• Sonuç bulunamadı

K A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com

TEST • 8

2. E seçeneğindeki cümle, söyleyenin kişisel görü-şünü yansıtmaktadır. Çünkü bu cümle kişiden ki-şiye değişebilecek, öznel bir nitelik taşımaktadır.

Diğer seçeneklerdeki cümleler kanıtlanabilir nite-liktedir.

Cevap E 1. I. cümlede, yazı yazmayı kolaylaştıran anlık kıvıl-cımların birden ışıldayıp kayboluverdikleri saptan-mıştır. III. cümlede, içimize damlayıveren duygu ve düşüncenin özgün biçimini elden kaçırmama-nın koşulu sıcağı sıcağına bunların izinin sürül-mesine bağlanmıştır. IV. cümlede, “çünkü” bağla-cıyla açıklama yapılmıştır. V. cümlede, “tıpkı” ve

“gibi” sözcükleriyle benzetmeden yararlanılmıştır.

Ancak II. cümlede, bir istek söz konusu değildir.

Cevap B

3. Tahmin, bir durumla ilgili kesin olmayan yorumlar-dır. C seçeneğinde bu anlam “belki de” sözüyle sağlanmıştır. Bu anlam ‘‘belki de’’ ifadesiyle sağ-lanmıştır.

Cevap C

4. Tanım, bir kavramın temel ve değişmeyen özel-likleriyle ne olduğunun açıklanmasıdır. Tanım cüm-leleri “Bu nedir?”, “Bu kimdir?” sorularına cevap verir. E seçeneğinde “erdemsizlik” kavramı tanım-lanmıştır.

Cevap E

5. Karşılaştırma, en az iki kavramın çeşitli yönlerden kıyaslanmasıdır. E seçeneğinde bu anlam “en”

sözcüğüyle sağlanmıştır. Düşmanlar büyüklük ba-kımından kıyaslanmıştır.

Cevap E

6. Parçadaki II ile numaralanmış cümlede geçen “sa-nıyorlar” sözü bir durumun zannedildiği gibi olma-dığı anlamını vermektedir.

Cevap B

7. C seçeneğinde insanların düşünmekten vazgeç-melerinin nedeni yiyecek ekmekleri ve yatacak yerleri olmasına bağlanmıştır. Böylece bu cümle-de necümle-den – sonuç ilişkisincümle-den söz ecümle-debiliriz.

Cevap C

K A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com

8. Başkasına ait bir sözün, sözü aktaranın cümlesi içinde eritilerek aktarılmasına dolaylı anlatım de-nir. B seçeneğinde de John Williams’ın sözü (“Ger-çekten değerli olan bir şeye ulaşmanın kestirme yolu yoktur.”) bu yolla aktarılmıştır.

Cevap B

9. Öncüldeki sözde, insanın zengin olmasıyla birlik-te akıl sahibi de olduğu, güzel elbise giymesi sa-yesindeyse yürümeyi öğrendiği ifade edilmiştir.

“Akçe akıl öğretir, don yürüyüş.” sözü, bu anlamı barındırmaktadır.

Cevap C

10. II numaralı cümleyle ilgili olarak, “I. cümlede an-latılan durumun sebep olduğu bir olumsuzluktan bahsedilmektedir.” denilebilir.

Cevap B

11. Bozkır hipotezine göre görülen bir durumun dağ-lık bölgelerde görülmediği II. cümlede anlatıldığı için II numaralı cümleyle ilgili olarak, “I. cümlede ifade edilen konuyla çelişen farklı bir durumdan söz edilmektedir.” denilebilir.

Cevap A

K A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com

KESİN YARGIYI BULMA TEST • 1

1.

Verilen cümleden kesin olarak çıkarılabilecek yargının sorulduğu cümlelerde en çok dikkat edilmesi gereken nokta, olası sonuçların cevap sayılamayacağıdır.

Cümlede, 1982’de arka arkaya iki savaş karşıtı fil-min vizyona girdiği, çok kısa bir zaman sonra ise bir başka savaş karşıtı filmin gösterime girdiği be-lirtilmiştir. Buradan çıkacak kesin yargı, sözü edi-len üç filmin de aynı yıl vizyona girdiğidir. Diğer seçeneklerdeki ifadeler kesin yargı niteliği taşı-maz.

Cevap E

7. Türkiye Cumhuriyeti’nde çok partili hayata ilk ge-çiş denemesi Terakkiperver Cumhuriyet Partisi’nin kurulmasıyla gerçekleştiyse, sözü edilen parti, Tür-kiye Cumhuriyeti’nde kurulan ikinci partidir.

Cevap C 2. “Uzun Kuyruk” filminin Fransa’da hafife

alınmaya-cak bir gişe başarısı kazandığı belirtildiğine göre söz konusu filmin Fransız sinemalarında pek çok kişi tarafından seyredildiği söylenebilir.

