• Sonuç bulunamadı

Ġstanbul ili, Üsküdar il çesi ndeki kor ul ar ve se mt par kı kull anı cıları nı n bu al anl arı kull anı mları nı ve me mnuni yetleri ni değerl endir meyi a maçl ayan bu çalıĢ mada, Büyük Ça mlı ca ve Fet hi PaĢa kor ul arı ve Doğancıl ar se mt par kı ör nekl e m al anı ol arak seçil miĢtir.

5. 1 Üs küdar Ġl çesi nde Örnek Al anı Ol arak Seçil en Kor ul ar ve Se mt Parkı

5. 1. 1 Kor ul ar

Kor u, kenti çi nde veya yakı n çevresi nde yer al an, etrafı duvarl a çevrilerek e mni yeti sağl anmıĢ, uzun bir süreden beri ‘ kor uma’ altı nda t ut ul muĢ büyük bir ağaç t opl ul uğu, küçük bir or man parçası; yoll arla böl ün müĢ bir orma n parçası; yoll arla bölün müĢ bir par kı n gezi nti yeri ol arak düzenl enmiĢ kapalı ağaçlı k kı s mı dır ( Yaltırı k ve di ğerleri, 1997).

5. 1. 1. 1 Büyük Ça mlı ca Kor usu

1960’l arda zirveye kadar t aĢıtları n çı kması na ol anak veren asfalt yol un yapı mı il e yeĢil dokusu tahri p ol muĢ ve bir kır gazi nosu ile de doğallı ğı bozul maya baĢl a mıĢtır. 1980’ de Ġst anbul Bel deiyesi ile Tür ki ye Turi ng ve ot omobil kur umunun i mzal adı ğı pr ot okol sonucunda kuru m, Büyük Ça mlı ca Tepesi ni yeni den düzenl edi. Ümr ani ye tarafı na bakan böl geye, yüzl erce ça m ağacı dikil di. Zirve t ekrar yoğun Ģekil de ağaçl andırıl dı. Yüksek Ģö mi neli bir ana bi na ve i çi havuzl u i ki nci bir sal onl a, kapalı me kanl ar meydana getiril di. Zirve de, bunl arı n önündeki düzl ükl ere, biri kitapçı, öbür ü çaycı, birisi kompl e büfe, di ğeri kubbeli seyir bal konu, Mar mar a yönü kor ul uğu önüne i se ayrı üsl upt a büyük bir pavyon; Ümr ani ye t arafı na i ki si küçük ol mak üzere, t opl a m 7 adet mer mer pavyon ot urt uldu (Ġstanbul Ansi kl opedisi, 1994).

Büyük Ça mlı ca kor usu, Anadol u yakası nda, Üsküdar yerl eĢ mesi ni n dört kil ometre doğusunda yer al makt adır. Kor u, bugün hal ka açı k par k ve rekreasyon alanı ol arak hi z met ver mekt edir ( Yaltırı k ve di ğerleri, 1997).

Büyük Ça mlı ca kor usunun ör nekl e m al anı ol arak seçil me nedeni, Üs küdar il çesi ni n mer kezi ne uzak ol masına ve yaya eriĢi mi zor ol ması na karĢı n uzun senel erdir Ġstanbul ili i çi n kull anı m çeki cili ği ne sahi p, ilçe sı nırları nda yer al an büyük bir yeĢil al an ol ması dır.

5. 1. 1. 2 Fet hi PaĢa Kor usu

Fet hi PaĢa kousu, Üsküdar’ı n kuzeyi nden baĢl ayarak büt ün sırt ve di k ya maçl arı kapl ar ve Kuzguncuk Tepesi nde son bul ur. Kor u kesif bir ağaç t opl ul uğuna sahi ptir. Fet hi PaĢa kor usu 1960’tan 1980’l ere kadar kendi hali ne t erk edil miĢ, ağaç ve çalıları n üzerl eri ni, t epeleri ne kadar sar maĢı k ve böğürtlenl er sar mıĢ; koru i çi nde dol aĢıla maz ve gezil mez hal e gel miĢtir. Ġst anbul BüyükĢehir Bel edi yesi, 1985- 1987 arası nda kor uyu bakı ma al dır mıĢ, kor u i çi ot o ve gezi nti yoll arı, koĢu par kurl arı, ıĢı kl andır ma, seyir yerl eri ve kafet erya i nĢaatı, sul a ma ve i ç me suyu Ģebekesi ni n döĢen mesi, t el efonun çekil mesi ve bi nal ara bağl anması, vol eybol ve basket bol sahal arı nı n tanzi mi ve yapıl ması gi bi iĢler kısa sürede yapıl mıĢtır.

