• Sonuç bulunamadı

4. MEZAR STELLERİ ÜZERİNDE BETİMLENEN ANTİK ÇAĞ GEMİLERİNİN

4.2.1.2. Bodoslamalara Göre

Gemileri Pruva bodoslamalarına göre ele aldığımızda ise, dış bükey pruva bodoslamalı gemiler, dikey pruva bodoslamalı gemiler ve diğerleri olmak üzere üç tiplemeye ayırmak mümkün olmaktadır.

4.2.1.2.1-Dış Bükey Pruva Bodoslamalı Simetrik Karinalı Ticaret Gemileri (Kat.No: 9,10,13,16,31,35,38,46)

Gemileri pruva bodoslamalarının formlarına göre sınıflandırdığımızda, dış bükey pruva bodoslamalıların, en büyük grubu oluşturdukları görülür. Bu tipin genel karakteristiği olarak: Pruva bodoslama oval bir şekilde yukarı doğru yükselerek dışa doğru kıvrılmış veya dışa doğru düz bir şekilde devam ederek son bulmaktadır.(Lev.V-Res.1,2;Lev.VII.Res.1;Lev.VIII.Res.2;Lev.XVI.Res.1; Lev.XVIII .Res.1;Lev.XIX.Res.2;Lev.XXIII.Res.2;Lev.XXIV.Res.2) Bu tip içine giren örneklerin çoğunluğu, büyük ticaret gemilerinden oluşmaktadır. Pruva bodoslamalar kendi içinde de benzerlik ve farklılıklar göstermektedir.

Bu tipteki gemilerin Marmara’da, Ege’de, Batı Yunanistan’da ve Roma’da İ.Ö.2.yy.dan İ.S.2.yy.a kadar kullanıldığı görülmektedir.

4.2.1.2.2- Dikey Pruva Bodoslamalı Simetrik Karinalı Ticaret Gemileri (Kat.No: 32,33,34,36,37,42,43,48)

Pruva bodoslaması içinde ikinci grubu, dikey pruva bodoslamalı gemiler oluşturmaktadır. Bu tipi yukarı doğru düz bir şekilde yükselen pruva bodoslamalı gemiler oluşturmaktadır (Lev.XVI.Res.2;Lev.XVII.Res.1,2;Lev.XVIII.Res.2; Lev.XIX.Res.1; Lev.XXI.Res.2).

35 Bu tipteki gemilerin Paphlagonia’da, Marmara’da, Batı Yunanistan’da İ.S.2.yy.dan İ.S.2.yy.a kadar kullanıldığı görülmektedir.

4.2.1.2.3-İç Bükey Pruva Bodoslamalı Simetrik Karinalı Ticaret Gemileri (Kat.No: 44)

Bu sınıf içine ise, sadece bir örnek girmektedir. Metz Müzesinde bulunan ve İ.S. 3. yy. a tarihlenen (Lev.XXII-Res.2) Stel üzerinde, simetrik karinalı bir ticaret gemisi betimlenmiştir. Pruva bodoslama oval bir şekilde yukarı doğru yükselerek içe doğru kıvrılmış bir şekilde son bulmaktadır. Oval yapılı geminin pupa bodoslaması yuvarlak bir şekilde yükselerek içe doğru kıvrılarak son bulmaktadır. Bordada bir adet geniş kuşak tahtası ve üstte küpeşte kaplaması görülmektedir. Üst küpeşte kaplaması, pupada dışa doğru çıkan bir platform şeklinde son bulmaktadır.

4.2.2. Asimetrik Karinalı Ticaret Gemileri

Asimetrik karinalı ticaret gemilerinde pruva ve pupa bodoslama, farklı yükseklikte yapılmıştır. Gemide pruva veya pupa bölüm abartılı bir form almıştır. Ticaret gemilerinde bu form çok tercih edilmemiştir. Ticaret gemileri içinde en çok yelkenli ticaret gemilerinde görülmektedir. Kendi içinde çok çeşitlilik gösteren asimetrik gemiler görülmektedir.

