• Sonuç bulunamadı

Blog İncelemesi: http://www.annekaz.com/

BÖLÜM 4 : ARAŞTIRMANIN METODOLOJİSİ VE BULGULARI

4.6. Blog İncelemesi: http://www.annekaz.com/

4.6.1. Betimsel Analizi

AnneKaz bloğu, incelemek üzere seçilen bloglardan biridir. AnneKaz bloğun ana sayfasına giriş yapıldığında sol üst kenarında bloğun ismi ‘AnneKaz’ ve altında blogger yazarı hakkında bir açıklama niteliğinde olan ‘’üç çocuklu bir hayat yolcusu’’ cümlesi bulunmaktadır. Anne kaz ismi arkasında kazların kuş türü olarak eşlerine ve yavrularına sadık ve sevgi dolu oluşu yatmaktadır. Böylece blogger anne kendini açıklayan bir özelliğini dile getirmiştir. Diğer açıklayıcı olan cümlesinde ise üç çocuk anne oluşunu açıklamaktadır. Kendisi hakkına böyle özel bilgilerin hemen yanında da bir mutfak dekorasyon şirketin reklamı bulunmaktadır. Burada reklamı yapılan şirketin başköşede yerleşmesiyle bloğun başarısını ortaya çıkartmaktadır. Bloğun ana sayfasında yer almanın bloğu ziyaret eden takipçilerin çoğuna ulaşmak demektir. Devamında da tarih sırasına göre son paylaşımlar yer almaktadır.

87

Şekil 9:

Anne Kaz web sitesinin ana sayfası

/http://www.annekaz.com/

AnneKaz bloğun blogger annesi ‘hakkımda’ bölümüne çok önem vermeyip kendisini tanıtacak sadece birkaç cümle kurmuştur. İsmini bile paylaşmayan blogger yazarı hakkında 21 yıldır evli olup, üç çocuklu anne olduğunun dışında özel bilgileri bulunmamaktadır. Bu kapsamda AnneKaz bloğun yazarı hakkında kendisinin özel alanında inmeyerek blog yazımı gerçekleştirdiğini bilgisine ulaşılmaktadır. ‘Hakkımda’ bölümünde direk bağlantı sayesinde AnneKaz blogger yazarın diğer sosyal medya hesaplarına bağlanmak da olukça kolay bir eylem olarak ön planda olmaktadır. Bağlantı vererek kolay ulaşılabilirlik sağlayan blogger anne diğer sosyal medya uygulamalarında da aktif bir kullanıcı oluşunu öne sürmektedir. Bu durum takipçilerine diğer hesaplarını takip edebilme kolaylığı sağlamaktadır ve elbette aralarında ki ilişkiyi de güçlendirmektedir. Böyle bir durumda takipçiler blogger yazar ile ilişkisinde yakınlık hissi oluşturarak aynı ailenin bir parçası olma duygusunun doğuşu olarak görülebilir. Sadece takipçileri ile yakınlık ve aidiyet duygusu değil aynı zamanda kendisine diğer sosyal medya hesaplarında takipçi sayısında yükseliş olması için yapılan bir eylem olarak görülebilir.

88

Şekil 10:

Anne Kaz web sitesinin yazarın fotoğrafı

http://www.annekaz.com/

Blogger annenin, yazmak üzere seçtiği başlıklar genel, güzellik, moda, sağlık, dekorasyon, çocuklar ve kendi tariflerinden oluşmaktadır. Özellikle bu konuların seçimi zor olmayışıyla birlikte genel olarak kadınların ve bazı konular annelerin ilgi alanlarını içermektedir. Bloğun ‘genel’ bölümüne bakıldığında alışveriş, Ankara, etkiler tepkiler, evlilik, ilginç, kadın, magazin, pratik bilgiler ve sosyal sorumluluk alt başlıklar yer almaktadır. Bu başlıkların bir kısmı genelde görülen başlıklardan farklı olarak bu bloğun ilgi çekici başlıklar arasında yer almaktadırlar. ‘Ankara’ bölümünde, Ankara’da güncel olan ve o bölgeye özel konular yer almaktadır. Elbette ki böyle bir başlığın seçimi rastgele olmayıp AnneKaz blogger anneden yerel kendi bölgesinde olayları bloğunda incelemek ve yazmak üzere kurulan bir bölümdür. Bunun nedeni sorgulandığında reklam niteliğinde, genellikle yeni restoranların açılışı, tanıtımı, workshoplar gibi konular öne çıkmaktadır.