Fet hi PaĢa kor usunun çevresi duvarl arla çevril miĢ ol up, e mni yet altı na alın mıĢtır. Ġ ki servis kapı sı ndan biri ncisi Üsküdar- Kuzguncuk ot obüs yol una, di ğeri ise t epede Ġcadi ye Mahall esi’ne, Münir Ert egün Sokağı’na açıl makt adır ( Yaltırı k ve di ğerl eri, 1997).

Fet hi PaĢa kor usunun örnekl e m al anı ol arak seçil me nedeni, hal kı n kullanı mı na açıl mıĢ büyük bir kor u ol ması ve Üs küdar hal kı nı n kol ay ul aĢı mına i mkan veren, yaya mesafesi nde kull anıl abilen bir yeĢil al an ol ması ve il çeni n mer kezi nde yer al ması dır.

5. 1. 2 Se mt Par kı

Kent sel yerl eĢ me al anı nda, se mt öl çeği nde hi z met sağl ayacak ol an par k, genel de yer al dı ğı konut veya çalıĢma böl gesi nde, her yaĢ kesi mini n ve t opl umun sosyo-ekono mi k gr upl arı nı n kullanı cı ist ekl eri ni yanıtlamalı dır. Amaç, se mt t oplmu munun açı k al an gereksi ni mini n karĢılanması na yardı mcı ol maktır (Suher- Ocakçı, 1997).

Se mt par kl arı genel de barı nma, çalıĢ ma, di nl enme, ul aĢı m ol arak özetlenen kent sel iĢlevl er i çi nde; di nl enme-eğl enme ( boĢ vakitleri değerl endir me, bedensel ve düĢünsel eğiti m) kapsa mı i çi nde, kentsel arazi kull anı m kararları yl a belirlenen bir kent sel i Ģl ev al anı; kent sel yerl eĢ me siste mi i çi nde, se mt öl çeği nde pl anl anarak düzenl enen bir açı k al an t ürüdür.

5. 1. 2. 1 Doğancıl ar Par kı

Doğancılar par kı, Üsküdar’ı n batısı nda yer al an II. MeĢr uti yetten sonra kur ul an Ġstanbul’un en eski par kları ndan birisi dir. Par k di kdört gen bi çi minde ol up en uzun kenarı 100 m, kı sa kenarı 80 m, kapl adı ğı al an i se 8000 m2’dir. Hal kı n çok kol aylı kl a ul aĢabileceği mer kezi bir yer dedir. Dört t araft an i ki ana caddeye ( Hal k ve Doğancıl ar caddel eri) ve i ki sokağa ( Eski Bel edi yeönü Sokağı ve ġair Naili Sokağı) altı kapı il e bağl antılı dır. Parkı n orta yeri nde i ki küçük havuz var dır ( Yaltırı k ve di ğerleri, 1997) Ör nekl e m al anı ol arak seçilen Doğancılar par kı semt par kı nit eli ği nde ol an ve yakı n çevresi ne hi z met eden bir par ktır. Ġlçe mer kezi nde yer al an, yaya mesafesi nde eriĢilebilirli ği ol an ve yi ne yoğun kull anı ma sahi p bir par k ol ması sebebi il e de ör nekl e m al anı ol arak seçil miĢtir.

5. 2 Ar aĢtı r ma Yönt e mi

Ġstanbul ili, Üsküdar il çesi ndeki kor ul ar ve se mt par kı kullanı cıları nı n me mnuni yetl eri ni değerlendir meyi a maçl ayan bu çalıĢ mada, Büyük Ça mlı ca ve Fet hi PaĢa kor ul arı ve Doğancılar se mt par kı ör nekl em al anı ol arak seçil miĢtir. Her bir ör nekl e m al anı nda 50’Ģer anket yapıl nmıĢ ve bu anket çalıĢ mal arı SPSS ( PC) paket pr ogra mı kull anılarak istati ksel analiz tekni kl eri yle değerl endiril miĢtir.

ÇalıĢ ma 4 aĢa mada ta maml an mıĢtır.

