• Sonuç bulunamadı

TÜRKİYE’DEKİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNİN EKONOMİK KALKINMAYA ETKİLERİ

9 Teknoparklarda Mevcut Durum, Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Yolları

9.1 Başlangıç Aşamasında Ortaya Çıkan Sorunlar

Teknoparklariin (Teknoloji Geliştirime Bölgelerii) kuriulma sürieci; kuriucu heyetin oluşturiulması, yeri seçimi ve ariazi tahsisi, yapılabilirilik riaporiunun hazırilanması, ilgili bakanlığa başvuriu, değerilendirime kuriulunun uygun göriüşü ve bakanlari kuriulu kariariı alınması ile Rİesmi Gazete’de ilan aşamalariını kapsari.148 Bu

148Murat Yalçıntaş, "Üniversite - Sanayi - Devlet İşbirliğinin Ülke Ekonomilerine Etkileri: Teknopark İstanbul Örneği". Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi 5 2014.

84

sürieçte karişılaşılan en önemli soriunlari, ariazi tahsisi, bölgeleride inşa edilen binalariın mülkiyet soriunu ve değerilendirime kuriulunun kariarilariında oritaya çıkmaktadıri. 9.1.1 Teknoparklara Tahsis Edilen Arazilerin Kullanımı ile İlgili Sorunlar

Teknoloji Geliştirime Bölgelerii ilgili yasanın 3. Maddesi b Fıkrasında “biri üniverisite yerileşkesi, ilerii teknoloji enstitüsü ya da Ari-Ge merikez veya enstitüsü alanı içinde veya yakınında kuriulabileceği” hükmü bulunmaktadıri. Türkiye’de kuriulan teknopariklari genellikle üniverisite yerileşkeleriinde kuriulmuşturi. Bu nedenle teknoparik için kuriulacak bölge ariazileriinin, üniverisiteye ya da üniversiteye tahsisli olup da hazineye ait olması önemlidirii.

Üniverisite yerileşkeleriinde kuriulan teknopariklarida, tahsis edilen ariazinin mülkiyeti üniverisiteye ait ise biri soriun bulunmamaktadıri. Ancak hazineye ait olan ve üniverisiteye tahsisli ariazileride durium değişmektediri. Çünkü hazine tariafından üniverisiteye tahsisi yapılan ariazileri tahsis amacının haricinde kullanılamadığı gibi 3.

kişilerie tahsisi de yasaklanmıştır.

4691 sayılı Yasanın 4. maddesinin 7. fıkriasına görie “Bölge içeriisinde yeri alan hazinenin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasaririufu altında bulunan taşınmazlari üzeriinde iritifak hakkı tesisinin veya kullanma izni veriilmesinin talep edilmesi halinde, Maliye Bakanlığı tariafından yönetici şiriket lehine ilk beş yılı bedelsiz olariak, devam eden yıllari için yatıriım konusu taşınmazın emlak verigi değeriinin binde ikisi karişılığında iritifak hakkı tesis ediliri veya kullanma izni veriiliri. İritifak hakkı tesis edilen ve kullanma izni veriilen bu taşınmazlari üzeriinde yapılacak faaliyetleriden hasılat payı alınmaz. Bu fıkrianın uygulamasına ilişkin usul ve esaslariı belirilemeye ve iritifak hakkı veya kullanma izni bedelini, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarilığınca belirilenen sosyo-ekonomik gelişmişlik sırialamasına görie illeri itibariıyla fariklılaştırimaya veya sıfıria kadari indirimeye Maliye Bakanlığı yetkilidiri.”

denilmektediri.149 Ancak katma değerii yüksek teknolojileriin ürietilmesine çalışan teknoloji geliştirime bölgeleriinin başariıyı elde etmiş dünya örinekleriine bakarsak, bu teknopariklarida faaliyet gösterien firimalariın minimum 5 yılda ürietime geçmelerii ve özellikle ülkemizde bu bölgeleriden elde edilen kazançlaridan alınan verigileriden o

149 Görkemli, a.g.e., s.132.

85

devletlerin gösterdiği muafiyeti göz önünde tutarsak, bu ariazileriin kullanım ve iritifak haklariından ilk 5 yıl sürie ile bedelsiz, daha sonriaki yıllarida ise verigi değeriinin % 0,2 orianında biri bedel alınması kabul edilemez biri duriumduri.150 Bu bakımdan, bölgenin kuriulmasında geriekli ariazinin Hazinece karşılanacağı göz önünde tutularak mülkiyetinin üniverisiteye veya hazineye aitliği farik etmeyeceğinden fırisat eşitliği hedeflenerek planlanan yeni teknoloji geliştirime bölgeleriine sözü edilen ariazileri bilabedel kullandıriılmalıdıri.

9.1.2 Teknoparklarda İnşa Edilen Taşınmazların Mülkiyet Sorunu

Teknoloji Geliştirime Bölgeleriinin kuriuluş aşamasında ya da yoğun talep duriumlariında bina ihtiyaçlariı ortaya çıkmaktadır. Bu gereksinimi karşılamak için teknoloji geliştirime bölgeleriindeki yönetici şiriket tariafından kimi zaman “Yap – İşlet – Devriet” usulü kullandıriılmaktadıri. Bu yöntemle inşa edilen binalarila alakalı olarak sonraki dönemleride biri takım soriunlari oritaya çıkarimaktadıri. Yapılacak teknolojik altyapıya sahip binanın yapım masrafı bazen ariazinin değeriinin çok üstünde biri değerie kavuşmaktadıri. Yaygın uygulama olarak, “Yap – İşlet – Devriet”

sözleşmesinde muhataplari yönetici şiriket ile müteahhit firima olmaktadıri.151 Bunu için ileriide herihangi biri hukuksal uyuşmazlığa ve mülkiyet soriununa yol açmamak için sözleşmeleriin geriçek muhataplariı tariafından imzalanması veya bu duriuma uygun standarit biri sözleşme metni oluşturiulması geriekir.

9.1.3 Kurul Kararlariı İle İlgili Sorunlar

Teknoloji Geliştirime Bölgeleriinin kuriulmasında kanuni mevzuata ve kamu yariariına uygunluğu hakkındaki tespitleri değerilendirime kuriul kariariı ile yapılmaktadıri. Bu nedenle değerilendirime kuriulu kariarilariı büyük biri öneme haizdiri.

Örineğin, değerilendirime kuriulu kariariına görie faaliyete başlayan kimi bölgeleri, altyapısı yeteriince hazıri olmadığından biri türilü faaliyete geçememişleridiri.Aksi duriumda ise, değerilendirime kuriulu tariafından başvuriulariı riet

150Eyyuboğlu, Baykal , Aktaş, ss.75-89.

151Elitaş, Aydemir, Demirel, a.g.e.,s. 337-347.

86

alan ancak kuriulduktan sonria kuriuluş basamaklariını hızlı biri şekilde tamamlayıp iyi biri periforimans gösterien bölgeleride bulunmaktadıri.

Bu duriumlarila karişılaşmamak için değerilendirime kuriulunun, sonuca götüriücü ve daha objektif kriiterileriden oluşan biri yapısal düzeye kavuşturiulması sağlanmalıdıri.