• Sonuç bulunamadı

Araştırmanın bu bölümünde, evren ve örneklem bölümünde belirtildiği gibi 135 katılımcıdan elde edilen verilerin analizi ile ulaşılan alt problemlere ilişkin bulgulara ve yorumlarına yer verilmiştir.

Tablo 1 Müzik Eğitimine Yönelmede Cinsiyet Faktörü

Cinsiyet Frekans % Frekans

Kadın 103 76,3

Erkek 32 23,2

Toplam 135 100,0

Tablo 1’de müzik öğretmeni adaylarına uygulanan anketin cinsiyet faktörüne göre dağılımında kadın katılımcı sayısının 103, erkek katılımcı sayısının 32 olduğu görülmektedir. % Frekans oranlarının ise kadın katılımcılar için %76,3 erkek katılımcılar için %23,2 olduğu saptanmıştır. Elde edilen bu verilerin de gösterdiği üzere müzik öğretmenliği bölümlerini tercih eden kadın- erkek oranları arasında büyük bir fark vardır.

16

Şekil 2 Müzik Eğitimine Yönelmede Cinsiyet Faktörü Bar Grafiği

Şekil 2’de elde edilen veriler bar grafiği halinde gösterilmiştir. Kadın – erkek yüzdesi arasındaki fark net olarak görülmektedir. Kadın öğrenciler müzik öğretmenliğine erkeklere oranla daha fazla yönelmişlerdir.

Tablo 2 Müzik Eğitimine Başlama Yaşı

Yaş Frekans % Frekans

3-5 1 0,7

6-8 25 18,5

9-11 66 48,9

11+ 43 31,9

Toplam 135 100,0

Tablo 2’de müzik öğretmeni adaylarının, müzik eğitimine kaç yaşında başladıklarına ilişkin soruya verdiği cevapların dağılımı frekans ve % frekans olarak verilmiştir. 3-5 yaş arası başlayan katılımcı sayısının 1, 6-8 yaş arası başlayan katılımcı sayısının 25, 9-11 yaş arası başlayan katılımcı sayısının 66, 11 yaşından sonra başlayan katılımcı sayısının ise 43 olduğu görülmektedir. % frekans oranlarının ise müzik eğitimine 3-5 yaş arası başlayanlar

için %0,7, 6-8 yaş arası başlayanlar için %18,5, 9-11 yaş arası başlayanlar için %48,9, 11 yaşından sonra başlayanlar için %31,9 olduğu saptanmıştır. Müzik eğitimine başlama aralığının en çok 9-11 yaş olduğu görülmektedir.

Şekil 3 Müzik Eğitimine Başlama Yaşı Bar Grafiği

Şekil 3’te elde edilen veriler bar grafiği halinde gösterilmiştir. Bar grafiğinde katılımcıların, daha çok ilköğretimde öğrenim görürken müzik eğitimine başladıklarını göstermektedir. İlköğretim başlangıcı ve okulöncesi dönemde müzik eğitimine başlayanların oranı, ilköğretim ve sonrası dönemde başlayanlara oranla oldukça düşüktür.

18 Tablo 3 Müzik Eğitimine Devam Etme Süresi

Yıl Frekans % Frekans

2 1 0,7

4 4 3,0

4+ 130 96,3

Toplam 135 100,0

Tablo 3’te katılımcıların, almış oldukları müzik eğitimine kaç yıl süreyle devam ettikleri sorusuna verdiği cevaplar frekans ve % frekans ile gösterilmiştir. 2 yıl süreyle devam eden katılımcı sayısı 1, 4 yıl süreyle devam eden katılımcı sayısının 4, 4 yıldan fazla süreyle devam eden katılımcı sayısının130 olduğu görülmektedir. % frekans oranlarının ise müzik eğitimine 2 yıl süreyle devam edenler için %0,7, 4 yıl süreyle devam edenler için %3,0, 4 yıldan fazla süreyle devam edenler için %96,3 olduğu saptanmıştır. Katılımcılar müzik öğretmenliği bölümünde eğitimlerine devam ettikleri süreyi de dikkate alarak cevaplandırma yapmıştır.

