• Sonuç bulunamadı

Ülker’in desteklediği HERKESiçinFUTBOL Hakemliği projesi üçüncü yılını geride bırakırken, İl

Hakemliğine geçişler başladı. Bu süreci yaşayan isimlerden biri olan Mert Büyükgiray ile

ha-len HiF Hakemliğini sürdüren Dilara Fidan, hakemlik kariyerlerinde geride bıraktıklarını ve

ge-lecekle ilgili hedeflerini anlattı. İkisi de milyonları peşinden sürükleyen futbolun parçası

olmak-tan dolayı çok mutlu.

zaman diliminde hocalarım sayesinde futbolla tanışıp uygu-lamalara başladım ve futbola olan ilgim giderek artmaya baş-ladı. Benim kendi branşım ve ihtisasını yaptığım branş bas-ketboldur. Yaptığım sporla futbol oyun kuralının benzerliği yok fakat sporun içinden geldiğim ve futbolu sevdiğim için ayrı ilgim vardı. Üniversitemizde düzenlenen futsal turnuvala-rında as oyuncu olarak oynadım. Futbol derslerimizde de halı saha maçlarına katıldım ve hep aktif oldum.”

Futbol sevgisi hakemliğe taşıdı

Genç hakemlerimize yönelttiğimiz ikinci soru “Neden ha-kem olmak istediniz?” oldu. Mert Büyükgiray bu sorumuza,

“Türkiye’de şöyle bir algı var; ya okuyup adam olacaksın ya da futbolcu. Ben okumayı tercih ettim ama futboldan da hiç vazgeçemedim. Farkında olmadan büyük bir tutkuyla bağ-lanmışım futbola, bu yüzden hakem olmak istedim.” cevabı-nı verdi. Dilara Fidan ise “Hakem olma konusunda ailemden ve çevremden olumlu yönde destekler aldım. Hakem olma ar-zumu okuldaki hocalarımla paylaştım. Yapmam gerekenleri söylediler ve araştırmaya başladım. Futbol ve futbol hakem-liğine olan ilgim doğrultusunda bu büyüleyici, milyonları pe-şinden sürükleyen oyunun bir parçası olmak istedim.” dedi.

Mert Büyükgiray, HiF kavramını, futbolun hem eğlenceli bir oyun hem de spor olarak algılanmasını sağlamak ve en önemlisi herkesin futbol oynamasına olanak sağlamak ola-rak tanımlarken, Dilara Fidan, sosyal sınıf, ırk, cinsiyet ve en-gelliliklerine bağlı olmaksızın futbol oynamayı arzu eden her-kesin katılımının mümkün kılınması olarak açıkladı.

Bir sosyal sorumluluk projesi

HiF Hakemliği programının hakemliğe katkılarını sorduğu-muzda, Mert Büyükgiray’dan “HiF Hakemliğinde başvurular ve eğitimin ilk aşaması elektronik ortamda olduğu için kemliğin daha geniş kitlelere ulaşılması sağlanmış ve ha-kemliğe olan ilginin artmasında önemli rol oynamıştır. Ayrı-ca 18 olan hakemliğe başlama yaşı HiF hakemliği ile 15’e in-dirilmiştir.” cevabını aldık. Aynı soruya Dilara Fidan’ın yanıtı ise “Bu proje hakemliğe ve futbol sporuna farklı bir bakış açı-sı kazandırmıştır. Hakemliğin ve futbolun herkese ulaşmaaçı-sını sağlamayı amaçlamış, farklı bir boyuta ulaşmıştır. Halka hiz-met ederek disiplini, takım olma ruhunu kazandıran bir sos-yal sorumluluk projesidir.” oldu.

HiF Hakemliğinde 2 yılını tamamlayan ve İl Hakemi olma-ya hak kazanan Mert Büyükgiray geçiş sürecini şöyle anlat-tı:” 2 yıl süresince 17 yaş altı maçlara ve halı saha maçları-na devam ettim. İl hakemi olurken, öncelikle koşu sımaçları-navını geçmemiz gerekiyor. Bu sınavda başarılı olduğumuzda çok-tan seçmeli yazılı sınava tabi tutuluyoruz. Ben bu iki sınavda da başarılı oldum. Tabii bu sınavlarda başarılı olmanın dışın-da başka kriterler de var. Yaş, boy, eğitim gibi. Tüm bu gerek-lilikleri sağladığım için bu sezon başı İl Hakemi oldum ve ili-mizde oynanan tüm amatör müsabakalarda İl Hakem Kurulu uygun gördüğünde görev alabiliyorum.”

