• Sonuç bulunamadı

PUBLIC HEALTH ETHICS IN DAILY PRACTICES

DÜŞÜNCE

28. Halk sağlığı profesyoneli olarak halk sağlığı etiği ilkelerine uygun hareket ettiğimi söyleyebilirim.

29. Çevrem/çalıştığım kurum/ bağlı bulunduğum meslek örgütü

mesleki etik davranışlarımı etkiliyor.

30. Halk sağlığı etiğine uygunsuz davranmak halk sağlığı profesyonelleri için malpraktis niteliğindedir.

31. Halk sağlığı profesyonellerinin, halk sağlığı etiği eğitimleri

yeterlidir.

32. Uzmanlık örgütü, halk sağlığı profesyonellerinin halk sağlığı etiğine uygun davranmasında etkilidir.

33. Sosyal yaşamdaki güç dengeleri Halk sağlığı profesyonellerinin

etik tutumlarını etkilemektedir.

34. Etik bilimsel kanıtlara göre değişir.

35. Halk Sağlığı profesyonellerinin etik tutumları, yaşadıkları

toplumdan farklılık gösterebilir.

36. Halk sağlığı profesyonellerinin mesleğinin gerektirdiği asgari eğitim düzeyine, bilgiye ve yeterliliğe sahip olduklarını düşünüyorum.

37. Halk sağlığı profesyonelleri yasalara çok bağlıdırlar.

38. Halk sağlığı profesyonelleri arasında halk sağlığı etiğine uygun davranmadığını düşündüğüm kişiler var.

39. Halk sağlığı profesyonelleri gündelik uygulamalarında halk sağlığı

etiği çerçevesinde kamu çıkarını, bireylerin çıkarından daha üstte tutmalıdırlar.

40. Bir halk sağlığı girişimi, birine zarar verecekse yapılmamalıdır. 41. Yasal olan her davranışın, aynı zamanda etik olduğunu

düşünüyorum.

42. Halk sağlığı profesyonellerinin siyasi görüşleri arasındaki farklılıklar, mesleki etik kurallarına uyumu zorlaştırmaktadır. 43. Halk sağlığı etiği, sosyal gelişim ve değişimlere göre

güncellenmelidir.

TUTUM

44. Toplum bağışıklığı için aydınlatılmış onamdan vazgeçilebilir. 45. Söz konusu bir salgın hastalık durumunda halkın mevcut durum

hakkında bilgilendirilmesi ve doğruların söylenmesi gereksiz kargaşa yaratacak ve sağlık yöneticilerinin işini zorlaştıracaktır.

46. Yasalarda belirtilen süreler içinde mevcut gebeliğini sonlandırmak isteyen kadının uygulanacak işlem için eşinin onayının istenmesi gizliliğe saygı ilkesine aykırıdır.

47. Ülkemizin sağlık bilgilerinin uluslararası platformda yayınlanırken

kağıt üzerinde gerçek dışı iyileştirmelere gidilmesi ve gerçek verilerin gizlenmesi dünya çapında ülkemizin kalkınmasına engel olacak önyargının oluşmaması için yapılmış masum

106 K esin li k le K atıl ıy or u m K atıl ıy or u m K ar ar sız ım K atıl m ıy or um K esin li k le K atıl m ıy or um

48. Ülkemizde önemli boyutlara ulaşan sağlık turizmi halkımızın sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkını bazı alanlarda gasp etmekte ve halkımız için negatif ayrımcılık doğurmaktadır. 49. Günümüz koşullarında sağlık hizmetlerinin sunumunda sosyal

güvence durumuna bakılmaksızın eşit hizmet sunumu vergi ve prim ödeyen vatandaşların haklarını ihlaldir.

50. Hekimlerin bulundukları statü dolayısıyla hastaları arasında özellikle cinsel yolla bulaşan hastalık taşıyanların ailelerine ve eşlerine bildirilmesi toplum düzeni için yapması gereken bir ödev niteliğindedir ve toplumun diğer bireylerinin sağlığının korunması için gereklidir.