Şekil 4 Müzik Eğitimine Devam Etme Süresi Bar Grafiği

Şekil 4’ te elde edilen veriler bar grafiği halinde gösterilmiştir. Bar grafiğinde görüldüğü üzere katılımcıların %96,3 ü “diğer” seçeneğini işaretleyerek 4 yıldan fazla süreyle müzik eğitimine devam ettiklerini belirtmişlerdir. Katılımcılar, müzik öğretmenliği bölümünde eğitimlerine devam ettikleri süreyi de bu eğitim süresine dahil etmişlerdir.

20

Tablo 4 Müzik Öğretmeni Adaylarının Almış Olduğu Müzik Eğitimi Türü

Müzik Eğitimi Türü Frekans % Frekans

Genel Müzik Eğitimi 1 0,7

Genel ve Özengen Müzik Eğitimi 7 5,2

Genel ve Mesleki Müzik Eğitimi 52 38,5

Hepsi 75 55,6

Toplam 135 100,0

Tablo 4’te katılımcıların, geçmiş eğitim yaşantılarında aldığı müzik eğitimi türlerine ilişkin soruya verdiği cevapların dağılımı frekans ve % frekans olarak gösterilmiştir. İlk ve ortaöğretim boyunca okullarda verilen müzik eğitimi, genel müzik eğitimi kapsamında olduğundan bütün seçenekler genel müzik eğitimiyle birlikte verilmiştir.

Müzik öğretmeni adaylarının ilk ve ortaöğretim yaşantıları boyunca almış oldukları müzik eğitimi sürecinde sadece genel müzik eğitimi alan katılımcı sayısının 1, genel ve özengen müzik eğitimi alan katılımcı sayısının 7, genel ve mesleki müzik eğitimi alan katılımcı sayısının 52, tüm müzik eğitimi türlerini alan katılımcı sayısının 75 olduğu görülmektedir. % frekans oranlarının ise genel müzik eğitimi alan katılımcılar için %0,7, genel ve özengen müzik eğitimi alan katılımcılar için %5,2, genel ve mesleki müzik eğitimi alan katılımcılar için %38,5, tüm müzik eğitimi türlerini alan katılımcılar için %55,6 olduğu saptanmıştır.

Şekil 5 Müzik Öğretmeni Adaylarının Almış Olduğu Müzik Eğitimi Türü Bar Grafiği

Şekil 5’te müzik öğretmeni adaylarının ilk ve ortaöğretim yaşantıları boyunca almış oldukları müzik eğitimi bar grafiğiyle gösterilmiştir. Şekil 5 te görüldüğü üzere, sadece genel müzik eğitimi alan katılımcı sayısı oldukça azdır. Genel müzik eğitimi ile özengen müzik eğitimi alan katılımcı sayısı da diğer seçeneklere oranla % 10 un altındadır. Buradan yola çıkarak tek başına genel müzik eğitimi, öğrencilerin mesleki müzik eğitimine yönelmelerini diğer müzik eğitimi türlerine nazaran çok az etkiliyor yorumu yapılabilir. Genel müzik eğitimi ile mesleki müzik eğitimi alan katılımcı oranı ise dikkat çekmektedir. Buradan yola çıkarak “müzik öğretmenliği bölümlerinde eğitim görmekte olan müzik öğretmeni adaylarının çoğu geçmiş eğitim yaşantılarında konservatuar, güzel sanatlar lisesi gibi mesleki müzik eğitimi veren liselerden mezun olduktan sonra meslek seçimlerini netleştirmişlerdir” sonucu çıkartılabilir.

Genel, özengen ve mesleki müzik eğitiminin tümünü almış olan katılımcıların “hepsi” cevabı, %55,6 ile en çok işaretlenen seçenek olmuştur. Buradan, bütün müzik eğitimi türleri bir arada alındığında, müzik öğretmenliği bölümlerine yönelme etkisinin arttığı düşünülmektedir.

