• Sonuç bulunamadı

BATMAN MEYVECİLİK TESİS DEMOLARI ÇİFTÇİ TABLOSU

Meyvecilik Tesis (4.2.2.1.)

3 Elma 10 M. Selim AYDIN Batman-Kozluk-Kolçaklar Kozluk

4 Antepfıstığı 10 A. Hakim HAZAR Siirt-Kurtalan-Merkez Kurtalan

TOPLAM 40

Demo Açıklamalar

Bağ Tesis Demosu (İbrahim ERİPEK-Güneşli Köyü)

Demo 2013 yılında Batman- Merkeze bağlı Güneşli köyünde 10 dekar alanda bölgede yeni bir çeşit olan Red Globe çeşidinin yaygınlaşması ve çiftçilere bu çeşidi tanıtmak üzere dikimleri yapıldı. Demo alanı özellikle diğer çiftçilerin ulaşabileceği merkezi bir yerde seçilerek daha çok çiftçiye ulaşması sağlandı. Bağ alanı daha önce tarla olarak değerlendirilmeyen atıl bir arazi idi. Kurulan bağ tesisi ile hem arazi değerlendirildi, hem de çiftçinin gelirine katkı sağlanması hedeflendi. Kurulum sırasında dikim ve sulama sistemi açısından herhangi bir problem yaşanmadı. Telli terbiye sistemi 2013 yılı sonuna kadar tamamlanarak proje bitmeden çiftçinin hizmetine sunulacaktır. Demo yeri ve çiftçi seçimleri oldukça iyi bulunmuştur. Fidan temininde sertifikalı ve sağlıklı fidanların yöre çiftçisine benimsetilmesi hedeflenmiştir. Demo kurulum aşamasından bu güne kadar bağ tesisi üzerinde uygulamalı eğitimler verilmiştir.

RESİM 42,43,44 Bağ Tesis Demosu (M. Selim AÇIK-Gercüş Merkez)

Demonstrasyonumuz 2013 yılında Batmanın Gercüş ilçesi merkezde 10 dekar alanda bölgede yeni bir çeşit olan Red Globe aşılı çeşidinin tanıtımı ve bölgede yaygınlaşması amacıyla kuruldu. . Demo alanı özellikle diğer çiftçilerin ulaşabileceği merkezi bir yerde seçilerek daha çok çiftçiye ulaşması sağlandı.

Kurulum sırasında dikim ve sulama sistemi açısından herhangi bir problem yaşanmadı.

Genç fidanların ani sıcak-soğuk hava değişikliği, dolu, taşkından etkilenmemesi ve zararın en aza indirilmesi amacıyla Tubex tüpleri kullanılarak bu yeni uygulama çiftçilere tanıtılmıştır. Çevre çiti, damla sulama sistemleri ve tubex uygulamaları yöre çiftçisi için bir yenilik olmuştur. Telli terbiye sistemi 2013 yılı sonuna kadar tamamlanarak proje bitmeden çiftçinin hizmetine sunulacaktır. Demo yeri ve çiftçi seçimleri oldukça iyi bulunmuştur.

Fidan temininde sertifikalı ve sağlıklı fidanların yöre çiftçisine benimsetilmesi hedeflenmiştir. Demo kurulum aşamasından bu güne kadar bağ tesisi üzerinde uygulamalı eğitimler verilmiştir.

Özellikle bağ demolarımıza Gercüş Ziraat Odasının yoğun katılımı olmuştur. Çiftçimiz oldukça katılımcı olup merkezde olması itibari ile uygun bir seçim olmuştur. Bölgede yoğun olarak geleneksel şaraplık yerli çeşitlerin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Küçük alanlarda eski bağlar mevcuttur. Bu demo ile bölgeye modern bağcılığın yaygınlaşması ve pazar payı yüksek olan sofralık çeşitlerin benimsetilmesi hedeflenmiştir.

