• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 3: 3 BOYUTLU ÜRETİM SİSTEMİ KAVRAMI

3.12. Üç Boyutlu Yazıcı Sektöründe Türkiye

3 boyutlu yazıcı teknolojisinin son dönemlerde dünya çapında genişlemesi, Türk girişimcilerin de doğmasına sebep olmuştur. Ülkemizde açık olan bu sektöre hizmet vermek için çalışan birçok işletme faaliyet sürdürmektedir. Bu alanda hem kişisel ürün üreten hem de kurumsal işletmelere hizmet veren farklı işletmeler mevcuttur. Her biri yalnızca 3b yazıcıyı değil aynı zamanda gerekli teknik desteği ve yardımcı parça desteğini de verebilmektedir.

Infotron: Türkiye’nin 3b yazıcılarla ilgili geçmişine baktığımızda bu konuda en köklü işletmelerden birisidir. Her bir müşterisinin ihtiyaç ve beklentileri değişiklik gösterebildiğinden çoğunlukla özelleştirilmiş kişisel ürünleri üretmekle karşımıza çıkar. Bu işletmenin çalışanları, hayal dünyasına göre 3 boyutlu oyuncaktan 3 boyutlu kıyafetlere kadar her türlü farklı sektöre göre ürün üretmeyi denemektedir (infoTRON, 2017). Dünya çapında farklı projelerde çalışan işletmenin İstanbul ve Ankara’da ofisleri, Münih’te iştiraki ve IMES Organize Sanayi Bölgesi’nde imalat atölyesi bulunmakta ve gerçekleştirdiği projelerde kaliteyi de ISO 9001:2008 belgeleriyle desteklemektedir (Erk, 2014).

3b Yazıcı Market: Bu alanda hizmet veren işletmelerden biri de Ankara’da faaliyet gösteren 3b Yazıcı Markettir. İşletme, sadece 3b yazıcıları değil; bu yazıcıların parçalarını, hammadde satışını ve ürün sonrası hizmet desteğini de sağlamaktadır. Bütün çalışmalar kendi bünyesinde yapıldığı için ARGE çalışmalarına büyük önem vermektedir. Hiçbir ürünlerini ithal etmemekte ve dışarıdan satın almamaktadır, böylelikle hem tasarımlarını hem de üretimlerini kendilerini gerçekleştirmektedir. Türkiye’deki diğer 3 boyutlu yazıcı satışı yapan işletmelerin büyük bir kısmında olduğu gibi; fiyatlarını düşük tutarak dünya pazarında hızla ilerlemektedir (3byazicimarket.com, 1 Eylül 2017’de erişildi).

3 Dörtgen: İşletme, teknolojiye ilgisi olan insanlara ve potansiyel kullanıcılara 3b yazıcı teknolojisini tanıtıcı bir vizyon edinerek, kafeyi andıran teknoloji konsept mağazasını

103

hizmete geçirdi. 3 Dörtgen, 3 boyutlu yazıcı teknolojilerini her kesimden insanın kolayca öğrenebilmesi ve kullanabilmesi için ücretsiz eğitimler vererek yeni konsept mağazaları kurmuş ve bu teknolojiyi her kesimden insanlarla tanıştırmayı hedeflemektedir. Atölyesindeki eğitimlere katılan insanlara 3 boyutlu teknolojilerini görmeyi, 3 boyutlu yazıcıları kullanmayı ve 3 boyutlu modelleme yapabilmeyi göstermektedir (3börtgen Ekibi, 2017).

3d CİNİ.com: Yaklaşık 4-5 yıl önce kurulan 3d Cini.com, geleneksel imalat yöntemleriyle üretiminde bir takım zorlukları olan ve üretim maliyetleri fazla olan ürünlere daha kolay ulaşılmayı amaç edinmiştir. İyi tasarım yapmanın iyi ürün ortaya çıkaracağı fikrini benimseyen işletme, gelişmekte olan 3b yazıcı teknolojilerini önemle takip ederek müşterilerine daha iyi bir hizmet vermeyi istemekte ve ayrıca ürünlerini de internet üzerinden satışa sunan bir e-ticaret sitesini işletmektedir (Erk, 2014.