1. aĢa mada; konu il e il gili kaynak t ara ması yapıl mıĢtır.

2. aĢa mada; konu il e il gili ör nekl e m al anl arı nı n yer al dı ğı Üs küdar il çesi genel özelli kl eri ile tanı mlan mı Ģ ve yeĢil alanl arı değerl endiril miĢtir.

3. aĢa mada; anket sor u formu ol uĢt ur ul muĢt ur.

4. aĢa mada Üs küdar il çesi sı nırl arı i çi nde bul unan Büyük Ça mlı ca ve Fet hi PaĢa kor ul arı ile Doğancıl ar par kı nda 150 anket yapıl mıĢtır.

5. 2. 1 Anket For ml arı nı n Hazırlan ması

Ar aĢtır mada i hti yaç duyul an veriler ol madı ğı ndan, verileri n anket yol uyl a el de edil mesi ne karar veril miĢtir. Bu a maçl a ekt e sunul an anket f or mu ol uĢt urul muĢt ur. Anket f or mları nı n ol uĢt urul ması nda bugüne kadar yapıl mıĢ ol an çeĢitli araĢtır mal ardan yararlanıl mıĢtır.

Anket f or munda da gör üleceği gi bi, anket yol uyl a el de edil mesi a maçl anan veriler i ki gr upt a i ncel enmiĢtir ( Ek 6). Bunl ar:

1- De neğe ait bil gil er: Bu gr upt a yer al an deği Ģkenl er yol uyl a, ör nek kitl eni n de mografi k ve sosyo ekono mi k özelli kl eri ni n saptan ması a maçl anmıĢtır.

2- De neği n yeĢil al an kull anı mı na iliĢki n bil gil er: Bu gr upt a yer al an deği Ģkenl er yol uyl a par ka geliĢ sı klı ğı, ne za man geli ndi ği, parkt a geçirilen süre, par kı n terci h edil en akti vit e açı sı ndan kull anı mı belirl e mek, ni teli ksel özelli kl eri ni ar aĢtır mak ve me mnuni yet derecel eri ile il gili görüĢl eri ni sapta mak a maçl anmıĢtır.

5. 2. 2 Ör nekl e m Modeli

Bu araĢtır mada i ncel enen veriler Üsküdar il çesi nde, i ki kor uyu ( Büyük Ça mlı ca ve Fet hi PaĢa kor ul arı) il e bir se mt par kı nı ( Doğancıl ar par kı) kull anan kull anı cıl ar üzeri nde yür üt ül en t opla m 150 anket f or munun dol dur ul ması ile el de edil miĢtir. Ki Ģisel gör üĢ me il e yürüt ül en anket sor uĢt ur ması ġubat ve Mart ayl arında, haft a sonl arı, yanıt verecek kiĢiler rast gel e seçilerek yapıl mıĢtır.

5. 2. 3 Veril eri n Anali zi

Anket f or mları nı n t a maml an ması ndan sonra her deneği n ver di ği yanıtlara göre kodl a mal ar yapıl mıĢtır. Açı k uçl u sor ul ar i se önce gr upl anmıĢ ve ol uĢt ur ul an gr upl ara göre kodl a mal arı yapıl mıĢtır.

Yapıl an anket kodl a mal arı doğr ult usunda her soru i çi n bil gisayar da t anım kartları ol uĢt urul muĢt ur. Verilerin değerl endiril mesi, ist ati ksel analiz pr ogra mı olan SPSS ( PC) paket pr ogra mı il e yapıl mıĢtır. Büt ün sor ul arı n bil gisayara giril mesi nden sonra, veril erl e il gili t e mel ist atisti ki iĢl e mler ile iliĢkil eri sapt ayacak anali zl er yapıl mıĢtır.

5. 3 Üs küdar Ġl çesi’ nde Kor ul ar ve Se mt Parkı nda Yapıl an Ar aĢtı r ma Bul gul arı nı n Değerl endiril mesi

Kor ul arı n ve se mt par kını n kull anı mı ve kull anıcıları n bu al anl arla il gili gör üĢl eri ni al mak üzere, her i ki koru ve bir se mt par kı nda 50’Ģer adet anket uygulanmıĢtır. Yapıl an anketleri n değerlendiril mesi sonucu aĢağıdaki bul gul ar el de edil miĢtir.

