• Sonuç bulunamadı

SONUÇ VE TARTIŞMA

ALİ BABA’NIN ÇİFTLİĞİ OYUNU

Öğretimsel Amaçlar:

5. Öğrenci her istendiğinde resimli kartlar üzerinde bulunan sözcüğün ilk harfini gösterir.

6. Öğrenci her istendiğinde resimli kartlar üzerinde bulunan sözcükteki büyük harfi gösterir.

Ortam: Çocuğun devam ettiği okulöncesi kurumda bulunan dikkat çekici uyaranlardan arındırılmış, bir masa ve iki sandalye bulunan bir sınıf.

Materyaller: Köpek, inek, at, kedi, tavuk, maymun, aslan, yılan ve ördek resimlerinin bulunduğu ve isimlerinin yazılı olduğu (ilk harfleri büyük diğer harfleri küçük olacak şekilde) resimli kartlar, hayvan seslerinin dinleneceği telefon.

Öğretime Hazırlık:

Öğrenci ve araştırmacı küçük bir masanın etrafında karşılıklı olarak oturur. Araştırmacı öğrenciye birlikte oyun oynayacaklarını ve oyunu kamera ile kayıt edeceğini, isterse oyun bittikten sonra nasıl oyun oynadıklarını kameradan izleyebileceğini söyler ve öğrencinin çekim yapılacak olan kamerayı incelemesi için fırsat verir. Araştırmacı öğretimde kullanacağı materyalleri (üzerinde isimlerinin yazdığı resimli hayvan kartları) çıkarır ve öğrencinin önüne koyar.

Öğretim Süreci:

Araştırmacı öğrenciye ilk olarak “Şimdi seninle güzel bir oyun oynayacağız, oyun sırasında uymanı istediğim bazı kurallar var. Oyun sırasında bir şarkı söyleyeceğiz. Şarkıyı çok dikkatli dinlemen ve önündeki kartlara dikkatlice bakman gerekiyor. Oyun bitene

105

kadar yerinde oturman gerekiyor. Tüm kurallara uyarsan oyun sonunda seninle bu çikolataları afiyetle yiyeceğiz. Bakalım bu oyunumuzu oynamak için burada neler varmış?” der. Hedef beceriler için daha önceden poşetin içine koyarak uygulama sürecinde kullanılmak üzere hazırlamış olduğu resimli kartları ve hayvan seslerini dinleyecekleri telefonu poşetten çıkarır, masanın üzerine koyar. Öğrencinin materyalleri incelemesi için fırsat verir.

Ardından “Şimdi seninle Ali Baba’nın Çiftliği şarkısını söyleyerek hayvan resmi bulmaca oynayacağız. Bu kartlar önümüzde duracak. Ben de sana Ali Baba’nın Çiftliği şarkısını söyleyeceğim. İstersen sen de şarkıya eşlik edebilirsin. Şarkıyı söylerken ben hangi hayvanın adını söyler ve sesini dinletirsem sen bu kartlar arasından o hayvanın resmi olan kartı bulmaya çalışacaksın. Bakalım tüm hayvanları bulabilecek miyiz?” der. Öğrenciyle ortak ilgi kurarak “Şimdi bu kartları masaya dizelim. Hazır mısın?” der, öğrenciden hazırım cevabını alınca oyunu başlatır. Daha sonra öğrenci ile birlikte kartları masanın üzerine yan yana dizer. Bu sırada kartların üzerindeki yazılara dikkat çekerek “Aaa bak bunların üzerinde bazı yazılar var, Bakalım mı, neler yazıyor acaba?” der ve kartların üzerinde yazılı olan hayvan isimlerini parmak ile yazı yönünü işaret ederek okur.

Ardından araştırmacı “Şimdi ben Ali Baba’nın Çiftliği şarkısını söyleyeceğim, şarkıda adını söyleyip sesini dinlediğim hayvanın resmini bu kartlar arasından bulacağım.” der ve şarkıyı söyleyip “Evet şarkıda geçen hayvan, …… Bakayım …’nın resmi nerde, evet burada diyerek şarkıda geçen hayvanın resimli kartı bulma becerisi için öğrenciye model olur.

