• Sonuç bulunamadı

2. BALANCED SCORECARD

2.6. Balanced Scorecardın Farklı Disiplinlerle İlişkisi

2.6.1. Balanced scorecardın diğer yöntemlerle ilişkisi

Kurumsal kaynak planlaması (Enterprise Resource Planning-ERP) performansını değerlendirmede BSC’nin önemli bir rolü vardır (Tsai ve diğerleri, 2012). ERP geçmişe yönelik karlılığa, BSC geleceğe yönelik karlılığa işaret eder (Edwards, 2001). Cebeci (2009)’ye göre, bir tekstil şirketini yönetirken öncelikle, SWOT analizle stratejileri belirlemek gerekir. Tekstil firmasının stratejilerini ve amaçlarını karşılayan ERP seçilmelidir. Stratejileri ve amaçları kontrol için BSC, ERP paketlerini karşılaştırmak için bulanık AHP kullanılmalıdır (Cebeci, 2009).

Performans ölçüm sisteminde Veri Zarflama Analizi (Data Envelopment Analysis- DEA), BSC ve istatistiksel tekniklerden faydalanmak gerekir (Wang ve diğerleri, 2013b; Amado ve diğerleri, 2012).

Firmaların stratejilerinde faaliyete dayalı maliyetlendirme (Activitiy Based Costing- ABC) ve BSC entegre edilmelidir. AHP bu entegrasyonu kolaylaştırır. ABC strateji geliştirmede değerli girdileri sağlarken, BSC firmanın performansını izlemeyi ve yönetmeyi sağlar (James ve Elmezughi, 2010; Kaplan, 2006). Modern yönetim tekniklerinden olan ABC ve BSC, şirketin rekabetçi olmasını ve etkinliğini arttırmıştır (Gimzauskiene ve Valanciene, 2010).

Sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmede Hoshin Kanri ve BSC birlikte kullanılarak üst yönetimin amaçları günlük olarak yönetmesi sağlanmıştır (Yang ve Yeh, 2009). Hoshin yönetimi, günlük uygulamaya odaklı performans yönetimi iken, dört perspektife dayalı BSC, uzun dönemli geliştirmeye odaklanır, SWOT analize dayalı stratejik planlama ise rekabete dayalı avantaja odaklanır. Her üçünün ortak noktası, vizyon, amaçlar, stratejiler ve performans olup, Hoshin ile BSC’nin ortak yönü ise amaçlar oluşturup ölçmesidir, BSC ile stratejik planlamanın ortak yönü ise, strateji analizi ve bağlantılarıdır (Yang ve Yeh, 2009). Yazdi ve Mennatib (2011)’e göre, performans göstergelerinin ne olduğuna BSC, nasıl tanımlanacağı QFD ile projeyi daha etkin geliştirmede Hoshin Kanri kullanılmıştır. Tan ve Bennett (2007) planlama için BSC, QFD ve Değer Zinciri Analizi (Value Chain Analysis-VCA)

24

kullanılmasını önermişlerdir. QFD, TQM’in temel prensiplerinden biri olan süreçleri geliştirme ve önceliklendirmeyle BSC’nin organizasyonu daha iyi değerlendirmesini sağlanmıştır (Yazdi ve Mennatib, 2011).

CRM uygulamalarında müşteri memnuniyetini ölçmek için organizasyonel performansı değerlendirirken müşteri perspektifini de içeren BSC kullanılmaktadır (Sahifia ve diğerleri, 2011; Yang ve diğerleri, 2010a).

BSC perspektifleri, yalın düşünce ışığında yorumlanabilir, dolayısıyla her iki metodu birlikte kullanmak mümkündür (Baroma ve diğerleri, 2013). BSC, strateji haritasını, personel gelişimini ve yalın altı sigma projesini izlemeyi sağlar (Feliciano, 2008). Altı sigma sapmaları azaltması ve süreçleri geliştirerek BSC’nin amaçlarını gerçekleştirmesini sağlar (Wu ve diğerleri, 2011a).

Breyfogle (2008) kurumsal mükemmellik modeli olarak Yalın Altı Sigma ve BSC kullanımını önermiştir.

BSC iş zekası çözümlerini kullanarak trend analizini, tahmin analizini, veri madenciliğini, dashboardları, scorecardları ve müşteri veri entegrasyonunu sağlar (Tomic ve Milic, 2013; Bernroider ve diğerleri, 2013).

ISO belgesi BSC perspektiflerinin sonuçlarına olumlu katkıda bulunur (Wu ve Chen, 2011).

Kaplan (2001), Chodur ve diğerleri (2011) BSC kullanırken eğer verimsiz süreçler ve artan masraflar varsa ABC kullanılabileceğini, düşük yatırım geri dönüşleri, düşük satış oranları, yüksek çalışma sermayesi varsa Ekonomik Katma Değer (Economic Value Added-EVA) ile değerlerin ölçülmesi gerektiğini söylemişlerdir. Januska ve diğerleri (2009), görsel bir kurumsal yapı oluşumunda, değer zinciri yaratmak için EFQM, ABC/M, EVA ve BSC birlikte kullanılmasını savunmuşlardır. Shinder ve McDowell (1999) ABC, BSC ve EVA’nın birikte ele alınması gerektiğini vurgulamışlardır.