4.2.2.1-Yelkenlere Göre

Çalışmada toplam dört adet Asimetrik karinalı ticaret gemisi yer almaktadır. Bunlardan ikisi yelkenli diğer ikisi ise yelkensizdir. Yelkenli olanlardan biri dörtgen diğeri ise aşırma yelkenlidir.

36

Çalışmada asimetrik karinalı ve dörtgen yelkenli ticaret gemilerinden sadece bir örnek yer almaktadır. Piraus Müzesinde bulunan ve İ.S.1.yy.a tarihlenen (Lev.XX-Res.1) stelin ana resim alanında batar durumda küçük bir asimetrik karinalı ve dörtgen yelkenli ticaret gemisi pruvası işlenmiştir. Batar durumdaki, dörtgen yelkeni bulunan geminin yukarıya doğru kalkmış pruvası kavisli olarak yükselmekte ve hafif içe doğru kıvrılarak köşeli bir biçimde sonlanmaktadır. Sahnede toplam dört figür vardır ve üç tanesi geminin içindeyken bir tanesi suya düşmüş olarak verilmiştir. Geminin içindeki figürlerden soldaki omuz hizasına kadar gösterilmiştir, figür sol eliyle yelken ipini tutarken sağ elini gemiden dışarı sarkıtmış ve başı yana düşmüştür.

4.2.2.1.2-Aşırma Yelkenli Asimetrik Karinalı Ticaret Gemileri (Kat.No: 40) Asimetrik karinalı aşırma yelkenli ticaret gemilerinden de sadece bir örnek yer almaktadır. Bukarest Ulusal Müzesinde bulunan ve İ.S.2.yy.a tarihlenen (Lev.XX-Res.2) stelin ana resim alanının altında alçak kabartma olarak asimetrik karinalı aşırma yelkenli bir ticaret gemisi betimlenmiştir. Düz karinalı geminin pupa kısmı oval olarak yükselen ve önce içe sonra dışa dönerek kıvrılan pupa bodoslamaya sahiptir. Pruva kısmı ise pupa kısmına oranla daha düz olarak yükselerek yarım daire biçiminde son bulan bir pruva bodoslaması vardır. Küpeştenin hemen altında üç adet kuşak tahtası ve pupa kısmında iki adet dümen küreği görülmektedir. Pruvadan pupaya doğru geminin üzerine yatırılmış durumda olan aşırma yelkenin direği ve yelkeni görülmektedir. Yine geminin ön kısmında pruva bodoslamaya doğru uzatılmış daha küçük bir yelken direği (seren) bulunmaktadır.

4.2.2.1.3-Yelkensiz Asimetrik Karinalı Ticaret Gemileri (Kat.No: 12,45)

Yelkensiz asimetrik karinalı ticaret gemilerine çalışmada iki örnek yer almaktadır. Bunlardan ilki Atina Milli Müzesi’nde bulunan ve İ.S.2.yy.a tarihlenen (Lev.VI-Res.2) stel üzerinde ana resim alanının hemen altına alçak kabartma olarak gemi motifi işlenmiştir. Dik yükselen pruva bodoslaması altında mahmuzu

37 belli belirsiz gözlenmektedir. Kavisli olarak yükselen pupa kısmı pruva bodoslamadan daha yukarıdadır. Geminin içinde oturur pozisyonda üç figür görülmekte ve bu figürlerden ikisinin cephesi geminin arka kısmına yönlendirilmiştir. Bu iki figür kürek çekerken resmedilmişlerdir ve geminin pupa kısmında oturan figür dümen küreğini tutmaktadır. Kabartma hem alçak kabartma oluşu hemde yıpranmış olması nedeniyle ayrıntılar anlaşılamamaktadır. İkinci örnek ise Nazionelle Dele Antichita Müzesi’nden İ.S.2.yy. sonlarına tarihlenen (Lev.XXIII.Res.1) stel üzerine alçak kabartma olarak işlenmiş yelkensiz asimetrik karinalı ticaret gemisi betimlenmiştir . Gemi düz karinalıdır ve ileriye ve yukarıya doğru yükselen dörtgen bir pruva bodoslaması vardır. Pruva bodoslamanın altında mahmuz benzeri çıkıntılı bir ön taraf ve oval yükselerek içe doğru kıvrılan pupa bodoslaması bulunan geminin kuşak tahtası pupadan pruvaya kadar uzanır. Üç arkada üç tane önde olmak üzere toplam altı tane kare baba küpeştenin üzerinde gözlenmektedir. Gemi tersanede olmalıdır çünkü henüz imal aşamasında olduğu görülüyor. Gemi iskeleler üzerindedir ve aynı iskele üzerinde giyimli bir erkek figürü gemiye monte etmek üzere elindeki dikey tuttuğu ahşabı diğer elindeki marangoz aletiyle yontmaktadır.

