz ve kar şı ta ar ruz şek lin de şid det li çar pış ma lar ol du. Ni ha yet 8 Ağus -tos 1916 sa ba hı Muş, ay nı gü nün ak şa mı Bit lis kuv vet le ri miz ta ra fın dan düş man iş ga lin den kur ta rıl dı. Muş; 25 Ağus tos 1916'da tek rar Rus la rın eli ne düş müş tü. Mus ta fa Ke mal Pa şa, 2. Or du Ko mu tan lı ğı sı ra sın da, 14 Ma yıs 1917'de Muş'u ikin ci de fa Rus iş ga lin den kur tar dı.

I. Dün ya Sa va şı Al man ya ve müt te fik le ri aley hi ne ge li şi -yor du. 29 Ey lül 1918 ta ri hin de Bul ga ris tan sa vaş tan çe kil miş, 4 Ekim 1918 ta ri hin de de Al man ya mü ta re ke is te miş ti. İs tan

-98

Ata türk II. Or du Ko mu ta nı iken, Di yar ba kır'da Avus tur ya-Ma ca ris tan Bir liği 'ni de net ler ken gö rül mek te dir.

bul'da Ta lat Pa şa Ka bi ne si is ti fa et miş, ye ni Ka bi ne yi Ah met İz zet Pa şa kur muş tu. Bu ge liş me ler kar şı sın da Mus ta fa Ke mal Pa şa yet ki li ma kam la ra, as ke ri ve si ya si öne ri le ri ne de vam et ti ise de yi ne ka bul et ti re me di. Ni ha yet 30 Ekim 1918 ta ri hin de de Os man lı Dev le ti, İti laf Dev let le ri ile Mond ros Mü ta re ke si'ni im za la ya rak l. Dün ya Sa va şı'ndan çe kil di.

Mond ros Mü ta re ke si nin ar dın dan