• Sonuç bulunamadı

BÖCEKLER‹N VER‹ML‹ UÇUfiLARI

Belgede YAZAR ve ESERLER HAKKINDA (sayfa 60-63)

‹flçi Ar›lar›n Ölümü

Koloninin tüm yükü üzerlerinde bulunan iflçi ar›lar, do¤duklar› andan itibaren hiç durmadan çal›fl›rlar. Bu yo¤un tempo nedeniyle kovandan ç›-k›p yiyecek toplamaya bafllad›ktan sonra ancak 3-4 hafta kadar yaflayabi-lirler.

‹flçi ar›n›n ölümüne yol açan nedenlerden en önemlisi yiyecek arama iflidir. Bu zor iflin sonucunda ar›n›n beslenme ve balmumu bezleri zarar görür. Ayr›ca iflçi ar› tüylerini kaybeder ve sonunda (toplam olarak

yapt›-¤› yaklafl›k 800 km.lik bir uçufltan sonra) uçma kaslar› da tükenir. ‹flçi ar›-lar genellikle kovandan uzakta ve görev bafl›nda iken ölürler.42

Sonbaharda yumurtalardan ç›kacak yeni bireyler koloninin bak›m›n›

üstleneceklerdir. Bu ar›lar›n do¤umu k›fla denk geldi¤i için kovan d›fl›na ç›kmaz ve kendilerinden önceki ar›lar›n depolad›klar› yiyecekler ile bes-lenirler.

Koloniyi oluflturan ar›lar›n ömürleri k›sa olsa da koloniler oldukça uzun süre hayatta kal›r. Öyle ki ayn› koloni (orman yang›n› ve kurakl›k gibi ola¤anüstü durumlar hariç) 20 y›l ve bazen daha da fazla süreyle var-l›¤›n› koruyabilir.

Adnan Oktar

Resimde polen sepetleri dolu olarak kovana dönen iflçi ar›lar görülmektedir. Ar›lar›n hayatlar›n›n son dönemlerindeki görevleri olan polen tafl›ma son derece yorucu bir ifl-tir. Bu görevleri s›ras›nda iflçi ar›lar›n bezleri zarar görür ve bir süre sonra ölürler.

BALARISI MUC‹ZES‹

Ar›lar Bir Anda Ortaya Ç›km›fllard›r

Ar›lar›n yaflam› incelenirken özellikle dikkat edilmesi gereken nokta, kovandaki tüm ifllerin say›lar› ortalama 40 ila 80 bin aras›nda de¤iflen ar›-lar taraf›ndan yap›lmas› ve bu say›ya ra¤men kovanda en ufak bir kar›-fl›kl›¤›n ve düzensizli¤in yaflanmamas›d›r. Kalabal›¤a ra¤men ne larvalar aç kal›r, ne savunma aksat›l›r, ne de kraliçeye hizmet geciktirilir. Ar›lar ha-yatlar›n›n her aflamas›nda son derece ak›lc› davran›p, üstlendikleri her ifli en baflar›l› flekilde tamamlarlar.

National Geographic Society taraf›ndan yay›nlanan The Marvels of Ani-mal Behaviour adl› kitapta iflçi ar›lar›n faaliyetleri flöyle anlat›l›r:

‹flçi ar›lar›n hareketleri son derece tutarl›d›r ve amaçs›z bir flekilde hareket et-mezler. Örne¤in, bir ar› yeni yumurtalar için hücreler haz›rlarken, di¤eri kra-liçeye hizmet için petekler aras›nda dolafl›r, bir üçüncüsü bal toplar, bir baflka-s› ise kovan kap›baflka-s›nda nöbet tutar. Her iflçi kesin olarak neyi nabaflka-s›l yapaca¤›n›

bilir, kusursuz bir disiplinle hareket eder.43

Daha önceki bölümlerde de de¤indi¤imiz gibi iflçi ar›lar, kovandaki ifl-leri gerçeklefltirmek için kimi zaman özel s›v›lar, kimi zamansa o ifl için ta-sarlanm›fl organlar kullan›rlar. Bir ar›n›n yaflam›n› devam ettirebilmesi için flu anda sahip oldu¤u özelliklerin tümünün ayn› anda var olmas› zo-runludur. Kovan› savunmak için gerekli olan zehirli i¤neler, nektar› çiçek-lerden toplamak için kulland›klar› uzun dil, çiçek tozlar›n›n vücutlar›na yap›flmas›n› sa¤layan tüyler, bacaklar›na monte edilmifl f›rça benzeri tüy-ler ve daha pek çok yap›, ar›lar ilk ortaya ç›kt›klar›ndan beri mevcuttur.

