• Sonuç bulunamadı

Başlıca Tarım Ürünleri

3. EKONOMİK COĞRAFYA ÖZELLİKLERİ

3.1. Tarım

3.1.3. Başlıca Tarım Ürünleri

3.1.3.1.Tahıllar

Akyurt İlçesi’nin kapladığı sahada özellikle yaz aylarında görülen yüksek sıcaklık, şiddetli buharlaşma ve yağış azlığı sonucu şiddetli kuraklık yaşanmaktadır. Bu nedenle Akyurt’ta ekili-dikili alanlar içerisinde en büyük sahayı tahıllar oluşturur. Tahıllar içerisinde de en büyük paya sahip ürünler; buğday ve arpadır. 2011 yılına ait verilere göre; Akyurt’ta 12.950 ha.’lık (% 63,1) alan tahıllara ayrılmış ve aynı yıl yaklaşık 36.000 ton buğday, 20.000 ton da arpa üretimi gerçekleştirilmiştir.

Araştırma sahasında en yaygın tahıl ekim alanları; Cücük, Kızık, Büğdüz, Balıkhisar, Saracalar, Güzelhisar, Çınar, Doğanoluk, Şeyhler ve Çardakbağı Mahalleleridir. Yörenin kuzeydoğusunda kalan Elecik Mahallesi’de tahıl tarımı yapılan önemli bir alandır. Yörenin özellikle güney ve güneydoğusu daha dağlık olduğu için bu alanlarda hayvancılık faaliyetleri daha yoğundur. Bu nedenle ilçenin dağlık sahalarında tarıma elverişli arazi miktarı az olduğu için tahıl tarımı da sınırlı olarak yapılmaktadır.

Akyurt İlçesi’ndeki tarımla uğraşan insanlar yetiştirdikleri tahılın bir kısmını kendileri için alıkoymakta, ihtiyaç fazlasını ise ofise veya bu işle uğraşan tüccarlara ve tahıl alım merkezlerine satmaktadırlar. Buradan da ülkenin ihtiyacı olan bölgelerine sevk edilir. Etüt sahasında üretilen arpa da hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir.

Ayrıca Akyurt’ta dere kenarlarında veya sulanabilen arazilerde çok az da olsa mısır tarımı yapılmaktadır. Fakat mısır tarımının ekonomik değeri yok denecek kadar azdır.

3.1.3.2. Yem Bitkileri

Akyurt İlçesi’nde yetiştirilen yem bitkilerinin toplam tarım alanları içerisindeki payı % 14,7 (3.017 ha.)’dir. Yem bitkilerinin üretim alanı tahıllardan sonra ikinci sıradadır. Etüt sahasında hayvancılık temel ekonomik faaliyet kollarından biri olduğu için yem bitkilerinin ekim alanı ve üretim miktarı fazladır. Burada yem bitkileri

içerisinde de en fazla fiğ ve yonca ekilir. 2011 yılına ait verilere göre; Akyurt’ta 3.017 ha.’lık alan yem bitkilerine ayrılmış ve yine aynı yıl yaklaşık 2.700 ton fiğ üretimi gerçekleşmiştir. Yine bir miktarda yonca üretilmiştir.

3.1.3.3. Baklagiller

Akyurt İlçesi’nde yetiştirilen baklagillerin toplam tarım alanları içerisindeki payı % 10,0 (2.060 ha.)’dır. Baklagillerin üretim alanı yem bitkilerinden sonra gelir ve üçüncü sıradadır. Yörede baklagiller içerisinde en fazla nohut, fasulye ve mercimek üretimi yapılmaktadır. 2011 yılına ait verilere göre; Akyurt’ta 2.060 ha. lık alan baklagillere ayrılmış ve yine aynı yıl yaklaşık 1.450 ton üretim gerçekleşmiştir.

3.1.3.4. Endüstri Bitkileri ve Yağlı Tohumlar

Araştırma sahasında yetiştirilen endüstri bitkileri ve yağlı tohumların toplam tarım alanları içerisindeki payı % 0,5 (110 ha.)’dır. Bu bitkiler arasında en fazla üretime sahip olanlar da; şekerpancarı ve ayçiçeğidir.