5. 3. 1 Büyük Ça mlı ca kor usunda yapıl an anket çalıĢ ması ve el de edil en veril eri n anali zi

Büyük Ça mlı ca Korusunun Kull anı mını n Değerl endi ril mesi:

Tabl o 5. 3. 1. 1 Anket e katılan kiĢileri n ci nsi yet dağılı mı

Ci nsi yet Sı klı k %

Ka di n 29 58

Er kek 21 42

Topl a m 50 100

ġekil 5. 3. 1. 1 Anket e katılan kiĢileri n ci nsi yet dağılı mı

Büyük Ça mlı ca kor usunda yapıl an anketl erde gör üĢül en ki Ģileri n % 58’i kadı n, % 42’si ise erkektir.

Kor unun kadı nl ar t arafı ndan yoğun kull anıl ması nda, kor unun sahi p ol duğu donatılar ve kor unun t erci h sebepl eri et kendir. Kor unun t erci h edil mesi ndeki en öne mli sebepl er; t erci h edenl erin konut al anl arı na yakı nlı ğı ve doğal güzelli ğidi r ( Tabl o 5. 3. 1. 2).

Kadin Erkek

Tabl o 5. 3. 1. 2 Ci nsi yet ile korunun t erci h sebebi ni n karĢılaĢtırıl ması Kor unun Ter ci h Sebebi/ Ci nsi yet ĠliĢkisi

Kor uyu Terci h Et me Sebebi

Yakı nlı k Alı Ģkanlı k Bakı mlı ol ması güzelli ği Doğal Saki nli k ve sessi zli k Har eketli ve eğl enceli bir ort a m ol ması Ne deni yok rastlantı Topl a m C i ns iy et Kadı n 4 2 2 13 3 2 3 29 Er kek 6 5 - 7 2 - 1 21 Topl a m 10 7 2 20 5 2 2 50

Tabl o 5. 3. 1. 3 Anket e katılan kiĢileri n yaĢ dağılı mı

YaĢ Sı klı k % 0- 14 2 4 15- 24 10 20 25- 34 17 34 35- 44 10 20 45- 60 7 14 60 üst ü 4 8 Topl a m 50 100

ġekil 5. 3. 1. 2 Anket e katılan kiĢileri n yaĢ dağılı mı

Anket e katılan ki Ģileri n yaĢ gr ubu dağılı mına bakıl dı ğı nda, 25- 34 yaĢ gr ubunun %34 oran il e en büyük gr ubu ol uĢt urduğu, 15- 24 ve 35-44 yaĢ gr upl arı nı n %20’li k oranl a i ki nci sırada yer al dı ğı, üçüncü ol arak i se 45- 60 yaĢ gr ubunun % 14 oran il e yer al dı ğı gör ül mekt edir.

Bu sonuçl ara göre; koruyu % 54’l ük bir oranl a, daha çok genç grup ol arak adl andırabileceği miz ( 15-34 yaĢ gr ubu) kull anı cılar kull anmakt adır. Di ğer yandan

0-0-14 15-24 25-34 35-44 45-60 60 üstü

14 yaĢ gr ubu kull anı cıları n % 4’l ük bir oranl a en az paya sahip ol duğu gör ül mekt edir.

Kor u; 25- 34 yaĢ gr ubu t arafı ndan çoğunl ukl a doğal güzelli ği i çi n, 35- 44 yaĢ gr ubu tarafı ndan da yerl eĢi m alanl arı kor uya yakı n ol duğu i çi n kull anıl makt adır. Bunun yanı nda 15- 24, 45- 60 yaĢ gr upl arı da, büyük oranda kor uyu doğal güzelli ği i çi n kull anmakt adırlar ( Tabl o 5. 3. 1. 4).

Kor unun sahi p ol duğu donatılar ve özelli kl er, korunun belli yaĢ gr upl arı tarafı ndan terci h edil me sebebi ni belirl e mekt edir. Büyük Çaml ı ca kor usu daha çok gezi p- gör me ve di nl enmeye i mkan veren açı k ve kapalı ot ur ma al anl arı na sahi p bir park ol ması nedeni yl e, daha çok genç gr up kull anı cılar t arafından kull anıl makt adır. Kor u i çi nde 0- 14 yaĢ gr ubuna hit ap eden donatı el e manl arı nın ( oyun el e manl arı gi bi) azlı ğı, bu yaĢ grubunun kor u kullanı mı nda az yer kapl a ması na neden ol makt adır.