4.2.2.2-Bodoslamalara Göre

Asimetrik karina formlu gemilerin bodoslama yapılarına baktığımızda üç farklı pruva bodoslama tipi karşımıza çıkmaktadır. Bunlar iç bükey pruva bodoslamalı gemiler, dikey formlu pruva bodoslamalı gemiler ve dışa dönük pruva bodoslamalı gemileridir. Ancak çalışmamızda sadece dikey formlu pruva bodoslamalı ve dışa dönük pruva bodoslamalı gemilere örnekler yer almaktadır.

4.2.2.2.1-Dışa Dönük Pruva Bodoslamalı Asimetrik Karinalı Ticaret Gemileri (Kat.No: 12,40,45)

38 Atina Milli Müzesinde bulunan ve İ.s.2.yy.a tarihlenen (Lev.VI-Res.2) stel üzerinde ana resim alanının hemen altına alçak kabartma olarak gemi motifi işlenmiştir. Dik yükselen pruva bodoslaması gözlenmektedir. Kavisli olarak yükselen pupa kısmı pruva bodoslamadan daha yukarıdadır. Kabartma hem alçak kabartma oluşu hem de yıpranmış olması nedeniyle ayrıntılar anlaşılamamaktadır. İkinci örnek ise Bukarest Ulusal Müzesinde bulunan ve İ.S.2.yy.a tarihlenen (Lev.XX-Res.2) stelin ana resim alanının altında alçak kabartma olarak asimetrik karinalı dışa dönük pruva bodoslamalı bir ticaret gemisi betimlenmiştir. Düz karinalı geminin pupa kısmı oval olarak yükselen ve önce içe sonra dışa dönerek kıvrılan pupa bodoslamaya sahiptir. Pruva kısmı ise pupa kısmına oranla daha düz olarak yükselerek yarım daire biçiminde son bulan bir pruva bodoslaması vardır. Bu tipe son örnek olarak Nazionelle Dele Antichita Müzesi’nden İ.S.2.yy. sonlarına tarihlenen (Lev.XXIII.Res.1) alçak kabartma olarak işlenmiş asimetrik karinalı dışa dönük pruva bodoslamalı bir ticaret gemisi betimlenmiştir . Gemi düz karinalıdır ve ileriye ve yukarıya doğru yükselen dörtgen bir pruva bodoslaması vardır. Pruva bodoslamanın altında mahmuz benzeri çıkıntılı bir ön taraf, oval yükselerek içe doğru kıvrılan pupa bodoslaması bulunan geminin kuşak tahtası pupadan pruvaya kadar uzanır. Savaş gemisi özellikleri gösteren bir ticaret gemisi görünümünde olmasına karşın bu gemi daha çok savaşlarda destek asıl savaş gemilerine destek vermek amaçlı olarak bu formdadır.

4.2.2.2.2-Dikey Formlu Pruva Bodoslamalı Asimetrik Karinalı Ticaret Gemileri (Kat.No: 39)

Dikey formlu pruva bodoslamalı asimetrik karinalı ticaret gemilerine çalışmada sadece bir örnek bulunmaktadır. Piraus Müzesinde bulunan ve İ.S.1.yy.a tarihlenen (Lev.XX-Res.1) dikey formlu pruva bodoslamalı asimetrik karinalı ve dörtgen yelkenli ticaret gemisi pruvası işlenmiştir. Batar durumdaki, geminin yukarıya doğru kalkmış pruvası kavisli olarak yükselmekte ve yukarı doğru uzanarak köşeli bir biçimde sonlanmaktadır.

