• Sonuç bulunamadı

KiĢinin yeri ve zamanını kendi belirtebildiği eğitim Ģekli kuĢkusuz mobil teknolojilerle olmaktadır ve bu fikir kesinlikle taĢınabilir mobil eğitim ile sağlanmaktadır.

TaĢınabilir cihazlar eğitimde beĢ belirgin fark oluĢturmaktadırlar.

1. Portatiflik: TaĢınabilir cihazlar eğitim aktivitesine portatiflik getirmektedir;

2. Edinilebilirlik ve Yaygınlık: TaĢınabilir cihazlar tüm dünyada 6milyardan fazla olan internet eriĢimini ve geliĢmiĢ teknolojisini diğer eĢdeğer elektronik cihazlardan daha fonksiyonel ve hızlı bir Ģekilde daha çok insana sunmaktadır.

3. YerleĢik ve istenilen zamanda eğitim imkanı: Günümüzde insanlar bilgiye istedikleri zaman ve yerde ulaĢmak istemektedir, bu mobil cihazlarla ve cihazların ulaĢtığı bulut- biliĢim tabanlı verilerle sağlanabilmektedir. Bu deneyim ve bilgiler bize bulut depolama teknolojileri üzerinden mobil cihazlar sayesinde sağlanmaktadır.

4. Bağlantı ve Yakınsaklık: m-Öğrenme genellikle sosyal interaktivite ve uzaktan eriĢim bağlantısı ile iliĢkilidir. Mobil cihazlar bizim diğer insanlar, diğer cihazlar, diğer ağlar ve diğer teknolojiler ile bağlantı kurmamızı sağlar.

5. BireyselleĢtirilmiĢ ve kiĢiselleĢtirilmiĢ deneyimler: Mobil cihazlar bize bireysellik katan kiĢise cihazlardır. Iphone’lar, Ipad’ler ve IToucher’lar bize bu cihazlar için geliĢtirilen uygulamalarla kolay bir Ģekilde bireysel çalıĢma imkanı ve deneyimi sağlamaktadır (Melhuish ve Falloon, 2010, s. 3).

Öğretimin iletiĢim sürecinde öğretici öğretmen ve alıcı olan öğrenci arasındaki iletiĢim gerek öğretmenin kullandığı yardımcı araçlar gerekse o araçlar olmaksızın gerçekleĢebilir.

Kaynak ile alıcının bulunduğu ortamı fiziksel olarak paylaĢmaları zorunlu değildir. Öğretim açısından bakıldığında, araç gereçler öğretimde öğretmene yardımcı araç olarak kullanılabildiği gibi tamamen bağımsız olarak öğretmensiz olarak da doğrudan öğretmen rolü üstlenerek bilgiyi öğrencilere aktarmak için kullanılabilir Yalın, 2012, s. 23).

m-Öğrenme de genel olarak iki tane yaklaĢım vardır. Bunlardan biri e-öğrenme amaçlı olarak hazırlanan materyallerin internet üzerinden büyük değiĢiklikler yapılmaya gerek kalmaksızın m-öğrenme cihazları tarafından eriĢilebilir olmasıdır. Diğer yaklaĢım ise var olan ve konu için spesifik bir Ģekilde hazırlanmıĢ bilginin durum ve zamandan bağımsız bir Ģekilde sunulmasıdır (Nyiri, 2002, s. 4).

3.13.1. Tablet Bilgisayarlar Tablet Bilgisayarların m-Öğrenme Amaçlı Kullanımı 3.13.1.2. Tablet Bilgisayarlar

Tablet bilgisayar veya tablet, mobil telefondan ve kiĢisel dijital asistandan daha büyük düz dokunmatik ekran ile bütünleĢmiĢ ve ana kullanıcı girdisi olarak dokunmatik ekranı kullanan taĢınabilir bir bilgisayardır. Roebuck,2011, s. 1).

