• Sonuç bulunamadı

Bilgisayar sayısal verileri belirli yönergelerle iĢleyen makinedir Yalın, 2012, s. 162).

Bilgisayar kelimesi computer “compute” “karmaĢık matematik problemlerini çözen” anlamında sözlüklerde yer almaktadır (Ceruzzi, 2003, s. 1). Bilgisayar alınan veriler ve komutlar doğrultusunda iĢlemler yapabilen araca denir. Bilgisayar sayısal bir bilgi iĢlem makinesidir, iki değerli sayılara çevirdiği bilgileri basit matematik iĢlemlerini ile bu bilgileri kelime, olay ve durumlara çevirir (Krar, 2012, s. 1).

Bilgisayarın çalıĢması için gereken anahtar bilgisayar bileĢenleri ise Ģöyledir;

ĠĢlemci (CPU): Bilgisayarın beyni olarak da adlandırılan bu yonga bilgileri ve kodları iĢleyen bilgisayarın ana iĢletim bileĢenidir.

Anakart: Tüm bilgisayar donanımlarının bağlandığı, plastik bir tabla üzerine basılmıĢ kartlardır. Bu kartlar iĢlemci, ekran kartı, ram hafıza gibi bileĢenlerin bağlandığı elektronik devre tablalarıdır.

Hafıza (RAM): Ram kısa süreleri bilginin hem yazılıp hep okunabildiği hafıza modülleridir. Geçici bilgiler RAM’e kalıcı bilgiler ise fiziksel disklere yazılmaktadır.

Disk (HDD): Kalıcı bilginin depolandığı fiziksel disk üzerine veya katı silikon hafızalarda bilginin depolandığı birimlerdir.

3.7.1. Bilgisayarın Tarihsel GeliĢimi

Bilgisayar insanların icat ettiği en karmaĢık cihazlardan biri olup bir insanın bilgisayar hakkında her Ģey anlaması zaman ve çaba gerektirmektedir. Çoğu insan için bu iĢleyiĢi bilmek çoğu zaman gerekli değildir fakat bilgisayarı nasıl çalıĢtığından çok insanların onunla neler yapabileceğini anlaması daha önemlidir (Krar, 2012, s. 3).

1830 yılında Charles Babbage, seleflerinden farklı olarak karar verebilen seri bağlantı ve tekrar yapabilen Analitik Motor’u icat etmiĢtir. Babbage’in bu çok karıĢık cihazın yapımını bitiremeden ölmüĢtür. Cihaz 1989 ve 1991 yılları arasında

Londra’daki Bilim Müzesi’nce tamamlanmıĢtır. Fiziksel yapısı ve büyüklüğü bu cihazı hiçbir zaman bir seri üretim haline getirememiĢtir (White, 2008, s. 6). Fiziksel olarak iĢlem makineleri olarak üretilen bu cihaz daha sonra bu tarz basit iĢlem ve hafıza görselleri ile yaygınlığını arttırmıĢtır.

Mekanik iĢlem cihazlarının geliĢimi 20. Yüzyılın ilk yarısına kadar sürmüĢtür. HermanHollerith Amerika seçimlerinde de kullanılan delikli kâğıt kartlarla iĢlem ve hesap yapan mekanizmasını icat etmiĢtir(White, 2008, s. 6).

Bu süreçten sonra hafıza olarak kullanılan ve kartlardaki deliklerin algoritması ile sağlanan makine ve bilgi etkileĢimi örnekleri Ġkinci Dünya SavaĢı ile birlikte savaĢ alanına da kullanıma da yansımıĢtır. Ġkinci dünya savaĢında Howard – Aiken ve IBM firmaların bilgi giriĢinin delikli kartlar kullanılarak sağlandığı ve sonuçların delikli kartlarla saklandığı MARK I cihazı üretmiĢlerdir Yıldız, 2001, s. 1).

Hafıza olarak kullanılan ve kartlardaki deliklerin algoritması ile sağlanan makine ve bilgi etkileĢimi örnekleri yerini zamanla daha hızlı olan ve elektrik akımı ile çalıĢan vakum tüplere bırakmıĢtır.

Vakum tüplerin en etkili örneği Ġkinci Dünya SavaĢı sırasında Ġngiltere’nin Almanya’nın haberleĢme cihazı olan Enigma’nın kodlarını kırmak üzere geliĢtirdiği Colossus’ta görülmektedir. Almanya Enigma ile kiĢisel genel amaçlı bilgisayarın temellerini atsa da bu cihazlar savaĢ esnasında ya kaybolmuĢ ya da imha edilmiĢtir (White, 2008, s. 6).

