• Sonuç bulunamadı

SONUÇ VE TARTIŞMA

BOWLİNG OYUNU

Öğretimsel Amaçlar:

1.Öğrenci her istendiğinde lobutlar üzerinde bulunan sözcüğü işaret eder.

2.Öğrenci her istendiğinde lobutlar üzerinde bulunan yazının okunma yönünü gösterir (soldan-sağa).

3.Öğrenci her istendiğinde lobutlar üzerinde bulunan bir sözcükteki bir harfi gösterir.

4. Öğrenci her istendiğinde lobutlar üzerinde bulunan bir sözcüğün ilk harfini gösterir.

Ortam: Öğrencinin devam ettiği okulöncesi kurumda bulunan dikkat çekici uyaranlardan arındırılmış, bir masa ve iki sandalye bulunan boş bir sınıf.

Materyaller: Sarı, kırmızı, mavi, yeşil ve turuncu renklerde ve bu renk isimlerinin yazılı olduğu beş tane lobut ve iki küçük plastik top.

Öğretime Hazırlık:

Öğrenci ve araştırmacı küçük bir masanın etrafında karşılıklı olarak oturur. Araştırmacı öğrenciye birlikte oyun oynayacaklarını ve oyunu kamera ile kayıt edeceğini, isterse oyun bittikten sonra nasıl oyun oynadıklarını kameradan izleyebileceğini söyler ve öğrencinin çekim yapılacak olan kamerayı incelemesi için fırsat verir. Araştırmacı öğretimde kullanacağı materyalleri (üzerinde renk isimlerinin yazdığı bowling oyuncak seti)çıkarır ve öğrencinin önüne koyar.

Öğretim Süreci:

Araştırmacı öğrenciyle, öğretilecek olan hedef beceriler için planlanmış olan oyun bağlamı oluşturarak öğretim sürecini uygulamaya başlar. Öğrenciye ilk olarak “şimdi seninle güzel

101

bir oyun oynayacağız, bakalım bu oyunumuzu oynamak için bizim burada hangi oyuncaklarımız varmış.” der. Hedef beceriler için daha önceden poşetin içine koyarak uygulama sürecinde kullanılmak üzere hazırlamış olduğu bowling oyunu materyallerini poşetten çıkarır, masanın üzerine koyar. Öğrencinin materyalleri incelemesi için fırsat verir. Ardından “Şimdi seninle bowling oynayacağız. Bu toplardan biri sen de olacak, biri de ben de olacak. Bu renkli lobutları da karşıya dizeceğiz. Sırayla topumuzu atıp bu lobutları devirmeye çalışacağız. Her devirdiğimiz lobutun rengine bakacağız. Bakalım kim çok lobut devirip oyunu kazanacak?” der. Öğrenciyle ortak ilgi kurarak “Şimdi bu oyuncakları dizelim ve bu toplarla onları vurmaya çalışalım. Hazır mısın?” der. Daha sonra öğrenci ile birlikte lobutları yan yana dizer. Bu sırada lobutların üzerindeki yazılara dikkat çekerek “Aaa bak bunların üzerinde bazı yazılar var, Bakalım mı neler yazıyor acaba?” der ve lobutların üzerinde yazılı olan renkleri parmak ile yazı yönünü işaret ederek okur. Ardından toplardan birini öğrenciye verir, diğeri ise araştırmacıda olur. Araştırmacı “Şimdi elimizdeki toplarla karşıdaki lobutları vurmaya çalışacağız. Sonra da birlikte hangi renk lobutları düşürdüğümüze bakacağız.” der ve elindeki topu atarak lobutları yere düşürüp öğrenciye model olur. Araştırmacı lobutları düzelttikten sonra öğrencinin lobutları devirmesi için topu atmasını söyler. Öğrenci lobutları devirdiğinde araştırmacı “Aferin, bravo, devirdin lobutları.” der ve öğrenciyle lobutların yanına gelir. Araştırmacı lobutları toplayıp tekrar dizerken öğrencinin dikkatini lobutların üstündeki sözcüğe çeker. “Bak, bunun üstünde bir sözcük var.” der. Öğrencinin de sözcüğe işaret etmesi için elindeki lobutu öğrenciye verir ve “Bunun üstünde bir sözcük var. Haydi, şimdi bu sözcüğü sen de göster.” der. Öğrenci sözcüğe işaret ederse “Evet, çok güzel gösterdin, bu bir sözcük.” der. Eğer öğrenci sözcüğe işaret etmezse, sözcük yerine başka bir kısma işaret ederse ya da tepkisiz kalırsa “Bak, bu sözcük.” diyerek sözcüğe işaret eder ve “Haydi, sen de sözcüğü göster.” diyerek öğrencinin sözcüğü göstermesini ister. Öğrenci sözcüğü gösterirse sözel olarak pekiştirir. Öğrenci yine sözcüğü işaret etmezse, sözcük yerine başka bir kısma işaret ederse ya da tepkisiz kalırsa araştırmacı bir kez daha sözcüğe işaret eder, tepki ister. Öğrenci sözcüğü gösterince araştırmacı parmağını sözcük üstüne koyar ve parmağını yazı yönünde (soldan sağa) kaydırarak “Biliyor musun, bu lobutlarda hangi renk oldukları yazıyor, okuyalım mı beraber?” der. Daha sonra da “Evet, burada mavi/sarı/turuncu/yeşil/kırmızı (yere düşen lobutlar hangi renkte ise) yazıyor, diyerek lobutların üzerindeki yazıları soldan sağa yönünü parmağıyla işaret ederek okur. Renkleri okurken “Bak ben bu sözcüğü buradan buraya doğru okuyorum.” diyerek yazının soldan

