• Sonuç bulunamadı

ARA DÖNEM FAALİYET RAPORUNA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR I. Yönetim Kurulu Başkanı’nın Değerlendirmesi

2020 yılının ikinci çeyreği, küresel çapta koronavirüs salgınının yayılmasıyla olumsuz ekonomik etkilerin en yoğun yaşandığı ve birçok ülkenin ekonomisinde dip seviyelerin görüldüğü bir dönem olmuştur. Bununla birlikte birçok ülkede salgında zirve seviyelerin görülmesinin ardından kısıtlayıcı tedbirlerin kademeli olarak kaldırılarak ekonomilerin yeniden açılmaya başlamasıyla toparlanma sürecine geçilmiştir. Özellikle küresel çapta birçok ülkenin eşanlı olarak parasal genişleme ve geniş çaplı teşvik programlarını devreye almaları küresel ekonomideki kötüye gidişi sınırlandırmış ve toparlanma sürecine destek vermiştir.

Salgının yayılma hızına, süresine ve oluşturduğu tahribata göre bölgeler ve ülkeler bazında da ekonomilerin toparlanmaya geçiş süreçlerinde farklılıklar gözlenmiştir. Bu kapsamda salgının başlangıç noktası olan Çin, aldığı etkili halk sağlığı önlemlerinin desteğiyle ikinci çeyrek itibarıyla hızlı bir toparlanma sürecine girmiş ve birçok göstergede salgın öncesi seviyelere ulaşmıştır. Euro Bölgesi’nde de salgının kontrol altına alınmasının da desteğiyle toparlanmaya geçilmiştir. ABD’nin ise artan vaka sayılarıyla salgının merkez üssü konumuna gelmesiyle ekonomisinin ikinci çeyrekte rekor düzeyde daralması beklenmekte olup, artan vaka sayıları nedeniyle ekonomisindeki toparlanmanın ivmesi ve gücü konusunda belirsizlikler oluşmuştur.

ABD Merkez Bankası’nın ve Avrupa Merkez Bankası’nın rekor düşük seviyelerdeki faiz politikaları, büyük çaplı varlık alım programları ve gerekmesi halinde ilave her türlü adımı atacaklarını taahhüt etmeleri, ABD ve Euro Bölgesi ekonomilerinin salgında toparlanmasını desteklemiş ve Euro’nun başlıca paralar karşısında değer kazanmasını sağlamıştır. Temmuz ayında, AB liderlerinin, üye ülkelerin ekonomilerini desteklemek için hibe ve düşük faizli kredilerden oluşan ortak teşvik paketinde anlaşmaları, bölge ekonomisinin toparlanma sürecine olumlu katkı sağlayabilecektir.

Türkiye ekonomisinde ise, ikinci çeyrekte ekonomik faaliyetlerdeki gerileme salgının etkilerinin en yoğun hissedildiği nisan ayında yoğunlaşmıştır. Ancak mayıs ayıyla birlikte karantina gibi kısıtlamaların kademeli kaldırılması, alınan parasal ve mali önlemlerle toparlanma başlamıştır. Etkili kamu sağlığı tedbirleriyle salgının seyrinin kontrol altında tutulması, ekonomideki toparlanmayı destekleyen kilit unsur olmuştur. Satın alma yöneticileri ve güven endeksleri gibi öncü göstergelerde önemli toparlanmalar yanında, üretim ve satış göstergelerinde de, özellikle konut, taşıt ve beyaz eşya satışlarında önemli artışlar yaşanmıştır. İhracat tarafında, çeyreğin sonlarına doğru küresel ekonomideki iyileşmeyle toparlanma başlamıştır. Turizm gelirlerinde ise salgın sürecinde uygulanan seyahat kısıtlamalarının etkisiyle önemli kayıplar oluşmuştur. Son haftalarda Rusya dahil birçok ülkeyle uçuş yasaklarının kaldırılmasına yönelik atılan adımlar, turizmde önümüzdeki dönemde gelir kayıplarını sınırlandırabilecek olumlu gelişmeler olarak öne çıkmıştır.