Daha sonra araştırmacı şarkıya öğrencinin eşlik etmesini isteyerek tekrar şarkıyı söyler. Bu sırada öğrencinin adı söylenen ve sesi dinlenen hayvanın resmini bulmasını ister, öğrenci resmi bulduğunda araştırmacı “Aferin, bravo, adını söylediğimiz ve sesini dinlediğimiz hayvan resmini buldun.” der. Araştırmacı kartı eline alıp öğrencinin dikkatini kartın üstündeki sözcüğe çeker. “Bak, bunun üstünde bir sözcük var.” der. Öğrencinin de sözcüğe işaret etmesi için elindeki kartı öğrenciye verir ve “Bunun üstünde bir sözcük var. Haydi, şimdi bu sözcüğü sen de göster.” der. Öğrenci sözcüğe işaret ederse “Evet, çok güzel gösterdin, bu bir sözcük.” der. Eğer öğrenci sözcüğe işaret etmezse, sözcük yerine başka bir kısma işaret ederse ya da tepkisiz kalırsa araştırmacı iki kez daha “Bak, bu sözcük” diyerek sözcüğe işaret eder ve öğrencinin sözcüğü göstermesini ister. Öğrencinin doğru tepki vermesinin ardından şarkı tekrar söylenir.

106

Şarkıda bir hayvan isminin söylendiği ve sesinin dinlendiği kısımda araştırmacı öğrencinin bu hayvanı bulmasını ister. Öğrenci adı söylenen hayvanı bulduğunda araştırmacı “Aferin, bravo, adını söylediğimiz ve sesini dinlediğimiz hayvan resmini buldun.” der. Araştırmacı kartı eline alıp öğrencinin dikkatini kartın üstündeki sözcüğe çeker. “Bak, bunun üstünde bir sözcük var. Ben bu sözcüğü okumaya buradan (sözcüğün başı işaret edilerek) başlayacağım” der. Öğrencinin de sözcüğün okunmaya nereden başlanacağını göstermesi için elindeki kartı öğrenciye verir ve “Ben bu sözcüğü buradan okumaya başlıyorum. Haydi, şimdi sen de okumaya nereden başlayacağımı göster.” der. Öğrenci okumaya başlanacak yeri gösterirse “Evet, çok güzel gösterdin, okumaya buradan başlayacağım.” der. Eğer öğrenci okumaya nereden başlanacağını göstermezse, başka bir kısma işaret ederse ya da tepkisiz kalırsa araştırmacı iki kez daha “Bak, ben bu sözcüğü okumaya buradan (sözcüğün başı işaret edilerek) başlayacağım” diyerek okumaya nereden başlandığını gösterir ve öğrencinin de okumaya nereden başlandığını göstermesini ister. Öğrencinin doğru tepki vermesinin ardından şarkı tekrar söylenir.

Şarkıda bir hayvan isminin söylendiği ve sesinin dinlendiği kısımda araştırmacı öğrencinin bu hayvanı bulmasını ister. Öğrenci adı söylenen ve sesi dinlenen hayvanın resmini bulduğunda araştırmacı “Aferin, bravo, adını söylediğimiz ve sesini dinlediğimiz hayvan resmini buldun.” der. Araştırmacı kartı eline alıp parmağını sözcük üstüne koyar ve parmağını yazı yönünde (soldan sağa) kaydırarak “Biliyor musun, burada …… yazıyor, okuyalım mı beraber?” der. Daha sonra da “Evet, burada ……… yazıyor, diyerek kartın üzerindeki yazının soldan sağa yönünü parmağıyla işaret ederek okur. Hayvan ismini okurken “Bak ben bu sözcüğü buradan buraya doğru okuyorum.” diyerek yazının soldan sağa yönünü öğrenciye gösterir. Öğrencinin de yazı yönünü göstermesi için elindeki kartı öğrenciye verir ve “Haydi, şimdi sen de bu sözcüğü hangi yöne doğru okuduğumu göster.” der. Öğrenci yazı yönünü gösterirse “Evet, çok güzel gösterdin, bu sözcüğü buradan buraya doğru okuyorum.” der. Eğer öğrenci yazı yönünü göstermezse, başka bir yöne doğru işaret ederse ya da tepkisiz kalırsa araştırmacı iki kez daha “Bak, ben bu sözcüğü buradan buraya doğru okuyorum” diyerek yazı yönünü gösterir ve öğrencinin de yazı yönünü göstermesini ister. Öğrencinin doğru tepki vermesinin ardından şarkı tekrar söylenir.

Şarkıda bir hayvan isminin söylendiği ve sesinin dinlendiği kısımda araştırmacı öğrencinin bu hayvanı bulmasını ister. Öğrenci adı söylenen ve sesi dinlenen hayvanın resmini

