• Sonuç bulunamadı

5.2. Öğretmen Adaylarının ÖMB Derslerine Yönelik Dirençlerine İlişkin

5.2.1.2. Bazı Değişkenlerin Öğretmen Adaylarının ÖMB Derslerine

Sonuçlar

Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının ÖMB derslerinde yaşadıkları sorunların sıklığının cinsiyet değişkenine göre değişimine ilişkin sonuçlar incelendiğinde erkek ve kadın öğretmenler arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Sorunların erkek veya kadın öğretmen adayları için ortak olduğu söylenebilir.

Öğretmen adaylarının ÖMB derslerinde yaşadıkları sorunların sıklığının fakülte değişkenine göre değişimine ilişkin sonuçlar incelendiğinde eğitim fakültesine devam eden öğretmen adayları öğretim elemanlarının öğrencilere ve değerlendirmeye ilişkin tutumları, öğretim elemanlarının akademik yeterlilikleri, sınavların geçerliği ve güvenirliği, derslere ayrılan zamanın yetersizliği, araç-gereç eksikliği, derslerin sıkıcılığı ve yetersizliği, zamanın yetersizliği, derslerin kopukluğu, derslerin zorluğu, derslerde ve ölçmede kullanılan yöntemler, fiziksel ortam ve sınıf yönetimi ile ilgili sorunlarla teknik eğitim fakültesine devam eden öğretmen adaylarından daha sık karşılaşmaktadırlar. Böyle bir sonucun ortaya çıkmasında eğitim fakültesi öğrencilerinin bu derslere ilişkin beklentilerinin daha yüksek olması etkili olabilir. Çünkü eğitim fakültesi öğrencileri öğretmen olarak atanma konusunda teknik eğitim fakültesi öğrencilerinden daha yüksek bir şansa sahipler. Dolayısıyla bu durum bu derslere ilişkin beklentilerini yükseltmelerine sebep olabilir. Bu nedenle daha çok sorun ortaya çıkmaktadır.

ÖMB derslerinde yaşanan sorunların sıklığının ÖSS puan türü değişkenine göre değişimine ilişkin sonuçlar incelendiğinde sözel ve eşit ağırlık puan türündeki öğretmen adaylarının öğretim elemanlarının tutumları, akademik yeterlilikleri, sınıf yönetimi ilgili sorunları sayısal puan türündeki öğretmen adaylarından daha sık yaşadıkları belirlenmiştir. Eşit ağırlık puan türündeki öğretmen adayları konuların zorluğu, konuların sıkıcılığı, araç-gereç yetersizliği, sınavların geçerliği ve güvenirliği, kullanılan ölçme yöntemleri, zamanın yetersizliği, dersler arasındaki kopukluk ile ilgili sorunları sayısal puan türündeki öğretmen adaylarından daha sık yaşadıkları görülmektedir.

Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının ÖMB derslerinde yaşadıkları sorunların sıklığının mezun olunan ortaöğretim türü değişkenine göre değişimine ilişkin sonuçlar incelendiğinde genel lise ve anadolu lisesi mezunu öğretmen adaylarının öğretim elemanlarının tutumları, öğretim elemanlarının akademik yeterliliği, sınıf yönetimi, ölçme yöntem ve teknikleri, derslere ayrılan zamanın yetersizliği ile ilgili sorunları meslek lisesi mezunu öğretmen adaylarından daha sık yaşadıkları belirlenmiştir. Anadolu lisesi mezunu öğretmen adayları ÖMB derslerinin meslek bilgisi kazandırmada yetersiz kalması ile kullanılan yöntem ve teknikler dolayı yaşanan sorunları genel lise ve meslek lisesi mezunu öğretmen adaylarından daha sık yaşamaktadırlar. Genel lise mezunu öğretmen adaylarının ÖMB derslerinde kullanılan

yöntem ve tekniklerden dolayı yaşanan sorunları meslek lisesi mezunu öğretmen adaylarından daha sık yaşadıkları belirlenmiştir. Anadolu lisesi mezunu öğretmen adaylarının öğretim kullanılan ölçme ve değerlendirmede öğretim elemanlarının tutumları, derslerin kopukluğu ile ilgili sorunları meslek lisesi mezunu öğretmen adaylarından daha sık yaşamaktadırlar.

Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının ÖMB derslerinde yaşadıkları sorunların sıklığının bölüm değişkenine göre değişimine ilişkin sonuçlar incelendiğinde ilköğretim bölümü öğretmen adayları öğretim elemanlarının tutum ve davranışlarından kaynaklanan sorunları elektronik ve bilgisayar eğitimi, elektrik eğitimi, metal eğitimi bölümlerindeki öğretmen adaylarından daha sık yaşamaktadırlar. Ayrıca türkçe eğitimi öğretmen adayları da öğretim elemanlarının tutum ve davranışlarından kaynaklanan sorunları elektrik eğitimi, metal eğitimi bölümlerindeki öğretmen adaylarından daha sık yaşamaktadırlar. İlköğretim bölümü öğretmen adayları öğretim elemanlarının akademik yeterliliğinden kaynaklanan sorunları elektronik ve bilgisayar eğitimi, elektrik eğitimi, metal eğitimi bölümlerindeki öğretmen adaylarından daha sık yaşamaktadırlar. İlköğretim bölümü öğretmen adayları kullanılan yöntem ve tekniklerden kaynaklanan sorunları elektrik eğitimi ve türkçe eğitimi bölümlerindeki öğretmen adaylarından daha sık yaşamaktadırlar. İlköğretim bölümü öğretmen adayları araç-gereç yetersizliğine ilişkin sorunları elektronik ve bilgisayar eğitimi, makine eğitimi, resim öğretmenliği bölümlerindeki öğretmen adaylarından daha sık yaşadıkları belirlenmiştir. Ayrıca bu madde de türkçe eğitimi ile resim öğretmenliği bölümü arasında farklılık olduğu görülmektedir. Türkçe eğitimi öğretmen adaylarının araç-gereç yetersizliğine ilişkin sorunları resim öğretmenliği öğretmen adaylarından daha sık yaşamaktadırlar. İlköğretim bölümü öğretmen adayları sınavların geçerliği ve güvenirliğine ilişkin sorunları elektronik ve bilgisayar eğitimi ve elektrik eğitimi bölümlerindeki öğretmen adaylarından daha sık yaşadıkları belirlenmiştir. İlköğretim bölümü öğretmen adayları öğretim elemanlarının ölçme ve değerlendirmedeki tutumlarına ilişkin sorunları elektronik ve bilgisayar eğitimi ve elektrik eğitimi bölümlerindeki öğretmen adaylarından daha sık yaşamaktadırlar. İlköğretim bölümündeki öğretmen adayları öğretim elemanlarının tutumlarıyla ilgili sorunlarla elektronik ve bilgisayar eğitimi, elektrik eğitimi, metal eğitimi bölümündeki öğretmen adaylarından daha sık karşılaşmaktadırlar. Türkçe eğitimi bölümündeki öğretmen adayları sınıf yönetimiyle ilgili sorunlarla, elektronik ve bilgisayar eğitimi, elektrik eğitimi, metal eğitimi, makine

eğitimi bölümlerindeki öğretmen adaylarından daha sık karşılaşmaktadırlar. İlköğretim bölümü öğretmen adayları sınavların geçerliği ve güvenirliği ile ilgili sorunlarla elektronik ve bilgisayar eğitimi, elektrik eğitimi bölümü öğretmen adaylarından daha fazla karşılaşmaktadırlar. Türkçe eğitimi öğretmen adayları dersler arasında bütünlük sağlanamaması ile ilgili sorunlarla elektronik ve bilgisayar eğitimi, yapı eğitimi, bilgisaya öğretim teknolojileri eğitimi bölümü, güzel sanatlar eğitimi bölümleri öğretmen adaylarından daha sık karşılaşmaktadır. Genel olarak bakıldığında ilköğretim bölümü öğretmen adaylarının sorunlarla diğer bölümlerden daha sık karşılaştığı görülmektedir. Elektronik ve bilgisayar öğretmenliği bölümünün ise sorunlarla en az karşılaşan bölüm olduğu söylenebilir.

5.2.1.3. Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Meslek Bilgisi Derslerinin