Tabl o 5. 3. 1. 4 YaĢ ile korunun terci h sebebi ni n karĢılaĢtırıl ması

Kor unun Ter ci h Sebebi / YaĢ

ĠliĢkisi

Kor uyu Terci h Et me Sebebi

Yakı nlı k Alı Ģkanlı k Bakı mlı Ol ması güzelli ği Doğal Saki nli k ve Sessi zli k Har eketli ve eğl enceli bir ort a m ol ması Ne deni yok rastlantı Topl a m Y 0- 14 1 - - - 1 - - 2 15- 24 1 1 - 4 2 1 1 10 25- 34 3 1 1 9 2 - 1 17 35- 44 4 2 - 2 - - 2 10 45- 60 - 1 1 4 - 1 - 7 60 üst ü 1 2 - 1 - - - 4 Topl a m 10 7 2 20 5 2 4 50

Tabl o 5. 3. 1. 5 Anket e katılan kiĢileri n medeni dur uml arı Me deni Dur u m Sı klı k % Evli 21 42 Bekar 24 48 Dul 5 10 Topl a m 50 100

ġekil 5. 3. 1. 3 Anket e katılan kiĢileri n medeni dur uml arı

Kor u kull anı cıları nı n % 48’ ni n bekar, % 42’si nin evli ve % 10’ nun i se dul ol duğu ort aya çı kmıĢtır.

Kull anı cıları n çocuk sahi plili ği oranı na baktı ğımı zda i se % 42’si ni n çocuğunun ol duğu, % 58’ ni n ise çocuğunun ol madı ğı gör ül müĢt ür.

Kor udaki çocuk oyun al anl arı nı n azlı ğı, kor unun evli ve çocukl u ki Ģil er t arafı ndan daha az t erci h edil mesi ne neden ol makt adır. Koru daha çok, genç ve çocuk sahi bi ol mayan kiĢiler tarafı ndan kullanıl makt adır.

Tabl o 5. 3. 1. 6 Anket e katılan kiĢileri n eğiti m dur umu

Eğiti m Dur u mu Sı klı k % Ġl kokul 7 14 Ort aokul 4 8 Li se ve dengi okul 11 22 Üni versite 22 44 Yüksek lisans 6 12 Topl a m 50 100 Evli Bekar Dul

ġekil 5. 3. 1. 4 Anket e katılan kiĢileri n eğiti m dur umu

Eğiti m dur umuna göre bir değerl endir me yapıl dı ğında; hi ç oku ma mı Ģ ve sadece okur yazar ol an kull anı cılara rastlanma mı Ģtır. Kor u kull anı cıları nı n büyük çoğunl uğunun % 44’l ük bir oranl a üni versite mezunl arı ndan ol uĢt uğu, i ki nci sırada % 22’li k oranl a lise ve dengi okull ardan mezun ol anl arı n ol duğu gör ül mekt edir. Bunl arı % 14’l ük oranl a il kokul mezunl arı, % 12’li k oranl a yüksek lisans mezunl arı, % 8 or anl a ort aokul mezunl arı taki p et mekt edir.

Bu sonuçl ara göre; kor uyu büyük oranda ( % 78) eğiti m dur u mu i yi ol an i nsanl arı n kull andı ğı ortaya çı kmaktadır.

Büyük Ça mlı ca kor usu, sadece Üsküdar il çesi i çin değil, t üm Ġst anbul i çi n bi r çeki m mer kezi dir. Genel de hafta i çi ni yoğun, çalıĢarak geçiren i yi eğiti mli i nsanl ar, haft a sonl arı nı doğal ve görsel güzelli ğe sahi p Büyük Ça mlı ca kor usunda di nl enerek geçir meyi t erci h et mekt edirler. Bunu; kor unun hafta i çi-hafta sonu kull anım dur u mu ile kullanı cıları n eğiti m dur uml arı nı n karĢılaĢtırıl dı ğı çapraz tabl odan da görebiliriz.

