• Sonuç bulunamadı

Araştırmanın bu bölümünde sekizinci sınıf öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersi değerlerini arttırmaya yönelik çevrimiçi yaratıcı drama uygulamalarının etkililiğinin değerlendirilmesine ilişkin bulgulara yer verilmiştir.

Tablo 4.1. Deney ve kontrol grubu öğrencileri Ön Test Bağımsız (İlişkisiz) Gruplar T Testi Sonuçları ortalamalarının ise (x=4.23) olduğu görülmektedir. Bu durumda deney ve kontrol grubu öğrencilerinin saygı değeri ön test ortalama puanları arasındaki bu fark anlamlı (p=0.356) değildir (p>0.05). Deney grubu öğrencilerinin farkındalık değeri ön test puan ortalamalarının (x=4.06), kontrol grubu öğrencilerinin farkındalık değeri ön test puan ortalamalarının (x=3.91) olduğu görülmektedir. Bu durumda deney ve kontrol grubu öğrencilerinin farkındalık değeri ön test ortalama puanları arasındaki bu fark anlamlı (p=0.469) değildir (p>0.05). Deney grubu öğrencilerinin milli kültür ve beraberlik değeri ön test puan ortalamalarının (x=3.47), kontrol grubu öğrencilerinin milli kültür ve beraberlik ön test puan ortalamalarının (x=3.56) olduğu görülmektedir. Bu durumda deney ve kontrol grubu öğrencilerinin milli kültür ve beraberlik değeri ön test ortalama

53 puanları arasındaki bu fark anlamlı (p=0.732) değildir (p>0.05). Deney grubu öğrencilerinin sağlıklı yaşam ve beslenme değeri ön test puan ortalamalarının (x=3.72), kontrol grubu öğrencilerinin sağlıklı yaşam ve beslenme ön test puan ortalamalarının (x=3.83) olduğu görülmektedir. Bu durumda deney ve kontrol grubu öğrencilerinin sağlıklı yaşam ve beslenme değeri ön test ortalama puanları arasındaki bu fark anlamlı (p=0.510) değildir (p>0.05). Deney grubu öğrencilerinin dayanışma değeri ön test puan ortalamalarının (x=3.95), kontrol grubu öğrencilerinin dayanışma ön test puan ortalamalarının (x=4.13) olduğu görülmektedir. Bu durumda deney ve kontrol grubu öğrencilerinin dayanışma değeri ön test ortalama puanları arasındaki bu fark anlamlı (p=0.251) değildir (p>0.05). Deney grubu öğrencilerinin spor kültürü değeri ön test puan ortalamalarının (x=3.80), kontrol grubu öğrencilerinin spor kültürü ön test puan ortalamalarının (x=3.80) olduğu görülmektedir. Bu durumda deney ve kontrol grubu öğrencilerinin spor kültürü değeri ön test ortalama puanları arasındaki bu fark anlamlı (p=1.000) değildir (p>0.05). ortalamalarının (x=4.54), kontrol grubu öğrencilerinin saygı değeri son test puan ortalamalarının (x=3.95) olduğu görülmektedir. Bu durumda deney ve kontrol grubu öğrencilerinin saygı değeri son test ortalama puanları arasındaki bu fark anlamlı (p=0.007) bulunmuştur (p<0.05). Deney grubu öğrencilerinin farkındalık değeri son test puan ortalamalarının (x=4.60), kontrol grubu öğrencilerinin farkındalık değeri son test

54 puan ortalamalarının (x=4.02) olduğu görülmektedir. Bu durumda deney ve kontrol grubu öğrencilerinin farkındalık değeri son test ortalama puanları arasındaki bu fark anlamlı (p= 0.000) bulunmuştur (p<0.05). Deney grubu öğrencilerinin milli kültür ve beraberlik değeri son test puan ortalamalarının (x=4.45), kontrol grubu öğrencilerinin milli kültür ve beraberlik değeri son test puan ortalamalarının (x=3.43) olduğu görülmektedir. Bu durumda deney ve kontrol grubu öğrencilerinin milli kültür ve beraberlik değeri son test ortalama puanları arasındaki bu fark anlamlı (p=0.000) bulunmuştur (p<0.05). Deney grubu öğrencilerinin sağlıklı yaşam ve beslenme değeri son test puan ortalamalarının (x=4.48), kontrol grubu öğrencilerinin sağlıklı yaşam ve beslenme değeri son test puan ortalamalarının (x=3.69) olduğu görülmektedir. Bu durumda deney ve kontrol grubu öğrencilerinin sağlıklı yaşam ve beslenme değeri son test ortalama puanları arasındaki bu fark anlamlı (p=0.000) bulunmuştur (p<0.05).

Deney grubu öğrencilerinin dayanışma değeri son test puan ortalamalarının (x=4.48), kontrol grubu öğrencilerinin dayanışma değeri son test puan ortalamalarının (x=4.10) olduğu görülmektedir. Bu durumda deney ve kontrol grubu öğrencilerinin dayanışma değeri son test ortalama puanları arasındaki bu fark anlamlı (p=0.007) bulunmuştur (p<0.05). Deney grubu öğrencilerinin spor kültürü değeri son test puan ortalamalarının (x=4.28), kontrol grubu öğrencilerinin spor kültürü değeri son test puan ortalamalarının (x=3.81) olduğu görülmektedir. Bu durumda deney ve kontrol grubu öğrencilerinin spor kültürü değeri son test ortalama puanları arasındaki bu fark anlamlı (p=0.002) bulunmuştur (p<0.05). Tablo 4.2 incelendiğinde tüm alt boyutlarda etki büyüklüğü zayıf bulunmuştur.