RESİM 45,46,47

Elma Tesis Demosu (M.Selim AYDIN-Kozluk-Kolçaklar Köyü)

Son yıllarda bölgemizde ekonomik şartlar ve pazar isteklerinin değişmesi ile modern meyveciliğin yöreye tanıtılması ve yaygınlaşması amacıyla, yarı bodur elma tesis demosu 2012 yılında Batman, Kozluk ilçesi Kolçaklar köyünde 10 dekar alanda bölgeye uygun Mondial Gala yarı bodur çeşidi ile kuruldu.

Demoyu en belirgin kılan çalışma; eş zamanlı olarak hemen yan parselde tesis edilen elma bahçesi ile mukayese edilmesi, GAP TEYAP kapsamında gerçekleştirilen bu demonun yeni teknikleri çiftçiye ve teknik elemanlara uygulamalı olarak tanıtılması amacıyla tesis edilmesidir. Kullanılan tubexler bitki gelişimi olarak pozitif bir etki yarattı.

Demo yeri olarak uzak olmasına karşın bölgenin seçilmesinin nedeni o yörede geleneksel meyveciliğin yapılması nedeniyle tercih edilip bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Köy halkı ve çiftçilerin bu çalışmalara katılımı yüksek olmuştur.

Demonstrasyon iyi bir gelişim göstermektedir. Yarı bodur elma tesisindeki en önemli amaç kısa sürede birim alandan daha çok verimli ve kaliteli ürün elde etmektir.

RESİM 48,49,50

Antep Fıstığı Tesis Demosu(A. Hakim HAZAR- Siirt-Kurtalan)

Demonstrasyon alanında çiftçiler yoğun olarak fıstık, badem yetiştiriciliği yapmaktadırlar. Üreticilerin istenilen verimi alamadıklarını saha çalışmaları ile tespit edilerek, bu alanda örnek bir fıstık bahçesi kurulması öngörüldü. Bahçe tesisinden önce yöre çiftçilerine fıstık yetiştiriciliği ile ilgili ön eğitimler verildi. Bu eğitimler sonucunda önceden çiftçilerimizin ortak görüşü ile belirlenen alana fıstık bahçesi tesisi kuruldu.

RESİM 51,52,53 Diyarbakır Meyvecilik Tesis 2012-2013

Meyvecilik Tesis (4.2.2.1.)

Sıra Konu Alan (da) Çiftçi Adı İl/İlçe/Köy Pilot Alan

1 Bağ 10 Murat ADEMHAN Diyarbakır –Çınar-Aboriş Köyü Göksu

2 Bağ 10 Mehmet GİRAY Diyarbakır-Dicle-Dede Köyü

TOPLAM 20

Bağ Tesis Demosu (Murat ADEMHAN, Diyarbakır)

Demo 2013 yılında Diyarbakır, Çınar ilçesi Aboriş köyünde 10 dekar alanda bölgeye uygun çeşit olan Red Globe ve Hatun Parmağı çeşitleri ile telli terbiye bağ tesisi

şekilde uygun olarak seçilmiştir. Demo sahibi çiftçi önder çiftçi özelliklerine haiz, uygulamaları örnek alınan lider bir çiftçidir. Proje kapsamında bağ tesis demonstrasyonumuzun çevre çiti, damla sulama ve telli terbiye sistemi kurulum işlemleri yapılmıştır. Proje süresince diğer kurumlardan yayımcı teknik elemanların ve çiftçi ailesinin yoğun katkısı sağlanmış olup, demonstrasyon iyi bir örnek oluşturmaktadır. Demonstrasyonun gelecekte çevredeki üreticilere olumlu katkı sağlayacağı öngörülmektedir.