107

bulduğunda araştırmacı “Aferin, bravo, adını söylediğimiz ve sesini dinlediğimiz hayvan resmini buldun.” der. Araştırmacı kartı eline alıp öğrencinin dikkatini kartın üstündeki sözcüğe çeker ve sözcükteki harflere tek tek işaret ederek “Bak, bu sözcük birçok harften oluşuyor, bak bu bir harf, bu bir harf (sözcükteki tüm harfler tek tek gösterilir)” diyerek öğrenciye harfleri gösterir. Öğrencinin de bir harf göstermesi için elindeki kartı öğrenciye verir ve “Haydi, şimdi sen de bana bir harf göster.” der. Öğrenci bir harf gösterirse “Evet, çok güzel gösterdin, bu bir harf.” der. Eğer öğrenci bir harf göstermezse, harf yerine başka bir kısma işaret ederse ya da tepkisiz kalırsa araştırmacı iki kez daha “Bak, bu sözcük birçok harften oluşuyor, bak bu bir harf, bu bir harf (sözcükteki tüm harfler tek tek gösterilir)” diyerek harflere işaret eder ve öğrencinin de bir harf göstermesini ister. Öğrencinin doğru tepki vermesinin ardından şarkı tekrar söylenir.

Şarkıda bir hayvan isminin söylendiği ve sesinin dinlendiği kısımda araştırmacı öğrencinin bu hayvanı bulmasını ister. Öğrenci adı söylenen ve sesi dinlenen hayvanın resmini bulduğunda araştırmacı “Aferin, bravo, adını söylediğimiz ve sesini dinlediğimiz hayvan resmini buldun.” der. Araştırmacı kartı eline alıp öğrencinin dikkatini sözcükteki ilk harfe çeker ve “Bak, bu sözcükteki ilk harf.” diyerek öğrenciye sözcükteki ilk harfi gösterir. Öğrencinin de sözcükteki ilk harfi göstermesi için elindeki kartı öğrenciye verir ve “Haydi, şimdi sen de bana sözcükteki ilk harfi göster.” der. Öğrenci sözcükteki ilk harfi gösterirse “Evet, çok güzel gösterdin, bu sözcükteki ilk harf.” der. Eğer öğrenci sözcükteki ilk harfi göstermezse, ilk harf yerine başka bir kısma işaret ederse ya da tepkisiz kalırsa araştırmacı iki kez daha “Bak bu sözcükteki ilk harf.” diyerek ilk harfe işaret eder ve öğrencinin de ilk harfi göstermesini ister. Öğrencinin doğru tepki vermesinin ardından şarkı tekrar söylenir.

Şarkıda bir hayvan isminin söylendiği ve sesinin dinlendiği kısımda araştırmacı öğrencinin bu hayvanı bulmasını ister. Öğrenci adı söylenen ve sesi dinlenen hayvanın resmini bulduğunda araştırmacı “Aferin, bravo, adını söylediğimiz ve sesini dinlediğimiz hayvan resmini buldun.” der. Araştırmacı kartı eline alıp öğrencinin dikkatini sözcükteki büyük harfe çeker ve “Bak, bu büyük bir harf.” diyerek öğrenciye sözcükteki büyük harfi gösterir. Öğrencinin de sözcükteki büyük harfi göstermesi için elindeki kartı öğrenciye verir ve “Haydi, şimdi sen de bana büyük harfi göster.” der. Öğrenci sözcükteki büyük harfi gösterirse “Evet, çok güzel gösterdin, bu sözcükteki büyük harf.” der. Eğer öğrenci büyük harfi göstermezse, büyük harf yerine başka bir kısma işaret ederse ya da tepkisiz kalırsa araştırmacı iki kez daha “Bak, bu büyük bir harf.” diyerek sözcüğe işaret eder ve

108

öğrencinin büyük harfi göstermesini ister. Öğrenci büyük harfi gösterince “Seninle çok güzel oyun oynadık. Çok eğlendik, çok yorulduk. Haydi, şimdi kartlarımızı toplayalım.” der ve öğretim bitirilir.

Öğretim Sonu Değerlendirme:

Araştırmacı ve öğrenci kartları toplarken araştırmacı, öğretim sırasında çalışılan becerilerle ilgili kartlar üzerinden “Bana bir sözcük göster.”, “Peki bu sözcüğü okumaya nereden başlıyorum?”, “Bu sözcüğü nereden başlayıp nereye doğru okuyorum.”, “Bana bir harf göster.”, “Bana bu sözcükteki ilk harfi göster.”, “Bana bu sözcükteki büyük harfi göster.” yönergeleri yöneltir (her bir kartta bir soru yöneltir). Öğrencinin doğru ya da yanlış tepkilerini araştırmacı tepki vermeden öğretim sonu değerlendirme formuna işaretler.

Çalışmayı bitirme:

Tüm kartlar toplandıktan sonra araştırmacı öğrenciye “Seninle çok güzel oyun oynadık. Kartları dizmemde ve toplamamda bana çok yardımcı oldun. Şimdi seninle bu çikolatalardan afiyetle yiyebiliriz.” diyerek çalışmayı bitirir.

109 EK 9. Resimli Tombala Oyunu Öğretim Planı