Boyut ve ağırlık gibi fiziksel özelliklerinin insanın yanında taĢıyabileceği ve klavye mouse gibi bilgisayar giriĢ aygıtlarına ihtiyacı olmaması tableti daha ergonomik bir cihaz yapmaktadır.

Tablet giriĢ aygıtı olarak dokunmatik ekranın kullanıldığı ve cihaz için geliĢtirilmiĢ iĢletim sistemi ile çalıĢan kiĢisel taĢınabilir bir bilgisayardır (Roebuck,2011, s. 2).

Tabletler de giriĢ aygıtı olarak ve insan ile etkileĢim sağlamak için likit kristal ekran ve benzeri teknolojiler kullanılmaktadır.

TasarlanmıĢ birçok tablet benzer prensiple çalıĢmaktadır. Üst üste veya alt alta gelen cam plastik yüzeyler üzerine yerleĢtirilmiĢ dirençler tabletin LCD ekranına kalem veya parmak dokunuĢuyla girdinin yüzeysel ortamda hangi koordinatlara yapıldığını hesaplayıp yazılımla merkez iĢletim sistemine bilgi verir. Tablette en yaygın giriĢ birimi olarak iki çeĢit sistem vardır. Bunlar resistant ve kapasitif sistemlerdir (White, 2008, s. 17).

Resistant sistem; ekranda bu sistemi kullanan tabletlerde cam panel altında elektrik yüklü metal katman bulunmaktadır. Panele yapılan kalem veya el ile dokunuĢta iki katman arasındaki boĢluk birleĢir iki devre arasında iĢlem gerçekleĢir.

Kapasitif sistem; içinde elektriksel algılayıcıların geçtiği cam panelden oluĢmaktadır. Tabletin ekranına dokunulduğunda ekran üstünden geçen elektriksel algılayıcı noktaları parmak ve kalemle birleĢerek noktalama iĢlemi gerçekleĢir.

Zamanla geliĢen tablet bilgisayar teknolojisi ve bulunabilirlik tablet bilgisayarları daha eriĢebilir cihazlar haline getirmiĢtir. Bu bulunabilirlik tabletlerin kullanım alanlarının artıĢını ve faydalarını da beraberinde getirmiĢtir. Çoklu ortam ve etkileĢim gibi bu faydalar zamanla birçok kullanıcı için artık gereksinim haline gelmiĢtir. Tabletlerin sağladığı en önemli faydalardan olan çoklu ortam özellikleri çoğu alanda olduğu gibi eğitim alanında da kendini göstermiĢtir.

Cihazlar daha güçlü oldukça, mobil aygıtların yapabildikleri de artmaktadır. Artık bir çok platformda yapılabilenler artmaktadır ve yeni imkanlar ortaya çıkmaya devam etmektedir. (Quinn, 2011, s. 3).

3.13.1.3. Tablet Bilgisayarların M-Öğrenme Amaçlı Kullanımı

Beyinlerimiz örüntü eĢleĢtirmede oldukça baĢarılı, izleme-yönetiminde oldukça mantıklıdır. Fakat hata yapma konusunda oldukça eminiz: hafıza hataları ve performans hataları gibi. Örneğin rastgele bir bilgiyi hatırlama konusunda hata yaparız.

Gerçek çözüm beyinlerimizin yapmakta yetersiz olduğu Ģeyi ona yaptırmak yerine onlara yapmakta ve odaklanmakta iyi olduğu Ģeye yöneltmektir(Quinn, 2011, s. 15-16).

ġekil 3

BiliĢsel kuramlara göre öğrenme, zihinsel bir süreç olarak adlandırılmakta ve bireyin etkin katılımını gerektirmektedir Fer,2011, s. 31).

Öğrenme konusunda bilgisayarlar kullanıldığında ise bizim yerimize karmaĢık pek çok iĢlemi yapabilmektedirler. Kullanıcı ile iletiĢim kurmak için kullandıkları arayüzler de insan örüntü eĢleĢtirme özelliği ile bilgisayarlarla iletiĢime geçer.