39 KATALOG

Klasik Dönem

KATALOG NO: 1 (Lev.I-Res.1) Bulunduğu Yer: Münih Müzesi Envanter No : 522

Buluntu Yeri : Kyzikos Ölçüleri : 42 x 29 cm Malzeme : Mermer Tarih : İ.Ö. 370

İşlevi : Savaş Gemisi Pruvası

Tanım : Stel üzerine işlenmiş savaş gemisi pruvası alçak kabartma olarak işlenmiştir. Savaş gemisi pruvası, sağ tarafa doğru tasvir edilmiştir. Küpeştenin altında iki adet ince kuşak tahtası bulunmaktadır. Öne doğru çıkıntılı sivri olmayan mahmuz, aşağı doğru yönlendirilmiş ve kuşak tahtası ile desteklenmiştir. Pruva bodoslama, yukarı doğru kavisli bir şekilde yükselip, dışbükey bir kıvrım yaparak son bulmaktadır. Bu platformun pruva kalkanı altında, platformun devamında yükseltilmiş küpeşte trabzanı ve destekleri bulunmaktadır Pruvada yükseltilmiş bir platform üstünde, sol ayağı önde, sol elinde yuvarlak bir kalkan diğer elinde kılıç tutan savaşçı yer almaktadır. Miğferli asker khiton üstüne zırh giymiştir. Tasvirdeki savaşçı ile ilgili detaylar belirgin değildir.

Kaynakça :Pfuhl-Möbius II,1979:309, lev.189 no:1275; Basch 1987:300 şek.638:1985:şek.40.d; Özdaş, 2000, Lev.26, şek.35; Pekary, 1999, s.36, şek. DM 85; Clairmont, 1994, 522.

KATALOG NO: 2 (Lev.I-Res.2) Bulunduğu Yer: Ethnikon Müzesi Envanter No : 752

40 Malzeme : Mermer

Tarih : İ.Ö. 4. yy. başları. İşlevi : Savaş Gemisi Pruvası

Tanım : Stel üzerinde alçak kabartma olarak sola doğru gösterilmiş bir savaş gemisi pruvası resmedilmiştir. Geminin zigzaglı ve küt mahmuzu ve dışa doğru yay biçiminde kavis yapan ince uzun pruva bodoslaması dışında fazla bir detay görülememektedir. Geminin üzerinde oturan giyimli (tunika) bir erkek figürü görülmektedir. Figür sağ dirseğini dizide koyarak başını da eline dayamış durumdadır. Kaynakça : Pekary, 1999, s.112, şek. GR 11.

Helenistik Dönem

KATALOG NO:3 (Lev.II-Res.1) Bulunduğu Yer: Kios

Envanter No : ? Buluntu Yeri : Kios Ölçüleri : 174x55 cm Malzeme :Mermer Tarih :İ.Ö.2OO

İşlevi : İki Savaş Gemisi Pruva ve Pupa kısımları.

Tanımı :Stel üzerinde İki savaş gemisi savaş halinde betimlenmiştir. Savaş sahnesinde solda, bir savaş gemisinin pruvası, karşısında ise diğer savaş gemisinin pupası yer almaktadır. Solda bulunan pruvada, oval bir karina üstünde bir kuşak tahtası ve bu tahta tarafından desteklenen bir mahmuz yer almaktadır. Pruva bodoslama yukarı, içe doğru kavis yaparak kıvrılıp son bulmaktadır. Geminin küpeşte üstünde dirsekli futa bulunur. Bu platformun ön tarafında ise dışa doğru çıkıntı yapan ön mahmuz yer almaktadır. Dirsekli futa üstünde sağ elinde gülle, sol elinde oval bir kalkan tutan miğferli ve zırhlı bir asker, saldırı durumunda ayakta durmaktadır. Arkasında ise daha küçük bir figür, sol elinde net olarak belli olmayan bir cismi (muhtemelen kalkan), sağ elinde ise bir gülleyi atar şekilde gerilmiş

