• Sonuç bulunamadı

4.3.2. M Binası

4.3.2.2. Cephe Özellikleri

0.00 kotu kabul edilen subasman, pembe boyalıdır ve 49 cm yüksekliktedir. Kimi kısımlarda, toprak seviyesi –0.49 kotunun altına düşmektedir. Bu kısımlarda, yapının temel duvarları görülmektedir (Foto 29).

Yapının tüm cepheleri sıvalı ve sarı boyalıdır. Zemin katta, sıva üzerine 1.5 – 2.5 cm genişliğinde derzler çizilmiştir. Bu derzler yardımıyla, cephede ortalama 75 X 30 cm boyutlarında taş etkisi yaratılmıştır. Zemin katta, yapının köşelerinde, bu dikdörtgen alanlar, üzeri sıva ile kabartılarak ve pembe boyanarak vurgulanmıştır (Foto 32). Zemin kat pencereleri, ortalama 106x207 cm boyutlarındadır. Etrafında 14.5 cm genişliğinde bir söve vardır. Bu pencerelerin tümü demir parmaklıklıdır.

Birinci kat döşeme hizasında, profilli bir silme bulunmaktadır (Foto 27). Silmenin üstü, +3.73 kotundadır. Tamamı 27 cm yüksekliğindedir ve pembe boyalıdır. Üst katta, derzler tekrarlanmamış, cepheler düz sıvanmıştır. Köşelerden 12 cm ötede 50 cm genişliğinde bir kısım, cephe yüzeyinden 2 cm çıkıntılıdır. Bu bantlar pembe boyanarak vurgulanmıştır (Foto 36). Yapıdaki diğer bir silme de, birinci kat pencereleri denizliklerinin hizasındadır (Foto 27). 12 cm genişliğindeki silme, pencelerin önünde genişleyip, 14 cm genişliğindeki denizlikleri oluşturmaktadır (Foto 20). Silme yüksekliği, 14.5 cm dir. Silmenin üstü +4.525 / +4.53 kotundadır. Birinci kat pencereleri, ortalama 205 cm yüksekliğinde ve 97 cm genişliğindedir. Pencere boşluğu etrafında 18 cm genişliğinde birer söve bulunmaktadır. Pencerelerin üstü

basık kemerlidir. Yapıdaki diğer bir profilli silme de, üst hizası +7.79 kotunda olan ve 10 cm yüksekliğindeki silmedir. Bu silme de pembeye boyanarak vurgulanmıştır. En üstteki silmenin üst kotu ise, bu silmenin üstünden 56.5 cm, subasmandan ise +8.35 cm yüksektedir. Silmenin yüksekliği, 28-30 cm dir. Kuzey ve güney cephelerde, silmenin, merteklere isabet eden yerleri kesilerek, buralardaki yüksekliği 20 cm.‟e indirilmiştir. Batı ve doğu cephelerde ise, bu silme, çatının eğimine paralel birer bantla ve yatay bir silmeyle tamamlanmıştır (Foto 36).

Yapının örtüsü, beşik çatı olmakla birlikte, doğu ve batı uçlarında, ufak birer yüzeyle kırma çatı haline getirilmiştir. Dört adet aşık mevcuttur ve bu aşıkların altında profilli birer ahşap eleman bulunmaktadır. Aynı eleman, kuzey ve güney cephelerinde, pencere aralarına isabet eden merteklerin altında da bulunmaktadır (Foto 30). Yapının mahya hizasındaki özgün üç adet bacasının ve mutfağa ait olan dördüncü bacanın üst kısımları yıkılmıştır.

Yapının güney cephesinde (Foto 22-23), alt ve üst katlarda beşer adet açıklık bulunmaktadır. Zemin katta, ikinci ve dördüncü açıklıklar kapıdır. Zemin kattaki diğer açıklıklar ve birinci kattakiler ise penceredir. Batıdan ikinci açıklık, yapının merdiven holüne açılır; üst katın giriş kapısıdır. Bu kapı, metaldir ve özgün nitelikte değildir. Yapı, bir dönem, evsiz kişilerce işgal edilmiştir. Bu dönemde, yapının güvenliğini sağlamak gerekçesiyle, zemin kattaki dairelerin giriş kapıları, duvar örülerek ve üzerinden çimento sıvanarak kapatılmıştır. Bu kapılardan birisi, güney cephesindeki dördüncü açıklıktır (Foto 33). Bu kapının önünde, ondülin levha ile örtülü dar bir saçak mevcuttur. Bu saçak, özgün nitelik taşımamaktadır. Güney cephesinde, zemin katta, en doğudaki pencerenin camı boyanmıştır. Bunun nedeni, bu pencerenin gerisinde WC hacmi bulunmasıdır. Bu pencerenin alt kısmında cephe yüzeyinde boya kabarması görülmektedir. En batıda bulunan pencerenin üst kanatları yoktur. Bu pencerenin ve yanındaki kapının üstünde de boya kabarması ve yer yer sıva dökülmesi vardır. Üçüncü pencerenin altında, üst kotu –0.575 olan bir açıklık vardır ve kuranglezle bodrum kata hava ve ışık sağlanmaktadır. Üst kat giriş kapısına ışık ve zil için elektrik tesisatı döşenmiştir. Bu kapının hemen batısında, üst kat tuvaletine ait gider borusu bulunmaktadır. Örülü kapının da batı yanında bir gider borusu bulunmaktadır. Bu boru ise üst kat doğu daireye ait banyonun gideridir. Birinci kat batı daireye ait mutfağın (102B) ve tuvaletin (101B) dış cephesinde kararma oluşmuştur. Saçakta iki ayrı noktada, kaplama tahtaları çürümüştür.