RESİM 54,55,56 Bağ Tesis Demosu (Mehmet GİRAY, Diyarbakır)

2012 yılında Diyarbakır-Dicle ilçesi Dede köyünde 10 dekar alanda bölgeye uygun ve adapte olmuş Horoz karası, Kabarcık ve Hatun Parmağı gibi çeşitler ile telli terbiye bağ tesisi kurulmuştur. Demo yerinin merkeze uzak olması görsellik açısından etkinliğini azaltmıştır, ancak çiftçi seçimi oldukça iyidir. Yöresinde çok iyi bir örnek teşkil ederek, daha sonra başka bağ tesis edilmesine emsal olmuştur. Sezon boyunca gerekli olan bakım, budama gibi gerekli kültürel uygulamalar yapılmış, tüm bu uygulamalar köydeki diğer çiftçilerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Köyde yapılan bu uygulamalar neticesinde 2 çiftçi daha kendi imkânlarıyla telli terbiye bağ tesisi kurmuşlardır. Ayrıca 5-6 çiftçi daha yeni bağ tesis etmek üzere farklı kurumlara (IFAD, GTHB İl Müdürlüğü) başvuru yaptıklarını belirtmişlerdir. Proje kapsamında çevre çiti, damla sulama ve telli terbiye sistem kurulum işlemleri gerçekleştirilmiştir. Merkezden uzak olması nedeniyle çalışmalara diğer kurumlardan teknik elemanların katılımı istenen düzeyde olmamış, ancak çiftçi ailesinin ve köylülerin bu faaliyetlere yoğun katkısı olmuştur. Demonstrasyon iyi bir gelişim göstermektedir. GAP TEYAP kapsamında tesis edilen bağ demonstrasyonunun yöresinde olumlu etki ve yansımaları olmuş ve sürdürülebilir bir çalışma örneği izlenimi vermektedir.

Resim 57,58,59

Bağ Tesis Demosu (Bekir KARACA -Altınüzüm-İslahiye - Gaziantep)

Bu demonstrasyon ile yüksek telli terbiye sistemi ile sofralık bağ yetiştiriciliğinin bölge çiftçisine gösterilerek, birim alandan daha fazla ve kaliteli ürün alınmasının sağlanması amaçlanmıştır. Demo alanı % 1 eğime yakın, orta bünyeli bir arazi olup bağ tesisi için uygun toprak yapısına sahip bir alandır. Gaziantep ilinin İslâhiye ilçesinin Altınüzüm beldesinde Bekir Karaca’ya tesis edilen sofralık bağ tesisi kurulum öncesinde eski bağı sökülerek gerçekleştirilmiştir. 2012 yılında yoğun yağışlardan dolayı taban suyu yükselmesi nedeniyle demo sahamızda drenaj problemi ortaya çıkmıştır. Ancak 2013 yılında yapılan fertigasyon ve sulama neticesinde iyi bir gelişme gözlenmiştir. Telli terbiye bağ tesis demosu bölgede iyi bir örnek olmuş, diğer çiftçiler tarafından da telli terbiye sistemleri ile bağ tesis edilmesi talepleri artmıştır.

RESİM 60

Bağ Tesis (Mehmet Enver ÖZER: Altınüzüm / İslâhiye / Gaziantep)

Bu demonstrasyon ile yüksek telli terbiye sistemi ile sofralık bağ yetiştiriciliğinin bölge çiftçisine gösterilerek, birim alandan daha fazla ve kaliteli ürün alınmasının sağlanması amaçlanmıştır. Demo alanı tamamen düz bir alanda, orta bünyeli bir arazi yapısına sahip olup bağ tesisi için uygun toprak yapısına sahip bir alandır. Gaziantep ilinin İslâhiye ilçesinin Altınüzüm beldesinde Mehmet Enver ÖZER’e tesis edilen sofralık bağ tesisi kurulum öncesinde eski bağı sökülerek gerçekleştirilmiştir.

2012 yılında yoğun yağışlardan dolayı taban suyu yükselmesi nedeniyle demo sahamızda drenaj problemi ortaya çıkmıştır. Ancak 2013 yılında yapılan fertigasyon ve sulama neticesinde iyi bir gelişme gözlenmiştir.

Telli terbiye bağ tesis demosu bölgede iyi bir örnek olmuş, diğer çiftçiler tarafından da telli terbiye sistemleri ile bağ tesis edilmesi talepleri artmıştır.

RESİM 61