• Sonuç bulunamadı

Bankanın dahil olduğu risk grubuyla olan işlemleri hakkında bilgiler:

E - KONSOLİDE OLMAYAN MALİ TABLOLARA İLİŞKİN AÇIKLAMA VE DİPNOTLAR

I. Aktif kalemlere ilişkin olarak açıklanması gereken hususlar:

2. Bankanın dahil olduğu risk grubuyla olan işlemleri hakkında bilgiler:

a) Banka, dahil olduğu risk grubundaki kuruluşlarla Bankalar Kanunu’na uygun olarak, banka-müşteri ilişkisi çerçevesinde ve piyasa koşulları dahilinde her türlü bankacılık işlemini yapmaktadır.

b) Banka’nın dahil olduğu risk grubundaki kuruluşlarla olan işlemlerinde fiyatlandırma politikası ve diğer koşullar piyasa koşulları dahilinde belirlenmekte ve uygulanmaktadır. 30 Eylül 2003 tarihi itibariyle risk grubu şirketlerine kullandırılan nakdi kredilerin toplam kredilere oranı %6,6 ; risk grubu şirketlerinden temin edilen mevduatın toplam mevduata oranı

%3,4’dir. Risk grubu şirketlerine kullandırılan gayrinakdi kredilerin toplam gayrinakdi kredilere oranı ise %9,6’dir.

(Tutarlar aksi belirtilmedikçe Milyar Türk Lirası (TL) olarak TL’nin 30 Eylül 2003 tarihindeki satın alma gücüyle ifade edilmiştir.)

Mali tabloların Muhasebe Uygulama Yönetmeliği hükümlerine ve Banka kayıtlarına uygunluğunu teyit ederiz.

59 c) Banka’nın dahil olduğu risk grubu şirketleri ile özsermaye yöntemine göre muhasebeleştirdiği herhangi bir işlem bulunmamaktadır.

d) Banka ile bağlı ortaklıkları, Deniz Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş., Ekspres Yatırım A.Ş., Tariş Yatırım A.Ş. arasında yapılan acentelik sözleşmeleri bulunmaktadır. Sözkonusu acentalık sözleşmeleri gereği, Banka’nın tüm şubeleri menkul kıymet alım-satımına aracılık hizmetleri verebilmektedir.

IX - Enflasyon muhasebesine ilişkin olarak açıklanması gereken hususlar:

a) Paranın satın alma gücündeki değişikliklerin mali tablolar üzerindeki etkisini gidermek amacıyla cari ve önceki dönem mali tablolarının, paranın bilanço tarihindeki satın alma gücüne göre yeniden ifade edildiğine yönelik açıklama:

Paranın satın alma gücündeki değişikliklerin mali tablolar üzerindeki etkisini gidermek amacıyla cari ve önceki dönem mali tabloları, Türk Lirası’nın bilanço tarihindeki satın alma gücüne göre yeniden ifade edilmiştir.

b) Enflasyon muhasebesine göre düzeltilen mali tablolarda yer alan kalemlerin, düzeltilme işlemine tabi tutulmadan önce düzenlenmesinde kullanılan maliyet esasına ilişkin açıklama:

Enflasyon muhasebesine göre düzeltilen ilişikteki mali tablolarda yer alan kalemlerin, düzeltilme işlemine tabi tutulmadan önce düzenlenmesinde, sabit kıymetlerin yeniden değerlemesi ve alım-satım amaçlı finansal varlıkların ve türev işlemlerin rayiç fiyatlarla değerlenmesi hariç maliyet esası kullanılmaktadır.

c) Mali tablo kalemlerinin paranın cari satın alma gücü cinsinden ifade edilmesinde kullanılan ve düzeltme katsayılarına ilişkin açıklama, kullanılan fiyat endeksi, bilanço günündeki düzeyi ve cari yıl dahil son iki yıldaki hareketleri:

30 Eylül 2003 tarihli mali tabloların ve önceki dönem mali tablolarının enflasyonun etkilerine göre yeniden düzenlenmesi için aşağıda belirtilen Devlet İstatistik Enstitüsü’nün aylık bazda açıkladığı Toptan Eşya Fiyatları Genel Endeksi ve düzeltme katsayıları kullanılmıştır:

Tarih Fiyat endeksi Düzeltme katsayısı

30 Haziran 2002 5,572.0 1.287 30 Eylül 2002 6,024.6 1.191

31 Aralık 2002 6,478.8 1.107

30 Haziran 2003 7,222.2 0.993

30 Eylül 2003 7,713.3 1.000

Mali tabloların Muhasebe Uygulama Yönetmeliği hükümlerine ve Banka kayıtlarına uygunluğunu teyit ederiz.

