• Sonuç bulunamadı

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

DENİZ TİCARETİ / OCAK 2021

Seafarers- STCW), gemi insanlarına yönelik küresel yeterlilik standartları ortaya koymuş ve sözleşmede bulunan hükümlerin uygulanması için etkili mekanizmalar belirlemiştir. Buna ek olarak IMO, teknik işbirliği programları ve Dünya Denizcilik Üniversitesi (World Maritime University – WMU) ve Uluslararası Deniz Hukuku Enstitüsü (International Maritime Law Institute – IMLI) gibi denizcilik alanında faaliyet gösteren eğitim kurumları aracılığıyla eğitim faaliyetleri düzenleyerek

kapsamlı ve yüksek kaliteli eğitime katkı sunmaktadır.

5- TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Toplumsal cinsiyet eşitliğinin

sağlanması ve kadın ve kız çocuklarının güçlendirilmesi:

Deniz taşımacılığı sektörü tarihsel olarak erkeklerin egemen olduğu bir sektördür ve bu gelenek uzun zamandan beri devam etmektedir. Fakat IMO, kadınların güçlendirilmesi neticesinde ekonomilerin gelişeceğine, üretkenlik ve büyümenin teşvik edileceğine ve küresel denizcilik sektöründeki tüm paydaşlara fayda sağlanacağına inanmaktadır. Bu kapsamda IMO, “Denizcilik Sektöründe Kadınlar (Women In Maritime)”

programı aracılığıyla, kadınlara denizcilikle ilgili kurumlarda eğitim verilmesi için Üye Devletlerini teşvik

etmekte ve sektörün talep ettiği yüksek seviye yeterliliği sağlamaktadır.

6- TEMİZ SU VE SANİTASYON Herkes için su ve sanitasyon:

Gezegenimizde herkesin temiz suya ulaşması için yeterli kaynak bulunmaktadır. Fakat ekonomik yetersizlikler veya kötü altyapıdan dolayı her yıl milyonlarca insan yetersiz su kaynağı, sanitasyon ve hijyen eksikliğinden kaynaklanan hastalıklardan dolayı ölmektedir.

Temiz su ve sanitasyon amacına ulaşılabilmesi için atık bertarafının ve boşaltımının etkili bir şekilde yönetilmesi çok önemlidir. Londra Sözleşmesi ve Protokolü, bütün atık yönetimi döngüsünün ana bileşeni olan denizlerdeki atık bertarafını ve boşaltımını düzenleyici niteliktedir.

7- ERİŞİLEBİLİR VE TEMİZ ENERJİ Herkes için ucuz, güvenilir,

sürdürülebilir ve modern enerji:

IMO, özellikle enerji verimli, ileri seviye ve daha temiz fosil yakıt teknolojisi gibi temiz enerji araştırması ve teknolojisine erişimi kolaylaştırmak amacıyla yapılan uluslararası iş birliğine katkı sağlamakta ve enerji altyapılarına ve temiz enerji teknolojisine yatırım yapılmasını teşvik etmektedir.

Nations Development Programme – UNDP) ve IMO tarafından yürütülen ortak bir proje olan Küresel Denizcilikte Enerji Verimliliği için Ortaklık Projesi (Global Maritime Energy Efficiency Partnership – GloMEEP), söz konusu uluslararası iş birliğine iyi bir örnektir.

Resmi olarak Eylül 2015’te başlatılan proje henüz yapım aşamasındadır. Deniz taşımacılığının giderek artan şekilde icra edildiği gelişmekte olan ülkelere odaklanan GloMEEP, denizcilikte enerji verimliliği hususunu ele almak amacıyla küresel, bölgesel ve ulusal ortaklıklar oluşturmaktadır.

8- İNSANA YAKIŞIR İŞ VE EKONOMİK BÜYÜME

Kapsamlı ve sürdürülebilir ekonomik büyümenin teşvik edilmesi, tam ve üretken istihdamın sağlanması ve herkese uygun iş olanaklarının yaratılması:

Bir milyondan fazla gemi personeli, milyarca insanın temel ihtiyaç maddelerinin ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik lüks ihtiyaçlarının taşınmasını sağlamaktadır. IMO; gemi personellerinin yaşadığı tükenmişlik, eşit muamele, sorumluluk ve tazminat gibi sorunlara yönelik devam eden çalışmalarında gemi personellerinin hem çalışan, hem de birey olarak yaşam kalitelerine yönelik endişeyi göz önünde bulundurmaktadır. IMO ayrıca, her yıl 25 Haziran tarihinde kutlanan Denizciler Günü’nde (Day of Seafarer) gemi personellerinin dünya genelinde daha geniş çapta gündeme gelmeleri için çaba göstermektedir.

