• Sonuç bulunamadı

Ayrımcılık ve Eşitsizliğin Artması

AB ÜYESİ ÜLKELERDE KAÇAK İŞGÜCÜ GÖÇÜ VE ETKİLERİ

C. Ayrımcılık ve Eşitsizliğin Artması

Özellikle küreselleşme süreciyle birlikte, kaçak göçmenler, kendi ülkelerine göre daha iyi yaşam standartlarının var olduğunu düşündükleri AB üyesi ülkelere göç etmektedir484. Buna karşın, artan göçlerle birlikte, AB üyesi ülkelerde kaçak göçmen işgücünün aleyhine olan yeniden yapılanmalar ve göç politikalarında farklı göçmen gruplarına farklılaştırılmış haklar söz konusudur485. Bu anlamda, kaçak göçmenler, AB üyesi ülkeler için düşündükleri iyi yaşam standartlarını genelde bulamamaktadır. Küreselleşme süreci içerisinde üretim ve işgücü piyasasının yeniden biçimlenmesiyle işgücü piyasaları, ikili bir yapıya bürünmüştür. Bu bağlamda, birincil işgücü piyasası, sermaye-yoğun ve yüksek nitelikli işleri kapsarken, ikincil işgücü piyasası, emek-yoğun ve düşük nitelikli işleri içermektedir. Dolayısıyla yerli işgücü, çekirdek işgücü olarak birincil işgücü piyasasında yer almaktayken, göçmen işgücü ise, çevresel işgücü olarak ikincil işgücü piyasasında bulunmaktadır. Bu anlamda, işgücü piyasalarının ikili bir yapıya bölünmesi, işgücü piyasalarında ayrımcılıkları ve eşitsizlikleri arttırmaktadır. Diğer bir ifadeyle işgücü piyasalarının bölünmesi, yerli işgücüne göre kaçak göçmen işgücü arasında dışlanmanın, ayrımcılıkların, eşitsizliklerin ve farklılaşmanın artmasını sağlamaktadır486. Buradan hareketle işçi ihtiyacının olmaması ve kaçak göçmen işgücünün yeniden istihdam edilebilirliklerinin düşük olması, işsizlik oranını yükseltmektedir ve ücretleri etkilemektedir487.

Bu çerçevede, AB üyesi ülkelerdeki göçmen işgücü, çalışma yaşamında yerli işgücüne göre ayrımcılık ve eşitsizliğe uğramaktadır. Dil yetersizliği, işgücü piyasası hakkında yetersiz bilgi, düşük nitelikli olmaları ve eğitim seviyelerinin düşük olması

483 Castles ve Miller, s. 260. 484 Gökbayrak, Göçmen, s. 10. 485 A.k., s. 10. 486 Temiz, Sürecinde, s. 53-54. 487 A.k., s. 57.

gibi nedenlerden dolayı, kaçak göçmen işgücü, iş seçimi konusunda yerli işgücüne göre dezavantajlı bir konumdadır488.

Bu bağlamda, kaçak göçmen işgücü, yerli işgücünün pek tercih etmediği emek-yoğun, düşük nitelikli,489 güvencesiz, ağır, tehlikeli, kirli490 ve çalışma süresi uzun olan491 işlerde çalışmaktadır. Bu anlamda, kaçak göçmen işgücü, inşaat, tekstil,492 madencilik ve temizlik493 gibi sektörlerde çok ağır çalışma koşullarında istihdam edilmektedir. Açıkçası, kaçak göçmen işgücü, düşük nitelikli, fiziksel güç gerektiren, düşük sosyal statülü, hiyerarşik düzende en altta yer alan, ağır çalışma koşulları olan,494 iş güvenliği olmayan ve işte yükselme olanağının kısıtlı olduğu işlerde çalışmaktadır495.

Yine, kaçak göçmen işgücü ile yerli işgücü arasındaki ayrımcılık ve eşitsizlik, işsizlikte de görülmektedir. Dolayısıyla kaçak göçmen işgücü, yerli işgücüne göre daha yüksek işsizlik riskiyle karşılaşmaktadır496. Bu anlamda, kaçak göçmen işgücünün göç ettikleri ülkenin dilini bilmemesi, düşük nitelikli olmaları, işgücü piyasası hakkında yetersiz bilgileri497 ve eğitim düzeylerinin düşüklüğü498 gibi özellikleri, yerli işgücüne göre işsizlik riskiyle karşılaşmalarına daha fazla neden olmaktadır. Ancak, kaçak göçmen işgücünün daha yüksek işsizlik riskiyle karşılaşmalarının özünde, anlatılan bu özelliklerden ziyade, kaçak göçmenlere uygulanan ayrımcılık yatmaktadır. Bu ayrımcılık, göçmenlerin farklı iş alanlarına girişlerinin çeşitli düzenlemelerle engellenmesiyle daha da ortaya çıkmaktadır499. Diğer yandan, işsizlik düzeyi, kaçak göçmen işgücünün ve yerli işgücünün ücretlerini etkilemektedir500. Bu bağlamda, kaçak göçmen işgücünün ücretleri, yerli