3BfAB (3 Boyut Fabrikası): İsmini 3 Boyut Fabrikası’nın baş harflerinden alan işletme, müşterilerine hem ürün satışını hem de baskı ve tarama hizmetini verdiği gibi, işletmelere bununla ilgili eğitim ve destek hizmetleri de sağlamaktadır. 3b yazıcı satışında lider işletmelerden Makerbot’un Türkiye ayağı olarak çalışan işletme, ayrıca Amerika kökenli 3 boyutlu tarama sektörünün önemli işletmelerinden Artec 3b’nin de Türkiye ayağıdır (Erk, 2014). 3 boyutlu yazıcılara internetle erişim sağlanarak ve wireless özellikleriyle her türlü değişikliklerde gerekli düzenlemeleri mümkün kılarak yazıcılarını geliştirmektedir. Ürünlerinde çözünürlük, baskı alanları, renk skalası ve hassasiyet gibi özellikler farklılık gösterebilmektedir; her ölçekte işletmeye hitap eden ürünleri mevcuttur. Son dönemde geliştirdikleri yeni entegre kartuş sistemiyle, kullanıcılar reçineleri kendileri doldurmak zorunda kalmamakta ve bu durum da reçinenin bulunduğu tankın ömrünü uzatmaktadır (3BFab Ekibi, 2017: a).

Protosis: Dünyaca tanınan 3b Systems’in Türkiye’deki bağlantılarından biri olan işletme, 3 boyutlu yazıcıya ek olarak 3b tarayıcılarla da ilgili çalışmalar yapmaktadır. Kullanım amacına göre kişisel, profesyonel ve üretim de kullanılmak üzere 3 farklı segmente hitap ederek yazıcı desteği sağlamakta ve bu teknolojiye sahip olmayanlar için de 3 boyutlu basım hizmetini gerçekleştirip sunmaktadır.

Fibilo: 2013 yılında Trabzon’da faaliyet göstermeye başlayan işletme, genellikle ürün yelpazesini 3b yazıcılarla üretilen özelleştirilmiş ürünlerden oluşturmaktadır. Birbirinden

104

farklı tasarımları, yeni fikirleri ve hayal gücünde canlandırılan nesneleri üretme imkanı yaratan ve tamamen müşteri odaklı çalışan bir işletmedir. Özellikle, kişiye özel hediyelik eşya sektöründe lider firmalardan biri olduğunu söylemek doğru olacaktır.

Şenertek 3b Yazıcı: İşletme ülkemizdeki en eski faaliyet gösteren ilk FDM teknolojili yazıcıyı üretmiştir. Şenertek son 7 yıldaki birçok projeye (Tübitak, KOSGEB vb.) destek vererek; 3-4 yıl süren ARGE çalışmaları sonucunda piyasada yer almayan 10 mikron hassasiyetteki makineleri üretme gücüne sahip olmuştur. Mücevher üretimden, medikal alanlara, otomotivden, yedek parça sanayisine kadar onlarca sektöre hitap eden ve tamamı yerli üretim olan ülkemizdeki en deneyimli işletmedir (Şenertek Grup, 2017).

ZAXE: Yerli 3b yazıcı üreticisi olan işletme yüksek kullanım kolaylığı sağlayan, farklı müşteri ihtiyaçlarına hizmet eden ve merkezine geleceğe yönelik düşünceyi oturtan önemli bir firmadır. Gittigidiyor.com ve uzmantv.com gibi birçok önemli işletmenin kurulumuna yardımcı olan ve ekibin başında yer alan Aydonat Atasever, işletmenin stratejik işlemleriyle ilgilenmektedir. Ekibin diğer üyeleri de bu alanda yenilikçi çalışmalar ortaya koymaktadır. İşletme 150’den fazla eğitim kurumuna 3b yazıcı teknolojinin kurulumunu yaptığını ifade ederken, ayrıca bunlarla ilgili eğitimler de vermektedir. Hedefleri arasında, dünyanın birçok yerine 3b yazıcı ihracatı yapmak yer almaktadır.

105