• Sonuç bulunamadı

Başkanlık ile Yargı ve Karar Organlarının Görev ve Yetkileri

Belgede 2010 2011 (sayfa 23-28)

C- İDAREYE İLIŞKIN BILGILER

5- Sunulan Hizmetler

5.1 Başkanlık ile Yargı ve Karar Organlarının Görev ve Yetkileri

Tablo 3: 2010–2011 Kütüphane Envanteri

KÜTÜPHANE MATERYALLERİ

Abone Olunan Süreli Yayınlar 34 26

Edebi Yayınlar (Roman, hikâye, vb.) 1.019 1.019

Resmi Gazeteler-Tutanak Dergileri- Kanunlar Dergisi-

Düsturlar- Kazancı ve Başbakanlık Kanunlar Külliyatları 3.926 3.926

Genel Kurul ve Daireler Kurulu Kararları 159 165

Sayıştay Yayınları (Sayıştay Dergileri hariç) 597 597

Raporlar 110 110

Tezler 36 36

Kitap Dışı Materyaller (CD vb.) 230 230

5- Sunulan Hizmetler

5.1 Başkanlık ile Yargı ve Karar Organlarının Görev ve Yetkileri

Sayıştay Başkanı, Sayıştayı yönetir ve temsil eder. Kurumun en üst yöneticisi olup, genel işleyişten sorumludur. Kanunlarla verilen görevlerin iyi yapılması ve yönetimin düzenli bir surette yürütülmesi için gerekli tedbirleri alır. Genel kurula ve gerekli gördüğünde temyiz kurulu ile daireler kuruluna başkanlık eder. Sayıştayın faaliyetleri ile ilgili olarak yılda en az iki defa TBMM Plan Bütçe Komisyonuna bilgi verir. Daire başkanları ve üyelerin dairelerini belirler, ihtisas dairelerini tespit eder, işleri dairelere dağıtır, denetim ve denetim destek grup başkanlıklarını oluşturur, meslek mensuplarını görev yerleri ile yönetim mensuplarının görevlerini ve görev yerlerini tespit eder. Rapor Değerlendirme Kurulunun da başkanıdır.

Başkan Yardımcıları, Sayıştay Başkanına kanunla verilmiş denetim ve yönetim ile ilgili işlerde kendisine yardımcı olur.

Bölüm Başkanı, Başkan yardımcılarına verilmiş görevlerin yerine getirilmesinde kendilerine yardımcı olur.

Grup Başkanları, Sayıştaya 6085 sayılı Kanunla ve diğer kanunlarla verilen görevlerin etkin bir şekilde yerine getirilmesini sağlar. Sayıştay Başkanı tarafından gruplara verilen denetim ve inceleme görevlerini, kanun, tüzük, yönetmelik, standart, genelge ve rehberlerdeki esas ve usuller dairesinde yerine getirir ve sonucunu bir raporla Başkanlığa bildirir.

Yönetim Birimleri, Sayıştayın yönetim işlerini yürütür.

Daireler, hesap mahkemesi olarak sorumluların hesap ve işlemlerine ilişkin düzenlenen yargılamaya esas raporlarda yer alan kamu zararına ilişkin hususları hükme bağlar ve denetim raporları hakkında görüş bildirir.

Genel Kurul, genel uygunluk bildirimlerini görüşür, içtihadın birleştirilmesi kararı alır.

Sayıştaya ilişkin kanun tasarısı ve teklifleri ile 6085 sayılı Kanun gereğince hazırlanacak yönetmelikler hakkında görüş bildirir.

Genel Kuruldan bir görüntü

Temyiz Kurulu, Sayıştay dairelerince verilen ilamların son hüküm mercidir.

Daireler Kurulu, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerince mali konularda düzenlenecek yönetmelikler ile yönetmelik niteliğindeki düzenleyici işlemler hakkında görüş bildirir.

Rapor Değerlendirme Kurulu, Sayıştay raporları ile Sayıştay Başkanı tarafından incelenmesi istenen konular hakkında görüş bildirir.

Yüksek Disiplin Kurulu, Sayıştay Başkanı, daire başkanı ve üyeler hakkındaki disiplin soruşturmalarına bakar.

Meslek Mensupları Yükseltme ve Disiplin Kurulu, Sayıştay Başkanı, daire başkanı ve üyeler dışındaki meslek mensupları hakkındaki yükseltme işleri ile disiplin soruşturmalarını ve ceza kovuşturmalarını yürütür.

Denetim, Planlama ve Koordinasyon Kurulu, kurumun stratejik planını, performans programını, denetim stratejik planlarını ve yıllık denetim programlarını, faaliyet raporu ile

denetime ilişkin yönetmelik, standart ve rehberleri hazırlar, mesleki etik kurallarını belirler.

