• Sonuç bulunamadı

1.2. Bilgisayar Ve Eğitim

1.2.3. BDE’nin Eğitime Katkıları

Bilgisayarların eğitim-öğretim ortamlarında kullanımı ile öğretmen ve öğrenciye çeşitli faydalar sağlanmıştır. Geçmişten günümüze kadar, bilgisayarlı eğitimin etkisi üzerine birçok araştırma yapılmış olup halen de yapılmaktadır.

Hasselbring (1993)’de yaptığı çalışmalarda, şu sonuçları tespit etmiştir.

• BÖ ve geleneksel öğretim karşılaştırıldığında; öğrenciler, BÖ (Bilgisayarlı Öğretim) almaları açısından eşit ve daha yatkın bulunmaktadır.

• BÖ ile aynı düzeyde, kısa sürede daha iyi başarı yakalanmıştır.

• Öğrenme başarısına etkisi; kullanılan BÖ tekniği, bilgisayar sistemi ve öğrenci yaş aralığına bakmadan gerçekleşmektedir.

• ÖÖP ve alıştırma programları düşük yetenekli çocukların için daha etkili ve verimlidir.

• BÖ öğrenme başarısı üzerindeki etkisine göre, üniversite öncesi öğrenciler için mükemmeldir.

Genel olarak; gerek yukarıda sözü edilen gerekse sözü edilmeyen araştırma sonuçlarını bir araya getirdiğimizde, bilgisayarla öğretimin şu faydalarını görürüz:

a) Çocuklarda özgüven sağlar. Öğrenciler öğrendiklerini hissettikçe, başka şeylerde yapabilecekleri yönünde inançları gelişir. Bu durum özgüvenli bireylerin yetişmesine katkıda bulunmaktadır.

25

b) Öğrenme için güvenli bir ortam oluşturur; Gerçek deneyler uzun, pahalı, tehlikeli hatta yapılması imkansız olabilir. Bilgisayarlar böyle deneyleri ucuz ve tehlikesiz olarak yapabilirler.

c) Hızlı bir şekilde geri bildirim verir ve öğrenmeyi hızlandırır. Eğitim psikolojisi bulgularına göre bir yanlışın önlenmesinin en iyi çaresi onu yapıldığı anda ortaya çıkarmak ve doğrusunu göstermektir. BDE sırasında yapılan hatalar, anında bilgisayar tarafından düzeltileceğinden öğrenci çok hızlı bir şekilde geri bildirim almış olur. Bu durum öğrencilerin hatalarını tekrarlamasını önler ve düzeltmesini çabuklaştırır.

d) Öğrencilerde var olan değişik yetenek, tutum, beceri ve karakterleri dikkate alarak, bireysel ihtiyaçlarını karşılar. Sınıf ortamında kişisel farklılıkları gözeterek ders anlatmak oldukça zordur. Halbuki bilgisayarın öğrenim sürecinde kullanılması, bireysel öğrenme farklılıklarını gözetmekte ideal bir yoldur.

e) Başarısız öğrencilere yardım eder. Onların öğrenme hızlarına göre düzenlenmiş bir ortam sayesinde, öğrenmeye karşı güdüleme ve öğrenmenin kontrol edilmesini sağlar. Çok zengin bilgi kaynaklarına direk ulaştırır.

f) Kubaşık çalışmaya fırsat verir. Parçalı çalışmalar birleştirilir (Rıza, 2000). Böylelikle öğrenciler arasında işbirliği ve yardımlaşma duygularının gelişmesine neden olur. Öğrencilerin birlikte ders yapması, sosyal yönden gelişmelerine katkıda bulunmaktadır.

g) Öğrenmenin kontrolünü sağlar. Öğrencinin kendisi yada bilgisayar programı ile öğrenme kontrol edilir, yönlendirilir (İpek, 2001:24).

h) Öğrencinin derse katılarak, öğrenmeye teşvik edilmesi sağlanır. Öğrenim süresince BDE kullanımı, animasyonlar, görsel ve işitsel faktörler, anında geri besleme gibi faktörlerden dolayı öğrencinin derse ilgisini artırmaktadır.

i) Bilgilerin yeni yöntemlerle sunulmasını sağlar. Renkli grafikler, ses, yazı, animasyonlar v.b.ile öğrencinin derse karşı ilgi ve dikkatini artırır. Soyut ve anlaşılmayan olayları anlaşılır kılar.