BSC teşhis ve etkileşim kontrolleri sağlarken, Kritik Başarı Faktörleri (Critical Success Factors-CSFs) stratejik kontrolü sağlamıştır. Dolayısıyla birlikte kullanıldıklarında birbirlerini tamamlarlar (Veen-Dirks ve Wijn, 2002). CSF

25

tanımlandıktan sonra BSC’nin KPI’larına dönüştürülmelidir (Epstein ve Manzoni, 1997).

Kısıtlar teorisi, teknik gereksinimleri karşılar ancak müşteri gereksinimlerini karşılamada yetersizdir. Dolayısıyla müşteri gereksinimleriyle teknik gereksinimleri ilişkilendirmede BSC kullanılmıştır. Havayolu kargo taşıma hizmeti tasarımını geliştirmede, çalışanların, hissedarların ve müşterilerin gereksinimi karşılayacak iç süreç tasarımında bulanık set teorisi, BSC ve kısıtlar teorisi kullanılmıştır (Chen ve diğerleri, 2008c). Khajavi ve Nazemi (2010) firmaların en yeni ve en iyi teknikleri kullanması gerektiğini, amaçları önceliklendirmek için AHP süreciyle birlikte ABC, BSC ve kısıtlar teorisi, hedef maliyetlendirme (target costing) ve tam zamanında üretim (Just In Time-JIT) tekniklerinin kullanılması gerektiğini önermişlerdir.

BSC, Benchmarking, Toplam Kalite Yönetimi (Total Quality Management-TQM) ve ABC gibi stratejik yönetim odaklı bir tekniktir (Albright ve Lam, 2006). Bilgisayar destekli imalat, tam zamanında üretim ve TQM tekniklerinin BSC ile ilişkisi vardır (Lazol ve Eker, 2008).

Tejedor ve diğerleri (2008) bir İspanya hastanesinde strateji haritası göstergelerinin geçici etkileri araştırılırken yapay sinir ağları uygulandığını, strateji haritası hazırlanırken EFQM ve BSC uygulandığını dile getirmiştir.

Organizasyondaki stratejiyi formülüze etmek için kapsamlı strateji sistemi oluşturulmalıdır. Buna göre, ilk olarak, sektördeki rekabet yapısını belirlemek için Porter’ın 5 rekabet zorluğu ele alınmıştır. Sonra, SWOT matrisi kullanılarak organizasyonun başlangıç stratejileri oluşturulmuştur. Bu stratejiler, BSC’nin 4 perspektifine bölüştürülmüştür. Sonrasında kalite evinde, bu stratejilerinden faydalanmada, kriterlerin müşteri açısından ihtiyacın ne olduğu, alternatiflerin nasıl karşılanacağı belirlenmiştir. Son olarak başlangıç stratejilerini izleme ve seçme için bulanık mantık uygulanmıştır (Manteghi ve Zohrabi, 2011).

Mesleki eğitim için önce SWOT analiz yürütülmüştür, sonra strateji formülasyonunda SWOT ile BSC birleştirilmiştir. Ardından, performans mükemmelliği için Malcolm Baldrige Ulusal Kalite Ödülü (Malcolm Baldrige National Quality Award-MBNQA) özelleştirilmiştir, QFD kullanarak eğitim

26

performans mükemmelliği sağlanarak SWOT, MBNQA ve BSC birleştirilmiştir (Lee ve Lo, 2003). Reid-Smith (2009) hizmet kalitesini değerlendirmek için MBNQA ve BSC’yi birleştirerek kütüphaneyi mükemmel şekilde ölçmeyi önermiştir. MBNQA organizasyonel hazırlığın başarı veya başarısızlığını ölçmeyi sağlayan SWOT analizini kullanarak organizasyonel hazırlığı belirlemiştir. BSC kütüphanenin misyon ve stratejilerini düzenleyecek sistemi sağlamıştır. Ardından Altı Sigma kullanarak inovasyon sağlamıştır (Reid-Smith, 2009).

Ar-Ge firmaları için MBNQA, EFQM ve 6 Sigma, stratejik planlama, Hoshin yönetimiyle birlikte performans ölçmede BSC kullanılmalıdır (Yang, 2009).

BSC ile Dashboard arasındaki performans açıklığını yalın altı sigma ile ele almak gerekir (Sears, 2009).

BSC, EFQM ve MBNQA‘yı baz alarak oluşturulan performans modelinde, liderlik, bilgi işlem ve paylaşım kriterleri, stratejik planlama, personel planlama eğitim ve yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi, paydaş yönetimi ve kaynak yönetimi kriterlerini, bu kriterler de, süreç yönetimi kriterini, bu da personel bağlılığına neden olmaktadır (Aydemir ve diğerleri, 2009).

Benzer şekilde, eğitim kurumlarının stratejilerini formülleştirecek rekabete dayalı stratejileri seçmek için MBNQA’ya, başta stratejileri formülüze etmek için SWOT’a, bu stratejiler BSC’nin 4 perspektifine bölüştürülmüştür, bu stratejileri değerlendirmek için kalite evine başvurulmuştur (Zohrabi ve Manteghi, 2011).

IT yönetimi, düzenli ve yasal uyum, operasyonel mükemmellik ve optimum risk yönetimi üç temel amacını oluşturup performans yönetiminde 6 sigma, CMMI ve BSC teknikleri uygulayabilir (Robinson, 2005).

Benzer Belgeler