2020 yılının ilk çeyreğinde geçen seneye göre daha hızlı bir TL kredi artışı sergileyen bankacılık sektörünün, 2. çeyrekte salgının etkisinin yoğun olarak hissedilmeye başlanması ile kamu bankaları ağırlıklı olarak TL kredilerdeki artış hızını artırdığı görülmüştür. Özellikle KOBİ’lere yönelik olmak üzere kamu bankalarının açıkladığı finansman paketleri ve bireylere yönelik kredi destek paketleri 2. çeyrekteki hızlı kredi artışında etkili olmuştur.

Ziraat Bankası, olumsuzlukların daha yoğun hissedildiği yılın 2. çeyreğinde daha da hızlanarak KOBİ’lere ve bireylere önemli finansman desteği sağlamıştır. Geçen yılda olduğu gibi bu yılın ilk yarısında da finansman desteği, ekonomiye daha fazla katkı sağlayacak şekilde seçici bir kredi stratejisi ile sağlanmıştır. Cari denge, istihdam, üretim, uygun koşullarda finansmana erişimde sıkıntı yaşayan KOBİ’ler odağa alınarak krediler kullandırılmıştır. Böylece, ülkemizin diğer alanlarda olduğu gibi kredilerde de lider bankası olarak kaynakların en etkin ve ekonomiye en fazla katkı sağlayacak şekilde kullandırımında öncülük edilmiştir. Ziraat Bankası, kendi bilançosunun yanında ülke bilançosunu da dikkate alarak, finansal yapısını güçlendirmeye devam ederek etkin şekilde çalışmalarını sürdürecektir.

Dr. Ahmet GENÇ Yönetim Kurulu Başkanı

II. Genel Müdür’ün Değerlendirmesi

2020 yılının 2. çeyreği, salgının olumsuz etkilerinin en yoğun şekilde hissedildiği, sosyal hayatın durma noktasına geldiği, ekonomik faaliyetin küresel ölçekte yavaşladığı bir dönem olarak başladı. Salgın ile ilgili alınan sıkı önlemlerin, parasal ve mali genişlemeye yönelik politika uygulamalarının olumlu sonuçları ile çeyreğin sonuna doğru toparlanma sinyallerinin alınmaya başlandığı görüldü. Yılın geri kalan dönemi için, salgın ile ilgili olarak hala belirsizlikler bulunsa da beklentilerin daha olumlu olduğu gözlenmektedir.

Ülkemizde de otoritelerin ve düzenleyici kurumların koordinasyon içinde aldıkları önlemler ve kararlar ile bu sıkıntılı dönemin hızlı ve en az hasarla geçilmesi konusunda önemli mesafeler alınmış bulunuyor. Bu çerçevede ekonominin, reel sektörün ve bireylerin normal sürece hızlıca dönüşüne katkı sağlamak amacıyla bankacılık sektörü, kamu bankalarının öncülüğünde görev ve sorumluluk bilinci ile faaliyet gösterdi.

Ziraat Bankası, yıllardır kredi ağırlıklı bir büyümeyi ve ağırlıklı olarak da reel sektörü finanse etmeyi hedefleyen bir banka olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu dönemde de özellikle finansmana erişimde görece daha sıkıntılı olan, ancak üretim ve istihdam konusunda ekonomimiz için çok önemli olan KOBİ’lere yönelik yüksek tutarda finansman desteği sunduk. Cari dengeyi, üretimi, istihdamı dikkate alarak KOBİ’lerin finansmanına, istihdamın ve yerli üretimin artırılmasına yönelik finansman paketlerimize devam edilerek 2.

çeyrekte; İşe Devam Kredi Desteği Paketi ile KOBİ’lerimizin işlerini sürdürebilmeleri amacıyla 50 milyar TL tutarında bir finansman desteğini oldukça uygun koşullarda sağladık.

Bunun yanı sıra kredi ödemelerinin 3 ay ertelenmesi, nakit akışının sürdürülmesi ve ödeme sistemlerinin etkin çalıştırılması, yapılandırma gibi uygulamalarla da reel sektörün faaliyetlerine devam etmesi konusunda destek olduk.

Bu dönemde bireylere de önemli tutarda bir finansman desteği sağladık. Bireysel Temel İhtiyaç Destek Kredisi kapsamında 20 milyar TL tutarında bireysel destek kredi paketini uygulamaya aldık.

Reel sektöre ve bireylere yönelik destek paketlerinde krediler tabana yaygın ve olabildiğince fazla sayıda şirket ve kişiye kullandırılarak sağlanan finansmanın etkinliğinin artması da sağlanmıştır.

