• Sonuç bulunamadı

2.4. Cyberhunt (Internet Scavenger Hunt-Bilgi Avı) Nedir?

2.4.1. Cyberhunt Etkinliklerinin Uygulama Aşamaları

Du Plessis (2010) yapmış olduğu çalışmasında Cyberhunt etkinliklerinin hazırlanış adımlarını aşağıdaki gibi belirtmiştir:

• Bir öğrenme alanı seçin ve öğretim programınızla bağlantılı bir konu ya da tema üzerinde karar verin. Öğrenci girdisi, öğrenciler arasında daha fazla motivasyona ve sahiplik hissine yol açabileceğinden, bunu öğrencilerinizle istişare ederek yapabilirsiniz.

• Konuyla bağlantılı olabilecek anahtar kelimelere veya cümleler üretin (Bu, 1. Aşamada öğrencilerin yardımıyla yapılabilir.)

• Microsoft Word’ü ya da tercih ettiğiniz kelime işlemciyi açın. Burada konu ile ilgili soruların yanı sıra cevapların da bulunacağı web sayfasının adresini (URL) yazın (Bu, açık bir şekilde oluşturmak istediğiniz Cyberhunt seviyesine bağlı olacaktır).

• Internet Explorer’ı açın (Ya da kendi web tarayıcınızı açın).

• Kullanmak istediğiniz arama motoruna karar verin, örneğin; www.google.com

ya da www.askjeeves.com, vb. arama motorunun adresini araç çubuğuna

www.wikipedia.com adreslerine de gidebilirsiniz. Wikiler çevrim içi ansiklopedilerdir. Bunun yanı sıra www.wikihow.com adresine giderek bilgi araştırabilirsiniz.

• Arama motorunuz web tarayıcısında göründüğünde, oluşturulan anahtar kelimeleri veya cümleleri arama motorunuzun kutusuna yazın. Aradığınız halde anahtar kelimeler veya kelime grubu üretmeye devam edebileceğinizi unutmayın. Bu kelimeler ve kelimle gruplarını bir kağıda yazın.

• Arama motorunuz tarafından oluşturulan sonuçları keşfedin. Tüm sonuçlar yararlı olmayacaktır. Erişilen bilgilerin değerli, doğru ve öğrenenlerin okuma düzeyinde olup olmadığına karar vermeniz gerekir.

• Web adresini, web tarayıcısının adres araç çubuğunda vurgulayıp ardından düzenleme menüsünden kopyalamayı seçerek (CTRL-C kısayol) sözcük belgesine kopyalayın. Sitelerde yer işareti koymayı veya web adreslerini soruların altına yazmayı unutmayın. Yer imine eklenmiş web sayfaları (sık kullanılanlar düğmesi veya web tarayıcınızda sık kullanılanlara ekle), web tarayıcınızdaki sık kullanılanlar seçeneğinden web sitesini seçerek daha önce ziyaret edilen bir web sitesini kolayca ziyaret etmenizi sağlar.

• Sözcük işlemciniz açıksa, ALT-TAB tuşlarına basarak sözcük işlemcisine geçin. Önce ALT tuşuna basın, tuşa basılı tutun ve SEKME tuşuna basın. ALT tuşunu basılı tutarken, açılmasını istediğiniz programa gitmek için SEKME tuşuna basın. Kelime işlemciniz açık değilse, BAŞLAT düğmesine tıklayarak açın ve kelime işlemcinizi seçin. Açılan programlar arasında gezinmek için ALT TAB işlevini unutmayın.

• Ne tür bir soru sormak istediğinize karar verin. Normalde basit veya kolay sorularla başlanır ve daha sonra üst düzey sorulara geçilir. Bloom tarafından önerilen farklı sorgulama düzeylerine bakın. Konunuzla ilgili soruyu yazın. (Web’de arama yapmaktan ve Cyberhunt etkinliklerinizin oluşturulmasından emin olduğunuzdan, yüksek düşünme düzeyleri üzerine giderek daha fazla sayıda soru sormanız önemlidir.)

• Seçtiğiniz URL’nizi (web adresi) yazdığınız sorunun altına kopyalamak için düzenle menüsünü ve açılır menü kutusundaki Kopyala seçeneğini seçin. Buna ek olarak, CTRL-V tuşlarına basarak kısayol seçeneğini de kullanabilirsiniz.

(Daha önce kopyalanacak metni vurguladıysanız, bunun işe yarayacağını unutmayın. Bkz. Adım 8).

• Açık web sitesi ile ilgili daha fazla soru yazmak isterseniz bu sorularınızı yazıp URL’yi yapıştırın veya öğrencilerinize, soruları cevaplamak için aynı web sitesini ziyaret etmesi gerektiğini belirtin.

