• Sonuç bulunamadı

5. SÜTLÜCE BOLGESĐNDE “HILTON GARDEN INN HALĐÇ” OTEL

5.4 Pazar Araştırması ve Değerleme

5.4.4 Đstanbul Sütlüce Otel Arsası Yakın Çevre Analizi

5.4.4.4 Bölgedeki Özel ve Kamu Yatırımları

Şekil 5.18 :Sütlüce Otel Arsası Yakın Çevresinde Bulunan Çekim Alanları. Karaağaç Kültür Merkezi:

18. yüzyılda kurulmuş Karaağaç Tekkesi 1826 yılında yıkılmış, günümüzde ise Beyoğlu Belediyesi tarafından restore edilerek kültür merkezi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Tekke Sütlüce otel arsasının komşu parselinde bulunmaktadır.

Şekil 5.19 :Karaağaç Tekkesi. Miniatürk Açıkhava Müzesi:

30 Temmuz 2001 yılında yapımına başlanan ve Türkiye’nin ilk minyatür parkı olan müze Mayıs 2003’te ziyarete açılmıştır. 60.000 m² alan üzerine kurulu müze, 15.000 m² model alanı ile dünyanın en büyük minyatür parkı olma özelliğini taşımaktadır. 3.500 m² kapalı alana ve 500 araçlık park yerine sahip olan müzede 1/25 ölçekli 105 adet önemli bina veya yapının modeli bulunmaktadır. Modellerin 45’i Đstanbul’da, 45’i Anadolu’da bulunan ve 15 tanesi Osmanlı Đmparatorluğu tarafından dünyanın çeşitli yerlerinde bırakılan tarihi ve anıtsal değeri olan yapılara aittir. Đleride müzenin büyütülmesi için gerekli alan ve altyapı planlaması yapılmıştır.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Đl Başkanlığı:

2008 yılında Sütlüce’ye taşınan iktidar partisi AKP’nin Đstanbul Đl Başkanlığı, Osmanlı mimarisi örnek alınarak yapılmış modern binası, aktivite alanı, toplantı salonları ve konferans merkezi ile Sütlüce bölgesine değer katan bir sosyal alan görevini üstlenmektedir. AKP Đl Başkanlığı Sütlüce otel arsasının komşu parselinde bulunmaktadır.

Şekil 5.21 :AKP Đstanbul Đl Başkanlığı Binası. Sütlüce Uluslar Arası Kongre Merkezi:

Yüz yıllık tarihi olan Sütlüce Mezbahasının uluslar arası bir kongre merkezine dönüştürüldüğü eşsiz bir kentsel dönüşüm projesi olan Sütlüce Kongre merkezi 100 milyon dolardan fazla devlet yatırımı ile hayata geçirilmiştir. 73.000 m² alan üzerine kurulu merkez, 5.000’den fazla delegeyi ağırlayabilecek kongrelere ev sahipliği yapacak şekilde tasarlanmıştır. 2009 Mart ayında ilk uluslar arası organizasyonu olan 5. Dünya Su kongresi ile hizmete açılan merkez 6 gün boyunca yaklaşık 20.000 delegeye ev sahipliği yapmıştır.

Şekil 5.22 : Sütlüce Kongre Merkezi. Rahmi Koç Müzesi:

Rahmi Koç müzesi Türkiye’nin ilk ulaşım, endüstri ve iletişim tarihi müzesidir. Haliç kıyısında bulunan tarihi bir sanayi tesisi binasına kurulmuş olan müzenin koleksiyonunda gramofon iğnelerinden gemi ve uçaklara kadar çeşitlilik gösteren binlerce eser bulunmaktadır.

Ayrıca 900 kişi kapasiteli 2 adet seminer salonuna sahip olan müzede, hatıra eşyalarının satıldığı bir adet dükkan, çayhane, restoran ve bir kafeteryanın yanı sıra açık hava organizasyonları için düzenlenmiş alanlar da bulunmaktadır. Romantik ve tarihi bir atmosfere sahip olan müzenin konumu, tarihi yarımadaya bakan manzarası ve şehir merkezine olan yakınlığı ile rakipsizdir.

Şekil 5.23 :Rahmi Koç Müzesi Girişi. Feshane Fuar ve Kongre Merkezi:

Haliç’in Eyüp kıyılarında ve Atatürk Köprüsünün ayağında bulunan Feshane Fuar ve Kongre Merkezi Đstanbul’da düzenlenebilecek her türlü toplantı, fuar ve kongre için gerekli tüm imkanlara sahiptir.

