• Sonuç bulunamadı

Bilgi işleme ile ilgili yapılan birçok çalışma bulunmaktadır. Tabi bu demek olmuyor ki bu çalışmalar yeterli. Bilindiği üzere bilimin sürekliliği vardır ve bu özellikle insanı içeren bir bilim türü ise keşfedilecek daha çok şey var demektir. Şu anda var olan kuramlar kim bilir belki ilerde yanlış olarak görülebilirler ya da belki yeni bakış açıları yakalanarak farklı kuramlar ortaya çıkabilir.

Bilgi kuramının temel amaçlarından biri ise bilginin kalıcılığını artırmak ve rahat hatırlamayı sağlamaktır. Hatırlamayı kolaylaştıracak birçok temel ilkeye değinildi ve önemli olanlardan biri de kodlanılmaya çalışılan bilginin mümkün mertebe birçok duyuya hitap etmesi ve şema ile ilişkilendirilmesini sağlamaktır (Yıldız 2013). Bu konuda başvurulan yollardan bir de bellek destekleyici ipuçlarıdır.

Kıroğlu (2010) yaptığı çalışma bellek destekleyicileri açıkladıktan sonra bellek destekleyicilerin öğrencilerin başarılarına olan etkisini incelemiştir. Bu çalışmasını 6. sınıf öğrencileriyle “vücudumuzda sistemler” ünitesi üzerinde gerçekleştirmiştir. Araştırma sonucunda bellek destekleyici stratejilerin hem bilgiyi daha iyi öğrenilmesini hem de kalıcı hale getirilmesini sağladığı sonucuna ulaşmıştır. Gündüz (2015) de bellek destekleyici stratejilerden olan akronyum üzerine bir çalışma yapmıştır. Çalışmanın amacı, öğretmen adaylarının göreve başladıklarında

23

ders anlatırken kullanacakları akronyumları tespit etmek ve bunu daha çok nasıl uygulayacaklarını ortaya çıkarmaktır. Çalışmayı kpss kursuna giden 210 öğretmen adayı üzerinde gerçekleştirmiştir ve Fen bilgisine yönelik yapılan akronyumların daha çok sırayı ve formülü aklında tutmak için yapılmış akronyumlar olduğunu belirtmiştir. Akronyumların en çok kullanıldığı iki dersin tarih ve coğrafya olduğu tespit etmiştir. En çok kullanılan akronyum çeşidinin ise ilk harf kodlaması ile yapılanlar olduğunu belirtmiştir.

Yıldız (2013) araştırmasında “Kuvvet ve Hareket ünitesinin” bellek destekleyici stratejiler ile öğretilmesinin akademik başarıya ve kavram öğrenmeye olan etkisi incelemiştir. Araştırmasını 7. sınıfta bulunan 60 öğrenci üzerine uygulamıştır. Yapılan çalışmanın sonucunda bellek destekleyici stratejilerin kavram öğrenmeye ve akademik başarıya etkisi olduğunu tespit etmiştir.

Bekleyen (2005) öğrencilerin dil öğrenme de öğrencilerin kullandığı öğrenme stratejilerini incelemiştir ve bu çalışmanın sonucunda orta düzeyde bilişsel stratejileri kullanıldığı sonucuna ulaşmıştır.

Kesercioğlu, Yılmaz, Huyugüzel Çavaş ve Çavaş (2004) var olan bilgi ile yeni bilgi arasındaki benzerliklerin vurgulanmasıyla kullanılıp uzun süreli belleğe aktarılmasını sağlayan yöntem olan analojiler üzerine yaptıkları çalışmada analojiler ile ilgili örnekler sunarak nasıl, nerde, ne zaman kullanılacağına dair bilgiler verilmiştir. Aynı zamanda Kesercioğlu ve arkadaşlarını yaptıkları literatür çalışmaları sonucunda analojilerin öğrenciler de ilgi ve motivasyonunu artırarak eğlenceli ve etkili öğrenme ortamı sağladığını vurgulamak istemişlerdir.

Demirel (2012) dil öğrenme stratejileri üzerine olan çalışmaları incelendiğinde bilişsel öğrenme stratejileri karşımıza çıkmış olduğunu belirtip çalışmayı 702 üniversite öğrencisi üzerinden alınan bilgilere göre değerlendirerek yapılmıştır. Sonuç olarak dil öğrenme stratejileri hakkında orta düzeyde bilgiye sahip oldukları, bellek stratejilerinin ise en az kullanılan strateji olduğunu ve strateji kullanım düzeyi arttıkça akademik başarının da arttığı sonucuna ulaşmıştır.

Demirci (2016) çalışmada üst bilişi geliştirici etkinliklerden biri olarak kabul edilen öğrenci günlüklerinin Fen ve Teknoloji Dersi 7. Sınıf “Yaşamımızdaki Elektrik” ünitesi işlenirken kullanımının öğrencilerin akademik başarıları ve üst bilişsel gelişimleri araştırmak üzerine yapılmıştır. Çalışma sonucunda ise öğrenci

24

günlüklerinin kullanıldığı deney grubu öğrencilerinin deneysel işlem sonrası üst bilişsel beceri seviyeleri arasında istatistiksel olarak 0,05 manidarlık düzeyinde anlamlı bir farkın olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Tay (2005) yaptığı çalışma da sosyal bilgiler ders kitaplarının öğrenme stratejileri doğrultusunda örnekler gösterip öğrenme stratejilerinin neler olduğu, nerde, ne amaçla ve nasıl kullanılması gerektiği konusunda bilgilendirmiştir. Çalışmanın amacını öğrenme stratejileri ile donatılmış Sosyal Bilgiler ders kitaplarının Sosyal Bilgiler konularını öğrenmede sağlayacağı kolaylığı ortaya koyarak bu stratejilerin önemini vurgulamak olarak belirtmiştir.

Minas ve Gündoğdu (2013) metaforlar üzerinde yaptıkları çalışmada 6. ve 8.Sınıf Öğrencilerinden her birine fen ve teknoloji dersi “Yaşamımızdaki Elektrik” ile “Maddenin Yapısı ve Özellikleri” ünitesi kavramlarına ilişkin sahip oldukları metaforları ortaya çıkartmaya yönelik olarak Ortaokul 6. Sınıf öğrencilerinin fen ve teknoloji dersi “Yaşamımızdaki elektrik” ünitesi kavramına yönelik metaforlar incelemişlerdir. “direnç" kavramı için 17 metafor yazılmıştır. “Pil” kavramı için 15, ”ampul” kavramı için 11, ”anahtar” kavramı için 16 ve “iletken tel” kavramı için 13 metafor yazılmış olduğunu belirtmişlerdir.

Somuncuoğlu ve Yıldırım (1998) etkili öğrenme sürecinin işlevsel bir boyutu olarak görülen öğrenme stratejilerinin teorik temelleri ve bu konuda yapılan araştırmaların sonuçlarını incelemiş, öğrenme stratejilerinin program geliştirme ve öğretim süreci yönünden ortaya koyduğu bazı önemli uygulama sonuçları tartışarak ortaya koymuştur.

Erdem (2005) öğrenme stratejileri ve öğretimi üzerinde durarak öğrenme stratejileri konuları üzerinde durulmuştur. Etkili bir öğrenme için öğrenen kişinin öğrenme sorumluluğunu yüklenmesi ve öğrenmeye etkin olarak katılması gerektiği vurgulanmıştır. Öğrenme stratejileriyle ilgili bilgi ve becerilerin ilköğretimden başlayarak bireye kazandırılması gerektiğini belirtmiştir.