• Sonuç bulunamadı

BÖLGESEL GELİŞME VE BÖLGESEL GELİŞMİŞLİK FARKLARININ

Belgede ORTA VADELİ PROGRAM ( ) (sayfa 61-65)

Bölgesel gelişme politikalarında bölgeler arası ge-lişmişlik farklarını azaltmak, kırsal alanda asgari yaşam standartlarını geliştirmek ve rekabet edebilirliklerini ar-tırmak suretiyle bölgelerin ulusal kalkınmaya, rekabet gücüne ve istihdama katkılarını en üst seviyeye çıkar-mak temel amaçtır.

1. Bölgesel Gelişme Politikasının Merkezi Düzeyde Etkinleştirilmesi

i) Bölgesel gelişme ve bölgesel rekabet ede-bilirlik açısından ulusal düzeyde koordinas-yonu sağlamak, mekânsal gelişme ve sos-yo-ekonomik kalkınma politikaları arasında uyumu güçlendirmek ve alt ölçekli plan ve stratejilere genel çerçeve oluşturmak üzere Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi çalışmaları tamamlanacaktır.

ii) Merkezi politikalar ile bölgesel gelişme poli-tikaları arasında planlama, uygulama ve iz-leme bakımından uyum ve koordinasyonu sağlayarak yönetişimi geliştirmek amacıyla kurulan Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulu ve Bölgesel Gelişme Komitesi faaliyete geçirile-cektir.

iii) Onuncu Kalkınma Planı dönemiyle uyumlu olacak şekilde Düzey 2 bölgelerinde hazırla-nacak bölge planları için gereken araştırma, analiz ve strateji çalışmaları kalkınma ajans-ları koordinasyonunda yürütülecektir.

iv) Kalkınma Ajansları Yönetim Sisteminin geliş-tirilmesi çalışmalarına devam edilecektir.

v) Cazibe merkezlerini destekleme programının uygulanması güçlendirilerek sürdürülecektir.

vi) Müzakere sürecinin ilerlemesine bağlı olarak, AB bölgesel gelişme politikalarına uyum ve yapısal fonların kullanımına hazırlık için stra-tejik bir çerçeve oluşturulacaktır.

vii) Kalkınma ajansları ile diğer kuruluşların ver-diği teknik ve mali destekler arasında tamam-layıcılık ve koordinasyon gözetilecektir.

viii) AB’den ekonomik ve sosyal uyum alanında sağlanacak fonlar, oluşturulan izleme ve ko-ordinasyon mekanizmasıyla etkili bir şekilde yönetilecektir.

2. Yerel Dinamiklere ve İçsel Potansiyele Dayalı Gelişmenin Sağlanması

i) Başta bölgesel ve sektörel teşvik politikaları olmak üzere, bölgesel rekabet gücünün ge-liştirilmesine yönelik politikaların analizi, ta-sarlanması ve etkili bir şekilde uygulanması sağlanacak, bu amaçla ulusal ve bölgesel düzeydeki kurumların kapasiteleri güçlendi-rilecektir.

ii) Bölgesel düzeyde rekabet gücü taşıyan sek-törlere odaklı ve yerel girişimleri öne çıkaran kümelenme politikaları geliştirilecek, bu kap-samda bir yönetişim ve destekleme mekaniz-ması kurulacaktır.

iii) Yerel uzmanlaşmaya dayalı ve üniversite-iş dünyası işbirliğini merkeze alan model nite-likte bölgesel yenilik altyapısı hazırlanacaktır.

iv) Bölgesel potansiyeli ve yerel işgücü

piyasa-sı özelliklerini dikkate alan ve yerel düzeyde ekonomik dönüşümü destekleyen girişimcilik, finansman, işletme ve organizasyon model-leri oluşturulacak, bu bağlamda, kalkınma ajanslarının yerel düzeyde ihtiyaç duyulan koordinasyon ilişkilerini kurması ve uzmanlık kuruluşlarıyla işbirliği mekanizmalarını oluş-turması sağlanacaktır.

v) Sanayinin yapısal dönüşümüne katkı sağla-yacak Sanayi Stratejisi başta olmak üzere, mevcut sektörel stratejilerin hedeflerine ulaş-ması için bölge düzeyinde sektörel üretim faktörleri altyapısı ve potansiyeli belirlene-cektir.

vi) Kalkınma ajansları bünyesinde kurulan Yatı-rım Destek Ofislerinin “tek durak ofis” işlevle-rini güçlendirecek düzenlemeler yapılacaktır.