Bu dönemde emekli maaşlarını Bankamızdan alan müşterilerimize 2,6 milyar TL promosyon ödemesi gerçekleştirdik.

Yılın ilk yarısında toplam kredilerimiz %25 oranında artışla yaklaşık 558 milyar TL seviyesine ulaşmış bulunmaktadır. Gayrinakdi kredilerle birlikte toplamda sağladığımız finansman desteği 700 milyar TL’ye yaklaşmıştır. TL kredilerimizdeki artış ise %31 oranında gerçekleşmiştir.

Seçici bir kredi politikası ile kaynakların ekonomimize en fazla katkı sağlayacak şekilde etkin bir şekilde kullanımını hedeflemeyi sürdürüyoruz. Tarımı, ana misyonumuz çerçevesinde; önemli bir sektör olarak dikkate alıyoruz. Tarımın finansmanının yanı sıra tarım sektörünün yapısal sorunlarının çözümü konusunda da Bakanlıklar, kurumlar, kuruluşlar ve tarımsal örgütlerle çalışmalar yürütüyoruz. Yerli üretimin artırılması, ithalatın azaltılmasını sağlayacak ürünlerin üretilmesi, tarımsal mekanizasyon seviyesinin artırılması, verimlilik artışı ve gıdanın enflasyona olumsuz etkisinin bertaraf edilmesine katkı sağlamak için daha fazla teknoloji kullanılması, tarımsal platformlar oluşturulması ve seracılığın finansmanı öncelik verdiğimiz alanlardır.

En önemli aktiflerimiz olarak gördüğümüz çalışanlarımızın ve müşterilerimizin, salgından olumsuz etkilenmelerini önlemek için şubelerimizde ve genel müdürlük binalarımızda hijyen ve sosyal mesafe konusunda gerekli önlemler alınmıştır. Müşterilerimizin şubelerimize gelmeden işlemlerini yapabilmelerini sağlayan dijital kanallara yapmış olduğumuz yatırımların karşılığını salgın dönemi içerisinde gördük.

Yurtiçi ve yurtdışındaki yaygın hizmet ağımızın yanı sıra geliştirdiğimiz dijital bankacılık uygulamalarımız ile her dönem daha fazla şirket ve kişinin finansal ihtiyaçlarını, en hızlı şekilde ve en uygun koşullarla karşılamaya devam ediyoruz. İstikrarlı bir şekilde büyürken ülkemizin ve müşterilerimizin büyümesine de verdiğimiz katkıyı artırıyoruz. Bir bankadan daha fazlası olmaya bundan sonraki dönemlerde de devam edeceğiz.

Hüseyin AYDIN

Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür

III. Kurumsal Profil

Ziraat Bankası, 1863 yılındaki kuruluşundan bu yana, Türkiye ekonomik döngüsü içinde faaliyet gösteren tüm aktörlerin en büyük destekleyicileri arasında seçkin bir yer edinmiştir. Başta çiftçiler olmak üzere, tüccarın, iş adamının, girişimcinin, emeklinin ve çalışanın her zaman yanında duran Banka, faaliyetleriyle sürekli değer üretmiş ve ekonomik gelişmenin itici gücü olmuştur.

Ziraat Bankası; bankacılık, yatırım hizmetleri, portföy yönetimi, girişim sermayesi, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve finansal teknolojiler alanlarında geniş bir yurt içi ve yurt dışı iştirak portföyüne sahiptir. Bu güçlü yapı, Banka’nın entegre finansal hizmet sunma yetkinliğini pekiştirmektedir.

Türkiye’de 400’e yakın ilçe ve beldede tek banka olarak hizmet veren ve ülkenin en yaygın bankacılık hizmet ağına sahip olan Ziraat Bankası, yurt dışında 18 ülkede bölgesel bir güç ve önemli bir küresel aktördür.

Ziraat Bankası, yoğun rekabete sahne olan ve uluslararası sermayenin de faaliyet gösterdiği bir sektörde, en güçlü ulusal banka konumunu her yıl daha ileri bir düzeye taşımaktadır. Banka; zengin ürün ve hizmet çeşitliliği, rakipsiz pazar bilgisi ve deneyimi, iştirakleriyle oluşturduğu sinerji, üst düzey insan kaynağı ve güçlü mali yapısı sayesinde Türk bankacılık sektörünü şekillendirmeye devam etmektedir.

