• Sonuç bulunamadı

Cihazın Mobil Telefonlar İçin Talks Premium Ekran Okuyucu

Belgede E a s y B r a i l l e (sayfa 26-30)

Talks Premium Symbian işletim sistemi altında çalışan mobil telefonlarla birlikte kullanılan bir ekran okuyucu yazılımdır. Talks Premium telefon ekranındaki bilginin sentezleyici yardımıyla seslendirilmesini sağlarken, aynı zamanda ekrandaki bilginin kabartma ortama dönüştürülmesini ve kabartma sistem üzerinden telefonların kontrol edilebilmesini sağlar. Easy Braille cihazınızı mobil telefonunuzun ekranındaki bilgiye kabartma ortamda erişebilmek ve telefonu cihz üzerinden kontrol edebilmek üzere kullanabilmek için gerekli sürücünün telefonunuza kurulmuş olması gerekir.

Elektronik GmbH

Easy Braille

Cihazın Ekran Okuyucularla Kullanılması

Talks Premium kurulduktan sonra kullanıma hazır durumdadır. Talks premium programının tüm özelliklerini etkin olarak kullanabilmek için programın kullanım kılavuzunu gözden geçirmeniz gerekir.

5.4.1 Temel Kullanım Bilgileri

Telefon üzerinde bulunan edit tuşu, Talks tuşu olarak kullanılır. Communicator (80 serisi) modelinde bu tuş menü tuşudur. Önce Talks tuşuna basıp, sonra diğer tuşlara bastığınızda Talks komutlarını kullanırsınız. Örneğin Talks tuşundan sonra [0] tuşuna bastığınızda, programın "Training mode" olarak adlandırılan özelliğini etkinleştirmiş olursunuz. Bu özellik etkinken cep telefonunuz üzerinde bastığınız tuşlar kendi görevlerini yapmaz; ancak klavye üzerinde tecrübe kazanabilmeniz için bastığınız tuşların görevleri seslendirilir. "training mode" özelliğini kapatmak için önce Talks tuşuna, sonra [0] tuşuna tekrar basmalısınız..

Easy Braille cihazınızı mobil telefonunuza Bluetooth ile bağlamışsanız, telefonunuzun tüm fonksiyonlarını kabartma klavye üzerinden control edebilirsiniz.

Örneğin [Sağ aralık] [Sol aralık] tuşlarını navigasyon için; [8] tuşunu Enter fonksiyonu için kullanabilirsiniz.

Telefonunuzda editor uygulamasında veya bir yazı alanındaysanız, kabartma klavye ile yazı yazabilirsiniz. Talks Premium ile kullanılırken Easy Braille cihazının sağ ve sol aralık tuşları farklı fonksiyonlara sahiptir. Sol aralık tuşu komut girdileri için kullanılır. Mesela [Sol aralık + 1 4] komutuyla "kopyala” komutu girdisi sağlayabilirsiniz. Sağ aralık tuşu sadece Talks komutları için kullanılır.

5.4.2 Metin türü belirticileri

Bir çok durumda Easy Braille Talks Premium ile birlikte kullanılırken kabartma ekrandaki metnin türü hakkında bilgi vermek üzere bazı işaretler görüntülenir.

Aşağıdaki metin türleri şu harflerle işaretlenmiştir:

İşaret Anlamı

F: Bu harf telefon rehberi, klasör listesi, mesaj listesi veya "ekstra" menüsü altında bulunan uygulamaların listesinde seçili durumdaki öğeyi belirtmek üzere kullanılır.

M: Bu harf bir menü üzerinde seçili durumdaki öğeyi belirtmek üzere kullanılır.

T: Bu harf imlecin üzerinde bulunduğu satırı belirtmek üzere kullanılır.

S: Bu harf "t" harfiyle aynı anlama gelir; ayrıca blok oluşturma fonksiyonunun aktif olduğunu da belirtir.

=== Bu karakterler aktif pencerenin başlığından önce ve sonra görüntülenir.

