• Sonuç bulunamadı

Ürün Silajlık Mısır Demonstrasyonu (Cafer SACU-Çınar-Diyarbakır)

RES,M 353,354 Diyarbakır

II. Ürün Silajlık Mısır Demonstrasyonu (Cafer SACU-Çınar-Diyarbakır)

2.ürün silajlık ürün olarak gerçekleştirilen demonstrasyonda iyi bakım ve uygun bitki besleme metotları uygulayarak ana ürün sonrası mısırın İlimizde ve bölgemizde ikinci ürün olarak yetiştirilebileceğini ve iyi bir verim alınabileceği başta üreticilerimiz olmak üzere yayımcı teknik elemanlar ve tarımsal danışman firmalarının teknik elemanları yerinde izleyerek şahit olmuşlardır. Ortalama verim 3150 kg/da olarak gerçekleşmiştir.

RESİM 361,362,363

Sırta Ekim ve Düze Ekim Buğday Demonstrasyonları (Cafer SACU-Çınar)

Yöremizde sırta ekim ile düze ekim farkını çiftçilere göstermek, uygun çeşit ve iyi yetiştirme koşullarında elde edilen verimliliği üreticilerle paylaşmak üzere demonstrasyon gerçekleşmiştir. Vejetasyon süresince bakım besleme ve hastalık ve zararlılar konusunda teknik destek sağlanmıştır. Her iki yöntemde bölgemize adapte olmuş makarnalık buğday Sarıçanak çeşidi ile ekmeklik buğday Sagittario çeşidi kullanılmış, sırta ekimde Sarıçanak ortalama verimi 645 kg/da ve düze ekimde 667 kg/da verim alınırken, Sagittario çeşidiyle sırta ekimde ortalama 635kg/da, düze ekimde 654 kg/da verim alınmıştır. Buğdayda sırta ekim ve karık sulama yöntemi ile daha az tohum ile iyi verim sağlanmasının mümkün olduğu, kendisinden sonra gelen ikinci ürün için erkencilik sağlandığı, ürünün ilerleyen gelişme devrelerinde ürüne zarar vermeden tarlaya rahatlıkla girilebileceği yapılan tarla günü ve eğitim etkinlikleriyle üretici ve yayımcı teknik elemanlara gösterilmiştir.

RESİM 364,365

II. Ürün Silajlık Mısır demonstrasyonu (Mehmet Ali İPEK-Sur-Diyarbakır) Yağmurlama sulama ile mercimek sonrası 2. Ürün mısır tarımını göstermek üzere planlanan demonstrasyonda, ekimden sonra bitkiler 50 cm civarında iken sulama suyunun alındığı derenin kurumasından dolayı istenen sonuca ulaşamadığı için demonstrasyon sürdürülememiştir.

RESİM 366,367

Buğday-Arpa-Mercimek Demonstrasyonları (Mehmet Ali İPEK-Sur-Diyarbakır) Bu demo ile bölgedeki önemli tarla bitkilerinden buğday, arpa ve mercimekte iyi yetiştirme teknikleri ve uygulamalarının gösterilmesi amaçlanmıştır.

Buğday, arpa ve mercimekte iyi yetiştirme teknikleri, hastalık ve zararlılarla mücadele ve gübreleme gibi çeşitli konularında üreticilere teknik destek sağlamak amacıyla eğitim ve bilgilendirme toplantıları sahada uygulamalı olarak gösterilmiştir.

Tüm vejetasyon süresince ürünlerle ilgili üreticilerin soruları cevaplanarak, teknik destek sağlanmıştır. Kuru koşullarda iyi agronomik yetiştirme tekniklerinin gösterimi amacıyla gerçekleştirilen demoda;

BUĞDAY: 19.06.2012 tarihinde hasat edilmiştir. Buğdayda dekardan ortalama 398 kg verim alınmıştır.

ARPA: 12.06.2012 tarihinde hasat edilmiştir. Dekardan ortalama 380 kg verim alınmıştır.

MERCİMEK: 19.06.2012 tarihinde hasat edilmiştir. Mercimekte dekardan ortalama 193 kg verim alınmıştır.

RESİM 366,367,368

Buğday, Arpa, Mercimek Demonstrasyonları (Şeyhmus BİÇER-Silvan-Diyarbakır)

Bu demo ile bölgedeki önemli tarla bitkilerinden buğday, arpa ve mercimekte iyi yetiştirme teknikleri ve uygulamalarının gösterilmesi amaçlanmıştır.

Buğday, arpa ve mercimekte iyi yetiştirme teknikleri, hastalık ve zararlılarla mücadele ve gübreleme gibi çeşitli konularında üreticilere eğitim ve bilgilendirme toplantılarıyla sahada uygulamalı eğitimler gerçekleştirilmiş, tüm vejetasyon süresince ürünlerle ilgili üreticilerin soruları cevaplanarak, teknik destek sağlanmıştır.

Üretici genç eğitimli dinamik ve hevesli birisi olduğu için uygulamaları istenilen şekilde yerine getirmesine rağmen, üretim sezonunda o bölgeye çok az yağış düştüğü için verim istenen şekilde gerçekleşmemiştir. Kuru koşullarda iyi agronomik yetiştirme tekniklerinin gösterimi amacıyla gerçekleştirilen demoda;

BUĞDAY: 21.06.2012 tarihinde hasat edilmiştir Dekara ortalama verim 359 kg alınmıştır.