41 olarak ayakta betimlenmiştir. İki savaş gemisi arasında çıplak bir figür, suya düşmüş olarak tasvir edilmiştir. Diğer savaş gemisinin pupa kısmı, oval karinalı forma sahip olup, pupa bodoslama ve kuşak tahtaları yukarıya doğru kıvrılarak yükselmekte ve dört adet olan bu uzantıların boyu, içe doğru kısalmaktadır. Pupada iki geniş dümen küreği, sancak dümen küreğinin üstünde ise, büyük bir kalkan yer almaktadır. Pupa küpeşte üstünde yerde yatan bir nesne üstünde, elinde yuvarlak kalkan tutan bir asker bulunmaktadır. Kaynaklar : Pfuhl- Möbius I,1977,309-310 şek.79; Özdaş, 2000, Lev.32,

şek.47; Pekary, 1999, s.119, şek. GR 32

KATALOG NO:4 (Lev.II-Res.2) Bulunduğu Yer: Bursa Müzesi Envanter No : 3002

Buluntu Yeri : Prusa

Ölçüleri : 76 x 43.5 x 17 cm Malzeme : Mermer

Tarih : İ.Ö.3.yy İşlevi : Savaş Gemisi

Tanımı : Stel üzerinde alçak kabartma olarak işlenmiş savaş gemisi bulunmaktadır. Pruva, öne doğru çıkıntı yapan mahmuz, onun üstünde ön mahmuz ve içbükey pruva bodoslamaya sahiptir. Pupa bodoslaması ile birlikte bordoda, uzun bir kuşak tahtası yer almaktadır. Kuşak tahtasının hemen altında 7 kürek bulunmaktadır. Üstte geniş olan kürekler, alta doğru daralmaktadır. Güvertesinde, ayakta üç figür bulunmaktadır. Ortada, kılıç tutan sağ kolu havaya kalkmış, sol elinde ise kalkan bulunan miğferli bir asker görülmektedir.

Kaynaklar :Pfuhl-Möbius II, 1979,310 Iev.l89 şek.1278; Özdaş, 2000,Lev.33, şek.48.

42 Bulunduğu Yer: Varşova Milli Müzesi

Envanter No : 198818 Buluntu Yeri : Erythrai Ölçüleri : 58 x33.5 cm Malzeme : Mermer Tarih : İ.Ö.3.yy başı

İşlevi : Savaş Gemisi Pruvası

Tanım : Stel üzerinde alçak kabartma olarak işlenmiş olan bir savaş gemisi görülmektedir. Alt bölümü eksik olan bir pruva, öne doğru çıkıntı yapan ön mahmuz ve içe doğru kıvrılan boynuz şeklinde bir pruva bodoslamaya sahiptir. Pruva bodoslama ile ön mahmuz arasına bir göz motifi işlenmiştir.

Kaynaklar : Pfuhl-Möbius II,1979,292 lev.180 şek.1190; Özdaş, 2000, Lev.34, şek.50

KATALOG NO:6 (Lev.III-Res.2) Bulunduğu Yer: İstanbul Arkeoloji Müzesi Envanter No : 4205 T

Buluntu Yeri : İstanbul

Ölçüleri : 14 x22xl5.4 cm Malzeme : Mermer

Tarih : İ.Ö.3.yy

İşlevi : Savaş Gemisi Pruvası

Tanım : Stelin üzerine işlenen gemi pruvası, oval omurgalı olup, ortada kuşak tahtası ile desteklenmiş bir mahmuzu bulunmaktadır. Üstte dışa doğru çıkıntı yapan ön mahmuzu, yukarı doğru yükselip, içe doğru kıvrılarak son bulan pruva bodoslaması vardır. Üst kuşak tahtasının üstünde, dirsekli futanın bitim yeri bulunmaktadır. Küpeşte üstünde ise savaş platformu yer almaktadır.

