• Sonuç bulunamadı

4.2.3. Mülakatlardan Elde Edilen Bulguların Değerlendirilmesi

4.2.3.5. Belediye Meclis Üyeleri ile Yapılan GörüĢmeler Bağlamında Elde

17 Numaralı Meclis Üyesi ile 26 Haziran Çarşamba günü saat 15:30 ile 16:00 arasında mülakat yapılmıştır.

6360 sayılı yasa çıkarılmadan önce il özel idareleri bulunuyordu. Karar alma organı olarak il genel meclisleri vardı. 2009-2014 yılları arasında il genel meclis üyeliği ve 1. BaĢkan vekilliği görevlerinde Ģahsım aktif görev aldı. BüyükĢehir uygulamasına geçilmeden önce belediyelerin mücavir alanları içerisinde görev ve sorumlulukları bulunuyordu. Belediye sınırları dıĢındaki alanlarda görev ve sorumluluk il özel idarelerine aitti. Ġl özel idarelerinin karar organı olan il genel meclisleri halkın oyu ile seçilmiĢ kiĢilerden oluĢuyordu. Meclis oturumlarını yönetmek göreviyle sorumlu il genel meclisi baĢkanı vardı. Ancak il genel meclisinin kararları Valilik tarafından incelenmekteydi. Yani Vali istediğinde kararları tekrar meclise gönderme yetkisine sahipti. AtanmıĢ bir Valinin, seçilmiĢleri denetleme yetkisi bulunuyordu. 6360 sayılı yasadan önceki yönetim anlayıĢında çift baĢlılık ortadaydı. Vali ve il genel meclisi baĢkanı arasında sistemden kaynaklı olarak yönetim karmaĢası yaĢanmaktaydı.

Ġl özel idarenin organizasyon Ģeması incelendiğinde; Vali organizasyon Ģemasının en üst karar merciinde bulunmaktadır. Ġl genel meclisi ve il encümenliği bir alt grupta yer almaktadır. Yine büyükĢehir belediyesi organizasyon Ģemasında olduğu gibi genel sekreter vardı. Genel sekreterliğin alt birimi olan genel sekreter

110

yardımcılıklarına bağlı birim müdürlükleri bulunuyordu. BüyükĢehir yönetimi organizasyon Ģemasına bakıldığında en üst yönetimde Balıkesir BüyükĢehir Belediye BaĢkanı bulunmaktadır. Genel sekreterlik ve genel sekreterliğe bağlı daire baĢkanlıkları yer almaktadır. SeçilmiĢler seçimle geldiği için vatandaĢ odaklı hizmet anlayıĢı daha hakim olmaktadır. BüyükĢehir olduktan sonra görev ve sorumluluk alanları net bir Ģekilde ayrıldı. 6360 sayılı yasadan sonra katılımcı belediyecilik anlayıĢı ve vatandaĢ odaklı hizmet daha iyi uygulanmaktadır.

Ġl özel idarelerinin, büyükĢehir belediyesi ile kıyaslandığında bütçeleri daha kısıtlıydı. 2011 yılının il özel idare bütçesi sadece 58,5 Milyon TL idi. 2013 yılına gelindiğinde il özel idare bütçesi 73 Milyon TL oldu. BüyükĢehir ile birlikte bütçe arttırılarak iyileĢtirilmeye gidilmektedir. SeçilmiĢlerin halka hesap vermesi açısından 6360 sayılı yasa avantaj sağlamaktadır. Hesap verebilirlik ve Ģeffaflık açısından büyükĢehir uygulaması daha geliĢtirilmiĢ. Çünkü seçilmiĢler seçime gitme kaygısı ile daha iyi çalıĢmalar yapabilmektedir. Yerel yönetimlerin mali yönden güçlendirilmesi hizmetlerin ulaĢtırılması açısından etkili ve verimli olabilmektedir.

Ġl özel idareleri yönetimsel açıdan incelendiğinde hızlı karar alınıp uygulamaya geçildiği ifade edilebilir. Kaynakların kullanımı açısından bakıldığında il özel idareleri döneminde de kaynaklar verimli kullanılmaktaydı. Her bölgeye yakın araç parkları bulunuyordu. Sorun oluĢtuğunda anında müdahale edilmesi için bölgeye yakın yerlerden araçlar yönlendirilmekteydi. ĠĢ makinaları, teçhizatları, ekipmanları bakımından imkanlar bulunmaktaydı. Sorunların çözülmesi yönünde süre bakımından ivedilikle hareket ediliyordu.