22

Tablo 5 Müzik Öğretmeni Adaylarının Genel Müzik Eğitimi Sürecinde Bulunduğu Etkinlikler

Genel Müzik Eğitimi Etkinlikleri Frekans % Frekans

Koro 99 73,3 Blok Flüt 28 20,7 Mandolin 1 0,7 Orf Çalgıları 1 0,7 Diğer 6 4,4 Toplam 135 100,0

Tablo 5’te müzik öğretmeni adaylarının, ilk ve ortaöğretimde aldıkları genel müzik eğitimi kapsamında hangi etkinliklerde bulundukları sorusuna verdiği cevapların dağılımı frekans ve % frekans olarak gösterilmiştir. Tablo 5 e göre koro etkinliklerinde bulunan katılımcı sayısının 99, blok flüt etkinliklerinde bulunan katılımcı sayısının 28, mandolin etkinliklerinde bulunan katılımcı sayısının 1, orf çalgıları etkinliklerinde bulunan katılımcı sayısının 1, diğer etkinliklerde bulunan katılımcı sayısının 6 olduğu görülmektedir. % frekans oranlarının ise koro etkinliklerinde bulunan katılımcılar için %73,3, blok flüt etkinliklerinde bulunan katılımcılar için %20,7, mandolin etkinliklerinde bulunan katılımcılar için %0,7, orf çalgıları etkinliklerinde bulunan katılımcılar için %0,7, diğer etkinliklerde bulunan katılımcılar için %4,4 olduğu saptanmıştır.

Şekil 6 Müzik Öğretmeni Adaylarının Genel Müzik Eğitimi Sürecinde Bulunduğu Etkinlikler Bar Grafiği

Şekil 6’da elde edilen veriler bar grafiği halinde gösterilmiştir. Şekil 6 da görüldüğü üzere en çok işaretlenen seçenek koro olmuştur. Müzik eğitimi veren müzik öğretmenlerinin, genellikle koro veya blok flüt çalışmalarında bulunduğu görülmektedir. “Diğer” seçeneğini işaretleyen katılımcılar keman, piyano, bağlama, yan flüt gibi cevaplar vermişlerdir.

24

Tablo 6 Müzik Öğretmeni Adaylarının Almış Olduğu Müzik Eğitiminin Şu Anda Sürdürdükleri Eğitim Yaşantılarına Sağladığı Katkı Durumu

Frekans % Frekans Tamamen 49 36,3 Büyük Ölçüde 57 42,2 Kısmen 24 17,8 Çok Az 4 3,0 Hiç 1 0,7 Toplam 135 100,0

Tablo 6’da müzik öğretmeni adaylarının, almış olduğu müzik eğitiminin şu anda sürdürdükleri eğitim yaşantılarına ne ölçüde katkı sağladığına yönelik soruya verdiği cevapların dağılımı frekans ve % frekans olarak gösterilmiştir. Tabloya göre tamamen katkı sağladığını düşünen katılımcı sayısının 49, büyük ölçüde katkı sağladığını düşünen katılımcı sayısının 57, kısmen katkı sağladığını düşünen katılımcı sayısının 24, çok az katkı sağladığını düşünen katılımcı sayısının 4, hiç katkı sağlamadığını düşünen katılımcı sayısının 1 olduğu görülmektedir. %frekans oranlarının ise tamamen katkı sağladığını düşünen katılımcılar için %36,3, büyük ölçüde katkı sağladığını düşünen katılımcılar için %42,2, kısmen katkı sağladığını düşünen katılımcılar için %17,8, çok az katkı sağladığını düşünen katılımcılar için %3,0, hiç katkı sağlamadığını düşünen katılımcılar için %0,7 olduğu saptanmıştır.

Şekil 7 Müzik Öğretmeni Adaylarının Almış Olduğu Genel Müzik Eğitiminin Şu Anda Sürdürdükleri Eğitim Yaşantılarına Sağladığı Katkı Durumu Bar Grafiği

Şekil 7’de elde edilen veriler bar grafiği halinde gösterilmiştir. Şekil 7’de görüldüğü üzere en çok işaretlenen cevap %42,2 ile “büyük ölçüde” olmuştur. Katılımcıların %36,3 ü “tamamen” cevabını vermiştir. Hiç katkı sağlamadığını düşünenlerin çok az sayıda olması, müzik öğretmeni adaylarının geçmiş yaşantılarında almış olduğu genel müzik eğitiminin, şu an devam eden eğitimlerine gerçek anlamda olumlu katkılar sağladığının göstergesidir.