488 Tellal, s. 420. 489 Gökbayrak, Uluslararası, s. 23. 490 Temiz, Sürecinde, s. 58. 491 Yılmaz, s. 5. 492 Şenocak, s. 50. 493 Tellal, s. 420. 494 OECD, s. 132. 495 Tellal, s. 420. 496 Temiz, Sürecinde, s. 58. 497 Tellal, s. 420. 498 Gündoğan ve Biçerli, s. 130. 499 A.k., s. 130. 500 Temiz, Sürecinde, s. 57.

işgücüne oranla çok düşüktür.501 Diğer yandan, kaçak göçmen işgücünün ve yerli işgücünün nitelikleri açısından ücretleri de şekillenmektedir.502 Bu anlamda, düşük nitelikli işlerde çalışan kaçak göçmen işgücünün ücretleri, yüksek nitelikli işlerde çalışan yerli işgücüne göre oldukça düşüktür. Dolayısıyla kaçak göçmen işgücüyle yerli işgücü arasında kazanç farklılıkları çok fazladır503.

Ancak, 1980’li ve 1990’lı yıllarda işsizlik düzeyinin yüksek olması nedeniyle, başta Kuzey Avrupa ülkeleri olmak üzere AB üyesi ülkelerde, kaçak göçmen işgücü ile yerli işgücü arasında ücret dağılımı ABD’ye göre daha dengelidir. Norveç’te 1980-1990 yılları arasında yerli işgücünün reel kazançları % 16 oranında artmıştır. Göçmen işgücünün ise, reel kazançlarında ihmal edilebilir bir artış yaşanmıştır504. Yine de, kaçak göçmen işgücünün reel kazançlarının artışı tartışmalıdır.

Bunun yanında, AB üyesi ülkelerde kaçak göçmenler, ağır çalışma koşullarının yanında,505 yaşam, eğitim ve benzeri ekonomik ve sosyal haklardan yoksundurlar506. Bu durumun temel nedeni, kaçak göçmen işgücünün AB üyesi ülkelere girişleri, varoluşları ve bir işte çalışmaları yasal düzene aykırılık taşıdığından, onları asgari kamusal haklardan yoksun bırakmaktadır507. Örneğin, Almanya’da göçmenlerin sosyal haklara erişimi, oturma izinlerinin yenilenmesine bağlıdır508. Yine, İsveç’te sosyal haklara erişimde temel ölçüt, önceleri vatandaşlıkken, bunun yerini artan göçlerle birlikte oturma izinleri almaktadır509. Diğer yandan, kaçak göçmenler arasında kadınların cinsiyet ayrımcılığına uğradığı da bir gerçektir. Bu anlamda, kaçak göçmenler, her türlü konuda ayrımcılık ve eşitsizlik yaşarken, bu durum, kadın kaçak göçmenler arasında daha da

501 OECD, s. 148.

502 Sebastien Jean, Orsetta Causa, Miguel Jimenez ve Isabelle Wanner, “Migration in OECD

countries: Labour Market Impact and Integration Issues”, OECD Economics Department Working Papers. OECD Economics Department, No. 562, 2007, s. 9.

503 Temiz, Sürecinde, s. 58. 504 A.k., s. 57. 505 Yılmaz, s. 6. 506 Toros, s. 11. 507 Gençler, Yabancı, s. 44. 508 Gökbayrak, Göçmen, s. 10. 509 A.k., s. 11.

şiddetlidir510. Ayrıca, serbest dolaşım hakkı, Roma Antlaşması ve Avrupa Tek Senedi çerçevesinde onaylanmakta ve üçüncü ülke vatandaşlarına işbirliği öngörülmektedir. Ancak, serbest dolaşım hakkı, sadece Avrupa vatandaşlarına uygulanmaktadır511. Bu durum, tüm göçmen işgücüne yönelik bir ayrımcılıktır.

Bu çerçevede, kaçak göçmen işgücünün kendi ülkelerine göre ekonomik kazancının yüksek olması ve benzeri durumlar, ayrımcılıkların ve eşitsizliklerin devam etmesini veya artmasını sağlamaktadır512. Bu ayrımcılıkların ve eşitsizliklerin sonucunda, kaçak göçmen işgücü, ekonomik ve sosyal yapıdan dışlanmakta ve yoksullaşmaktadır513.