Ziraat Bankası, kurumsal, girişimci ve bireysel bankacılık alanlarında müşterilerine;

• Yurt içi ve yurt dışındaki 1.758 şubesi,

• 24.480 çalışanı,

• Yurt içi ve yurt dışındaki ATM’leri,

• İnternet Bankacılığı (Bireysel ve Kurumsal İnternet Şubesi),

• Mobil Bankacılık (Ziraat Mobil, Ziraat Tablet),

• Telefon Bankacılığı,

• SMS Bankacılığı

ile üstün ve kaliteli hizmet sunmaktadır.

Ziraat Bankası, stratejik yol haritasında belirlediği kurumsal hedeflerine doğru yolculuğunu kesintisiz bir biçimde sürdürerek müşterileri ve çalışanları için daha fazlasını üretmeyi, Türkiye ekonomisine ve bankacılık sektörünün gelişimine katkıda bulunmayı sürdürecektir.

Ziraat Bankası; sahip olduğu güçlü konumuyla finans piyasalarının sunduğu büyüme potansiyelini performansına en doğru biçimde yansıtmakta ve iş süreçlerinde en iyi uygulamalara imza atmaktadır.

IV. Ortaklık Yapısı

T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’nin ödenmiş sermayesi 13.100.000.000 TL’dir. Banka’nın tek hissedarı Türkiye Varlık Fonu’dur.

Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri, Denetim Komitesi Üyeleri ile Genel Müdür ve Yardımcıları Banka’da hisse sahibi değildir.

YEDİNCİ BÖLÜM (Devamı)

ARA DÖNEM FAALİYET RAPORUNA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR (Devamı)

V. Başlıca Finansal Göstergeler

VARLIKLAR (Milyon TL) 30.06.2020 31.12.2019

Nakit ve Nakit Benzerleri 46.691 57.389

Menkul Değerler Cüzdanı 169.955 130.335

Nakdi Krediler (Brüt) 557.913 447.983

Diğer Aktifler 22.010 14.049

Toplam Varlıklar 796.569 649.756

YÜKÜMLÜLÜKLER (Milyon TL) 30.06.2020 31.12.2019

Mevduat 564.333 447.251

Mevduat Dışı Kaynaklar 111.328 106.476

Diğer Pasifler 35.222 25.964

Özkaynaklar 85.686 70.065

Toplam Yükümlülükler 796.569 649.756

KAR VEYA ZARAR TABLOSU ÖZETİ (Milyon TL) 30.06.2020 30.06.2019

Net Faiz Geliri 18.526 10.979

Net Ücret ve Komisyon Gelirleri 1.204 1.613

Diğer Faaliyet Gelirleri 1.576 826

Diğer Faaliyet Giderleri 3.986 3.014

Beklenen Zarar Karşılığı Giderleri 4.935 1.839

Net Kar/Zarar 4.509 2.816

RASYOLAR (%) 30.06.2020 31.12.2019

Sermaye Yeterlilik Rasyosu 18,50 17,02

Özkaynak / Toplam Varlıklar 10,8 10,8

Nakdi Krediler (Brüt) / Toplam Varlıklar 70,0 68,9

Takipteki Krediler (Brüt) / Toplam Krediler 2,3 2,8

Likit Varlıklar / Toplam Varlıklar 5,9 8,8

VI. 2020 II. Ara Dönem Faaliyetleri Yurt Dışı Tahvil İhracı

Banka’nın kaynak çeşitliliğini artırma ve uzun vadeli alternatif kaynaklar yaratma amaçları doğrultusunda bir seküritizasyon programı (DPR - (Diversified Payment Rights-Çeşitlendirilmiş Ödeme Yükümlülükleri)) kurulumu çalışmaları devam etmektedir. Program ile Bankaya gelen döviz havaleleri teminat gösterilmek suretiyle kredi temini veya bono ihracı yoluyla kaynak sağlanması hedeflenmektedir.

2020 yılı ikinci çeyreğinde de GMTN (Global Medium Term Notes) programı dahilinde ihraçlar ile yurt dışı kaynak sağlanması amacıyla çalışmalar sürdürülmeye ve piyasa şartları takip edilmeye devam edilmiştir.