ARPA: 11.06.2012 tarihinde hasat edilmiştir. Arpada dekardan ortalama 285 kg verim almıştır.

MERCİMEK: 11.06.2012 tarihinde hasat edilmiştir. Mercimekten dekara ortalama 160 kg verim almıştır.

RESİM 369,370

Buğday Demonstrasyonu (Mehmet Şerif AKIN –Sur-Diyarbakır)

Tavuklu köyünde buğdayda yetiştirme teknikleri, hastalık ve zararlılarla mücadele ve çeşit konularında destek olmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tüm ürün sezonu boyunca çiftçiye teknik destek sağlanmıştır.

2012 üretim sezonunda o bölgeye çok az yağış düştüğü için verim istenen şekilde gerçekleşmemiştir. İlave olarak çiftçi bilgimiz dışında iki ayrı yabancı ot ilacı ile bir insektisit ilacını bayinin tavsiyesi üzerine karıştırarak kullanması neticesinde buğdaylarda fitotoksite etkisi yaratmıştır. Tüm bu olumsuzluklara rağmen verim bölge ortalamaların çok üstünde alınmıştır.18.06.2012 tarihinde hasat edilen tarlada dekardan ortalama 370 Kg verim almıştır.

RESİM 371,372,373

Buğday ve Arpa Demonstrasyonları (Mehmet Nuri AYDIN-Yenişehir-Diyarbakır) Buğdayda yetiştirme teknikleri hastalık ve zararlılarla mücadele ve çeşit konularında iyi örnekleri göstermek amacıyla demo planlanmış, ancak bu çiftçinin isteksizliği ve demonstrasyonda çıkış-çimlenme yetersizliğinden dolayı çalışma iptal edilmiştir.

Arpa Demonstrasyonu (İhsan YILDIRIM –Hani-Diyarbakır)

Arpada yetiştirme teknikleri hastalık ve zararlılarla mücadele ve çeşit konularında iyi örnekleri göstermek amacıyla demo planlanmış, ancak bu çiftçinin isteksizliği ve demonstrasyonda çıkış- çimlenme yetersizliğinden dolayı çalışma iptal edilmiştir.

Tarla ve Yem Bitkileri Yetiştiriciliği Buğday, Arpa, Mercimek Demonstrasyonları (Seyithan YAKAR-Yenişehir)

Buğdayda arpa, mercimek yetiştirme teknikleri hastalık ve zararlılarla mücadele ve çeşit konularında iyi örnekleri göstermek amacıyla demo planlanmış, ancak bu çiftçinin isteksizliği ve demonstrasyonda çıkış- çimlenme yetersizliğinden dolayı çalışma iptal edilmiştir.

Diyarbakır’da proje başlangıcından 2013 yılı başlangıcına kadar yaşanan teknik eleman sıkıntısı ve değişikliği özellikle tarla bitkileri kışlık ekimlerini olumsuz etkilemiştir.

İlaveten ilk yıl iklim koşullarının uygun gitmemesi o dönemde gerçekleştirilen demonstrasyonların sürdürülebilirliğini olumsuz etkilemiştir.

2013- Tarla ve Yem Bitkileri (4.2.2.4)

2013 Tarla ve Yem Bitkileri Demonstrasyonları Çiftçi Tablosu

Tarla ve Yem Bitkileri (4.2.2.4.)

Sıra Konu Alan (da) Çiftçi Adı İl/İlçe/Köy Pilot

Alan 1 2.ürün Silaj-Mısır 25 Cafer SACU Diyarbakır -Çınar-Şükürlü Göksu 2 2.ürün Silaj-Mısır 25 Halit DEMİR Diyarbakır –Yenişehir-Ekinciler Devegeçi

di 3 2.ürün Silaj-Mısır 25 Selçuk AKYILDIZ Diyarbakır –Ergani-Ortayazı- 4 2.ürün Silaj-Mısır 25 Mehmet GERKÖY Diyarbakır –Kayapınar-Cebar Devegeçi

di 5 Ana ürün dane mısır 25 Yakup BUDAK Diyarbakır-Bismil-Aralık

6 Sorgum otu 25 M. Şerif AKIN Diyarbakır-Sur-Tavuklu

7 Pamuk 25 Cafer SACU Diyarbakır -Çınar-Şükürlü Göksu

8 Pamuk Organik 25 Mehmet ATİK Diyarbakır -Çınar-Kazıktepe- 9 Pamuk-Organik 25 Namet ÖZALP Diyarbakır-Silvan -Yuvaköy-

TOPLAM 225

Demonstrasyon Açıklamaları:

II. Ürün Silajlık Mısır Demonstrasyonu (Cafer SACU-Çınar-Diyarbakır)

Demo önce Sur-Ağaçlıdere köyü üreticilerinden Mehmet Ali İPEK için planlanmasına karşın, sulama suyu sıkıntısı nedeniyle çiftçimizin talebi üzerine demonstrasyon 2012 demonstrasyon çiftçilerimizden olan Cafer SACU'ya verilmiştir. Çiftçinin mevcut damla sulama sisteminin debi kapasitesi fazla olması nedeniyle pompaj kapasitesi tüm tarlanın damla sulama sistemini çalıştırmaya uygun olmadığı için salma sulama şeklinde sulamaya devam edilmiştir. Üretim sezonu boyunca ürün gelişimi iyi olup, ortalama 5500 kg/da civarında verim elde edilmiştir.

RESİM 374,375,376