60 Bilanço tarihinde geçerli olan cari para birimi üzerinden ifade edilmeyen tüm parasal olmayan aktif ve pasif kalemler ve özkaynaklar (enflasyon muhasebesi uygulamasında silinen yeniden değerleme fonu hariç) söz konusu işlemin gerçekleştiği ilgili ayın endeksinden raporlanan en son mali tabloların ilişkin oldukları dönemin son ayı için ilan edilen endekse (30 Eylül 2003 endeksi) kadar geçen sürede endekste meydana gelen değişmeler temel alınarak yeniden ifade edilmişlerdir.

Gelir tablosu kalemleri işlem tarihindeki endeks ile bilanço tarihindeki endekse kadar geçen sürede endekste meydana gelen değişmeler temel alınarak yeniden ifade edilmişlerdir.

Amortismanlar, enflasyona göre yeniden düzenlenmiş sabit kıymetler üzerinden hesaplanarak mali tablolara dahil edilmişlerdir.

Amortisman gideri ve sabit kıymet elden çıkarma ve satış kar zararları aktiflerin düzeltilmiş değerleri üzerinden hesaplandığından, gelir tablosunda düzeltme işlemi sonucu bulunan tutar yer almış ve ayrıca düzeltme işlemine tabi tutulmamıştır.

e) Amortismana tabi varlıklara ilişkin olarak, bunların tahmini faydalı ömürleri, ilgili mevzuat uyarınca yapılan amortisman hesaplamaları ile bunların düzeltilmiş tutarları ve bahse konu varlıkların rayiç değerinin tespitine yönelik olarak ekspertizlerinin yapılıp yapılmadığına ilişkin açıklama:

Tüm maddi olmayan duran varlıklar Muhasebe Uygulama Yönetmeliği’ne ilişkin 3 sayılı

‘Maddi Olmayan Duran Varlıklar’ın Muhasebeleştirilmesi Standardı’ uyarınca kayıtlara maliyet bedelinden alınmakta ve enflasyona göre düzeltilmiş maliyet tutarları ile izlenmektedir. İlk defa düzeltme işlemine tabi tutulacak amortismana tabi varlıkların maliyetine ilave edilmiş varsa kur farkı, finansman giderleri ve yeniden değerleme artışı ilgili varlığın maliyetinden düşülerek bulunan yeni değer üzerinden enflasyona göre düzeltme işlemi yapılmıştır. Maddi olmayan duran varlıklar için doğrusal amortisman yöntemine göre ve tam yıl esasına göre % 20 oranında amortisman ayrılmaktadır.

Ara dönem bilanço tarihi itibariyle yasal kayıtlarda yer alan binalar ve elden çıkarılacak gayrimenkuller için ekspertiz çalışmaları yapılmamıştır.

Gayrimenkullerin 31 Aralık 2002 tarihi ile ekspertiz değerleri mevcut olup bu değerlerle ilgili cari dönemde önemli bir değişiklik oluşmamıştır.

f) Türk Ticaret Kanunu veya bankaların ana sözleşmeleri çerçevesinde oluşan yedek akçeleri ile ödenmiş veya çıkarılmış sermayenin kayıtlı değerleri hakkında açıklama:

Türk Ticaret Kanunu ve Banka’nın ana sözleşmesi çerçevesinde oluşan yedek akçeleri ile ödenmiş sermaye nominal değerleriyle aşağıda gösterilmiştir:

(Tarihsel değer) (Tarihsel değer) 30 Eylül 2003 31 Aralık 2002

Ödenmiş Sermaye 202,000 202,000

Kanuni Yedek Akçeler 1,193 1,193 İhtiyari Yedek Akçeler 4,538 4,538

(Tutarlar aksi belirtilmedikçe Milyar Türk Lirası (TL) olarak TL’nin 30 Eylül 2003 tarihindeki satın alma gücüyle ifade edilmiştir.)

Mali tabloların Muhasebe Uygulama Yönetmeliği hükümlerine ve Banka kayıtlarına uygunluğunu teyit ederiz.