Bundan baflka ar›larda evrimcilerin içgüdü olarak nitelendirdikleri davra-n›fllar›n da ilk ortaya ç›kt›klar› anda var olmas› gereklidir. Bir ar›, larvala-r› nas›l besleyece¤ini, kraliçeye nas›l bir ihtimam göstermesi gerekti¤ini, petekleri hangi aç› ile yaparsa bal›n rahatl›kla depolanabilece¤ini, balmu-mundan nas›l tasarruf yapaca¤›n›, kovan› nas›l koruyaca¤›n›, propolisi nas›l toplayaca¤›n›, yiyece¤in yerini di¤erlerine nas›l bildirece¤ini

do¤du-¤u anda bilmek zorundad›r. K›sacas› ar›lar›n sahip olduklar› tüm yete-neklerin ilk ortaya ç›kt›klar› anda var olmas› gereklidir.

Ar›lar› ar› yapan özelliklerden tek bir tanesinin olmamas› durumunda bile ortaya aksakl›klar ç›kacak ve bu canl›lar yaflamlar›n›

sürdüremeye-60

ceklerdir. Bütün bunlar bize ar›lar›n, ev-rimcilerin iddia ettikleri gibi, zaman içinde gerçekleflen geliflimlerle ortaya ç›kmad›klar›n› gösterir. Ar›lar, vücutla-r›ndaki sistemlerden sadece birinin ek-sikli¤i halinde bile hayatlar›n› sürdüre-mezler. Örne¤in, i¤neleri olmasa kendi-lerini savunamaz, bacaklar›n›n arkas›n-daki polen sepetleri olmasa kovana be-sin tafl›yamaz, dilleri k›sa olsa nektara ulaflamaz, balmumu salg›lamasa petek öremez. Larva bak›m›n› ve petek örmeyi

bilmese neslini devam ettiremez. Zehir bezleri geliflse ama kovan› koru-may› bilmese bir ifle yaramaz. K›sacas›, ar›lar›n tüm vücut sistemlerinin ve tüm yeteneklerinin ayn› anda ve eksiksiz bir flekilde ortaya ç›kmas› ge-reklidir. Böyle bir fleyin tesadüfen oluflmas› ise imkans›zd›r.

Bütün bunlar ar›lar›n bir anda, flu anki halleri ile ortaya ç›kt›klar›n›

gösterir. Ar›lar bir Yarat›c› taraf›ndan yarat›lm›fllard›r. O benzeri olmayan gücün sahibi olan Yarat›c› ar›larda yaratt›¤› kusursuz yap›lar ile bize Ken-disi'ni tan›tmaktad›r. Bu Yarat›c› üstün güç sahibi Rabbimiz olan Allah't›r.

Tüm evrenin Yarat›c›s› olan Allah çok üstün, s›n›rs›z ve benzersiz bir Ak-l›n sahibidir. Allah her türlü yaratmay› bilen, herfleyden haberdar oland›r:

O, gökleri dayanak olmaks›z›n yaratm›flt›r, bunu görmektesiniz. Arzda da, sizi sars›nt›ya u¤rat›r diye sars›lmaz da¤lar b›rakt› ve orada her can-l›dan türetip yay›verdi. Biz gökten su indirdik, böylelikle orada her gü-zel olan çiftten bir bitki bitirdik. Bu, Allah'›n yaratmas›d›r. fiu halde, O'nun d›fl›nda olanlar›n yaratt›klar›n› bana gösterin. Hay›r, zulmeden-ler, aç›kca bir sap›kl›k içindedirler. (Lokman Suresi, 10-11)

(Yine) Bilmez

Belgede YAZAR ve ESERLER HAKKINDA (sayfa 60-63)