3. Yerel Düzeyde Kurumsal Kapasitenin Artırılması

i) DAP, DOKAP, KOP Bölge Kalkınma İdareleri-nin kurumsallaşması gerçekleştirilecektir. Bu bölgelerde eylem planları hazırlanarak uygu-lamaya konulacak, uygulamanın izlenmesi ve değerlendirilmesi sağlanacaktır.

ii) Kalkınma ajanslarının kurumsallaşma çalış-maları tamamlanacak ve tam olarak faaliyete geçmeleri sağlanacaktır.

iii) Merkezi ve yerel düzeyde kurum ve kuruluş-lar arası koordinasyon ve karar alma süreç-leri desteklenecek ve merkez-yerel arasında bilgi akışını güçlendirmek üzere oluşturulan İl Koordinasyon ve İzleme Sistemi (İKİS)

yay-iv) Kalkınma çalışmaları ve program/proje uygu-lamalarında mahalli idare ve birliklerin teknik, mali ve kurumsal kapasiteleri güçlendirilecek-tir.

v) Kalkınma ajanslarının, AB ile mali işbirliği kapsamında sağlanacak fonların kullanımın-daki etkinliği artırılacak, bu doğrultuda, ajans-ların kurumsal kapasiteleri geliştirilecek ve bölgelerinde AB fonlarının kullanımında aracı kurum rolü üstlenmelerine yönelik hazırlık ça-lışmaları yürütülecektir.

4. Kırsal Kesimde Kalkınmanın Sağlanması i) Kırsal Kalkınma Planının izlenmesi ve

değer-lendirilmesine ilişkin mekanizmalar, Planda belirtilen esas ve usuller çerçevesinde oluş-turulacaktır. Bu doğrultuda, kırsal kalkınmaya yönelik faaliyetlerin Kırsal Kalkınma Planına uyumu gözetilecektir.

ii) Kırsal Kalkınma Planında belirlenen öncelik-lerle uyumlu şekilde tasarlanacak istihdam odaklı kırsal kalkınma projeleri, bölgesel ge-lişme politikaları çerçevesinde daha etkili şe-kilde uygulanacaktır.

iii) Farklı kurumlar tarafından uygulanan tarım ve kırsal kalkınma mali destek programları arasında uyum ve tamamlayıcılık ilkeleri gö-zetilerek kamu kaynaklarının etkinliği artırıla-caktır.

iv) Kırsal alan ve kent tanımları, kırsal alanda gelişmeyi izlemeye olanak tanıyacak şekilde yeniden düzenlenerek mekânsal gelişme ve bölgesel/yerel kalkınma politikalarında kır-kent bütünleşmesi desteklenecektir.

v) Köy Kanunu yenilenecek ve kırsal alanda yerleşme ve yapılaşmaya ilişkin diğer mev-zuat çalışmaları da tamamlanarak uygulama projeleri hayata geçirilecektir.

vi) Zorunlu nedenlerle yaşadıkları yerlerden ayrılan vatandaşlara, kendi istekleri doğrul-tusunda, eski veya yeni yerleşim yerlerinde yaşamlarını sürdürebilecekleri koşullar oluş-turulmaya devam edilecektir.

vii) Kırsal alanda dezavantajlı grupların durumu-nun iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi için ön-lemler alınacaktır.

viii) Kırsal kesimde internet erişimi güçlendirile-cek ve bu kesime yönelik hizmetlerin geliş-tirilmesi ve yararlanıcılara ulaştırılmasında bilgi ve iletişim teknolojileri etkili bir şekilde kullanılacaktır.

E. KAMU HİZMETLERİNDE KALİTE VE

Belgede ORTA VADELİ PROGRAM ( ) (sayfa 61-65)