61 g) Parasal kalemlerin neden olduğu satın alma gücü kazanç veya kayıplarına dahil olan ancak, sağlanan veya kullandırılan fonlara ilişkin faiz ve kur farkı gelir ve giderleri gibi net parasal pozisyon kârı(zararı) kalemi ile ilişkilendirilen gelir tablosu kalemlerinden, Kurumun muhasebe standartlarına ilişkin tebliğleri uyarınca gelir tablosunda ayrıca açıklanması öngörülenler: Bulunmamaktadır.

h) Önceki dönem mali tablolarının bağımsız denetimden geçmiş olup olmadığına ilişkin açıklama:

31 Aralık 2002 tarihli mali tablolar Kapital Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş (Correspondent firm of RSM International ) tarafından denetlenmiştir.Yapılan denetim sonucunda söz konusu mali tabloların Bankanın mali durumunu ve faaliyet sonuçları ve nakit akımlarını Bankalar Kanunu’un 13.maddesi gereğince yürürlükte bulunan düzenlemelerle belirlenen muhasebe ilke ve standartlarına uygun olarak doğru biçimde yansıttığı hususunda görüş bildirmiştir.

Karşılaştırma amacıyla sunulan 30 Eylül 2002 tarihinde sona eren ara hesap dönemine ait gelir tablosu Kapital Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş (Correspondent firm of RSM International ) tarafından sınırlı denetime tabi tutulmuştur.

j) Dönem içinde tahakkuk eden ve döneme yaygın olarak yapılan giderler ve sağlanan gelirler, gelir ve gider kalemlerinde gerçekleşen hareketlerin mevsimsellik göstermediği ve döneme eşit biçimde dağılmış olduğunu doğrulayıcı nesnel ölçütlerin var olması durumuna ilişkin açıklama:

Dönem içinde tahakkuk eden ve döneme yaygın olarak yapılan giderler ve sağlanan gelirler, gelir ve gider kalemlerinde gerçekleşen hareketler mevsimsellik göstermemektedir. Ancak gelir tablosu kalemlerinin endekslemesi; tüm gelir gider kalemlerinin ilgili ayların katsayılarını kullanarak enflasyon düzeltmesine tabi tutulması suretiyle yapılmıştır.

Mali tabloların Muhasebe Uygulama Yönetmeliği hükümlerine ve Banka kayıtlarına uygunluğunu teyit ederiz.

62 XI - Bilanço sonrası hususlara ilişkin olarak açıklanması gereken hususlar:

a) Bilanço sonrası hususlar ile ilgili henüz sonuçlandırılmamış işlemler ve bunların mali tablolara etkisi:

Banka; 16 Ekim 2003 tarihinde 135,000,000 USD tutarında 1 yıl vadeli Libor+0.85% faiz oranlı sendikasyon kredisi kullanmıştır.

b) Kurlarda bilanço tarihinden sonra ortaya çıkan ve açıklanmaması mali tablo kullanıcılarının finansal tablolar üzerinde değerlendirme yapmasını ve karar vermesini etkileyecek önemlilikteki değişikliklerin yabancı para işlemler ile kalemlere ve mali tablolara olan etkisi ile ana ortaklık bankanın yurtdışındaki faaliyetlerine etkisi:

Kurlarda bilanço tarihinden sonra ortaya çıkan ve açıklanmaması mali tablo kullanıcılarının finansal tablolar üzerinde değerlendirme yapmasını ve karar vermesini etkileyecek önemlilikte değişiklik yoktur.

Rapor tarihi itibariyle ( 31 Ekim 2003 ) Banka gişe döviz alış kurları aşağıdaki gibidir.

31 Ekim 2003

ABD $ 1,478,911

EURO 1,720,417

c) Bilanço sonrası hususlara ilişkin olarak açıklanması gereken diğer hususlar:

Yoktur.

(Tutarlar aksi belirtilmedikçe Milyar Türk Lirası (TL) olarak TL’nin 30 Eylül 2003 tarihindeki satın alma gücüyle ifade edilmiştir.)

Mali tabloların Muhasebe Uygulama Yönetmeliği hükümlerine ve Banka kayıtlarına uygunluğunu teyit ederiz.

63 ALTINCI BÖLÜM

F – DİĞER AÇIKLAMA VE DİPNOTLAR

Benzer Belgeler