YEDİNCİ BÖLÜM (Devamı)

ARA DÖNEM FAALİYET RAPORUNA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR (Devamı)

VI. 2020 II. Ara Dönem Faaliyetleri (Devamı) Derecelendirme Kuruluşları

Kredi Derecelendirme

Kuruluşu

Kategori Kredi Notu Tarih

Fitch Ratings

YP Uzun Vadeli B+

Mayıs 2020

Görünüm Negatif

YP Kısa Vadeli B

TL Uzun Vadeli BB-

Görünüm Durağan

TL Kısa Vadeli B

Ulusal Uzun Vadeli AA

Görünüm Durağan

Destek 4

Destek Derecelendirme Tabanı B+

Finansal Kapasite Notu b+

Moody's

Görünüm Negatif

Haziran 2019 Uzun Vadeli Mevduat- YP B3

Kısa Vadeli Mevduat –YP Not-Prime Uzun Vadeli Mevduat- TL B2 Kısa Vadeli Mevduat- TL Not-Prime

Uzun Vadeli Tahvil- YP B2

Uzun Vadeli Tahvil-TL B2

Temel Kredi Notu caa1

Düzeltilmiş Temel Kredi Notu caa1

JCR Eurasia

Uzun Vadeli Uluslararası YP BBB -

Ekim 2019

Görünüm Negatif

Uzun Vadeli Uluslararası TL Notu BBB -

Görünüm Negatif

Uzun Vadeli Ulusal Notu AAA (Trk)

Görünüm Durağan

Kısa Vadeli Uluslararası YP A – 3

Görünüm Negatif

Kısa Vadeli Uluslararası TL Notu A – 3

Görünüm Negatif

Kısa Vadeli Ulusal Notu A-1+ (Trk)

Desteklenme Notu 1

Ortaklardan Bağımsızlık Notu A

YEDİNCİ BÖLÜM (Devamı)

ARA DÖNEM FAALİYET RAPORUNA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR (Devamı)

VI. 2020 II. Ara Dönem Faaliyetleri (Devamı) Tarım Sektörünün Finansmanı

Ziraat Bankası olarak bir yandan tarım sektörüne finansman desteği sürdürülürken, diğer yandan sektörün yapısal sorunlarının çözümüne ve finansa erişiminin kolaylaştırılmasına yönelik projeler geliştirilerek ilgili Bakanlıklar, kurum, kuruluş ve tarımsal örgütlerle çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda, tarım değer zincirinin en önemli halkasını oluşturan, özellikle küçük ölçekli işletme sahibi çiftçilerin doğrudan finansa erişiminin kolaylaştırılmasına ve bu amaçla kredi ürünlerinin çeşitlendirilmesine yönelik çalışmalara öncelik verilmektedir.

Sözleşmeli üretim modeli, kontrollü örtü altı tarımı, yerli üretimin arttırılması, ithalatın azaltılmasını sağlayacak ürünlerin üretimlerinin artırılması, işletmelerin tarımsal mekanizasyon düzeyinin artırılması, tarımda verimliliği artırmak için teknoloji kullanımına yönelik çalışmalar, tarımsal üretimde katma değer yaratacak ve ülkemizin ihtiyaçlarına cevap verebilecek yatırım projeleri ile lisanslı depoculuk ve soğuk hava deposu yatırımları başta olmak üzere tarım işletmelerinin kendi ürünlerini depolama, işleme, paketleme, pazarlama kapasitelerini artırmaya yönelik yatırım ve faaliyetler Bankamızın hedef üretim konuları arasında öne çıkmaktadır.

Tarım sektörünün finansmanına 72,4 milyar TL kredi

2020 yılının ilk yarısında Banka kaynaklarından tarım sektörünün finansmanına yönelik olarak 338 bin müşteriye 27,2 milyar TL kredi kullandırılmış olup portföye 24 binin üzerinde yeni müşteri kazandırılmıştır.

