• Sonuç bulunamadı

3. MALİ DESTEK PROGRAMINA İLİŞKİN KURALLAR

3.1. Uygunluk Kriterleri

3.1.1. Başvuru Sahiplerinin Uygunluğu: Kimler Başvurabilir?

3.1.1.1. 2014 Yılı KOBİ Mali Destek Programı kapsamında yalnızca aşağıda belirtilen proje başvuru konularında, bu alanlarda faaliyet gösteren kar amacı güden kişi ve kuruluşlara destek verilecektir:

İmalat

(Yenilik, Ar-Ge, markalaşma, uluslararasılaşma, kümelenme, ağ oluşturma, kalite sertifikasyonu, yeni ürün üretilmesi, ürün çeşitlendirilmesi)

Turizm

1 (Sadece turizm yatırım/işletme belgeli oteller, butik oteller, tatil köyleri, özel konaklama tesisleri ve dağ/yayla evleri kapsamında sunulan projeler desteklenecektir.)2

Bu program kapsamında yukarıda sayılan alanlar dışında faaliyet gösteren işletmelerin sunduğu projeler kesinlikle desteklenmeyecektir.

18 Kasım 2005 tarih ve 25997 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik kapsamında Mikro veya Küçük Ölçek sınıfında olan işletmeler tarafından sunulacak proje

başvuruları, değerlendirme aşamasında “3(üç) Puan” avantaja sahip olacaklardır.

Mikro Ölçekli İşletme: On kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri bir milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler.

Küçük Ölçekli İşletme: Elli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri sekiz milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler.

1 Turizmi çeşitlendirmeye, dört mevsime yaygınlaştırmaya, turist başına elde edilen geliri yükseltmeye ve turizm kümelerini geliştirmeye dönük projelere öncelik verilecektir. Belgeli konaklama tesislerinde bir üst sınıfa geçmeyi destekleyen projeler ile butik işletmeciliğe yönelik projeler öncelikle desteklenecektir.

2 Lokantalar, kafeteryalar, eğlence yerleri, günübirlik tesisler, termal kür tesisleri, sağlıklı yaşam tesisleri ve yüzme havuzları projeleri desteklenemeyecektir.

8

3.1.1.2. Destek almaya hak kazanabilmek için başvuru sahiplerinin aşağıda belirtilen koşulların tümüne uyması gerekmektedir.

 Başvuru sahibinin,

- 18 Kasım 2005 tarih ve 25997 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik kapsamında Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme olarak faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişi olması,

(İki yüz elli (250) kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hâsılatı ya da mali bilançosundan herhangi biri kırk milyon Türk Lirasını aşmayan işletme.)

- “Sermayesinin veya oy haklarının %25 veya fazlasına doğrudan veya dolaylı olarak müştereken veya tek başına bir veya birden fazla kamu kurum veya kuruluşu ile bu niteliği haiz olan kurum ve kuruluşların kontrolünde olmaması” şartını sağlaması gerekmektedir.

 Herhangi bir Mali Destek Programı kapsamında Ajans ile sözleşme imzalamış gerçek ve tüzel kişiler, sözleşmenin sona erdiği tarihi izleyen bir yıllık süre içinde aynı Ajansa başvuramazlar. Sözleşmenin sona erdiği tarih olarak, destek alınmışsa yararlanıcı tarafından uygulanan projenin nihai ödemesinin yapıldığı tarih, proje fesih edilmiş ise projenin fesih edildiği tarih esas alınır. Bununla birlikte 2013 Yılı KOBİ Mali Destek Programı kapsamında Ajans ile sözleşme imzalayan başvuru sahipleri, 2014 yılı KOBİ Mali Destek Programına başvuru yapamayacaklardır. Proje faaliyetleri başvuru sahibinin faaliyet alanı içerisinde bulunmalıdır.

 Başvuru sahibi işletmenin, proje başvuru tarihi itibarıyla kurulmuş ve tescil edilmiş olması gerekmektedir.

 Başvuru sahibi işletmenin başvuru tarihi itibarıyla Ajansın faaliyet gösterdiği TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) Düzey 2 Bölgesi’nde kayıtlı olması veya merkezi ya da yasal şubelerinin bu bölgede bulunması3 gerekmektedir,

 Başvuru sahibinin, projenin hazırlığından ve yönetiminden (eğer varsa ortakları ile birlikte) doğrudan sorumlu olması, aracı olarak hareket etmemesi gerekmektedir.