26

Tablo 7 Müzik Öğretmeni Adaylarının Mesleki Eğitim Gördüğü Kurumlar

Kurum Frekans % Frekans

Devlet Konservatuarı 4 3,0

Güzel Sanatlar Lisesi 119 88,1

Özel Okula Bağlı Konservatuar 3 2,2

Mesleki Müzik Eğitimi Almayanlar 9 6,7

Toplam 135 100,0

Tablo 7’de müzik öğretmeni adaylarının mesleki müzik eğitimi gördüğü kurumlarla ilgili soruya verdiği cevapların dağılımı frekans ve % frekans olarak gösterilmiştir. Tablo 7 ye göre devlet konservatuarında mesleki müzik eğitimi alan katılımcı sayısının 4, güzel sanatlar lisesinde mesleki müzik eğitimi alan katılımcı sayısının 119, özel okula bağlı konservatuarda mesleki müzik eğitimi alan katılımcı sayısının 3, mesleki müzik eğitimi almadığı için soruyu cevaplandırmayan katılımcı sayısının 9 olduğu görülmektedir. %frekans oranlarının ise devlet konservatuarında mesleki müzik eğitimi alan katılımcılar için %3,0, güzel sanatlar lisesinde mesleki müzik eğitimi alan katılımcılar için %88,1, özel okula bağlı konservatuarda mesleki müzik eğitimi alan katılımcılar için %2,2, mesleki müzik eğitimi almayan katılımcılar için %6,7 olduğu saptanmıştır.

Şekil 8 Müzik Öğretmeni Adaylarının Mesleki Eğitim Gördüğü Kurumlar Bar Grafiği

Şekil 8’de elde edilen veriler bar tablosu halinde gösterilmiştir. Grafikte görüldüğü üzere katılımcıların çoğu güzel sanatlar lisesinden mezun olduktan sonra müzik öğretmenliği bölümlerine yerleşmiştir.

Buradan yola çıkarak güzel sanatlar liselerinin, öğrencileri müzik öğretmenliğine yönlendirmede çok etkili olduğu ve büyük ölçüde katkı sağladığı söylenebilir.

28

Tablo 8 Müzik Öğretmeni Adaylarının Ağırlıklı Olarak Özengen Müzik Eğitimi Aldığı Alanlar

Alan Frekans % Frekans

Piyano 31 23,0

Gitar 15 11,1

Bağlama 13 9,6

İşitme 8 5,9

Diğer 29 21,5

Özengen Müzik Eğitimi Almayanlar 39 28,9

Toplam 135 100,0

Tablo 8’de müzik öğretmeni adaylarının özengen müzik eğitimi aldığı alanlar ile ilgili soruya verdiği cevapların dağılımı frekans ve %frekans olarak gösterilmiştir. Tablo 8 e göre piyano alanında özengen müzik eğitimi alan katılımcı sayısının 31, gitar alanında özengen müzik eğitimi alan katılımcı sayısının 15, bağlama alanında özengen müzik eğitimi alan katılımcı sayısının 13, işitme alanında özengen müzik eğitimi alan katılımcı sayısının 8, diğer alanlarda özengen müzik eğitimi alan katılımcı sayısının 29, özengen müzik eğitimi almayan katılımcı sayısının 39 olduğu görülmektedir. % frekans oranlarının ise piyano alanında özengen müzik eğitimi alan katılımcılar için %23,0, gitar alanında özengen müzik eğitimi alan katılımcılar için %11,1, bağlama alanında özengen müzik eğitimi alan katılımcılar için %9,6, işitme alanında özengen müzik eğitimi alan katılımcılar için %5,9, özengen müzik eğitimi almayan katılımcılar için %28,9 olduğu saptanmıştır. Özengen müzik eğitimi almayan kişi sayısı alanlara göre daha fazla orana sahiptir. En çok özengen müzik eğitimi alınan alan %23,0 ile piyanodur.

Şekil 9 Müzik Öğretmeni Adaylarının Özengen Müzik Eğitimi Aldığı Alanlar Bar Grafiği

Şekil 9’da elde edilen veriler bar grafiği halinde gösterilmiştir. Müzik öğretmenliği bölümlerinin çoğunda piyano dersinin zorunlu olduğu göz önünde bulundurulursa, müzik öğretmeni adaylarının almış oldukları piyano eğitiminin şu anda devam eden müzik eğitimi yaşantılarına büyük ölçüde katkı sağladığı söylenebilir.