Doğu cephesinde, zemin ve birinci katlarda ikişer adet pencere mevcuttur. Bu cephede, yapının kalkan duvarı görülmektedir. Kalkan duvarında 75 cm çapında dairesel bir pencere bulunmaktadır. Cephede 4 adet aşık görülmektedir. Aşıkların

altında, profilli ahşap elemanlar vardır (Foto 37). Çatının kuzey ve güney uçlarında toplanan sular, yağmur borularıyla alınmaktadır. Bu cephede, her iki tarafta simetrik birer yağmur iniş borusu bulunmaktadır. Bu borular, profilli silmelerin içinden geçirilmiştir. Her iki boru da kırılmıştır ve burdan akan sular, cephe yüzeyinde hasara neden olmuştur. Birinci kat pencerelerinin her ikisinin de köşelerinden başlayan strüktürel çatlaklar, kalkan duvarında, çatıya kadar devam etmektedir. Kat silmesinde de yerler kılcal çatlaklar görülmektedir.

Kuzey cephesinde, birinci katta, yapının aksında bir cumba bulunmaktadır (Foto 19). Cumbada bir adet, her iki tarafında ikişer adet olmak üzere, toplam beş pencere vardır. Zemin kat pencereleri de bu pencerelerle aynı hizadadır. Kuzey cephesi, yapının demiryoluna bakan cephesi olduğundan, ses ve ısı yalıtımı sağlamak için bu cephedeki pencereler, çift doğramalıdır. 264 cm genişliğindeki cumba, cephe yüzeyinden 49 cm ileri çıkmaktadır. İki ucunda 23 cm genişliğinde ve 60 cm yüksekliğinde taşıyıcıları vardır (Foto 24-26). Tüm cephelerde, +8.35 kotunda devam eden silmenin üst kısmı cumbada kesilmiş, sadece profilli olan alt yarısı devam ettirilmiştir. Cumbanın beşik çatısı, ana çatıya dik olarak inşa edilmiştir ve içinde ana çatının eğimi devam ettirilmiştir. Ön hizasında, ahşap, dairesel bir bezeme elemanı vardır (Foto 24).

Kuzey cephesi boyunca, zemin topraktır. Doğal zemin kotu, özellikle batı tarafta, alçak (-0.86) olduğu için, bu kısımda, yapının temel duvarı açığa çıkmıştır (Foto 29). Batı tarafından ikinci pencerenin altında bodrum kata açılan bir delik vardır. Bodrum katın yüksekliği ölçülürken bu delikten faydalanılmıştır. Üçüncü ve dördüncü pencerelerin altında ise 60X50X25 cm boyutlarında beton elemanlar vardır. Üçüncü pencerenin altındaki kapaklıdır ve arkasında kuranglez bulunduğu düşünülmektedir (Foto 28). Dördüncü pencerenin altındakinin içine ise zemin kat doğu dairenin mutfak gideri verilmiştir.

Batı cephesinde zemin katta, bir kapı, bir pencere ve sonradan açılmış 50 X 60 cm ebadında bir tuvalet penceresi (Foto 32); üst katta ise iki adet pencere (Foto 20) yeralmaktadır. Çatı katında 75 cm çapında dairesel bir pencere bulunmaktadır. Bu cephedeki kapı, zemin kat batı daireye aittir ve diğer dairenin kapısı gibi örülüp sıvanarak kapatılmıştır (Foto 21). Kapının her iki yanında, sövede yaklaşık +1.70 kotunda kırıklar görülmektedir. Birinci katta kuzey taraftaki pencerenin bir kanadı yoktur.

Batı cephesindeki kuzey taraftaki yağmur iniş borusu, hem altta hem de çatıya birleştiği noktada kopmuş, işlevini kaybetmiştir (Foto 20). Güney taraftaki de zemin

kat hizasında kopmuştur ve cephe yüzeyinde hasara neden olmuştur (Foto 32). Bu kısımda tuzlanma, kararma ve yosun oluşumu görülmektedir. Silmelerin içinden geçirilen bu borular hizasında, denizlik silmesi kırılmıştır. Kapının üstünde ışık sağlamak amacıyla, güney cephedeki elektrik tesisatı bu cepheye de uzatılmıştır.