• Sonuç bulunamadı

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

3. KADEME Sosyal İhtiyaçlar

3.2. İŞ DOYUMUNUN TANIM

3.2.1. İş Doyumunu Etkileyen Faktörler

3.2.1.1. Bireysel Faktörler

Bireylerin iş doyumlarının farklı olmasına neden olan faktörlerin başında bireyin kişisel özellikleri gelmektedir. İş doyumu araştırmalarında cinsiyet, yaş, medeni durum, kişilik, öğrenim durumu, iş deneyimi, sosyo - kültürel çevre ve yetenek gibi bireysel faktörler önemli yer tutmaktadır.

3.2.1.1.1. Yaş

Yaş faktörünün iş doyumunu etkilediği, genç bireylerde iş doyumunun düşük, ileri yaş grubunda ise iş doyumunun yüksek olduğu vurgulanmaktadır108. Yaşı daha yüksek bireylerin çalışma hayatında daha uzun süreli bulunmaları, beklentileri ile kendilerine sunulan imkanlar arasında daha iyi ilişki kurmaları, maaşlarının yüksek olması, yüksek iş doyumuna ulaşmalarına neden olmaktadır.

105Çetinkanat, C. (2000). Örgütlerde Güdülenme ve İş Doyumu. Ankara: Anı Yay.

106Çarıkçı, İ. H. ve A. Oksay. (2004). Örgütsel Yapı ve Meslek Farklılıklarının İş Tatmini Üzerindeki Etkileri: Hastane Çalışanları Üzerine Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 9.2, 157-172.

107Bernal, J. G., C. A. Gargallo, N. M. Marzo and T. P. Rıvera. (2005). Job Satisfaction: Emprical Evidence of Gender Differences. Women in Management Review. 20.4, 279-288.

43

Kişinin yaşı davranışlarını, beklentilerini etkileyebilir, işe yönelik düşünceleri üzerinde değişiklik yaratır. Araştırmalar iş doyumu ile yaş arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ifade etmektedir. Çalışanların yaşının artması, çalışma ortamındaki koşullara uymalarında, gerçekleşen olayların daha fazla olumlu yönlerini almalarında etkili olur. Bu nedenle genç bireylerin iş doyumsuzluk oranı yüksekken, ileri yaş gurubunun iş doyum oranının daha yüksek olduğu görülmektedir. Motivasyon teorileri arasında önemli yer edinen Herzberg ise iş doyumu ile yaş arasındaki ilişkiyi “U” şeklinde açıklamıştır. Buna göre iş doyumunun yirmili, otuzlu ve daha ileri yaşlarda değişebileceğini vurgulamıştır109,110.

3.2.1.1.2. Cinsiyet

Kadınlara ve erkeklere toplum tarafından farklı sorumluluklar verilmesi, farklı ortamlarda farklı roller almaları (anne, baba, eş), ve düşünce yapısındaki değişiklikler iki gurubun iş doyumlarının farklı olmasına yol açmıştır. Cinsiyet faktörünün iş doyumunda farklılık oluşturabileceği, aynı özelliklere sahip işte, kadınların daha az beklentilere sahip olmaları nedeniyle erkeklere göre daha fazla doyum alabilecekleri belirtilmiştir. Ancak cinsiyet değişkeni ile ilgili iş doyumunda tam yanıt alınamamış çalışmalarda bulunmaktadır111.

3.2.1.1.3. Medeni Durum

Medeni durum ile ilgili çalışmalar sağlık çalışanları açısından evliliğin, stresle başa çıkabilme ve iş doyumu düzeylerini yükseltmede katkı sağladığını göstermektedir. Bazı araştırmalar evli olan sağlık çalışanlarının iş doyumunun yüksek olmasını düzenli bir hayata sahip olmalarına bağlamıştır. Evlilik ile elde edilen düzenli yaşam iş doyumunun artmasına neden olmaktadır112.

109Schultz, D. P. & Schultz, S. E. (1998). Psychology and Industry Today. An Introduction to Industrial and Organizational Psyhology. New York: Macmillan Publishing Company.

110Çetin, H., S. A. Zetter, S. Taş ve M. Çaylak. (2013). İş Doyumu ve Çalışanların Demografik Özellikleri Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi: Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Örneği. Akdeniz İ. İ. B. F. Dergisi. 26,145- 163.

111Çetin, Zetter, Taş ve Çaylak. a.g.e. s:148. 112Aksungur, a.g.e. s:24.

44

3.2.1.1.4. Kişilik

Bireyin kişilik yapısı çalıştığı kurumda ve yaptığı işte kendine güvenmesi, sorumluluk alma isteği, hata yapmaktan korkmaması, olumsuzluklara karşı yapıcı davranması, başarılı olmak için hedefine ulaşma isteği iş doyumunu arttıracaktır. Ancak iş doyumunu olumsuz etkileyen koşullar bireyi anksiyeteye ve depresyona sürükler113. Sağlık çalışanının kişisel özellikleri yaptığı iş ile uyumlu değil ise hem iş hem de sosyal yaşantısı olumsuz etkilenir ve bunların neticesinde çevresini de olumsuz etkileyebilir.