3.1.3.5. Yumrulu Bitkiler

Etüt sahasında yetiştirilen yumrulu bitkilerin toplam tarım alanları içerisindeki payı % 0,009 (2 ha.)’dır. Bu da çok küçük bir alan eder. Yumrulu bitkilerin yörede hiçbir ekonomik değeri yoktur. Çok az çiftçi tarafından kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretimi yapılır. Bu bitkiler arasında en fazla üretime sahip olanlarda; soğan ve patatestir.

3.1.3.6. Bağcılık

Etüt sahasındaki bağ alanlarının toplam tarım alanları içerisindeki payı % 1,5 (310 ha.)’tir. Sahada bağcılık geleneksel yöntemlerle ve ticari amaç taşımadan yapılmaktadır. Yörede bağcılık faaliyetleri ile uğraşan insanlar sadece kendi ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Çok ciddi bir ekonomik ve ticari değere de sahip değildir. Üretimin fazla olduğu yıllarda semt pazarlarında satışı yapılmaktadır. Bağcılık faaliyetleri içerisinde üretimi yapılan en önemli tarım ürünü; üzümdür.

3.1.3.7. Sebzecilik

İlçede sulak yerler az olduğu ve taban suyundan da fazla yararlanılmadığı için sebzecilik faaliyetleri istenilen düzeyde değildir. Çünkü sebzeler yazın güneşin yanında çok su ve nem isteyen bitkilerdir. Yörede de sulama faaliyetlerinin çok sınırlı olması sebzeciliği olumsuz etkilemektedir.

Etüt sahasındaki sebze yetiştirilen alanların toplam tarım alanları içerisindeki payı % 1,1 (227 ha.)’dir. Akyurt’taki sebze bahçeleri genelde Akyurt Çayı’nın geçtiği mahalle ve yerleşim yerlerinde görülmektedir. İlçede sebzecilik, genelde aile sebzeciliği görünümünde ve insanların kendi ihtiyaçlarını karşılamak için yaptığı bir tarım faaliyetidir. Az olmakla beraber bazı sebzeler ticari amaçla yetiştirilmekte bunlarda semt pazarlarında satılmaktadır. İlçede görülen iklimin karasal olması, kışların soğuk yazların da kurak geçmesi, sebzecilik faaliyetlerini olumsuz etkilemekte ve sebze alanlarını sınırlandırmaktadır. Fakat şunu da belirtelim ki Türkiye’de tarımın daha modern yöntemlerle yapılmaya başlanmasına paralel olarak Akyurt’ta da sulama, damla sulama ve seracılık gibi modern tarım yöntemleri gelişmeye başlamış, yetiştirilen sebze çeşidi ve üretim miktarında ciddi artışlar görülmeye başlamıştır. Yetiştirilen sebzeler arasında en fazla paya sahip ürünler; domates, biber, patlıcan, kavun, karpuz, salatalık (hıyar), taze fasulye, marul, kıvırcık, beyaz lahana, maydanoz ve nanedir.

3.1.3.8. Meyvecilik

Akyurt İlçesi’nde meyve bahçelerinin toplam tarım alanları içerisindeki payı % 1,7 (352 ha.)’dir. Günümüzde etüt sahasının iklim, topoğrafya, toprak ve sulama imkânları doğrultusunda elma, vişne, armut, kiraz, kayısı, erik, ayva ve ceviz yetiştirilmektedir. En çok yetiştirilenler ise elma, vişne ve armuttur. Sahadaki meyveler yöre halkının kendisine yetebileceği seviyededir. Yani fazla bir ticari ve ekonomik değere sahip değildir. Üretim fazlası meyveler sadece bazı dönemlerde semt pazarlarında tüketiciye satışa sunulmaktadır.

Ayrıca ilçede 2011 yılında çiftçilere İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 500 adet elma, 87 adet kiraz, 162 adet vişne fidanı dağıtılmıştır.

Benzer Belgeler