3.1.1.3. Ayrıca, başvuru sahipleri ve ortakları destek alabilmek için aşağıdaki hallerden herhangi birinde bulunmamalıdır. Aksi takdirde başvuru sahipleri ve ortakları proje faaliyet desteği alamazlar.

a) İflas etmiş veya tasfiye halinde bulunan ve bu durumları nedeniyle işleri kayyum veya vasi tarafından yürütülen, konkordato ilan ederek alacaklılar ile anlaşma yapmış, faaliyetleri askıya alınmış veya bunlarla ilgili bir kovuşturmanın konusu olanlar veya meri mevzuatta öngörülen benzer durumlarda olanlar;

3 Proje başvurusunda bulunacak şubeler sadece bağlı bulundukları merkez adına başvuru yapabileceklerdir.

9

b) Kesinleşmiş yargı kararı (yani temyizi mümkün olmayan bir karar) ile mesleki faaliyete ilişkin bir suçtan mahkûm olanlar;

c) Haklarında, görevlerini ağır bir şekilde kötüye kullandıklarına dair kesinleşmiş mahkeme kararı olanlar;

d) Sözleşme tarihi itibarıyla;

 Yapılandırılmış borçlar hariç olmak üzere vergi dairelerine vadesi geçmiş borcu olanlar ve/veya yapılandırılmış borçlar hariç olmak üzere sosyal güvenlik kurumuna vadesi geçmiş borcu olanlar,

 İlgili projeye Ajans tarafından sağlanacak destek tutarının yüzde üçü (%3) kadar ya da daha fazla bir meblağ için, herhangi bir nedenle haklarında kesinleşmiş haciz işlemi bulunanlar,

e) Dolandırıcılık, yolsuzluk, bir suç örgütü içinde yer almak suçlarından kesinleşmiş yargı kararı ile mahkûm olanlar;

f) Herhangi bir kamu ihale prosedürüne veya diğer bir destek yardımına ilişkin yükümlülüklere uymayarak, sözleşmeyi ciddi bir şekilde ihlal ettiği tespit edilenler;

g) Teklif edilen proje dolayısıyla menfaat ilişkisi içinde olanlar;

h) Teklif çağrısına katılım koşulu olarak Kalkınma Ajansı tarafından talep edilen bilgilerin temin edilmesi sırasında yanlış beyanda bulunanlar veya bu bilgileri temin edemeyenler;

i) Mevcut veya daha önceki teklif çağrılarının değerlendirilmesi sürecinde bağımsız değerlendiricileri, değerlendirme komitesini veya Batı Karadeniz Kalkınma Ajansını etki altında bırakmaya veya gizli bilgi elde etmeye teşebbüs edenler.

Yukarıda madde (a), (c), (d), (f), (h) ve (i)’de belirtilen durumlarda, teklif çağrısına katılma yasağı, ihlalin tespit edildiği tarihten sonraki iki yıllık süre için geçerlidir. Madde (b) ve (e)’de belirtilen durumlarda, teklif çağrısına katılma yasağı, kararın tebliğ tarihinden itibaren dört yıllık süre için geçerlidir.

Başvuru sahipleri, Ajansa doğru ve açık bilgi ve belge vermek, Ajansı yanıltabilecek veya yanlış anlaşılmaya sebebiyet verebilecek her türlü tutum ve davranıştan uzak durmak zorundadır.

Buna aykırı hareket ettiği tespit edilenlere destek verilmez, verilen desteklere ilişkin sözleşmeler de proje hangi aşamada olursa olsun derhal feshedilir. Sözleşmenin feshi halinde, yapılan ödemeler ile sözleşmeden doğan masraflar ve sözleşmede öngörülen cezai şart yararlanıcıdan tahsil edilir ve bu kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulur. Bu kişiler destek almak için beş yıl süreyle Ajanslara başvuramaz. Bu süre sonunda bunlara destek verilebilmesi, Ajansa olan bütün borçlarını ödemiş olmalarına bağlıdır.

Başvuruda bulunmak veya destek almak için gerekli şartları taşımadığı sonradan anlaşılan yararlanıcılarla sözleşme imzalanmaz. Herhangi bir sebeple, sözleşme imzalanmış olsa dahi sözleşmeleri feshedilir.

10

Ajanslar, hâlihazırda herhangi bir mali destek programından mali destek alan ve uygulaması devam eden proje veya faaliyetlere eş zamanlı olarak mali destek sağlayamaz.

UYARI!!!

19 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” başlıklı 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 29. maddesi uyarınca, “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar”

başlıklı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamındaki destek unsurlarından yararlanan yatırım harcamaları, Ajans tarafından sağlanan mali desteklerden yararlanamaz. Ayrıca, söz konusu desteklerden yararlanılan veya yararlanılacak yatırım harcamaları için Ekonomi Bakanlığına müracaat edilemez. Bu hükme aykırı davranılması halinde, her iki durumda da Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında yararlanılan destekler ilgili mevzuat çerçevesinde geri alınır.

Ajans ile sözleşme imzalamadan önce aynı proje teklifine ilişkin ulusal ya da uluslararası hibe programlarından (Avrupa Birliği, Büyükelçilik hibeleri, Dünya Bankası, UNESCO, TKDK, KOSGEB vb.) finansman sağlayan gerçek ve tüzel kişiler Ajansımız mali destek programlarına başvuramazlar.