Tablo 9 Müzik Öğretmeni Adaylarının Müzik Eğitimine Başlamasındaki Etkenler

Etken Frekans % Frekans

Aile 43 31,9

Arkadaş Çevresi 1 0,7

Müzik Öğretmeni 34 25,2

Kendi İstekleri 57 42,2

30

Tablo 9’da müzik öğretmeni adaylarının müzik eğitimine başlamasındaki etkenler ile ilgili soruya verdiği cevapların dağılımı frekans ve % frekans olarak gösterilmiştir. Tablo 9’a göre aile cevabını veren katılımcı sayısının 43, arkadaş çevresi cevabını veren katılımcı sayısının 1, müzik öğretmenim cevabını veren katılımcı sayısının 34, kendi isteklerim cevabını veren katılımcı sayısının 57 olduğu görülmektedir. %frekans oranlarının ise aile cevabını veren katılımcılar için %31,9, arkadaş çevresi cevabını veren katılımcılar için %0,7, müzik öğretmenim cevabını veren katılımcılar için %25,2, kendi isteklerim cevabını veren katılımcılar için %42,2 olduğu saptanmıştır.

Şekil 10 Müzik Öğretmeni Adaylarının Müzik Eğitimine Başlamasındaki Etkenler Bar Grafiği

Şekil 10’da elde edilen veriler bar grafiği halinde gösterilmiştir. Şekil 10’da görüldüğü üzere müzik öğretmeni adayları en çok kendi istekleri doğrultusunda müzik öğretmenliğine yönelmeyi tercih etmiştir. Bu da kendi sevdiği ve istediği mesleği yapma konusunda zorluk

yaşayan bireylerin aksine, hiç kimsenin baskısı altında kalmadan, bireylerin müzik öğretmenliği mesleğine yöneldiğini ortaya koymaktadır.

%31,9 oranla cevaplanan aile etkeni meslek seçiminde ailenin de büyük etkisi olduğunu göstermektedir. Bu analiz sonucu ailenin, çocuklarının yetenekleri doğrultusunda onları yönlendirmesinin ve onlara destek vermesinin meslek seçiminde ne denli önemli olduğu sonucunu ortaya koymaktadır.

%25,2 oranla cevaplanan müzik öğretmeni etkeninin de meslek seçiminde bireyler için fazlasıyla etkili olduğu görülmektedir. Eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin, müziğe ilgili ve yetenekli öğrencileri fark ederek bu öğrencileri müzik eğitimine yönlendirmesi büyük önem taşımaktadır. Hele ki meslek seçiminde kararsızlık yaşayan bireylerin, kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bir mesleğe yönelmesi her açıdan pozitif sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Bu sebeple müzik öğretmenlerinin müziğe ilgisi ve yeteneği olan öğrencileri müzik eğitimine yönlendirmesi büyük önem arz etmektedir.

Tablo 10 Müzik Öğretmeni Adaylarının Almış Olduğu Müzik Eğitiminin Şu Anda Devam Eden Eğitim Yaşantılarına Katkı Sağlayıp Sağlamama Durumu

Frekans % Frekans

Evet 132 97,8

Hayır 3 2,2

Toplam 135 100,0

Tablo 10’da müzik öğretmeni adaylarının almış olduğu müzik eğitiminin şu anda devam eden eğitim yaşantılarına katkı sağlayıp sağlamama durumuyla ilgili soruya verdiği cevapların dağılımı frekans ve % frekans olarak gösterilmiştir. Evet, cevabını veren katılımcı sayısının 132, hayır cevabını veren katılımcı sayısının 3 olduğu görülmektedir. % frekans oranlarının ise evet cevabını veren katılımcılar için %97,8, hayır cevabını veren katılımcılar için %2,2 olduğu saptanmıştır.

32

Şekil 11 Müzik Öğretmeni Adaylarının Almış Olduğu Müzik Eğitiminin Şu Anda Devam Eden Eğitim Yaşantılarına Katkı Sağlayıp Sağlamama Durumu Bar Grafiği

Şekil 11’de elde edilen veriler bar grafiği halinde gösterilmiştir. Şekil 11’de görüldüğü üzere müzik öğretmeni adaylarının neredeyse tamamı, geçmiş yaşantılarında almış oldukları müzik eğitiminin şu anda devam eden eğitim yaşantılarına katkı sağladığını düşünmektedir. Elde edilen veriler sonucu, müzik öğretmeni adaylarını müzik öğretmenliği mesleğine yönelten müzik eğitimi türünün mesleki müzik eğitimi olduğu göz önünde bulundurulduğunda, mesleki müzik eğitiminin öğrencilerin eğitim yaşantılarına katkı sağlayacak nitelikte olduğu görülmektedir.