102

sağa yönünü öğrenciye gösterir. Öğrencinin de yazı yönünü göstermesi için elindeki lobutu öğrenciye verir ve “Haydi, şimdi sen de bu sözcüğü hangi yöne doğru okuduğumu göster.” der. Öğrenci yazı yönünü gösterirse “Evet, çok güzel gösterdin, bu sözcüğü buradan buraya doğru okuyorum.” der. Eğer öğrenci yazı yönünü göstermez ise ya da tepkisiz kalırsa “Bak, ben bu sözcüğü buradan buraya doğru okuyorum.” diyerek ve parmağını soldan sağa doğru sözcük üstünde kaydırarak yazıyı nereden nereye doğru okuduğunu gösterir ve “Haydi, sen de bu sözcüğü hangi yöne doğru okuduğumu göster.” diyerek öğrencinin yazının hangi yönde okunduğunu göstermesini ister. Öğrenci yazı yönünü gösterirse sözel olarak pekiştirir. Öğrenci yine yazı yönünü göstermez ya da tepkisiz kalırsa bir kez daha yazıyı nereden nereye doğru okuduğunu gösterir, tepki ister. Öğrenci yazı yönünü gösterince araştırmacı ve öğrenci devrilen lobutları tekrar dizer ve yeniden lobutları devirmeye çalışılarak oyuna devam ederler. Daha sonra devrilen lobutların yanına gider ve devrilen lobutların hangi renk oldukları okurlarken, araştırmacı sözcükteki harflere tek tek işaret ederek “Bak bu sözcük birçok harften oluşuyor, bak bu bir harf, bu bir harf (sözcükteki tüm harfler tek tek gösterilir)” diyerek öğrenciye harfleri gösterir. Öğrencinin de bir harf göstermesi için elindeki lobutu öğrenciye verir ve “Haydi, şimdi sen de bana bir harf göster.” der. Öğrenci bir harf gösterirse “Evet, çok güzel gösterdin, bu bir harf.” der. Eğer öğrenci bir harf göstermez ise ya da tepkisiz kalırsa “Bak, ben bir harf gösteriyorum” diyerek sözcükteki bir harfe işaret eder. Daha sonra “Haydi, sen de bir harf göster.” diyerek öğrencinin bir harf göstermesini ister. Öğrenci bir harf gösterirse sözel olarak pekiştirir. Öğrenci yine bir harf göstermez ise ya da tepkisiz kalırsa bir kez daha sözcükteki bir harfe işaret eder, tepki ister. Öğrenci bir harf gösterince devrilen lobutları tekrar dizer, yeniden lobutları devirmeye çalışılarak oyuna devam ederler. Daha sonra araştırmacı ve öğrenci devrilen lobutların yanına giderler. Araştırmacı lobutların hangi renk olduklarını okurken, araştırmacı sözcükteki ilk harfe işaret eder ve “Bak bu sözcükteki ilk harf.” diyerek öğrenciye sözcükteki ilk harfi gösterir. Öğrencinin de sözcükteki ilk harfi göstermesi için elindeki lobutu öğrenciye verir ve “Haydi, şimdi sen de bana sözcükteki ilk harfi göster.” der. Öğrenci sözcükteki ilk harfi gösterirse “Evet, çok güzel gösterdin, bu sözcükteki ilk harf.” der. Eğer öğrenci bu sözcükteki ilk harfi göstermez ise ya da tepkisiz kalırsa “Bak, ben bu sözcükteki ilk harfi gösteriyorum” diyerek sözcükteki ilk harfe işaret eder. Daha sonra “Haydi, sen de bu sözcükteki ilk harfi göster.” diyerek öğrencinin sözcükteki ilk harfi göstermesini ister. Öğrenci sözcükteki ilk harfi gösterirse sözel olarak pekiştirir. Öğrenci yine sözcükteki ilk harfi göstermez ise ya

103

da tepkisiz kalırsa bir kez daha sözcükteki ilk harfi gösterir ve öğrenciden tepki ister. Öğrenci sözcükteki ilk harfi gösterince süreç düşürülen diğer lobutlar için tekrarlanır. Tüm lobutlardaki sözcüklerin ilk harfleri gösterildikten sonra “Seninle çok güzel oyun oynadık. Çok eğlendik, çok yorulduk. Haydi, şimdi oyuncaklarımızı toplayalım.” der ve öğretim bitirilir.

Öğretim Sonu Değerlendirme:

Araştırmacı ve öğrenci oyuncakları toplarken araştırmacı, öğretim sırasında çalışılan becerilerle ilgili lobutlar üzerinden “Bana bir sözcük göster.”, “Peki bu sözcüğü nereden başlayıp nereye doğru okuyorum.”, “Bana bir harf göster.”, “Bana bu sözcükteki ilk harfi göster.” yönergeleri yöneltir (her bir lobutta bir soru yöneltir). Öğrencinin doğru ya da yanlış tepkilerini araştırmacı tepki vermeden öğretim sonu değerlendirme formuna işaretler.

Çalışmayı bitirme:

Araştırmacı öğrenciye “Seninle çok güzel oyun oynadık. Oyuncakları dizmemde ve toplamamda bana çok yardımcı oldun. Şimdi seninle bu çikolatalardan afiyetle yiyebiliriz.” diyerek çalışmayı bitirir.

104 EK 8. Ali Baba’nın Çiftliği Oyunu Öğretim Planı