Görev alanlarına ilişkin konuların görüşülmesi sırasında denetim ve denetim destek grup başkanları kurul toplantılarına çağrılabilir. Kurul toplantılarına kurum stratejik planlarının hazırlanması ve izlenmesi ile yıllık programların hazırlanmasına ilişkin hususların görüşülmesi sırasında Sayıştay Başkanı tarafından her daireden görevlendirilecek üye ile denetim ve denetim grup başkanları da katılır.

Başsavcılık, ilamların temyizini, ilamların infazını ve bu hususlarla ilgili gerekli işlemleri yapar.

5.2 6085 Sayılı Sayıştay Kanununun Yürürlüğe Girmesi Nedeniyle Yapılan Çalışmalar

5.2.1 Önceki Yıllarda Başlayan Denetim Çalışmaları Tamamlanmıştır:

Bütçe yılı geçtikten sonra geçmiş yıl hesapları üzerinden yapılan denetimden cari yıl esaslı denetime geçilmiştir. Bunun için önceki yıl denetim programları gereği denetçilerin üzerinde olan denetim faaliyetleri 6085 sayılı Kanunun Geçici 3 üncü maddesi gereği 832 sayılı Kanun hükümlerine göre 2011 yılının haziran ayı sonu itibariyle tamamlanmıştır.

5.2.2 Denetim Alanı Kütüğü Güncellenmiştir:

Saymanlık esasına göre oluşturulan mevcut denetim kütüğü, yeni denetim anlayışına göre güncellenmiştir. Güncellemede sektörel ve kurumsal bazda kamu idaresi üst yöneticisinin kullanım yetkisinde olan bütçe ile birlikte döner sermaye, fon, işletme, sosyal tesis, kantin, kamp, kreş ve gündüz bakımevi gibi bütün kaynaklar bütçe türlerine bakılmaksızın tek bir hesap birimi olarak değerlendirilmiş; bu anlayışla denetim kütüğü oluşturulmuştur. Böylece 5018 sayılı Kanunun 11 inci maddesi gereği üst yöneticinin kurumsal hesap verme sorumluluğunun sağlattırılması hedeflenmiştir.

5.2.3 Teşkilatlanma Çalışmaları Tamamlanmıştır:

Birden fazla kamu idaresinin işlem ve faaliyetlerini muhasebeleştiren “saymanlık”

odaklı ve yalnızca yargı raporu üretmeyi hedefleyen bir çalışma sisteminden; 6085 sayılı Kanunun verdiği yeni görev anlayışı nedeniyle sektörel ve kurumsal bazlı denetime geçiş süreci başlatılmış, bu çerçevede hem “üst yönetici” odaklı bir düzenlilik denetimi raporu hem de her bir kamu idaresi için tek bir muhasebe birimi üzerinden yargı raporu üretmeyi hedefleyen kurumsal dönüşüm çalışmaları tamamlanmış, 16’sı Kamu İşletmeleri olmak üzere 40 denetim grubu, 6 denetim destek grubu ve Denetim Geliştirme Eğitim Merkezi oluşturularak denetçiler yeni gruplarında görevlendirilmiştir.

Genel Kurul kararıyla, 6 birim başkanlığı ve 22 yönetim birimi oluşturularak yönetim mensupları yeni birimlerinde çalışmaya başlamışlardır.

5.2.4 Denetim Rehberleri Hazırlanmıştır:

Uluslararası Denetim Standartlarına uygun olarak Düzenlilik Denetim Rehberi, Bilişim Sistemleri Denetim Rehberi, Performans Denetim Rehberi, Mali İstatistikleri Değerlendirme Rehberi ve Verimlilik Etkililik Ekonomiklik (VET) Denetimi Rehberi hazırlanmış, bunlardan

Düzenlilik Denetim Rehberi uygulamaya konulmuştur. Ayrıca Kamu İktisadi Teşebbüsleri de dâhil şirketlerin denetimine ilişkin rehber, siyasi partilerin denetimine ilişkin rehber ve kesin hesap kanunu uygunluk bildirimine ilişkin rehber hazırlıkları da devam etmektedir.

5.2.5 6085 sayılı Kanunun Öngördüğü İkincil Mevzuat Çalışmaları Tamamlanmıştır:

6085 sayılı Kanunun Geçici 2 nci maddesi gereği, 2011 yılı sonuna kadar çıkarılması gereken yönetmelik ile usul ve esaslar Genel Kurulun görüşü de alınarak Denetim, Planlama Koordinasyon Kurulu tarafından yasal süresi içerisinde hazırlanarak Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

6085 sayılı Kanuna göre çıkarılan yönetmelik ile usul ve esaslar aşağıda yer almaktadır.