Tablo 11 Müzik Öğretmeni Adaylarının Almış Olduğu Müzik Eğitimi Sürecinde Kazanmış Olduğu Müziksel Davranışların Mesleki Müzik Eğitimine Yönelme Durumuna Etkisi

Frekans % Frekans

Evet 130 96,3

Hayır 5 3,7

Toplam 135 100,0

Tablo 11’de müzik öğretmeni adaylarının almış olduğu müzik eğitimi sürecinde kazanmış oldukları müziksel davranışların, müzik öğretmeni adaylarını mesleki müzik eğitimine yönelmeye teşvik edip etmediğine ilişkin soruya verdiği cevapların dağılımı frekans ve % frekans olarak gösterilmiştir. Evet cevabı veren katılımcı sayısının 130, hayır cevabı veren katılımcı sayısının 5 olduğu görülmektedir. % frekans oranlarının ise evet cevabını veren katılımcılar için %96,3, hayır cevabını verenler için %3,7 olduğu saptanmıştır.

34

Şekil 12 Müzik Öğretmeni Adaylarının Almış Olduğu Müzik Eğitimi Sürecinde Kazanmış Olduğu Müziksel Davranışların Mesleki Müzik Eğitimine Yönelme Durumuna Etkisi Bar Grafiği

Şekil 12’de elde edilen veriler bar grafiği halinde gösterilmiştir. %96,3 oranla müzik eğitimi sürecinde kazanmış olduğu müziksel davranışların mesleki müzik eğitimine yönelmelerinde etkili olduğunu belirtmiştir. Bu sonuç, müzik öğretmeni adaylarının aldıkları müzik eğitimi sürecinde kazanmış olduğu müziksel davranışların olumlu olduğunu kanıtlar niteliktedir. Öğretim görevinin büyük bir oranda yerine getirebilmesinde öğretmenin kişisel ve mesleki nitelikleri önemli rol oynamaktadır.

Tablo 12 Müzik Öğretmeni Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Kendi İstekleri ile Yönelme Durumları Frekans % Frekans Evet 131 97,0 Hayır 4 3,0 Toplam 135 100,0

Tablo 12’de müzik öğretmeni adaylarının öğretmenlik mesleğine kendi istekleri ile yönelip yönelmediğine ilişkin soruya verdiği cevapların dağılımı frekans ve % frekans olarak gösterilmiştir. Kendi istekleriyle yöneldiğini belirten katılımcı sayısının 131, kendi istekleri ile yönelmediklerini belirten katılımcı sayısının 4 olduğu görülmektedir. % frekans oranlarının ise kendi istekleriyle yöneldiğini belirten katılımcılar için %97,0, kendi istekleriyle yönelmediklerini belirten katılımcılar için %3,0 olduğu saptanmıştır.

36

Şekil 13 Müzik Öğretmeni Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Kendi İstekleri ile Yönelme Durumları Bar Grafiği

Şekil 13’te elde edilen veriler bar grafiği halinde gösterilmiştir. Müzik öğretmeni adaylarının tamamına yakını müzik öğretmenliği mesleğine kendi istekleriyle yöneldiklerini belirtmiştir. Öğretmenlik mesleğine karşı olumlu tutum geliştirildiğinde mesleğe ilgi duymak, çocukları sevmek, eğitim ve öğretimin önemini görebilmek vb. davranışlar, olumsuz tutumlar ise öğrencileri sevmemek, kendini geliştirmemek, heyecanlı ve istekli olmamak vb. davranışlarla ifade edilebilir. Doğal olarak olumlu tutumlar her zaman, öğrenme ve öğretmeyi kolaylaştırarak başarıyı artırır. Dolayısıyla, olumlu tutumlara sahip olanların bu mesleğe yönelmeleri, mesleği bilinçli seçmeleri ve üstlerine düşen görevlerini severek yapmaları gerekir (Semerci ve Semerci, 2004). Bu bağlamda öğretmenlik mesleğine kendi isteğiyle yönelmiş olan müzik öğretmeni adayları, mesleklerinde daha başarılı olabileceklerdir.