6360 sayılı yasadan önce yapılacak çalıĢmalar daha küçük çaplıydı ve daha kolaydı. 6360 sayılı yasadan sonra daha kapsamlı ve daha geniĢ düĢünmek gerekmektedir. Çünkü il mülki sınırları içerisinde her alanda görev ve sorumluluk büyükĢehir belediyelerine verilmektedir. Ġl özel idareleri döneminde Balıkesir‟in bir bölgesine rüzgâr enerjisi kurulacağı zaman imar izinleri merkezi hükümetten geliyordu. ġimdi artık büyükĢehir belediyesi imar konularında bütüncül planlama yaparak yetkili ve sorumlu hareket etmektedir. Belediye mücavir alanı dıĢında bulunan alanlarda sanayi yatırımları, hayvan damları gibi mevzular imar planları yapılarak gönderilmekteydi. ġu anda hem imar planlarını büyükĢehir belediyesi yapıyor hem de uygulama kısmını kontrol edebiliyor. 6360 sayılı yasadan önce çevre

111

düzeni planlarımız bulunmuyordu. Çevre ve Ģehircilik bakanlığı öncülüğünde belediye sınırları dıĢındaki alanların imar planları yapılırdı. 6360 sayılı yasayla birlikte 1/100000‟lik çevre düzenleme planları çevre ve Ģehircilik bakanlığı tarafından yapıldı. 1/25000 ve 1/5000 nazım imar planları büyükĢehir belediyesi tarafından gerçekleĢtiriliyor. 1/1000 uygulamalı imar planı yetkisi ilçe belediyelerinde bulunmaktadır. DeğiĢimin tek Ģartı olarak büyümenin gerçekleĢtirilmesi gerekiyor. Bu nedenle 6360 sayılı yasa Ģehirler açısından olumlu olmaktadır.

Tablo 22. 6360 Sayılı Yasaya Yönelik 17 Numaralı Meclis Üyesinin Değerlendirmeleri

TEMA YÖNETSEL KAVRAM OLUMLU OLUMSUZ

VatandaĢ odaklı hizmet daha iyi uygulanmaktadır

YurttaĢ taleplerine duyarlılık X Hesap verebilirlik ve Ģeffaflık açısından büyükĢehir uygulaması daha geliĢmiĢtir

Hesap verme, denetleme X

Mali yönden yerel yönetimler güçlendirildi

Mali Yönetim X

Ġmar konularında bütüncül planlama yapılmaktadır

Planlama, ölçek X

Yasa ile birlikte daha kapsamlı düĢünmek gerekiyor

Planlama X

Yukarıdaki tabloda yapılan görüĢmelerde ortaya çıkan temalar, bu temalara iliĢkin yönetim bilimi literatüründe yer alan kavramlar ve her bir temasının nasıl değerlendirildiği yer almaktadır. Değerlendirme yazar tarafından değil mülakata katılan ilgili tarafından yapılan değerlendirmedir. Tabloya bakıldığında 6360 sayılı yasanın neden olduğu ve en önemli sorunun ne olduğu görülmektedir.

6360 sayılı yasaya yönelik 17 numaralı meclis üyesinin görüĢleri incelendiğinde; vatandaĢ odaklı hizmet anlayıĢı açısından olumlu görülmektedir. Hesap verebilirlik ve Ģeffaflık açısından yasa olumlu değerlendirilmektedir. Yerel yönetimlerin mali açıdan güçlendirilmesi hizmetlerde etkinlik ve verimlilik sağlamaktadır. Ġl genelinde yapılacak imar planlarının tek elden yapılması olumlu

112

karĢılanmaktadır. Yasa ile birlikte il mülki sınırları içerisinde bütüncül bakıĢ açısının olması gerektiği ifade edilmektedir.

4.2.3.6. Ġlçe Belediye BaĢkanları ile Yapılan GörüĢmeler Bağlamında Elde