Kaynaklar : Pfuhl-Möbius II, 1979,547 lev.320 şek.2269; Özdaş, 2000, Lev.34, şek.51; Pekary, 1999, s.376, şek.TR 17

43 KATALOG NO:7 (Lev.IV-Res.1)

Bulunduğu Yer: İstanbul Arkeoloji Müzesi Envanter No : 5046 T

Buluntu Yeri : İstanbul

Ölçüleri : 16 x108x9.4 cm Malzeme : Mermer

Tarih : İ.Ö.2.yy

İşlevi : Savaş Gemisi Pruvası

Tanım : Stel üzerinde oval karinalı, bir kuşak tahtası ile desteklenmiş mahmuzlu, yukarı ve öne doğru çıkıntı yaparak içe doğru kıvrılan pruva bodoslamalı bir savaş gemisi pruvası görülmektedir. Mahmuzun üstünde, ön mahmuz diğer bir kuşak tahtası ile desteklenmiştir. Küpeşte üstünde bir savaş platformu yer almaktadır.

Kaynaklar : Pruhl-Möbius II, 1979,490 lev.296 şek.2038; Özdaş, 2000, Lev.36, şek.56

KATALOG NO:8 (Lev.IV-Res.2) Bulunduğu Yer: Kos Müzesi

Envanter No : ? Buluntu Yeri : Kos

Ölçüleri : 48 x 53 x 10 cm Malzeme : Mermer

Tarih : İ.Ö.2.yy

İşlevi : Savaş Gemisi Pupası

Tanım : Stel üzerine, yüksek kabartma tekniğinde yapılmış savaş gemisinin pupa bölümüdür, Gemi oval bir forma sahip olup, beş dala ayrılan bir aphlastona sahiptir, dalların birleşim noktasında, yuvarlak bir kalkan yer almaktadır. Altta, ince bir kuşak tahtası, üstünde dirsekli futa ile toplanmış geniş palalı bir dümen küreği vardır. Pupa güvertesinde, sol tarafına uzanmış bir figür ve figürün sağ kolu havada

44 Kaynaklar :PfuhI-Möbius II, 1979,309 lev.189 şek. 1276; Özdaş, 2000, Lev.37,

şek.57;Pekary, 1999, s.126, şek. GR 61.

KATALOG NO:9 (Lev.V-Res.1) Bulunduğu Yer: İstanbul Arkeoloji Müzesi Envanter No : 4251

Buluntu Yeri : Lampsakos Ölçüleri : 37 cm X? X ? Malzeme : Mermer Tarih : İ.Ö.2.yy sonu İşlevi : Ticaret Gemisi

Tanım : Stel üzerine yüksek kabartma olarak işlenmiş, dalgalar içinde seyir halinde gösterilmiş ticaret gemisi. Geminin mahmuzlu pruva kısmı, öne ve yukarı doğru oval bir şekilde yükselerek son bulan bir pruva bodoslamaya sahiptir. Yine yukarı doğru oval bir şekilde yükselerek, içe doğru dönen pupa bodoslamalı geminin bordasında, İki adet kuşak tahtası yer almaktadır. Pupada geniş palalı dümen küreği, kuşak tahtalarının oluşturduğu kanat altından geçmektedir. Pruva kısmında yelken direği ve rüzgârdan şişmiş dikdörtgen bir yelken bulunmaktadır. Pupata oturan figür her iki eliyle dümen küreklerinin yekelerini tutmaktadır.

Yazıt : Tykhe kendi efendisi ve kocası olan Khrestos oğlu Demetrios’a anısı dolayısıyla bir şükran olarak dikti.

Kaynaklar : Casson ,1971, fig.177; Pfuhl-Möbius II, 1979,290 lev. 178

şek.1181; Özdaş, 2000, Lev.37, şek.58;Pekary, 1999, s.376, şek. TR 18.