51. Çocuklara karşı uygulanan sözel, fiziksel, maddi ve cinsel şiddet

söz konusu olduğunda kültürel ve geleneksel olarak aileler arasında farklı tutumlar mevcut olabilir. Bazı ailelerin çocuklarına karşı uyguladıkları ve bizim kendi inançlarımız ve geleneklerimiz doğrultusunda şiddet olarak gördüğümüz davranışlarını çocuğu koruma adına ilgili makamlara bildirmek ve bu aileleri ifşa etmek hekimlik meslek etiğine aykırıdır.

52. Hekimlik mesleği dolayısıyla dahil olduğunuz, inançları gereği kadınlar ya da çocuklarına karşı sağlığı riske atacak

geleneklerini devam ettiren bir etnik grubun sürdürdükleri uygulamaları bildirmek, duyurmak gizlilik ilkesine aykırıdır. 53. Özel sektörde faaliyet gösteren bir işletmeden kaynaklanan acil

olarak önlem alınması gereken toplum sağlığını riske atan bir durum söz konusu olduğunda en çabuk iletişim yolu olarak halka medya aracılığıyla bilgi vermek söz konusu işletmeyi statü ve maddi kayba uğratabileceği için farklı bir iletişim yolu seçilmelidir.

54. Ekonomik kalkınmışlığa ulaşmak ya da topluma yeni iş kolları yaratmak uğruna çevrenin hiçbir düzeyde kirletilmesi kabul edilemez.

55. Toplumun, sağlığını ilgilendiren her konuda bilgilendirilme ve

mevcut durumdan haberdar edilip doğru bilgi alma hakkı vardır.

56. İş yeri hekimlerinin özel statüleri dolayısıyla çalıştıkları kurumda meydana gelen sağlık risklerini işveren lehine kabul edilebilir düzeyde görmezden gelmeleri ya da gizlemeleri olağan bir insan davranışıdır.

57. Sağlık riski taşıdığı için piyasadan toplatılan ya da ihracata

sunulamayan gıdaların mevcut risklerinin açıklanarak isteyen yoksullara dağıtılması sağlanabilir.

58. Afetler ve olağan dışı durumlar sırasında sunulan sağlık hizmetlerinin mülteciler ve sığınmacılardan önce kendi halkımıza sağlanması için tıbbi ve gıda yardımlarının özenli şekilde gizlenmesinde hekimler ve bölge sağlık yöneticileri iş birliği içinde olmalıdır.

59. Tabiatta bağlı nedenler ya da sanayi kuruluşlarının faaliyetleri

sonucu ülkemizin sağlık için riskli görülen bölgelerinde mevcut durum ve riskler anlatıldıktan ve onayları alındıktan sonra kabul eden kişilerin daha yüksek ücretler karşılığında bu bölgelerde yaşayıp çalışmaları etik olarak da uygun bir kalkınma yolu olarak kullanılabilir.

107 K esin li k le K atıl ıy or u m K atıl ıy or u m K ar ar sız ım K atıl m ıy or um K esin li k le K atıl m ıy or um

60. Gelişen teknoloji ve küreselleşmeyle birlikte sağlığa zararsız olduğu kanıtlanmadan gündelik hayatta kullanıma giren yeni teknolojik ürünlerin sağlığa zararlı olma potansiyelinden dolayı kullanımının reddedilmesi halk sağlığı

profesyonellerinin ihtiyatlı oluşlarının gereğidir. 61. Bazı büyük sanayi kuruluşlarının “parasını öderim çevreyi

kirletirim” tutumları yasaların desteklediği etik bir sorundur.

62. Hapishanelerdeki tutukluların can güvenlikleri devletin korumasındadır. Bu kişilerin akıl sağlıkları yerinde olarak kendi iradeleriyle aldıkları ölüm orucu kararlarında hekim müdahalesi insanı yaşatmak adına yapılan ve etik bir girişimdir.

63. Halk sağlıkçıların/ DSÖ’ nün cep telefonlarının kullanımının

yaygınlaşmasına kanserojen etkisi kanıtlanana kadar tepki göstermemeleri henüz kanıt yokken bu derece bir teknolojik gelişimin engellenmemesi adına doğru bir tutumdur.

64. İş kazası ya da meslek hastalıklarının görüldüğü iş yerlerinin çalışma ruhsatlarının iptal edilmesi “sıfır tolerans” ilkesi doğrultusunda yerinde bir yaptırımdır.

65. Halk Sağlığı uzmanlarının yetkin olmadığı konularda sorumluluk

Benzer Belgeler