• Sayıştay Dairelerinin Çalışma Usul ve Esasları

• Sayıştay Denetim Yönetmeliği

• Belgelerin Sayıştaya Gönderilmesi, İadesi, Saklanması ve Yok Edilmesine İlişkin Yönetmelik

• Kamu İdaresi Hesaplarının Sayıştaya Verilmesi ve Muhasebe Birimleri İle Muhasebe Yetkililerinin Bildirilmesi Hakkında Usul ve Esaslar

• Sayıştay Başsavcılığı Çalışma Yönetmeliği

• Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı Giriş Sınavı, Denetçi Yardımcılarının Mesleki Eğitim, Staj ve Yeterlik Sınavı Yönetmeliği

• Sayıştay Denetçilerinin Mesleki Etik Kurallarına İlişkin Usul ve Esaslar

• Sayıştay Denetim Geliştirme ve Eğitim Merkezi Yönetmeliği

• Sayıştay Genel Kurulu, Temyiz Kurulu ve Daireler Kurulunun Çalışma Usul ve Esasları

• Sayıştay Meslek Mensupları ile Savcılarına Ait Sicil Yönetmeliği

• Sayıştay Meslek Mensuplarının Yabancı Ülkelere Gönderilmesi Hakkında Yönetmelik

• Sayıştay Yönetim Birimlerinin Görevleri ile Çalışma Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik

• Sayıştay Yönetim Mensuplarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği

• Sayıştay Resmi Kıyafet Yönetmeliği

• Sayıştayca Bilirkişi ve Uzman Görevlendirilmesine İlişkin Yönetmelik

Ayrıca, Sayıştay meslek mensuplarının birinci sınıfa ayrılma şart ve yöntemlerine ilişkin ilkeler ile Yüksek Denetleme Kurulundan Sayıştaya devredilen personelin intibaklarına ilişkin düzenlemeler genel kurul kararı ile tamamlanmıştır.

5.2.6 Uluslararası Denetim Standartlarının Türkçeye Çevirisine Başlanmıştır:

Hem 5018 sayılı hem de 6085 sayılı Kanunlar gereği denetimler uluslararası denetim standartlarına göre yürütüleceğinden, uluslararası denetim standartları Türkçeye çevrilmektedir.

5.2.7 Eğitim Faaliyetleri Düzenlenmiştir:

6085 sayılı Kanun çerçevesinde yeni uygulamalar ile ilgili olarak üyelere, denetçilere ve savcılara değişik konularda eğitim programları düzenlenmiştir.

Meslek mensuplarına, “6085 sayılı Kanun Çerçevesinde Dış Denetim”, “Düzenlilik Denetimi”, “Düzenlilik Denetiminde Planlama”, “Hesap Alanlarının Ayrıştırılması ve Örnekleme”, başlangıç ve ileri düzey ACL konularında eğitimler verilmiştir.

Ayrıca, Sayıştay Başkanlığı Konferans Salonunda, “Yeni Mali Yönetim Sistemi İçerisinde Sayıştay’ın Değişen Rolü ve Performans Denetimi” ile “Performans Denetimi”

konularında sunum gerçekleştirilmiştir.

5.2.8 Bilişim Altyapı Çalışmalarına Başlanmıştır:

İş süreçleri incelenerek Sayıştayın amaç ve hedefleri doğrultusunda, aşağıda belirtilen yazılım projeleri üzerinde çalışmalara başlanmıştır.

Bilgisayar Destekli Denetim Yazılımı Projesi

TÜBİTAK tarafından finansmanı sağlanan ve denetim verileri üzerinde bilgisayar aracılığıyla analiz yapılmasını sağlayacak olan Bilgisayar Destekli Denetim Yazılımı projesinin yazılım çalışmaları halen devam etmekte olup 2013 yılının ikinci yarısından itibaren pilot kullanım çalışmalarına başlanması beklenmektedir.

Denetim Yönetimi Yazılımı Projesi

Yeni mali mevzuatın öngördüğü denetim uygulamalarının yönetimi ve takibini kolaylaştırmak ve etkinliğini artırmak amacıyla, denetim yönetimi konusunda yazılım kullanımı hususu değerlendirilmiş olup, bu konuda dünyada kullanılan örnekleriyle karşılaştırılmak suretiyle yerli bir yazılım firmasının ürettiği paket yazılımın kurumumuza uyarlanması konusunda proje çalışması başlatılmıştır.

Doküman Yönetim Sistemi Yazılımı Projesi

Halen kurumumuzda kullanılmakta olan basit evrak takip modülü yerine, bütün doküman yönetim süreçlerinin elektronik ortama aktarılması konusunda bir proje çalışması başlatılmış olup, projenin geliştirilmesi çalışmaları iş süreci analizi yazılım projesiyle eşzamanlı olarak yürütülmektedir. Yazılım ve çalışma ekibi ortak çalışmayla sistemin kurulumu ve belge üretim ve dolaşım süreçlerini analiz etmekte ve yazılıma aktarmaktadır.

5.2.9 Sayıştay Kanunu Tercüme Edilmiştir:

6085 sayılı Kanun İngilizce, Fransızca ve Arapçaya tercüme edilerek Sayıştay web sayfasında yayımlanmıştır.

Belgede 2010 2011 (sayfa 23-28)

Benzer Belgeler