Tablet bilgisayarların eğitim amaçlı kullanımı tabletlerin geliĢimi ve yaygınlığı ile artmıĢtır. Bu tabletler sağladıkları imkânlar ile kullanıcıya interaktif bileĢenleri gezer halde sağlamaktadır. Bu gezgin olabilme özelliği tabletlerin geliĢimiyle birlikte eğitim

amaçlı olarak da kullanılmaya baĢlanmıĢtır. Daha sonra bu özellik sayesinde tabletler öğrenen için öğrenimi her yerde sağlayabildiği bir araç olmuĢtur.

M-öğrenme e-öğrenme materyallerinin mobil cihazlara aktarılmıĢ halleri değildir. M-öğrenme kursların mobil ortamla dağıtılma iĢlemi de değildir. M-öğrenmenin amacı öğrenme performansımızı arttırmak ve öğrenmeyi çoğaltmaktır. (Quinn, 2011, s. 17).

Tablet ile eğitimde öğrenciler sürece etkin bir Ģekilde katılım sağlamaktadır. Bu eğitim modelinde öğrenci için zaman, tekrar ve mekan esneklik göstermektedir.

Öğretmen öğrencinin dersi öğrenmesini kolaylaĢtıran kiĢi rolündedir. Bu amacın gereği olarak derste sürekli klasik yöntemle ders anlatmak yerine öğrenciye uygun ders materyalleri sunarak öğrenciye danıĢmanlıkta verilebilmelidir. Öğrencinin özerkliğine ve bireysel ders çalıĢmasına imkan veren araç ve gereç sunabilme yetisine sahip olmalıdır (Fer, 2011, s. 31).

Bilgiyi iĢlem kuramına göre insan beyni, bilgisayarla aynı Ģekilde çalıĢmaktadır. Bilgisayar programı bilgiyi seçmek, depolamak, düzeltmek, birleĢtirmek, çıktı vermek için belirlenmiĢ yollar izlerse, insan beyni de aynı Ģekilde bellek depoları ve biliĢsel süreçler aracılığı ile gerçekleĢtirir.

Kısaca bilgiyi iĢleme kuramı insan beyninin çalıĢmasını bellek depoları ve biliĢse süreçleri ile sağlamaktadır. Bilgi, duyusal bellek, kısa süreli bellek ve uzun süreli bellekler arasında transfer olur. Bu geçiĢ sırasında önemli adımlar bulunmaktadır. Bilgiyi iĢleme modelinin aĢamalarına göre duyuĢsal belleğe gelen uyaranlardan sadece dikkat edilenler diğer belleklere geçiĢ sağlayabilmektedir. Bu durumda öğrenme ortamında yani sınıf ya da atölye ortamında öğretim materyalinin dikkat çeken öğe olması gerekmektedir. Dikkat edilen bilgi algılama sürecinden geçecektir(Fer, 2011, s. 45-49 .Bu durumda Tablet ile eğitimde öğrenciler için tabletin interaktif etkileĢimli) kısım dikkat çekicidir. Öğrenci bilgiyi seçici algıyla kısa süreli belleğe yerleĢtirir, eğitimin tekrar olanağı sayesinde kısa süreli bellekte bulunan bilgiyi, görseller ve videolar yardımıyla uzun süreli belleğe taĢıyabilir. Böylelikle öğrenilen bilgi kalıcı olma özelliği kazanmaktadır.

Öğrenciler her zaman ve her yerde bilgiye kolayca ulaĢabilmektedirler Ireland veWoollerton, 2010, s. 39).

Ancak her sayfada yer alan ilgi çekici iĢaretler semboller imgeler, resimler, grafikler ve çoklu simgelerin yer alması öğrenci açısından monotonluğu engelleyici ve motive edici olacaktır. Fer, 2011, s. 97).

Benzer Belgeler