Banka kaynaklarından kullandırılan tarım kredilerinin bakiyesi 2020 yılı ikinci çeyrek sonu itibarıyla 72,4 milyar TL’ye, kredili müşteri sayısı yaklaşık 689 bin kişiye ulaşmıştır.Diğer taraftan, 2020 yılının ilk altı ayında muhtelif kurumlar tarafından sağlanan fonlardan, ilgili kurumlarca belirlenen toplam 676 kişiye yapılan 49,8 milyon TL tutarındaki kredi ödemesine aracılık edilmiştir. 2020 yılı ikinci çeyreği sonu itibarıyla aracılık edilen fon kaynaklı kredi ödemelerinin bakiyesi 1,9 milyar TL, müşteri sayısı 70 binin üzerindedir. Ziraat Bankası’nın tarım sektörünün finansmanına yönelik olarak kendi kaynaklarından kullandırdığı krediler ile aracılık ettiği fon kaynaklı kredilerin toplamı 2020 yılı ilk yarısı sonu itibarıyla 74,3 milyar TL’ye, kredili müşteri sayısı yaklaşık 759 bine ulaşmıştır.

Bankanın tarımsal kredi portföyünün %32’si yatırım kredilerinden, %68’i işletme kredilerinden oluşmaktadır.

2020 yılında faiz indirimli kredilere ilişkin yayımlanan kararname ve tebliğ doğrultusunda üretim konuları bazında belirlenen sübvansiyon oranları dahilinde sektörde faaliyet gösteren müşteriler, uygun faiz oranları ile kredi kullanmaya devam etmektedir.

2020 yılının ilk altı ayında tarım sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 174 bin üretici ve firmaya 17,2 milyar TL tutarında sübvansiyonlu (faiz indirimli) kredi kullandırılmıştır.

YEDİNCİ BÖLÜM (Devamı)

ARA DÖNEM FAALİYET RAPORUNA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR (Devamı)

VI. 2020 II. Ara Dönem Faaliyetleri (Devamı) Tarımsal Kredi Paketleri

2019 yılında uygulamaya konulan ve halen devam eden;

Seracılık Kredi Paketi dahilinde 2020 yılının ilk altı ayında yaklaşık 7 bin üreticiye 1,4 milyar TL kredi kullandırılmış; paket kapsamında 2019 yılından itibaren kullandırılan kredi miktarı 4,4 milyar TL’ ye, üretici sayısı yaklaşık 17 bine,

Soya Fasulyesi, Mısır ve Ayçiçeği Kredi Paketi dahilinde 2020 yılının ilk altı ayında 12 binin üzerinde üreticiye 1,1 milyar TL kredi kullandırılmış; paket kapsamında 2019 yılından itibaren kullandırılan kredi miktarı 2,3 milyar TL’ye, üretici sayısı 24 binin üzerine,

Kendi Yemini Yetiştiren Hayvancılık İşletmeleri Kredi Paketi dahilinde 2020 yılının ilk altı ayında 13 binin üzerinde üreticiye 1,3 milyar TL kredi kullandırılmış, paket kapsamında 2019 yılından itibaren kullandırılan kredi miktarı 2,7 milyar TL’ye üretici sayısı 28 binin üzerine ulaşmıştır.

Böylece, 2019-2020 yıllarında söz konusu kredi paketleri kapsamında, kredi kullandırılan üretici sayısı yaklaşık 70 bin kişi, toplam kredi miktarı 9,4 milyar TL olmuştur.

2020 yılında bu paketlere yenileri eklenmiş,

 Tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin ve gıda arzı güvenliğinin her zamankinden daha ön plana çıktığı pandemi sürecinde, ülkemizdeki tarımsal üretimin aksamaması; üreticilerin tarımsal üretim faaliyetlerinde kullandıkları tarımsal elektrik ve tarımsal sulama aboneliklerinden kaynaklanan birikmiş borçlarının makul bir süreye yayılarak ödenmesinin sağlanması amacıyla, Bankaca Birikmiş Tarımsal Elektrik ve Sulama Borcu Kapama Kredisi ürünü ihdas edilmiştir. Bu krediyle üreticiler, birikmiş tarımsal elektrik ve sulama borçlarını 36 aya varan vadeyle ve uygun faiz oranıyla ödeme imkanı bulmaktadır. Mayıs ayı sonunda uygulamaya konulan söz konusu kredi ürününden bir aylık süre zarfında yaklaşık 1 milyon TL tutarında kullandırım gerçekleşmiştir.

 Tokat ili ve ilçelerinde Karakaya, Akkaraman ve Karagül ırkı koyun varlığının arttırılması ve bu konuda faaliyet gösteren üreticilerin sürülerinin büyütülmesi amacıyla Tokat Valiliği ile

“Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi” işbirliği protokolü imzalanmıştır.

