• Sonuç bulunamadı

Mal Bedeli ve Navlun Ödenmiş Olarak(CFR)

1.1.3. Ana taşıma ödenmiş olarak: Grup C

1.1.3.1. Mal Bedeli ve Navlun Ödenmiş Olarak(CFR)

Đşleme konu olan malların belirtilen varış yerine kadar taşınması için gerekli olan masrafların ve navlun bedelini satıcının ödemesi anlamına gelir. Ancak mallara ilişkin kayıp ve hasar riski ile birlikte, malların gemi bordasına aktarılmasından itibaren meydana gelebilecek olaylardan kaynaklanan tüm ek masraflar, mallar teslim edildiği noktadan itibaren, alıcıya geçer. CFR terimi, malların ihraç işlemlerinin satıcı tarafından yapılmasını öngörür. Deniz ve nehir taşımacılığında kullanır.

1.1.3.1.1.Satıcının Sorumlulukları

Malları ve faturayı hazırlayıp, malların ihracı için gerekli tüm formaliteleri tamamlar. Satıcı, masraflar kendisine ait olmak üzere, malların sözleşmede belirtildiği

40http://metropolitantrade.com/kutuphane/D%C4%B1%C5%9F%20Ticaret%20Bilgileri/DI%C5%9F%20 ticaret%20Pratik%20bilgiler/1_F01060101_Dis_Ticarette_Teslim_Sekilleri.pdf

19

üzere deniz veya nehir yoluyla taşınması amacıyla bir taşıma sözleşmesi yapar. Ancak satıcının malların sevkiyle ilgili olarak sigorta sözleşmesi yapma yükümlülüğü yoktur. Satıcı belirtilen tarihte malları gemi bordasına teslim eder. Malların yükleme limanında gemiye aktarıldığı ana kadar tüm kayıp, hasar risklerini üstlenir. Satıcı, gemi bordasında teslim edilinceye kadar bunlarla ilgili bütün masrafları, ayrıca taşıma sözleşmesi çerçevesinde tüm masrafları ve navlun bedelini öder. Satıcı ihracat işlemlerinde geçerli vergi, resim vb. resmi ödemelerin, gümrük çıkış işlemleriyle ilgili tüm masrafları karşılamakla yükümlüdür. Satıcı, malların teslim edildiğini bildirir, masraflar kendisine ait olmak üzere taşıma belgesini temin eder. Satıcı, malların teslimi açısından gerekli olan kontrol işlemleriyle ilgili masrafları karşılar. Satıcı alıcının talebi üzerine malların ithal işlemleri açısından bir başka ülkeden geçecekse transit geçişi için gerekli belgelerin temininde yardımcı olur. Sigorta işlemleriyle ilgili belgeleri sağlar.

1.1.3.1.2.Alıcının Sorumlulukları

Alıcı, mal bedelini öder. Risk ve masraflar kendine ait olmak üzere, gerekli ithal iznini, tüm gümrük işlemlerini, bir başka ülkeden transit geçişini sağlayacak işlemleri tamamlar. Ancak alıcı taşıma sözleşmesi yapmaz. Alıcı malları kabul eder ve taşıyıcıdan teslim alır. Alıcı mallar gemiye aktarıldığı andan itibaren risk üstlenir. Alıcı, satıcının malların sevkiyle ilgili bir taşıma sözleşme yapması ve malların gemi bordasına teslim etmesinden itibaren bu mallarla ilgili her türlü masrafı üstlenir. (varış limanı öncesi transit geçişleri, mavna ve iskele masrafları, boşaltma masrafları) Ayrıca alıcı ithalat işlemlerinde geçerli vergi, resim ve diğer resmi ödemelerle birlikte, transit geçişe ilişkin tüm masrafları üstlenir. Alıcı, sözleşmeyle uyum halindeyse teslimin yapıldığına dair taşıma belgesi veya elektronik mesajı kabul eder. Satıcının kendisine yardım amacıyla yaptığı tüm masrafları ödemekle yükümlüdür.

1.1.3.2. Mal Bedeli, Sigorta ve Navlun Ödenmiş Olarak (CIF)

Satıcı, CFR teriminde olan yükümlülükleri aynen üstlenmekte ancak bunlara ek olarak taşıma sırasında malların kayıp ve hasar riskine karşı deniz sigortası sağlama yükümlülüğünü de almaktadır. Burada sigorta sözleşmesi yapmak ve sigorta primini

20

ödemek, satıcıya düşmektedir. Malların ihraç işlemlerinin satıcı tarafından yapılması öngörülmektedir. Bu terim yalnızca deniz veya nehir taşımacılığında kullanılır.