Tablo 4.3. Kontrol Grubu Öğrencileri Ön Test ve Son Test Bağımlı (İlişkili) Gruplar T Testi Sonuçları

55 Tablo 4.3 incelendiğinde kontrol grubu öğrencilerinin saygı değeri ön test puan ortalamalarının (x=4.23), kontrol grubu öğrencilerinin saygı değeri son test puan ortalamalarının (x=3.95) olduğu görülmektedir. Bu durumda kontrol grubu öğrencilerinin saygı değeri ön test ve son test ortalama puanları arasındaki bu fark anlamlı (p=0.268) değildir (p>0.05). Kontrol grubu öğrencilerinin farkındalık değeri ön test puan ortalamalarının (x=3.91), kontrol grubu öğrencilerinin farkındalık değeri son test puan ortalamalarının (x=4.02) olduğu görülmektedir. Bu durumda kontrol grubu öğrencilerinin farkındalık değeri ön test ve son test ortalama puanları arasındaki bu fark anlamlı (p=0.534) değildir (p>0.05). Kontrol grubu öğrencilerinin milli kültür ve beraberlik değeri ön test puan ortalamalarının (x=3.56), kontrol grubu öğrencilerinin milli kültür ve beraberlik son test puan ortalamalarının (x=3.43) olduğu görülmektedir.

Bu durumda kontrol grubu öğrencilerinin milli kültür ve beraberlik değeri ön test ve son test ortalama puanları arasındaki bu fark anlamlı (p=0.598) değildir (p>0.05). Kontrol grubu öğrencilerinin sağlıklı yaşam ve beslenme değeri ön test puan ortalamalarının (x=3.83), kontrol grubu öğrencilerinin sağlıklı yaşam ve beslenme son test puan ortalamalarının (x=3.69) olduğu görülmektedir. Bu durumda kontrol grubu öğrencilerinin sağlıklı yaşam ve beslenme değeri ön test ve son test ortalama puanları arasındaki bu fark anlamlı (p=0.337) değildir (p>0.05). Kontrol grubu öğrencilerinin dayanışma değeri ön test puan ortalamalarının (x=4.13), kontrol grubu öğrencilerinin dayanışma değeri son test puan ortalamalarının (x=4.10) olduğu görülmektedir. Bu durumda kontrol grubu öğrencilerinin dayanışma değeri ön test ve son test ortalama puanları arasındaki bu fark anlamlı (p=0.799) değildir (p>0.05). Kontrol grubu öğrencilerinin spor kültürü değeri ön test puan ortalamalarının (x=3.80), kontrol grubu öğrencilerinin spor kültürü değeri son test puan ortalamalarının (x=3.81) olduğu görülmektedir. Bu durumda kontrol grubu öğrencilerinin spor kültürü değeri ön test ve son test ortalama puanları arasındaki bu fark anlamlı (p=0.929) değildir (p>0.05).

56 Tablo 4.4. Deney Grubu Öğrencileri Ön Test ve Son Test Bağımlı (İlişkili) Gruplar T

Testi Sonuçları ortalamalarının (x=4.54) olduğu görülmektedir. Bu durumda deney grubu öğrencilerinin saygı değeri ön test ve son test ortalama puanları arasındaki bu fark anlamlı (p=0.002) bulunmuştur (p<0.05). Deney grubu öğrencilerinin farkındalık değeri ön test puan ortalamalarının (x=4.06), deney grubu öğrencilerinin farkındalık değeri son test puan ortalamalarının (x=4.60) olduğu görülmektedir. Bu durumda deney grubu öğrencilerinin farkındalık değeri ön test ve son test ortalama puanları arasındaki bu fark anlamlı (p=

0.001) bulunmuştur (p<0.05). Deney grubu öğrencilerinin milli kültür ve beraberlik değeri ön test puan ortalamalarının (x=3.47), deney grubu öğrencilerinin milli kültür ve beraberlik son test puan ortalamalarının (x=4.45) olduğu görülmektedir. Bu durumda deney grubu öğrencilerinin milli kültür ve beraberlik değeri ön test ve son test ortalama puanları arasındaki bu fark anlamlı (p=0.000) bulunmuştur (p<0.05). Deney grubu öğrencilerinin sağlıklı yaşam ve beslenme değeri ön test puan ortalamalarının (x=3.72), deney grubu öğrencilerinin sağlıklı yaşam ve beslenme son test puan ortalamalarının (x=4.48) olduğu görülmektedir. Bu durumda deney grubu öğrencilerinin sağlıklı yaşam ve beslenme değeri ön test ve son test ortalama puanları arasındaki bu fark anlamlı (p=0.000) bulunmuştur (p<0.05). Deney grubu öğrencilerinin dayanışma değeri ön test puan ortalamalarının (x=3.95), deney grubu öğrencilerinin dayanışma değeri son test

57 puan ortalamalarının (x=4.48) olduğu görülmektedir. Bu durumda deney grubu öğrencilerinin dayanışma değeri ön test ve son test ortalama puanları arasındaki bu fark anlamlı (p=0.000) bulunmuştur (p<0.05). Deney grubu öğrencilerinin spor kültürü değeri ön test puan ortalamalarının (x=3.80), deney grubu öğrencilerinin spor kültürü değeri son test puan ortalamalarının (x=4.28) olduğu görülmektedir. Bu durumda deney grubu öğrencilerinin spor kültürü değeri ön test ve son test ortalama puanları arasındaki bu fark anlamlı (p=0.000) bulunmuştur (p<0.05). Tablo 4.4 incelendiğinde tüm alt boyutlarda etki büyüklüğü zayıf bulunmuştur.

58