• Sonuç bulunamadı

yeterlik inançlarını incelemek için bir çalışma yapmıştır. Betimsel yöntem kullanılarak yapılan çalışmada Aşkar ve Umay (2001) tarafından geliştirilen “bilgisayara ilişkin öz-yeterlik algısı ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Eğitimi bölümünde öğrenim gören 191 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın sonuçlarına göre öğretmen adaylarının bilgisayar öz- yeterlik inançlarının düşük olduğu belirtilmektedir. Öğretmen adaylarının bilgisayar öz-yeterlik inançlarının yaşa, cinsiyete, bilgisayar kullanım sürelerine, derslerde bilgisayar kullanma durumuna, bilgisayar erişim imkanlarına göre değişim göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçları bilgisayar öz-yeterliğinin bilgisayara ayırılan zaman, bilgisayar tecrübesi ve kullanım süresinden ziyade bilgisayara ilişkin olumlu ve olumsuz deneyimlerin, performans göstergesinin ve bilgisayara karşı bireylerin tutumunun da etkili olabileceğini göstermektedir.

Akkoyunlu (2002), yaptığı çalışmada öğretmenlerin internet kullanım amaçlarını ve internet kullanımı konusunda öğretmen görüşlerini araştırmıştır. Öğretmenlerin internet kullanım durum ve amaçlarını ölçmek için ölçek geliştiren Akkoyunlu

(2002), öğretmenlerin %9 oranında internet kullandığını ve en fazla e-posta amacıyla kullanıldığını ifade etmiştir. İnternet kullanımının branşlara göre dağılımında ise en fazla bilgisayar öğretmenleri interneti kullanmaktadır (%52), bunu fen bilgisi (%16) takip etmektedir. İnternet kullanımının 21-35 yaş aralığında yoğunlaştığı görülmektedir. Aynı çalışmaya göre meslekte yeni olan öğretmenler interneti daha fazla kullanmaktadırlar. Öğretmenlerin bilişsel olarak internet kullanımı konusundaki bilgi eksiklikleri, interneti eğitim ortamına taşıyamamaları, fiziksel olarak okulların imkanlarının sınırlı olması, yetersiz altyapı sorunları gibi faktörler bulunmaktadır.

Aşkar ve Umay (2001), ilköğretim matematik öğretmen adaylarının bilgisayar öz-yeterlik algılarını belirleyen bir çalışma yapmıştır. Araştırmada bilgisayar öz- yeterlik algısı ölçeği ve bilgisayar kullanımına ilişkin bilgileri içeren anket kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini matematik öğretmenliği bölümü 1. 2. ve 3. sınıf kademelerinde öğrenim gören 155 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada 1. ve 2. Sınıf öğrencileri bilgisayarla ilgili ders almamışken 3. sınıf öğrencileri bilgisayar dersini almışlardır. Araştırmanın sonuçlarına göre öğretmen adaylarının bilgisayar öz-yeterliklerinin düşük olduğu anlaşılmıştır. Bu duruma öğretmen adaylarının bilgisayar deneyimlerinin ve kullanım sıklıklarının azlığının neden olduğu düşünülmektedir. Ölçekten alınan puanların ortalamaları hiç bilgisayar deneyimi olmayanlar için 2,45 deneyimi çok sınırlı olanlar için 2,56 biraz deneyim sahibi olanlar için 2,95 ve deneyim düzeyi yüksek olanlar için 3,24 olarak belirlenmiştir.

Bu sonuçlara göre bilgisayarla hiç karşılaşmamış veya hiç kullanmamış olanların bilgisayara karşı çekingen oldukları fakat daha fazla tecrübe sahibi olanların öz- yeterlik algılarının yüksek olduğu anlaşılmıştır. Yine araştırmaya göre bilgisayar kullanım sıklığı da öz-yeterlik algısını olumlu etkilemektedir. Her gün birkaç saat bilgisayar kullanan bireylerin öz-yeterlik algısı 3,40 haftada birkaç gün bilgisayar kullananların öz-yeterlik algısı 3,16 haftada birkaç saat kullananların öz-yeterlik algısı 3,0 ayda birkaç saat kullananların öz-yeterlik algısı 2,70 ve hiç kullanmayanlar için bu değer 2,5 olarak belirlenmiştir.