9- SANAYİ, YENİLİKÇİLİK VE ALTYAPI Dayanıklı altyapıların tesis

edilmesi, kapsayıcı ve sürdürülebilir sanayileşmenin desteklenmesi ve yenilikçiliğin güçlendirilmesi:

Otonom gemiler ve liman sektörü alanlarında gerçekleşen ilerlemeler, dayanıklı bir altyapı oluşturmak için çok önemli bir yere sahiptir ve tüm

IMO

DENİZ TİCARETİ / OCAK 2021

taşımacılık sektörünün etkin işleyişinin merkezinde yer almaktadır. Bu nedenle, söz konusu teknolojik gelişmeler, birçok stratejik kalkınma amacının gerçekleştirilmesi için önemli bir faktördür. Son olarak, daha verimli bir deniz taşımacılığı, liman sektörü ile ortak çalışmalar yürüterek tüm insanların refahı için küresel istikrara ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelik önemli bir itici güç olacaktır.

Deniz yolu ile ticaretin teşvik edilmesi, ulusal deniz taşımacılığı hatlarının geliştirilmesi ve meslek olarak denizciliğin teşvik edilmesi;

liman altyapısının ve verimliliğinin geliştirilmesi, intermodal ve iç bölge bağlantılarının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi; balıkçılığın korunması ve yönetilmesi, açık deniz enerji üretimine yönelik araştırmalar yapılması ve turizmin geliştirilmesi sayesinde denizcilik faaliyetleri, büyümekte olan ulusal ekonomiyi hem destekleyebilmekte, hem de yönlendirebilmektedir.

10- EŞİTSİZLİKLERİN AZALTILMASI Ülkelerin içindeki ve arasındaki eşitsizliklerin azaltılması:

IMO, gelişmekte olan ülkelere kapsamlı teknik iş birliği yardımı sağlayarak 10 numaralı sürdürülebilir kalkınma amacına katkıda bulunmaktadır.

Her ne kadar IMO, uluslararası deniz taşımacılığına yönelik

mevzuatları kabul etse de, söz konusu mevzuatları uygulamak hükümetlerin sorumluluğundadır. IMO, deniz

taşımacılığı sektörünü güvenli ve verimli bir şekilde işletmek için gerekli teknik bilgiye ve kaynaklara ihtiyaç duyan hükümetlere yardımcı olması amacıyla Entegre Teknik İşbirliği Programı’nı (Integrated Technical Cooperation Programme - ITCP) geliştirmiştir.

11- SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRLER VE TOPLULUKLAR

Şehirlerin ve insan yerleşimlerinin kapsayıcı, güvenli, esnek ve sürdürülebilir kılınması:

Sürdürülebilir şehirler ve topluluklar için güvenli bir tedarik zinciri büyük önem taşımaktadır. IMO’nun denizcilik emniyeti ve güvenliğini arttırmaya ilişkin çalışmaları, küresel lojistik altyapının korunmasına yardımcı olmaktadır.

IMO, üye devletlerinin deniz güvenliğini artırmalarına yardımcı olmaktadır.

Bu bağlamda risk yönetimi, caydırma ve tehdit aktarımı aracılığıyla önleyici güvenliğin sağlanması; limanların emniyeti, güvenliği ve verimliliği için ise küresel standartların

yükseltilmesi ve normların belirlenmesi vurgulanmaktadır. IMO, uluslararası deniz trafiğinin kolaylaştırılmasına ilişkin yürüttüğü çalışmalar aracılığıyla deniz yolu ile gerçekleştirilen karma göç, uyuşturucu kaçakçılığını önleme, siber güvenlik ve kaçak yolcuları önleme konularıyla da ilgilenmektedir.

12- SORUMLU ÜRETİM VE TÜKETİM Sürdürülebilir üretim ve tüketim modelinin sağlanması:

IMO, hem MARPOL Sözleşmesi’nde belirtildiği üzere gemilerden

kaynaklanan operasyonel atıkların, hem de Londra Sözleşmesi ve Protokolü kapsamındaki atıkların boşaltılması bağlamında atık üretimini azaltarak 12 numaralı sürdürülebilir kalkınma amacına katkı sağlamaktadır.

Gemilerden kaynaklanan çöp ve diğer çeşitli atık türleri için MARPOL, liman devletlerinin atıkların güvenli ve emniyetli bir şekilde yönetimi için yeterli düzeyde atık alım tesisleri kurmasını şart koşmaktadır. IMO, ayrıca, gemilerin ve limanların atık su yönetimlerindeki teknik kapasiteleri artırmanın yanı sıra geri dönüşümü, daha temiz üretim teknolojilerini ve daha sürdürülebilir tüketim kalıplarını teşvik etmek için çalışmaktadır. IMO’nun Uluslararası Hong Kong Sözleşmesi ise, emniyetli ve çevreye uyumlu gemilerin

geri dönüşümü için bir çerçeve sağlamaktadır.