KATALOG NO:10 (Lev.V-Res.2)

Bulunduğu Yer: Anadolu Medeniyetler Müzesi (Teşhirde) Envanter No : ?

45 Ölçüleri : 26.5x 23 cm

Malzeme : Mermer Tarih : İ.Ö.2.yy.

İşlevi : Ticaret Gemisi

Tanım : Stel üzerinde düz omurgalı gemi, öne doğru hafif eğim yapıp yukarı doğru düz bir şekilde yükselen pruva bodoslamalıdır. Yukarı doğru oval şekilde yükselip son bulan pupa bodoslaması bulunmaktadır. Pupada, iskele yönünde geniş palalı bir dümen küreği ve yüksek bir platform şeklinde pupa güverte vardır. Güverte üstünde dörtgen bir baba bulunmaktadır, gemi ortasındaki yelken direği, yukarıda bir flama ile son bulmaktadır. Direğin üstünde seren ve ona bağlı pupa yelken yer almaktadır. Pruva bodoslama ile halatın bağlantı yerinin hemen altında çapa babası vardır. Geminin altında ise, dalga motifini betimleyen yatık paralel çizgiler bulunmaktadır.

Yazıt : Mutlu bir şekilde 70 yıl yaşayan Phoibianos oğlu Nikomedialı denizci Koryntos selam eder.

Kaynaklar : Pfuhl-Möbius II,1979,291 lev. 178 şek. 11 84; Özdaş, 2000, Lev.38, şek.59

KATALOG NO:11 (Lev.VI-Res.1) Bulunduğu Yer: İngiltere

Envanter No : ?

Buluntu Yeri : Kyzikos Ölçüleri : 100 x 75 cm Malzeme : Mermer Tarih : İ.Ö.2.yy. İşlevi : Savaş Gemisi

Tanım : Stel üzerinde alçak kabartma olarak yapılmış savaş gemisi motifi işlenmiştir; Gemi pupadan yukarı doğru dönerek ovalleşmekte olup,

46 Küpeştenin hemen altıdaki kuşak tahtası ön mahmuzu desteklemektedir.

Kaynaklar : Pfuhl-Möbius II, 1979,292 lev. 179 şek. 1187; Özdaş, 2000, Lev.39, şek.61

KATALOG NO:12 (Lev.VI-Res.2) Bulunduğu Yer: Atina Milli Müzesi Envanter No : NM 1246

Buluntu Yeri : Atina

Ölçüleri : 97 x 74 x 71 cm Malzeme : Mermer

Tarih : İ.Ö.2.yy.

İşlevi : Ticaret Gemisi

Tanım : Üçgen alınlıklı Stel üzerinde ana resim alanının hemen altına alçak kabartma olarak gemi motifi işlenmiştir. Dik yükselen pruva bodoslaması altında mahmuzu belli belirsiz gözlenmektedir. Kavisli olarak yükselen pupa kısmı pruva bodoslamadan daha yukarıdadır. Geminin içinde oturur pozisyonda üç figür görülmekte ve bu figürlerden ikisinin cephesi geminin arka kısmına yönlendirilmiştir. Bu iki figür kürek çekerken resmedilmişlerdir ve geminin pupa kısmında oturan figür dümen küreğini tutmaktadır. Kabartma hem alçak kabartma oluşu hemde yıpranmış olması nedeniyle ayrıntılar anlaşılamamaktadır.

Kaynaklar : Pekary, 1999, s.112, şek. GR 14; Moock, 1998, Taf. 34, şek. 240a

KATALOG NO:13 (Lev.VII-Res.1)

Bulunduğu Yer: Karacabey-Miletopolis arasında (kayıp) Envanter No : KA15

Buluntu Yeri : Miletopolis Ölçüleri : 93 x 61 x 7 cm Malzeme : Mermer

Tarih : İ.Ö. 60/50 İşlevi : Ticaret Gemisi

47 Tanım : Stelin ana sahnesinin (kline sahnesi) hemen altında alçak kabartma olarak gemi motifi işlenmiştir. Gemi, düze yakın oval omurgalı, yukarı doğru yükselen ve hafif dışa doğru açılan oval pruva ve pupa bodoslamalıdır. Bordada, üç adet kuşak tahtası ile pupada geniş palalı dümen küreği yer almaktadır. Pupada, ayrıca yüksek bir pupa güvertesi bulunmaktadır. Ortada üç yelken direği ile pupa yelken vardır. Ayrıca pupa bölümünde; pupa istralya, kandilisa (palangalarla) ve pırasyalar görülmektedir.