Usta ve Korkmaz (2004), öğretmen adaylarının bilgisayar yeterlikleri ile teknoloji kullanımına ilişkin tutumlarını araştırdığı bir çalışma yapmıştır. Tarama modelinde gerçekleştirilen çalışmanın örneklemini Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim görmekte olan 106 öğretmen adayı oluşturmuştur. Araştırmanın sonuçlarına göre öğretmen adaylarının büyük bir çoğunluğunun bilgisayar yeterliğine sahip olduğu düşünülmektedir. Sınıf öğretmeni adayları sosyal bilgiler öğretmeni adaylarına göre kendilerini bilgisayar becerileri konusunda daha yeterli algılamaktadır.

Özçelik ve Kurt (2007), ilköğretim öğretmenlerinin bilgisayar öz-yeterliklerinin incelenmesine yönelik bir çalışma gerçekleştirmiştir. Çalışmanın amacı ilköğretim öğretmenlerinin bilgisayar öz-yeterliklerinin yaş, cinsiyet, kıdem, bilgisayara sahip olma ve bilgisayar kullanma durumlarına göre farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesidir. Çalışmada veri toplama aracı olarak Gürcan (2005) tarafından geliştirilen bilgisayar öz-yeterlik ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre öğretmenlerin bilgisayar öz-yeterlik düzeyi orta düzeyde bulunmuştur. 20-25 yaş grubundaki öğretmenlerin bilgisayar öz-yeterlik düzeyi diğer öğretmenlere göre daha yüksek bulunmuştur. Cinsiyete göre bilgisayar öz-yeterliklerinde anlamlı bir farka rastlanmamıştır. Öğretmenlerin bilgisayar öz-yeterlikleri branşa göre incelendiğinde bilgisayar öğretmenlerinin öz-yeterlik düzeyi daha yüksek çıkmıştır. Bilgisayara sahip olan ve çok sık kullanan öğretmenlerin de düzeyleri diğerlerinde göre daha yüksek çıkmıştır.

Tınmaz (2004), “Öğretmen Adaylarının Eğitim Gördükleri Alanlara Göre Teknoloji Algılarının İncelenmesi” adlı tez çalışmasında Teknoloji Algı Ölçeği ve Algılanan Bilgisayar Yeterlilik Ölçeğini Süleyman Demirel Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim görmekte olan 696 öğretmen adayına uygulamıştır. Çalışmada cinsiyet, bilgisayara sahip olma durumu, eğitim görülen branş ve bilgisayar yeterlik düzeyi değişkenlerine göre öğretmen adaylarının teknolojiye karşı algıları araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğretmen adaylarının bilgisayar öz- yeterlik düzeyleri orta düzeyin altında çıkmıştır. Bilgisayar öz-yeterliği branşa göre değerlendirildiğinde en yüksek puanı Sınıf öğretmenleri en düşük puanı Türkçe öğretmenleri almıştır. Cinsiyete göre ise erkeklerin daha yüksek puanlar aldıkları

görülmüştür. Bilgisayar ve internet bağlantısı olan öğretmen adayları ise bilgisayar öz-yeterliği en yüksek olan öğretmen adayları olarak belirlenmiştir.

Bilgisayar ve internet öz-yeterliği ile ilgili yapılan araştırmalar incelendiğinde genel olarak bilgisayar kullanım sıklığı ve bilgisayar deneyiminin bilgisayar öz- yeterliğini artırdığı görülmektedir. Yapılan çalışmaların bazıları yaş değişkeninin bir etkisi olmadığını belirtirken bazılarına göre yaş aralığı bilgisayar öz-yeterliğini etkilemektedir. Cinsiyet değişkeninin ise genel olarak bilgisayar öz-yeterliğine bir etkisinin olmadığı düşünülmektedir.

3.4. Fatih (Eğitimde Fırsatları Artırma Ve Teknolojiyi İyileştirme

Benzer Belgeler