Valiliğin koordinasyonuyla, Tokat il ve ilçelerinde halen koyun yetiştiriciliği yapan, asgari 100 baş koyun için ağıl kapasitesi ve bakım şartları uygun üreticiler ile bu üreticilerin damızlık koyun ve yem alabileceği işletmeler belirlenmesi; Banka kanalıyla da bu üreticilere uygun koşullarla yatırım ve işletme kredisi kullandırılması öngörülmüştür. Haziran ayı başında uygulamaya konulan söz konusu işbirliği kapsamında bir aylık süre zarfında 85 üreticiye yaklaşık 11 milyon TL tutarında kredi kullandırılmıştır.

Genç Çiftçi Akademisi

2018 Eylül ayında Ziraat Bankası Genç Çiftçi Akademisi adıyla hayata geçirilen sosyal sorumluluk projesi, gelişerek büyümeye devam etmektedir. Bugüne kadar 10 binin üzerinde başvuru alınan proje kapsamında işbirliği yapılan 6 üniversiteyle düzenlenen “süt sığırı yetiştiriciliği” ve “seracılık”

eğitimlerini başarıyla tamamlayan katılımcıların sayısı 300’e yaklaşmıştır.

Adana, Antalya, Bursa ve İzmir illerinde süt sığırı yetiştiriciliği, koyunculuk, seracılık ve sığır besiciliği konularında başvuru alınmaya devam edilmektedir.

YEDİNCİ BÖLÜM (Devamı)

ARA DÖNEM FAALİYET RAPORUNA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR (Devamı)

VI. 2020 II. Ara Dönem Faaliyetleri (Devamı) Risk Yönetimi

Ziraat Bankası’nda risk yönetimi faaliyetleri, BDDK mevzuatı ve Basel düzenlemeleri çerçevesinde;

Banka genelinde risk kültürünün yerleştirilmesini, çalışan kalitesinin ve kullanılan bilgi teknolojilerinin sürekli olarak iyileştirilmesi suretiyle risk yönetimi fonksiyonunun en iyi uygulamalara ulaştırılmasını hedeflemektedir.

Risk yönetimi politikası; kredi riski, piyasa riski, operasyonel risk ve bilanço risklerinin Banka’nın işlemlerinin hacmi, niteliği ve karmaşıklığı ile uyumlu bir şekilde ölçülmesi, izlenmesi, stres testi ile senaryo analizi çalışmalarının yürütülmesi ve sonuçlarının raporlanması şeklinde belirlenmiştir.

Risklerin yönetimine ilişkin politika ve uygulama usulleri her bir risk türü bazında Yönetim Kurulu tarafından onaylanan yönetmelik uyarınca gerçekleştirilmektedir.

“Gelişmiş Yöntemlerle Kredi Riskinin Yönetimi Projesi” kapsamında, içsel derecelendirmeye dayalı yaklaşımla kredi riskinin hesaplanmasına ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Bu kapsamda istatistiki segment çalışmaları, öncül veri analizleri iyileştirmeleri ve temerrüt tanımı çalışmaları nihai hale getirildikten sonra oluşturulan PD ve Bireysel Portföy EAD modellemeleri tamamlanmış olup, LGD ve Kurumsal Portföy EAD modelleri geliştirme süreci devam etmektedir. Proje kapsamında Basel 3 gelişmiş yöntemlere uygun kalitede özellikle sermaye tahsisi ve kredi fiyatlaması süreçleri için kredi riski parametrelerinin hesaplanması hedeflenmektedir.

VII. Diğer Önemli Gelişmeler

Küresel çapta toplum sağlığını tehdit eden, ülkemiz de dahil olmak üzere birçok ülkeye yayılan koronavirüs salgını neticesinde ekonomik ve ticari faaliyetlerde oluşması muhtemel aksaklıklara karşı alınan önlemler kapsamında; salgından doğrudan veya dolaylı olarak etkilenen Banka bireysel

Küresel çapta toplum sağlığını tehdit eden, ülkemiz de dahil olmak üzere birçok ülkeye yayılan koronavirüs salgını neticesinde ekonomik ve ticari faaliyetlerde oluşması muhtemel aksaklıklara karşı alınan önlemler kapsamında; salgından doğrudan veya dolaylı olarak etkilenen Banka bireysel