5.4.3 Kabartma klavye üzerinden girilebilecek komutların listesi

Easy Braille cihazınızın klavyesi aracılığıyla cep telefonunuzu aşağıdaki komutlarla kullanabilirsiniz. Komut listesinde önce telefon üzerinde gerçekleşecek fonksiyon, sonra da fonksiyonu gerçekleştirmek üzere kabartma klavye üzerinde girilecek komut belirtilmiştir. Not: Bazı fonksiyonlar sadece 80 serisi telefonlarda geçerlidir, bu fonksiyonların hangileri olduğu aşağıdaki tabloda belirtilmiştir:

Telefon tuşu / Açıklama Keys Easy Braille Tuşu

Shift+Backspace (Delete) Sol aralık + 4 5

Tab Sol aralık + 5 6 veya sol aralık + 2 3 4 5 (Kord t)

tıklama butonlarıyla active edilebilir Sağ aralık + 2 Aktif pencere başlığıni kabartma

ekranda görüntüle

Sağ aralık + 1 Batarya ve şebeke düzeyini

kabartma ekranda görüntüle.

Sağ aralık + 5 İmlecin görüntülenme seçenekleri

arasında geçiş "imleç yok", "78 noktalarla göster " "tüm karakterlerle göster".

Sağ aralık + 6

Fonksiyon tuşlarını görüntüle. Sağ aralık + 8

TALKS Sağ aralık + 2 3 4 5

"Talks Premium ayarları" penceresini açar.

Sağ aralık + 2 3 4 5 7 Kulaklık takılıyken kulaklık ve

ahize arasında geçiş yapar.

Sağ aralık + 2 3 4 Sadece 80 serisi Komut tuşları [tuş1] - [Tuş4]. Sağ aralık + tıklama1 - tıklama4

Elektronik GmbH

Easy Braille

Cihazın Ekran Okuyucularla Kullanılması

Telefon tuşu / Açıklama Keys Easy Braille Tuşu

İmleci istenen konuma taşıma.

Tıklama butonları seçilecek metin bloğunun başlangıç ve bitiş noktalarını belirlemek için ve bir menu öğesini active etmek için de kullanılır.

Tıklama butonları

5.4.4 Talks Premium Programının Easy Brail’le Birlikte Kullanımına İlişkin Bazı İpuçları

 Kesmek, kopyalamak ya da silmek üzere metin içerisinde bir blok oluşturmak istediğinizde, önce tıklama butonunu kullanarak imleci oluşturmak istediğiniz bloğun başlangıç noktasına taşıyın. Aynı tıklama butonuna ikinci kez basarak bloğun başlangıç noktasını işaretlemiş (blok oluşturma işlemini başlatmış) olacaksınız. Aynı zamanda "T" olarak görüntülenen metin türü belirticisi "S"

harfine dönüşecek ve blok oluşturma işlemini tamamlayabilmek için, blok sonunda bulunan tıklama butonuna basmanız gerekecektir. Oluşturduğunuz blok içerisindeki metnin altı 7. ve 8. noktalarla çizilir. Blok oluştuktan sonra kesme, kopyalama ve benzeri işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Ancak imleç konumunu değiştirmeniz durumunda oluşturduğunuz bloğun kaybolacağını unutmayın.

 Aktif uygulamayı, ya da işaretli konumu değiştirdiğinizde Talks Premium işaretli konumu kabartma ekran üzerinde gösterecektir. İşaretli bir blok bulunmaması durumunda aktif uygulamanın başlığı görüntülenecektir.

 Talks Premium programının seslendirme özelliğini devre dışı bırakıp, işlemlerinizi kabartma ekran üzerinden gerçekleştirirken telefonunuzun çalışma hızının önemli ölçüde arttığını fark edeceksiniz. Dolayısıyla, programı kabartma sistemle birlikte kullanırken seslendirme özelliğini devre dışı bırakmanız önerilir.

6 Pil Kullanımı Hakkında Bilgiler

Easy Braille cihazının Bluetooth modeline sahipseniz, cihazınız 4 adet şarj edilebilir NiMH pil ile gelecektir. Cihazınızın Bluetooth desteği yoksa bu bölümü atlayabilirsiniz. Easy Braille tam olarak şarj edilmiş pillerle yaklaşık 10 saat çalışabilir.

Piller eskidikçe bu süre azalır. Düzenli olarak boşalıp şarj edilen bir pilin ortalama kullanım süresi 2 yıldır.

Pillerin kullanılabilirliğini kısa sürede kaybetmemeleri için aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz önerilir:

 Pilleri şarj etmeden önce tamamen boşalmış olmalarına özen gösterin.

 Pilleri her zaman kabartma sistem üzerinde şarj edin.

Belgede E a s y B r a i l l e (sayfa 26-30)

Benzer Belgeler