Ġkinci Dünya SavaĢı sadece Avrupa’da değil tüm dünya da karmaĢık iĢlemler için temel bilgisayar örneklerinin kullanımı geliĢtirmiĢtir.

SavaĢ aynı zamanda 1943-1945 yılları arasında Amerikan Ordusu tarafından füze yörüngesi hesaplamalarında kullanılan ENIAC Elektronik, Nümerik, Entegre Analizci ve Bilgisayar) olarak adlandırılan cihazından doğuĢuna neden olmuĢtur(White, 2008, s. 6).

ENIAC gibi tüple çalıĢan cihazlar tüplerin ısınması ve yanması gibi sorunlar yaĢıyordu. Saatte 200 kilowatt elektriği kaldıramayan cihazlar, ısısı sonucu kendi

kendilerini yakıyordu. Bu hasarlar bu tarz cihazlarda sık görülmeye baĢlamıĢtı. 1926 yılına kadar ısınma ve kırılma, sorunlar aĢılamamıĢtır (White, 2008, s. 6).

1926’da icat edilen ilk yarı iletken transistorun ilk kullanımı 1947’dir. BellLabs’dan William Shockley ilk modern katı ve tutarlı transistorun patentini aldığında bu bilgisayarın doğuĢunda çığır açan bir geliĢmeydi. Transistorlar vakum tüpler gibi elektirik akımı kontrol eden boyut olarak vakum tüplerden daha az ısınan ve daha küçük cihazlardır (White, 2008, s. 6).

Transistorlar gerilim ve akım kazancı sağlayabilen gerektiğinde anahtarlama elemanı olarak da kullanılabilen yarı iletken elektronik bir devredir.

1954 yılında Texas Instruments silikon transistorları satıĢ amaçlı üretmeye baĢladığında modern bilgisayarların geliĢimi büyük hız kazanmıĢtır. Aynı yıl IBM 650 adlı bilgisayarını tanıttı. IBM bu cihazdan 120 adet hükümet ve Ģirketlere sattı (White, 2008, s. 6).

Bu yıllarda üretilen bilgisayarların pahalı ve büyük oluĢu bilgisayarları eriĢilebilir bir cihaz olmaktan uzak duruyordu.

1961 yılında bütünleĢik devreler geliĢtirilmiĢ ve kullanımına baĢlanılmıĢtır. BütünleĢik devreler kullanılarak üretilen ilk “mini bilgisayarlar” bu dönemde görülmeye baĢlanmıĢtır Yıldız, 2001, s. 3).

Gün geçtikçe bilgisayarlar geliĢimlerini hızlandırıp küçülüp daha güçlü olmaya baĢlamıĢlardı. 1975 yılında ilk kiĢisel bilgisayar ortaya çıkmıĢtı Ġlk olarak. TheJanuary dergisi olan Popular Electronics’in kapağında tanıtılan Altair 8800, Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS tarafından yapılmıĢtı. Bu cihazla kullanıcılar 397 dolara Intel marka 8080 iĢlemci ve 256 byte hafızaya sahipti. Klavyesi programı ve monitörü olmayan bu cihaz kullanıcı ile etkileĢime sadece kırmızı led lambalarla geçiyordu. Bu gerçek anlamda herkesin sahip olabileceği bir kiĢisel bilgisayardı (White, 2008, s. 7).

Ġlk üretilen bu bilgisayarlar ya hobi sahiplerinin ya da bilgisayar korsanlarının ilgisini çekiyor ve Altair ve benzeri bilgisayarları klavye manyetik disklerle

geliĢtiriyorlardı. Ġki bilgisayar korsanı olan StephenJobs ve Steve Wozniak monitör, klavye ve hafıza diski ile çalıĢan ilk bilgisayarı üretip daha sonra Apple adlı Ģirketi kurmuĢlardır. White, 2008, s. 7).

Bu geliĢmeler doğrultusunda bilgisayarların kullanımları artmıĢ ve fiyatları azaldıkça evlere kadar ulaĢır hale gelmiĢlerdir. Bilgisayarların boyutları küçülmüĢ ve çeĢitlenmiĢ, yazılımları geliĢmiĢ, yapabildiği karmaĢık iĢlem sayıları ve çeĢitliliği çoğalmıĢ ve çağımızda yaĢamımızın her alanında kullanılır hale gelmiĢlerdir.

Benzer Belgeler