‘Etkiler tepkiler’ bölümü, konu yelpazesi olarak çok geniş ve çeşitli oluşuyla göze çarpmaktadır. Siyaset, spor, indirimler, ev işleri, insanlar arası ilişkiler, yardım severlik gibi konular içermektedir. Bu bölümde konu karışıklığı dikkat çekmektedir yine de zenginliği açısından da ön planda olmaktadır. Her ne kadar da konu yelpazesi geniş olsa da yine de anneleri ilgilendiren konu dâhilinde olan başlıklar altında oluşmaktadır. Yine

89

annelere destek olarak annelik süreçlerinde ve anne olan kadınları ilgilendiren konular özellikle seçilmiştir. Elbette bazı başlıklar sağlık ve çocuklar gibi anneler tarafından daha çok destek görüp ilgi çekici olmaktadır. Bunun nedeni de doğrudan annelere açıklayıcı olup annelik süreçlerini da daha kolay bir şekilde geçirmeleri üzerinde destek olmalarıdır. Bu konuları seçen bir anne bloğu, bu blog türünde başarı elde edecektir ve kendi blog başarısından yararlanıp reklam kazanacaktır. Bu nedenle blog yazarları konularını anne takipçileri içinde en ilgi çekecek olan konular olarak belirlemektedir. Özellikle ilgi çeken başlıkların yanı sıra diğer başlıklar ise ikinci planda olduğu söylenebilir ama her şekilde bloğu zenginleştirecek bir biçimde olmaktadır.

Bu bloğun başka önemli bir başlığı da alışveriş başlığıdır. Bu başlık altında hem annelerin merak ettiği konular hakkında bilgi hem de özel bir alan belirleyerek reklam içerikli paylaşımlara yer verilmektedir. Bu bölümde annelere bağlantı (link) yoluyla, indirimlere, çocuk ürünlerin tanıtımına ve güzellik ürünlerin de açıklamasını yaparak destek verilmektedir. Yine reklamı yapılan ürünlerin kadınların ilgi alanlarını kapsayarak takipçi kitlesini mutlu etmek üzere bir uğraş gözlemlenmektedir. İhtiyaçları karşılanacağı ürünlerin tanıtımını yaparak bunların üzerinde bağlantı (link) kurarak ürünlere rahatça ulaşabilme imkânı sunmaktadır.

Takipçi annelerin bilgiye ihtiyaç duydukları ürünler hakkında cevap alabilmeleri her en kadar reklam içerse de bu bölümü beğenemeye yol açmaktadır. Kritik bir gözle bakılacak olursa, bunun gibi paylaşımların blogların sürekli olan bir parçası oluşuyla genel olarak bütün paylaşımları sorgulamaya yol açabilir. Sadece reklam amaçlı olup ürünler hakkında yorumların ve düşüncelerin gerçekliliğinden de şüphe duyulabilir. Bu husus blog yazarları olan annelerin bu durumu dikkate alarak davranmaları gerektiğinin bir göstergesidir. Yazıların hepsinin reklam amaçlı yazılmış olma ihtimali blogger ve blog takipçi arasında güvensizlik yaratacaktır. Blogger annelerin bu konuda dengeleri koruma çabasında olduklarını da gözlemlenmiştir.

90

Şekil 11:

Anne Kaz web sitesinin sosyal sorumluluk paylaşımı.

http://www.annekaz.com/

AnneKaz bloğunda yer alan sosyal sorumluluk ile ilgili olan paylaşımında Afrika için para toplamak üzere gerçekleşen etkinliği göstermektedir. Fotoğrafta açlık sınırını geçmiş olan anne ve çocuğu yer almaktadır. Bu tür bir paylaşım hem blogger annenin iyi niyetinin göstergesi hem de insanların vicdanının uyandırılmasının bir aracı olarak görülebilir. Ayrıca bu tür bir paylaşım sosyal sorumluluk göstergesi olarak da okunabilir. Benzer paylaşımların bloglarda bulunması anneler ve okuyucuların kendilerinden hariç diğer ihtiyaç sahibi olan üçüncü kişiler ile de etkileşim halinde olmalarını sağlar. Böylelikle hem blogger annenin hem de takipçilerin duygusal anlamda kendilerinin tatmin edilmesine neden olunur.

‘Evlilik ve kadın’ bölümleri, genel olarak bilgilendirme yazıları içermektedir. ‘evlilik’ bölümünde aile içi iletişim, mutluluk gibi konular yer almaktadır. Böyle bir bölümün var olması kadınların bu tür konularda genelde destek ve danışma ihtiyacının bir ürünüdür. Yazıların ne kadar profesyonel oldukları tartışmaya açık bir konu olarak belirlenebilir ama blogger annenin amacı yeni annelere destek olmaktır. ‘Kadın’ bölümünde ise sadece kadınlara özel olan sorunlar ve kadınların ilgisini çekecek olan konuları içermektedir. Güzellik ve alışveriş bölümleri sorumluluk gerektiren konular olmasalar da sağlık bölümü önemli bir bölümü oluşturmaktadır. Bu tür konularda yeni annelerin bloglara danışarak alacakları kararlar doğru olmayıp blogger anneler için dikkatli olunacak bir bölüm temsil

91

etmektedir. Genel olarak bu bölümlerin takipçi annelerin isteği olarak ortaya çıktığını tahmin edilebilir. Sağlık konuları önemli olup annelerin değer verdiği konuların içerisinde girerler.