Feshane açık hava aktivite alanları ve Haliç’e açılan kendi iskelesi ile toplam 56.000 m² alan üzerine kurulmuş, 3.000 delegeyi ağırlayabilecek ve 500 kişiye kadar yemekli organizasyonlara ev sahipliği yapacak kapasiteye sahiptir.

5. Dünya Su Kongresi’nin düzenlendiği günlerde denizden yaya köprüsü ile Sütlüce Kongre Merkezine bağlanan Feshane Fuar ve Kongre Merkezi, kongrenin çeşitli toplantılarına ev sahipliği yapmıştır.

Şekil 5.24 :Feshane Fuar ve Kongre Merkezi (http://images.google.com). Bilgi Üniversitesi Santral Đstanbul Kültür Merkezi:

Santral Đstanbul Osmanlı Đmparatorluğunun ilk elektrik santralinden bir sanat ve kültür merkezi haline dönüştürülmüştür ve Bilgi Üniversitesi tarafından yönetilmektedir. Eyüp’te bulunan kompleks 2007 yılında açılmış bir modern sanat müzesi, bir enerji müzesi, bir amfi tiyatro, konser salonları ve bir halk kütüphanesinden oluşmaktadır.

118.000 m² alan üzerine kurulmuş tesis 1914 yılından 1983 yılına kadar kullanımda olan Silahtarağa Elektrik Santralinin eski binalarının yenilenmesi ile oluşturulmuştur.

Şekil 5.25 :Santral Đstanbul Modern Sanat Müzesi Bahçesi (http://images.google.com).

Sütlüce Ofis Park Projesi:

Yılmaz Đnşaat şirketi tarafından yürütülen proje 8.500 m² arsa üzerinde 35.000 m² inşaat alanına sahiptir. 10 ofis katı, çeşitli büyüklüklerde alışveriş alanları, kapalı otoparkı, spor salonu ve toplantı odaları bulunan projenin inşaatı 2008 yılında

A&G Plaza Ofis Projesi:

Gürler Đnşaat tarafından yürütülen A&G Plaza projesi 9.500 m² arsa üzerinde 37.000 m² inşaat alanına sahiptir. 10 ofis katı kapalı otoparkı ve dinlenme alanlarından oluşan projenin inşaatına 2007 yılında başlanmış ve 2009 yılında tamamlanması beklenmektedir.

Şekil 5.26 :A&G Plaza Ofis Projesi. Tekfen – Oz Kağıthane Ofis Parkı Projesi:

Tekfen – Oz yatırım ortaklığı tarafından yürütülen proje 20.000 m² alan üzerinde 55.000 m² inşaat alanına sahiptir. 100 milyon Amerikan Doları yatırım bütçesine sahip proje çeşitli büyüklüklerde ofis alanları, alışveriş alanları, otoparklar ve dinlenme alanlarından oluşmaktadır. Projenin 2009 yılı sonunda tamamlanması hedeflenmektedir.

Şekil 5.27 :Tekfen – Oz Ofis Park Projesi (http://www.arkitera.com). Flatofis Ofis Binası:

Sinpaş GYO’nun yatırımcısı olduğu proje 14.000 m² arsa üzerinde kurulmuştur ve 62.000 m² kiralanabilir alana sahiptir. 46.000 m² ofis alanı ve 16.000 m² alışveriş

kattan oluşan bir binada hayata geçirilmiştir. Bir özel televizyonun eski binasından ofis binasına dönüştürülmüş olan ve 2008 yılında hizmet vermeye başlayan Flatofis %75 doluluk oranına sahiptir.

Şekil 5.28 :Flatofis Ofis Binası. Sütlüce – Beşiktaş – Taksim Bağlantı Tünelleri:

Sütlüce ve Kağıthane’yi Beşiktaş ve Taksime bağlaması için planlanmış yer altı tünellerinden oluşan projenin %70 oranında tamamlanmasının ardından Piyalepaşa’ya kadar bölümü 2009 yılında hizmete açılmıştır. 2010 yılında tamamen kullanıma açılması hedeflenen proje bölgedeki en büyük altyapı yatırımıdır.

Şekil 5.29 :Sütlüce – Beşiktaş – Taksim Tünelleri Sütlüce Girişi (http://images.google.com).