Ġlkokul Ortaokul Lise ve dengi okul Üniversite Yüksek lisans

Tabl o 5. 3. 1. 7 Kull anı cıları n eğiti m dur umu il e korunun haft a i çi haft a sonu kull anı m dur umunun karĢılaĢtırıl ması

Kor unun Haft a içi- Haft a sonu Kull anı mı / Eğiti m Dur u mu

ĠliĢkisi

Kor unun hafta içi hafta sonu kull anı m dur u mu

Haft a Ġçi Haft a Sonu Topl a m

E ği ti m Du ru m u Okur/ Yazar - - - Ġl kokul 3 4 7 Ort aokul 2 2 4 Li se ve Dengi Okul 2 9 11 Üni versite 5 17 22 Yüksek Lisans - 6 6

Tabl o 5. 3. 1. 8 Anket e katılan kiĢileri n mesl ek dur uml arı

Mesl ek Dur u mu Sı klı k %

Ögr enci 13 26

Emekli 4 8

Ser best mesl ek 2 4

Mi mar- muhendi s 8 16 Ev hani mi 10 20 ĠĢci 4 8 ĠĢsiz 1 2 Me mur 4 8 Di ger 4 8 Topl a m 50 100

ġekil 5. 3. 1. 5 Anket e katılan kiĢileri n mesl ek dur uml arı

Ögrenci Emekli Serbest meslek Mimar-muhendis Ev hanimi ĠĢci ĠĢsiz Memur Diger

Kull anı cıları n mesl ek durumları nı i ncel edi ği mizde; % 26’lı k oranl a öğrencileri n il k sırada yer al dı ğı gör ül ürken, bunu % 20’li k oranla ev hanı mları, % 16’lı k oranl a i se mi mar- mühendi sl eri n t aki p etti ği gör ül mekt edir.

Katılı mcıl ara sor ul an bu sor u karĢısı nda alı nan cevapl ar, kor unun yi ne Ġst anbul geneli nde bir çeki m merkezi ol duğunu göst er mekt edir. Kor u, sadece korunun yakı n çevresi nde yaĢayan i nsanl ar t arafı ndan değil, özelli kl e haft a sonl arı, Ġst anbul’un baĢka böl gel eri nden gelen öğr encil er ve f ar klı mesl ek gr upl arı na sahi p ki Ģil er tarafı ndan da kull anıl makt adır.

Tabl o 5. 3. 1. 9 Anket e katılan kiĢileri n gelir dur uml arı

Gelir Dur u mu Sı klı k %

Üst gelir grubu 2 4

Ort a üst ü gelir grubu 15 30

Ort a gelir gr ubu 23 46

Ort anı n altı gelir grubu 8 16

DüĢ ük gelir grubu 2 4

Topl a m 50 100

ġekil 5. 3. 1. 6 Anket e katılan kiĢileri n gelir dur uml arı

Kull anı cıları n aylı k gelirleri ne ait sor ul ar, bu konudaki sor ul ara bil gi ver mekt en rahatsız ol ma ol asılı kl arı gözönünde bul undur ul arak, ücret belirtil meden, düĢük gelir gr ubu, ort anı n altı gelir gr ubu, ort a gelir gr ubu, ort a üst ü gelir gr ubu ve üst gelir gr ubu ol arak sı nıflandırılarak sorul muĢt ur.

Buna göre; kull anı cıları n büyük bir oranı nı n ( % 46) ort a gelir gr ubuna ait ol dukl arı, ort a üst ü gelir gr ubunun i se % 30’l uk oranl a i kinci sırada yer al dı ğı, orta altı gelir

Orta üstü gelir grubu

Orta gelir grubu Ortanın altı

gelir grubu

DüĢük gelir grubu

gr ubunun i se % 16’lı k bir orana sahi p ol duğu görül ür. Bu sonuçl ar göst erme kt edir ki, kull anı cıları n öne mli bir kı s mı orta ve orta üst ü gelir grubuna dahil dir.

Tabl o 5. 3. 1. 10 Anket e katılan ki Ģil eri n Ġst anbul’ da yaĢadı kl arı süre

Ġst’da yaĢa m süresi Sı klı k %

5 yıl dan az 5 10

6- 10 yıl 4 8

11- 15 yıl 12 24

16- 20 yıl 16 32

20 yıl dan fazl a 13 26

Topl a m 50 100

ġekil 5. 3. 1. 7 Anket e katılan kiĢileri n Ġstanbul’da yaĢadı kl arı süre

Kull anı cıları n Ġst anbul’da yaĢa ma sürel eri değerl endiril di ği nde, 16-20 yıl dır

Benzer Belgeler