Şekil 12:

Anne Kaz web sitesinin konu başlıkları ve yazıları.

http://www.annekaz.com/

‘Güzellik’ üst bölümü tıklandığında, belli bir markanın kozmetik ürünlerin reklamı görülmektedir. Daha doğrusu, bir katalog reklamı olan bu bölüm hem alışveriş imkânı sunmakta hem de üyelik ve satış üzerinde blog okurlarına teklifte bulunmaktadır. Bu tür reklam içerikli paylaşımlarda marka kendi ürünlerinin reklamını yapabilmek üzere bir blog belirlerler ve bu blog üzerinde markalarının reklamını sürekli olacak şekilde yapmaktadırlar.

Bu markalar hakkında paylaşım yapılır ve bağlantı bırakılarak ulaşılması kolay olur. Bu örnekteki paylaşım ve reklam türü aynı zamanda blog takipçi anneleri de birlikte çalışmaya davetin sonucunda blogger anne ile bağında bir etken olarak görülebilir. Bunun sonucunda hem kendi kazancını sağlayan blogger anne diğer annelere de kazanç imkânı sunmaktadır.

92

Şekil 13:

Anne Kaz web sitesinin reklam içerikli paylaşımı

http://www.annekaz.com/

‘Sağlık’ bölümü, annelerin en çok tercih ettikleri konulardan oluşmaktadır. Bu bölümde bebekler ve hamilelik üzerinde yazılar yer almaktadır. Bu yazılar çeşit konusunda oldukça zengin içeriklere sahiptir. Bebeklik döneminde hastalıklar, bebekler için doğru besinler, pişik, prematüre bebekler ve bakımı, egzama, uyku düzeni gibi en basit konulardan en ciddi konulara kadar yazılar bulunmaktadır.

Aynı durum hamilelik bölümü için de geçerlidir. Evdeki alternatif araçlarla hamilelik testinden başlayarak, hamile kalmak için yapılması gerekilenler, hamilelik süresince spor, kısırlık, hamileliğin hatıraları saklanması gibi konulara değinilmektedir. Bu konular tartışmasız yeni anne adayların en çok merak ettiği konulardandır. Bu blogda bu tür konuların yüksek sayıda bulunması dikkat çekmektedir. Bu bağlamda bahsedilen blogger anne ve yeni anne ilişkisi ve aralarında ki desteğin en çok görülen nokta olduğunu söylemek mümkündür.

93

Şekil 14:

Anne Kaz web sitesinin bebek bakımı hakkında yazıları

http://www.annekaz.com/

‘Çocuk’ bölümü yine çocuklar hakkında epey konuya değinmiş olup konu hakkında çeşitli bilgiler içermekte ve anneleri tatmin edici öğütlerde bulunmaktadır. Oyun, okul, etkinlikler, ergenlik gibi konulara değinmektedir. Konu başlığına göre ve konun içeriğinde göre hitap edilen çocuk yaş grubu farklılık göstermektedir. Fakat genel olarak sağlık konuları bebeklik döneminde ki çocukları kapsamaktadır. Bunun nedeni ise bu dönemde çocukların, aşı, pişik, diş çıkartma gibi sürekli değişen ve destek ihtiyacı olan dönemlerden geçmesidir. Bu konular yine bazı yazıların içeriğinde reklam ve bahsedilen ürüne yönlendirmek durumu söz konusudur. Lakin reklam söz konusu olunca aslında açık bir şekilde sürekli tanıtım yapan reklam köşesi bu bloğun da içerisinde bulunmaktadır. Söz konusu reklamlar, yine moda, ürün tanıtımı, sağlık, beslenme gibi ürünleri tanıtmaktadır.

Bu blog, içerik olarak daha zengin olup, daha çok soruya yanıt verme çabasındadır. Sürekli güncel olarak yeni konuların eklendiğini vurgulamak gerekmektedir. Söz konusu blogda, yazıların çeşitliliğinden bahsedilmektedir. Bu yazıların konusuna göre de yazı analizi yapıldığında farklı dil yapılarının kullanıldığı belirtilebilir. Moda, dekorasyon, oyun, tarifler, gibi konularda daha samimi bir dil kullanılmış olup blog takipçilerine daha samimi bir biçimde bilgi verilmiştir. Sağlık, kişiler arası ilişki, yardım severlik konularında ise dilin seçimi biraz daha dikkat edilerek, profesyonel bir görünüm alınmaya

94

çalışılmıştır. Bu yazı tarzı seçimi rastgele olmayıp samimi şekilde yazıyı seçerken takipçileri yazara daha yakın hissettirmek gibi amaçlara sahip olduğu şeklinde yorumlanabilir. Diğer tarafta sağlık gibi konularda daha profesyonel görünebilmek için yazı tarzının daha profesyonel oluşu dikkat çekmektedir.

4.7. Blog İncelemesi: http://www.safagindunyasi.com