1.1.3.2.1.Satıcının Sorumlulukları

Satıcı malı hazırlamak, mala ilişkin faturayı düzenlemek, risk ve masrafları kendisine ait olmak üzere, malların ihracı için gerekli izin veya yetkiyi almak ve tüm formaliteleri tamamlamakla yükümlüdür. Satıcı, mallar teslim edilinceye kadar tüm masrafları, ayrıca taşımacı kuruluşların, malların gemiye yüklenmesi ve boşaltma limanında da gemiden indirilmesiyle ilgili olarak talep edecekleri masraflar ile navlun bedelini ödemekle sorumludur. Satıcı ihracat işlemlerinde geçerli vergi, resim gibi ödemeleri, gümrük çıkış işlemleriyle ilgili tüm masrafları üstlenir. Satıcı, malların gemi bordasına aktarıldığını alıcıya bildirmek ve malları teslim alma yönünde gerekli hazırlıkları yapabilmesine imkan tanıyacak duyuruları yapmakta sorumludur. Taşıma belgesini sağlamakla mükelleftir. Satıcı, masraflar kendisine ait olmak üzere bir taşıma sözleşmesi yapar. Satıcı, alıcının veya işleme konu olan mallarla sigorta kapsamına girecek türde ilişkisi olan başka herhangi bir şahsın doğrudan sigorta şirketinden tazminat talep edebileceği bir ‘yük sigorta sözleşmesini’ kendi masraflarıyla imzalar. Alıcıya sigorta poliçesini veya sigorta kapsamını gösterir başka herhangi bir belgeyi sağlar. Satıcı malları teslim edinceye kadar riski üstlenir. Ayrıca satıcı malların teslimi açısından gerekli kontrolleri yapmakla yükümlüdür.

1.1.3.2.2.Alıcının Sorumlulukları

Alıcı, mal bedelini ödemek, risk ve masrafları kendisine ait olmak üzere, gerekli ithal iznini, malların ithali için zorunlu bütün gümrük işlemleriyle birlikte, bir başka ülkeden transit geçişini sağlayacak işlemleri tamamlamak zorundadır. Alıcının, taşıma sözleşmesi yapma yükümlülüğü yoktur. Alıcı, malları kabul etmek ve belirlenen varış limanında bulunan taşıyıcıdan teslim almak, teslim noktasından itibaren mallarla ilgili her türlü kayıp ve hasar riskini üstlenmektedir. Alıcı teslim noktasından itibaren mallarla ilgili her türlü masrafı üstlenmek (transit geçişleri, mavna ve iskele masrafları, boşaltma işlemleri) zorundadır. Alıcı, taşıma belgesini kabul eder. Yükleme öncesi denetim işlemleri masraflarını karşılar. Alıcı, malların ithal işlemleri açısından, transit

21

geçişlerde söz konusu resmi belgelerin temininde çıkan masrafları üstlenir. Talep üzerine satıcıya sigorta işlemleri ile ilgili bilgileri sağlamakla mükelleftir.

1.1.3.3. Taşıma Ücreti Ödenmiş Olarak (CPT)

Malların belirlenen varış yerine taşınmasında navlunun satıcı tarafından ödendiğini anlatır. Malların taşıyıcıya aktarılmasından sonra meydana gelebilecek olayların yarattığı bütün ek masraflar satıcıdan alıcıya geçer. CPT terimi, malların gümrük çıkış işlemlerinin satıcı tarafından tamamlanmasını öngörür. Bu terim, her türlü taşımacılıkla kullanılabilir. Bu terim INCOTERMS 1990 düzenlemesiyle yürürlüğe girmiştir.

1.1.3.3.1.Satıcının Sorumlulukları

Satıcı malları ve faturayı hazırlar. Malların ihracı için gerekli herhangi izni veya yetkiyi alır. Yine malların ihracı için tüm formaliteleri tamamlar. Satıcı, masraflar kendisine ait olmak üzere, bir taşıma sözleşmesi akdeder. CPT teriminde satıcının sigorta sözleşmesi yapma yükümlülüğü yoktur. Satıcı malları belirtilen tarihte veya öngörülen sürede taşıyıcıya teslim eder. Satıcı malların alıcıya teslimine kadar bütün kayıp ve hasar riskini üstlenir. Satıcı, mallar alıcıya teslim edinceye kadar ilgili tüm masrafların yanı sıra navlun, malların yüklenmesi boşaltılması sırasında ortaya çıkan masrafları, ayrıca ihracat işlemlerinde geçerli vergi, resim, resmi giderleri, gümrük çıkış işlemleriyle ilgili bütün masrafları karşılamakla sorumludur. Satıcı, malları belirtilen tarihte, varış yerine ulaştırmak üzere araca teslim edildiğini alıcıya bildirir. Satıcı, masraflar kendisine ait olmak üzere alıcıya nakliye belgesi sağlar. Satıcı, malların teslimi için gerekli kontrol işlemlerinin masraflarından sorumludur. Satıcı, alıcının isteği üzerine risk ve masraflar alıcıya ait olmak üzere malların ithal işlemleri açısından, malların bir başka ülkeden transit geçişini sağlayan belgelerin temininde alıcıya yardımcı olur.

1.1.3.3.2.Alıcının Sorumlulukları

Alıcı, mal bedelini ödemekle, risk ve masraflar kendisine ait olmak üzere gerekli ithal iznini veya diğer resmi yetki belgelerini almakla, malların ithali için

22

zorunlu bütün gümrük işlemleriyle birlikte, transit geçişi sağlayacak tüm işlemleri tamamlamakla yükümlüdür. Taşıma sözleşmesi yapma yükümlülüğü yoktur. Alıcı varış yerinde malları taşıyıcıdan teslim alır. Malların tesliminden itibaren tüm kayıp ve hasar riskini üstlenir. Alıcı, malların yola çıkış ve varış yerini belirleme hakkına sahip olduğu durumlarda, satıcıya gerekli duyuruyu yapmamışsa, malların yola çıkarılış tarihinden itibaren riski üstlenir. Alıcı, nakliye belgesini kabul etmek zorundadır. Alıcı, taşıma belgesi dışındaki belgelerin sağlanması sırasında satıcı tarafından yapılan bütün masraf ve ödemeleri üstlenir.

Benzer Belgeler