Cevap A

3. Verilen cümlede Batı ve Doğu müziklerinin aynı oranda sevildiği, bunun da müziğin evrensel bir doğaya sahip olduğunun göstergesi olduğu söy-lenmiştir. Devamında ise bu beğeninin evrensel doğaya uygunluk koşuluna bağlı olduğu belirtil-miştir. Bu ifadeler “Evrensel dokuyu yakaladığı müddetçe bütün müzik eserleri herkesçe kabul görür.” cümlesinde kesin bir yargı olarak ifade edil-miştir.

Cevap D

4. Depresyonun şu anki verilere göre en yaygın ola-rak görülen hastalıklar arasında 4. sırada olması ve gelecek 10 yıl içinde en çok görülen ikinci has-talık olacağının öngörülmesi “Depresyona yaka-lanan kişi sayısı her geçen yıl artmaktadır.” kesin yargısının dayanağıdır. Diğer seçenekler kesin yargı niteliğinde değildir.

Cevap C

5. Verilen cümledeki “artık” kelimesi “Şirket son dö-nemde kapsama alanını genişletmiştir.” yargısı-nın kesin olduğunu ortaya koymaktadır. Bu ifade, kapsama alanının önceden daha az olduğunu gös-termektedir.

Cevap A

6. B takımı iki hafta sonra yeniden galip geldiğine göre en az iki karşılaşma yapmıştır. Buna göre B seçeneğindeki ifadenin öncüldeki cümleden çıka-rılacak kesin yargı olduğunu söyleyebiliriz. Diğer seçeneklerdeki ifadeler olası sonuçlardır.

Cevap B

8. Mardin tarihi ve mimari sit alanı olarak dünyanın üçüncü şehri olduğuna göre, “Mardin’in birçok ye-rinde yöreye özgü tarihi yapılara rastlamak müm-kündür.” yargısı kesindir.

Cevap A

K A P L A N A K A D E M İ Y A Y I N C I L I K

www.kaplanakademi.comwww.kaplanakademi.com

1. Sorudaki cümlede “---- kadın müşterilerin %80’inin bu yeni ürünü denediği ---“ ifadesinden A seçene-ğindeki “Ankete katılanların bir kısmı bu ürünü hiç denememiştir.” yargısı kesin olarak çıkarılır.

Cevap A

2. Sorudaki cümlede “---- bölgenin sekiz bin yıllık geçmişini gözler önüne seren buluntuları ----” ifa-desinden C seçeneğindeki “o bölgede yaşamış olan kültürlere ait buluntular” yargısı kesin olarak çıkarılır.

Cevap C

3. Cümledeki “2005’ten beri televizyonlarda lanan” sözü, sözü edilen çizgi filmin “hala yayım-lanmaya devam ettiğini” düşündürmektedir.

Cevap B

4. Başta verilen cümlede, “en çok rekorun gülle ve cirit atma branşlarında kırıldığı” belirtilmektedir.

Bu bilgiden de “gülle ve cirit atma branşlarında daha fazla gelişme görüldüğüne” ulaşılabilmekte-dir.

Cevap A

5. Cümledeki “yeni ve farklı yazarların çarpıcı oyun-ları” sözünden “bu yıl sergilenen oyunların daha önce sahnelenmediğini” çıkarabilmekteyiz.

Cevap D

6. Festivalin Hindistan’ın dört kutsal kentinde, her kentte ötekinden üç yıl sonra olmak üzere sıray-la kutsıray-landığı bilindiğine göre, “Her kente on iki yıl-da bir sıra gelmektedir.” diyebiliriz.

Cevap C

7. Doğru yanıt A seçeneğidir; çünkü verilen öncül cümlede yaşınız kaç olursa olsun ifadesi kalp has-talıklarının her yaşta ortaya çıkabileceğini ifade eder.

Cevap A

8. Soruda verilen öncül cümle, meteoroloji uzman-larının geçen yıl ve daha önceki yıllarda da hava tahminlerinde bulunduklarını ve bu yılın en soğuk kış olacağını belirtmesi sadece E seçeneğinde ke-sin olarak ifade edilmiştir. Çünkü geçen yılki gibi ifadesi kesin yargıdır.

Cevap E

9. Verilen öncül cümlede tüm öğrencilerin pastel bo-yalarının bitmiş olduğunu söylemesi I. maddeyi yanlış kılar. Bazı öğrencilerin kurşun kalemlerinin olduğu gibi durması geri kalan öğrencilerin kalem-lerinin olmaması anlamına gelmez. Geri kalan öğ-rencilerin kalemlerinin küçüldüğünü ifade eder.

Doğru cevap yalnız II’dir.

Cevap B