13- İKLİM EYLEMİ

İklim değişikliği ve etkileri ile mücadele için acilen eyleme geçilmesi:

Uluslararası deniz taşımacılığının küresel düzenleyicisi görevini üstlenen IMO, deniz taşımacılığı sektöründen kaynaklanan emisyonları kontrol altına almak için tasarlanmış pek çok tedbir geliştirmiştir. Bu kapsamda IMO, 2018 yılında, uluslararası deniz taşımacılığından kaynaklanan sera gazı emisyonlarını aşamalı bir şekilde azaltmaya yönelik bir vizyon belirleyen başlangıç stratejisini onaylamıştır.

Uluslararası deniz taşımacılığı, IMO sayesinde, tüm sektör genelinde zorunlu ve bağlayıcı enerji verimliliği düzenlemelerine ve sera gazı

emisyonlarını ele almak için tasarlanmış standartlara tabi olan ilk küresel endüstri sektörü olmuştur. Uluslararası deniz taşımacılığından kaynaklanan emisyonlar, IMO’nun MARPOL Sözleşmesi’nin 6’ncı eki tarafından denetim altına alınmıştır.

Söz konusu ek, hava kirliliği, enerji verimliliği, sera gazı emisyonlarını kapsamaktadır. Londra Protokolü ise iklim değişikliğinin hafifletilmesinde büyük potansiyele sahip olan su altı jeolojik oluşumlarında karbon yakalama ve tutmayı ve deniz jeo-mühendisliğini ele almaktadır.

14- SUDAKİ YAŞAM

Sürdürülebilir kalkınma için okyanusların, denizlerin ve deniz kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir şekilde kullanılması:

Dünya okyanuslarında gerçekleşen uluslararası deniz taşımacılığının emniyetinin ve güvenliğinin artırılması ve gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi için alınan tedbirlerden sorumlu olan IMO'nun çalışmaları, 14 numaralı sürdürülebilir kalkınma amacının ayrılmaz bir parçasıdır.

Sürdürülebilir olmak için, okyanusların yaşamsallığını ve çeşitliliğini sürdürme kapasitesi göz önünde tutularak insan faaliyetlerinin uzun vadede dengelenmesi gerekmektedir. IMO’nun rolünün önemli bir kısmı, hassas dengeyi bozmadan deniz taşımacılığının

DENİZ TİCARETİ / OCAK 2021

15- KARASAL YAŞAM

Ormanların sürdürülebilir bir şekilde korunması, çölleşme ile mücadele edilmesi, arazi bozunumunun durdurulması ve tersine çevrilmesi ve biyolojik çeşitlilik kaybının engellenmesi:

IMO bir denizcilik kuruluşu olmasına rağmen, çalışmalarında 15 numaralı amaca ilişkin bazı hedeflere de katkıda bulunmaktadır.

IMO'nun, istilacı yabancı türlerin gemiler tarafından küresel yayılımını azaltmaya yönelik (balast suyu ve biyolojik kirlilik yönetimi ile ilgili) tedbirler yoluyla biyoçeşitliliği koruma çabalarının, başta denizlerde ve

üzerinde de olumlu bir etkisi bulunmaktadır.

16- BARIŞ, ADALET VE GÜÇLÜ KURUMLAR

Sürdürülebilir kalkınma için huzurlu ve kapsayıcı toplumların geliştirilmesi, herkes için adaletin sağlanması ve her seviyede etkin, sorumlu ve kapsayıcı kurumların tesis edilmesi:

IMO, gemilerin ve deniz taşımacılığının çoğu sorununa değinen küresel anlaşmaları aracılığıyla küresel deniz taşımacılığı sistemini kolaylaştırmaktadır. IMO, deniz ticaretinin emniyetli, güvenli ve çevre-dostu şekilde işlerliğini sağlamak için etkili kurumları hayata geçirmeleri

17- AMAÇLAR İÇİN ORTAKLIKLAR Uygulama araçlarının güçlendirilmesi ve sürdürülebilir kalkınma için

ortaklığın teşvik edilmesi: 17 numaralı sürdürülebilir kalkınma amacı özellikle gelişmekte olan ülkeler ile birlikte tüm ülkelerde söz konusu amaçların başarılı bir şekilde uygulanmasını desteklemek için küresel ortaklık çağrısında bulunmaktadır. IMO mevcut olarak, büyük küresel çevre örgütleri ve bunlara ait kuruluşlarla birlikte 60’tan fazla hükümetler arası örgüt ve 70’den fazla sivil toplum kuruluşu ile ortaklık içerisindedir.IMO’nun dahil olduğu pek çok ortaklık, denizcilik topluluğunun sürdürülebilir kalkınmasına yönelik önemli bir katkı sunmaktadır.Kaynak: IMO Kaynak: IMO

Hazırlayan: İMEAK DTO Dış İlişkiler Birimi

DENİZ TİCARETİ / OCAK 2021

Benzer Belgeler