Tablo 13 Müzik Öğretmeni Adaylarının Mesleki Müzik Eğitimine Yönelmesinde Yakın Çevresinin Etkisi

Frekans % Frekans

Evet 118 87,4

Hayır 17 12,6

Toplam 135 100,0

Tablo 13’te müzik öğretmeni adaylarının mesleki müzik eğitimine yönelmesinde yakın çevresinin etkisi ile ilgili soruya verdiği cevapların dağılımı frekans ve % frekans olarak gösterilmiştir. Mesleki müzik eğitimine yönelmesinde yakın çevresinin etkisi olduğunu belirten katılımcı sayısının 118, etkisi olmadığını belirten katılımcı sayısının 17 olduğu görülmektedir. % frekans oranlarının ise yakın çevresinin etkisi olduğunu belirtenler için %87,4, etkisi olmadığını belirtenler için %12,6 olduğu saptanmıştır.

Şekil 14 Müzik Öğretmeni Adaylarının Mesleki Müzik Eğitimine Yönelmesinde Yakın Çevresinin Etkisi Bar Grafiği

Şekil 14’te elde edilen veriler bar grafiği halinde gösterilmiştir. Şekil 14’te görüldüğü üzere müzik öğretmeni adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelmesinde kendi isteklerinin yanı sıra yakın çevresinin de etkisi olmuştur.

38

Tablo 14 Müzik Öğretmeni Adaylarının Almış Olduğu Eğitimin Şu An Devam Eden Eğitim Öğretim Yaşantılarına Olumsuz Etkisinin Olup Olmama Durumu

Frekans % Frekans

Evet 14 10,4

Hayır 121 89,6

Toplam 135 100,0

Tablo 14’te müzik öğretmeni adaylarının almış olduğu eğitimin şu an devam eden eğitim öğretim yaşantılarına olumsuz etkisinin olup olmama durumuyla ilgili soruya verdiği cevapların dağılımı frekans ve % frekans olarak gösterilmiştir. Olumsuz etkisi olduğunu belirten katılımcı sayısının 14, olumsuz etkisi olmadığını belirten katılımcı sayısının 121 olduğu görülmektedir. % frekans oranlarının ise olumsuz etkisi olduğunu belirten katılımcılar için %10,4, olumsuz etkisi olmadığını belirten katılımcılar için %89,6 olduğu saptanmıştır. Katılımcıların büyük bir çoğunluğu almış oldukları müzik eğitiminin şu an devam eden eğitim öğretim yaşantılarına olumsuz bir etkisinin olmadığını belirtmiştir.

Şekil 15 Müzik Öğretmeni Adaylarının Almış Olduğu Eğitimin Şu An Devam Eden Eğitim Öğretim Yaşantılarına Olumsuz Etkisinin Olup Olmama Durumu Bar Grafiği

Şekil 15’te elde edilen veriler bar grafiği halinde gösterilmiştir. Grafiğe bakıldığında büyük bir çoğunluk ilk ve ortaöğretimde almış oldukları müzik eğitiminin şu anda devam eden eğitim öğretim yaşantılarına olumsuz bir etkisi olmadığını belirtmiştir. Elde edilen verilere bakıldığında, müzik öğretmeni adaylarının almış olduğu eğitimin niteliği net bir şekilde görülmektedir.

40

Tablo 15 Müzik Öğretmeni Adaylarının Almış Olduğu Müzik Eğitiminin Olumsuz Etkileri

Frekans % Frekans

Yanlış Teknik 10 7,4

Yanlış Teknikten Kaynaklı Sağlık Problemi 1 0,7

Psikolojik Etkiler 2 1,5

Diğer 1 0,7

Olumsuz Etkisinin Olmadığını Düşünenler 121 89,6

Toplam 135 100,0

Tablo 15’te müzik öğretmeni adaylarının almış olduğu müzik eğitiminin olumsuz etkileri ile ilgili soruya verdiği cevapların dağılımı frekans ve % frekans olarak gösterilmiştir. Tablo 15’te görüldüğü üzere yanlış teknik cevabını işaretleyen katılımcı sayısının 10, yanlış teknikten kaynaklı sağlık problemi yaşayan katılımcı sayısının 1, psikolojik etkiler

Benzer Belgeler