3.2.1.1.5. Öğrenim Durumu

Öğrenim durumu; kişinin aldığı eğitime göre beklentisini, dolayısı ile elde etmek istediği başarı düzeyini ve iş doyumunu etkileyecektir. Alınan eğitim ile yapılan işin uyumsuzluğu, yüksek düzeyde eğitim görmüş bireyin ihtiyacının, beklentilerinin karşılanamaması veya eğitiminin iş için fazla olması kişide iş doyumsuzluğu yaratır. İş doyumu ile genel yaşam tutumları arasındaki ilişkilerde öğrenim düzeyi yüksek kişilerin kendi koşulları ile örnek aldıkları grupların koşullarını karşılaştırdıkları görülmektedir. Örnek olarak üniversite mezunları, kendi yöneticilerinin ücretleri ile kendi ücretlerini karşılaştırdıkları zaman ücret açısından aldıkları doyumun düşük olduğunu ifade etmişlerdir114. Ayrıca hemşirelik mesleğine sahip bireylerin eğitim düzeylerine bağlı olarak Sağlık Meslek Lisesi, Ön lisans, Lisans ve Yüksek Lisans mezunlarının, eğitim düzeyi arttıkça iş doyumunun azaldığı bazı çalışmalarda ifade edilmektedir115.

3.2.1.1.6. Hizmet Süresi, Statü ve İş Deneyimi

Çalışanlardan iş yaşamına yeni başlamış olanlar yüksek iş doyumuna ulaşma çabası içerisindedirler, çünkü işle ilgili beklentileri yüksektir. Kurumda yönetici pozisyonunda veya uzun süreli aynı kurumda çalışmış olmak iş kontrolünü etkileyerek kişide yüksek iş doyumuna neden olabilmektedir. Toplum olarak hem meslek gruplarına, hem de

113Spector, P. E. (1996.) Industrial and Organizational Psychology: Research and practice. USA: John Wiley & Sons, Inc.

114Erigüç, G. (2000). Sağlık Personelinin Kişisel özelliklerine Göre İş Doyumu Üzerine Bir İnceleme. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi.5.3, 17-18.

45

kurum içindeki belirli mesleklere davranışlar farklı olabilir. Bu durum çalışanlar tarafından farklı algılanabilir ve iş doyumlarının da farklı bir şekilde etkilenmesine neden olabilmektedir116.

3.2.1.1.7. Sosyo – Kültürel Çevre

Sosyo- kültürel çevredeki kişiler arası ilişkiler iş doyumunu etkiler, bireylerin farklı çalışanlarla tanışması ve ortak paylaşım, işleri ile ilgili olumlu davranış göstermelerine neden olur. Çalışma arkadaşları ya da çalışma hayatının getirdiği farklı ortamlarda bulunmak kişinin çevresini genişletir ve yeni şeyler öğrenmesini sağlayarak iş doyumunu olumlu etkileyebilir117.

3.2.1.1.8. Bilişsel Yetenek, Zeka

Bilişsel zeka ve yetenek tek başına iş doyumuna doğrudan etkili olmasa da öğrenim düzeyi, performans, kişisel başarı gibi diğer faktörlerle bir araya geldiğinde iş doyumunu etkilediği görülmektedir. Kişisel başarı arttıkça motivasyon, performans yükselir ve dolayısı ile iş doyumu ve yaşam kalitesi de artar. Daha yüksek zeka ve yüksek öğrenim düzeyi bireyin kurum içi beklentisinin artmasına yol açacak ve beklentisi karşılanamadığında iş doyumsuzluğu yaşamasına neden olacaktır. Bununla birlikte kişiye verilen iş aldığı eğitimi, yeteneğini ve becerisini aşıyorsa bu durum çalışanda iş doyumsuzluğu yaşanmasına neden olur. Kişinin sahip olduğu zeka, yetenek, bilgi ve becerisi onun daha fazla performans göstermesine ve daha fazla sorumluluk alıp yükselmek istemesine neden olabileceği gibi kurumlarda karşılanamaması iş doyumsuzluğuna yol açabilir118.

116Saygılı, M. Ve Y. Çelik. (2011). Hastane Çalışanlarının Çalışma Ortamlarına İlişkin Algıları İle İş Doyum Düzeyleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi. 14.1, 40-68.

117Çimen, M. ve İ. Şahin. (2000). Bir Kurumda Çalışan Sağlık Personelinin İş Doyum Düzeyinin Belirlenmesi. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi. 5.4, 56.

46