Eleştiriler acımasız olabiliyor

Hakemliğin iyi ve kötü yanları nelerdir? sorumuza Mert Bü-yükgiray “Herkesin futbol anlayışı farklı maalesef. Kötü yan-larının olması da bu yüzden. Kararlarınız her zaman kabul görmeyebiliyor ve eleştiriler acımasız olabiliyor. En başta size göre top çizgi dışındaysa, bir başkası çizgi içinde göre-biliyor. İyi yanlarını da inanın başka bir yerde edinemezsiniz.

Kontrol mekanizmanız güçleniyor, daha seri karar vermeyi öğreniyorsunuz, iletişim becerileriniz gelişiyor. Kesinlikle ka-rakterinizi daha sağlam hale getiriyor. Onun dışında, güzel bir çevreniz oluşuyor.” diyerek yanıtladı.

Dilara Fidan’a göre ise hakemlik bambaşka bir duygu: “Ha-kem olmak zor bir iş. Nedeni ise hareketli bir ortamda anın-da karar veriyorsunuz. İlginin çok fazla olduğu yerde zaman zaman eleştiriler de olabiliyor. Eleştiriye karşı değilim, eleşti-ri mutlaka olacak ama dozunun kaçtığı da oluyor. Fakat ha-kemlik benim için bambaşka bir duygu. Bu camiaya katılır-sanız güzelliklerinin de farkına varırsınız ve hakemlik vazge-çilmez bir hal alır. Artılar ve eksiler ne olursa olsun, bunların içinde olmakla mutluluk duyar hale gelip futbolun oyun ta-dında olan o güzelliğini yakalıyorsunuz.”

“Sahada işimi yapıyorum”

Maçlara çıkarken üzerinizde baskı oluyor mu? dediğimizde Mert Büyükgiray, maçtan bir gün önce hazırlanmaya başlaya-rak ve motivasyonunu yüksek tutup karşılaşmaya çıkabaşlaya-rak zor-luğu aştığını ifade ediyor. Dilara Fidan’ın yaklaşımı ise daha farklı: “Bazen maçlarda gerek taraftar gerekse oyuncular ta-rafından ‘Bayanın sahada işi olur mu? Bayan anlamaz, ku-ralları bilmez’ gibi cümleler ve argo tabirler duyuyorum. Yal-nız bunların hiç biri beni yıldırmıyor, yıldıramaz da. Ben bun-ları bile bile bu yola girdim. Verdiğim kararın arkasında olup dışarıya kulağımı kapatıyor ve sahada işimi yapıyorum. Aldı-ğım olumlu yönde tepkiler, ailemin, hocalarımın ve sevdikle-rimin desteği sonucu üzerimde herhangi bir baskı ve korku olmuyor tam tersi gururla sahaya adımımı atıyorum. Maç sü-resince hiçbir etki altında kalmaksızın, kuralları uygulama-ya, istikrarlı davranmaya çalışıyorum. Hatalarım oluyor ama daha yolun çok başındayım. Eksiklerimi gidermek için çaba-lıyorum.”

Sarvan, Collina, Orta…

Son olarak iki hakemimize bundan sonrası için hakemlik ile ilgili hedeflerini ve örnek aldıkları hakemleri sorduk. Mert Bü-yükgiray “FIFA hakemlerinden olup Türkiye’yi başarılı bir şe-kilde temsil etmek istiyorum. Örnek aldığım büyüklerimin ba-şında Sayın Oğuz Sarvan geliyor. Yabancı olarak da oyun yö-netimindeki dürüstlüğü, zekası ve hızıyla Pierluigi Collina en başta yer alıyor.” şeklinde konuştu. Dilara Fidan “Bu işi la-yıkıyla yerine getiren kişiler çok, örnekler de çok. Türkiye’de futbol üzerine doktora yapan tek kadın, Avrupa’nın ilk FIFA kokartlı bayan hakemi olan Lale Orta benim tek örneğimdir.

Ben de Türkiye’nin sayılı bayan hakemlerinden biri olmak is-tiyorum” yanıtını verdi.

Benzer Belgeler