Kaynaklar : Pekary, 1999, s.380, şek. TR 28; Şahin, 1999, Lev.LIII, şek. KA 15

KATALOG NO:14 (Lev.VII-Res.2) Bulunduğu Yer: Kios Müzesi

Envanter No : 575 Buluntu Yeri : Kios

Ölçüleri : 30 x 36 x 7 cm Malzeme : Mermer

Tarih : İ.Ö.1.yy.

İşlevi : Savaş Gemisi Pruvası

Tanım : Üst kısmı kırık olan stelin üzerinde kayalıklara oturmuş çıplak bir figür bulunmaktadır. Figürün arkasından bir savaş gemisi pruvası görülmektedir. İçeriye doğru kıvrılmış bir pruva bodoslama ve hemen altında kuşak tahtasının desteklediği mahmuz görülmektedir. Kaynaklar : Pfuhl-Möbius II, 1979,292 lev. 120 şek. 823; Pekary, 1999, s.116,

şek. GR 30

KATALOG NO:15 (Lev.VIII-Res.1) Bulunduğu Yer: Side Müzesi

Envanter No : ? Buluntu Yeri :Side

48 İşlevi : Savaş Gemisi Pupası

Tanım : Stel üzerine ana resim alanının yukarısına alçak kabartma tekniğinde işlenmiş bir gemi pupasıdır. Düz omurgalı pupa yukarı doğru oval bir şekilde yükselerek içe doğru dönmektedir. Pupa bodoslama dörtgen bir şekilde son bulmaktadır. Yukarı doğru yükselen uzun dal omurganın uzantısıdır. Küpeşte, düz bir şekilde devam etmekte, pupada alçak bir bölüm oluşturarak son bulmaktadır.

Kaynaklar :Pfuhl-Möbius II,1979,292 lev. 179 şek. 1187; Özdaş, 2000, Lev.39, şek.60

KATALOG NO:16 (Lev.VIII-Res.2) Bulunduğu Yer: Mikonos Müzesi Envanter No : ?

Buluntu Yeri : Delos

Ölçüleri : 66 x 13 x 25 cm Malzeme : Mermer

Tarih : İ.Ö.2.yy. sonu

İşlevi : Ticaret Gemisi Pruvası

Tanım : Stel üzerindeki resim alanında kayalıklara oturmuş çıplak bir erkek figürü vardır. Figürün arkasında bir ticaret gemisi pruvası görülmektedir. Oval bir yapıya sahip gövde yapısı yüksek olmayan, hafif dışa kavisli bir pruva bodoslaması görülmektedir. Küpeştenin hemen altında pruva bodoslamaya kadar devam eden kuşak tahtası yer almaktadır.

Yazıt : mutlu bir şekilde selam eder.

Kaynaklar : Pekary, 1999, s.126, şek. GR 66; Couılloud, 1974, s. 172, Pl.66, Res. 339.

KATALOG NO:17 (Lev.IX-Res.1) Bulunduğu Yer: Verone Maffei Müzesi Envanter No : ?

49 Buluntu Yeri : Delos

Ölçüleri : 86 x 44 x 10 cm Malzeme : Mermer

Tarih : İ.Ö.2.yy. sonu 1. yy. başı İşlevi : Savaş Gemisi Pupası

Tanım : Stelin resim alanında kayalıklara oturmuş bir figür vardır. Figürün karşısında düz omurgalı bir ticaret gemisi pupası yer alıyor. Geminin pupası altında suya düşmüş ve sadece başları görünen iki figür

Benzer Belgeler