• Açık web sitesini daha derin (dikey olarak) keşfetmek istiyorsanız şunları yapın: Tasarlamak istediğiniz Cyberhunt düzeyine bağlı olarak, öğrencilerinize yeni URL’yi sağlayıp sağlamayacağınıza veya öğrencilerinizin web sitesini daha derinlemesine (dikey olarak) keşfedip keşfetmeyeceklerine karar vermeniz gerekir. Web adresini sağlamaya karar verirseniz, daha önce belirtildiği gibi kopyalayıp yapıştırın. (Not: adresin bağlantı olarak kullanılmasına gerek yoktur. Bunun yerine soruyu tek başına kullanabilirsiniz ya da soruyu köprü olarak kullanabilirsiniz. Bu aşamanın tek dezavantajı, öğrencilerin bir web adresinin yapılandırılma biçimini görmemesidir. Bununla birlikte, özellikle daha küçük yaştaki öğrenciler için yararlı olabilir.)

• Daha fazla soru sormak istediğinize karar verdiyseniz, web tarayıcınızdaki bir önceki ekrana geri dönmek için web tarayıcınızdaki GERİ düğmesine / seçeneğine basabilirsiniz. GERİ tuşuna istediğiniz yere gelene kadar basmaya devam edin. Örneğin, başlangıçta başlattığınız web tarayıcınızdaki arama motoruna dönmek isterseniz, o ekran görünene kadar GERİ tuşuna basmaya devam edin. Web tarayıcınızı seçip açarak da yeniden başlayabilirsiniz. Ardından Adım 5 ve sonrasında belirtilen sırayı izleyin.

• Cyberhunt etkinliğini daha ilgi çekici kılmak için konunuzu geliştirecek uygun resimler ekleyebilirsiniz. Yalnızca resim koymuş olmak adına resim koymayın.

• İPUCU: Öğrencilerinize cevaplarını bilgisayara (PC) yazmak için iki sütunlu ve birkaç satırlı tablolar oluşturabilirsiniz. Bu şekilde, öğrenciler imleç tuşlarıyla ve fareyle sayfanızdaki bölümler arasında nasıl geçiş yapacaklarını da öğrenirler. Bu, daha sonra yazıcıdan çıktı olarak alınabilir. Alternatif olarak, soruların çıktısını da alabilir ve öğrencilerin cevaplarını bu çıktıların bulunduğu kağıt üzerine yazmasını sağlayabilirsiniz.

• Not: Meşgulken bir hatırlatıcı not düzenlemeyi unutmayın. Cevapları soruların hemen altına yazın ve notunuzu yazdırın. Hatırlatıcı notu ve soruları KAYDEDİN. Öğrencileriniz çalışması için başka bir çıktı almadan önce cevapları silmeyi unutmayın. Öğrencilerinizin bilgisayarda tamamlayabilmesi için Cyberhunt etkinliğinizi kaydetmek isterseniz, cevapların silinmesi gerekir (Soruları örneğin, CyberhuntEk1 ve notu da CyberhuntNot1 olarak kaydedin.) • Öğrencilerin cevapları bilgisayara yazmaları durumunda Cyberhunt’ı, belirli bir dosyaya erişebilecekleri şekilde bir sunucuya kaydetmeyi unutmayın. Öğrencilere, Cyberhunt’ta meşgul oldukları sürece yanıtlarını düzenli olarak kaydetmeleri gerektiği bildirilmelidir.

• Sayfanızı (dosya) sabit diskinize düzenli olarak kaydettiğinizden emin olun. (Her sorunun ardından bu işlemi yapın.)

• Kullanıcılarınızın Cyberhunt’ınızda ne yapacaklarını bilmeleri için bir başlık ve yönergeler ekleyin. Bunlar farklı boyutlarda, yazı tiplerinde, vb. olabilirler. • Sayfayı webe veya web sunucusuna yükleyin. Buna ek olarak, sayfayı ağ

sunucunuzun sabit diskine de kaydedebilirsiniz.

Bir konunun belirlenmesi, internette arama yapmak için kullanılacak kelimelerin beyin fırtınası yöntemiyle bulunması, web sitelerindeki bilgilerin araştırılması ve okunması, web sitesindeki bilgi ile ilgili konuyla alakalı soruların derlenmesi ve bilgisayarda bulunan Cyberhunt’ın tasarımı öğrencilere çeşitli öğrenme ve tasarım becerileri kazandırmaktadır (Du Plessis, 2010).

Yukarıdaki bulgulardan hareketle Cyberhunt etkinliği hazırlayacak olan bir eğitici, bilgi ve iletişim teknolojilerine hakim olmak durumundadır diyebiliriz. Etkinlikler hazırlanırken öğrencilerin yaşı, seviyeleri ve öğrenme biçimleri dikkate alınabilir. Yabancı dil eğitimi yapılacak ortamın fiziki ve teknolojik açıdan imkanları göz önünde bulundurularak Cyberhunt etkinlikleri farklı öğretim yöntem ve teknikleri kullanılarak gerçekleştirilebilir. Ters yüz sınıf uygulaması ve uzaktan eğitim buna örnek olarak gösterilebilir. Etkileşimli bir ortamda öğrenciye sunulan Cyberhunt etkinlikleri yine aynı şekilde etkileşimli bir ortamda öğrenciler tarafından bireysel ya da grup halinde gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda uygun durumlarda okulda bulunan bilgisayar laboratuvarına yapılacak olan bir ders de Cyberhunt etkinliklerinin

rahatlıkla uygulanması açısından göz önünde bulundurulmalıdır. Bu da zamandan tasarruf sağlaması açısından önemlidir.

Benzer Belgeler