26

j) Kayıtların yada verilerin tutulmasını ve üzerlerinde değişiklik yapılmasına imkan sağlar. Her türlü dökuman, araç-gereç, analiz sonuçları v.b.bilgisayar ortamlarında saklanır ve güncellenebilir.

k) Öğretmede kullanılan süreyi ayarlaması bakımından uygunluk sağlar. Öğrenci hazır olduğu müddetçe, bilgiler herkes için kullanıma açıktır.

l) Verim yüksektir. İyi tasarlanmış malzeme ve ortam ile geleneksel sınıf ortamına göre hatırlamada %25 artış, öğrenme süresinde ise %40-60 kısalma sağlar (Akpınar, 1999).

Bilgisayarların, günümüz eğitim-öğretim ortamlarına katkılarına rağmen; öğretimi gerçek ve oldukça verimli kılma noktasında, tek başlarına yeterli değildir. Herşeyden önce öğrenme faliyetlerinde öğrenciden beklenen etkinlikler vardır. Çalışması ve aktif olarak derse katılması yani etkileşim içinde olması istenir. Öğrenci motivasyonun olmadığı durumda, en iyi geliştirilmiş programlar ve nitelikli bir ortam da olsa bilgisayarlı eğitim kullanışlı ve etkili olmaz.

Program içerik ve düzeyinin öğrenciye uygun olmaması durumunda; öğrencinin zihinsel, sosyal ve psikolojik açıdan gelişmesine zarar verebilir. Çünkü Bilgisayar Destekli Eğitim programları için önemli olan öğrencinin bilgiyi organize etmesi,

birleştirmesi, bütünleştirmesi ve zihninde kodlamasına yardımcı olacak

mekanizmaların tasarlanıp inşa edilmesidir. Bunun için etkili arayüz tasarımı yapılması gerekir (Schneirman, 1991:143).

Diğer taraftan, duyuşsal ve psikomotor hedef ve davranışlar, kolay olarak öğretilemez. Gerçek olmayan uygulamalar yapıldığından, gerçeğe transfer aşamasında problemler çıkabilir (İşman, 2001).

BDE, öğrenci açısından bir takım olumsuzluklar içermesi yanında; eğitim ekonomi ve eğitim teknolojileri açısından da bazı sorunları barındırır. Titiz’e (1998) göre; BDE'nin sadece donanım+yazılım olarak algılanmasıyla, bilgisayarın Tv ve diğer teknolojik araçlar gibi eğitimi destekleyen bir araç olarak kabul görmemesine sebep olunmuştur. İnsanların bakış açıları yada bilgisayarların sahip oldukları yapısal özellikler itibariyle BDE ile ilgili şu sorunları özetlemek mümkündür:

27

• Bilgisayar sistemlerinin pahalı olması ve teknolojik olarak çabuk eskimesi. • Teknolojik aksaklıklar (İşman, 2001).

• Yazılım üretimi külfetli ve zaman alıcıdır. Organizasyon ve ekip çalışması gerektirir (İşman, 2001).

• Program seçimi ve kaliteli program üretimi zordur (Rıza, 2000).

• Bilgisayar ekranlarında yazı, ses, grafik ve resimler kullanılarak bazı konular öğretilse de; bilgisayar ekranının sınırlı büyüklük ve kapasitede olması nedeniyle istenen miktarda belgenin sunulması her zaman gerçekleşmemektedir (İpek, 2001:26).

• BDE'nin okullarda eğitim sorunlarının tümünü çözecek bir yöntem olarak algılanması

• Yetişkinlerin bilgisayar kullanma fobileri. Yetişkinlerin bilgisayar kullanma korkularını yenmeleri uzun zaman almakta, dolayısıyla bilgisayar teknolojilerinin yaygınlaşmasını engellemektedir (İşman, 2001).

Benzer Belgeler