• Sonuç bulunamadı

Adem ÇalıĢkan.(2011).159 Numaralı Ayntab Şer’iyye Sicilinin Transkripsiyonu Ve Değerlendirmesi (H.1319-1323,M.1903-1907),BasılmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Ana Bilim Dalı, Gaziantep.

Ahmet Yılmaz. (1997). 19. Yüzyılın Ġlk Çeyreğinde ġer'iyye Sicilleri ve Tereke Defterlerine Göre Medine-i Aymtab 'ın Ġktisadi ve Ġçtimai Durumu. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara,

Cemil Cahit Güzelbey ve IIulûsi Yetkin. (1970). Gaziantep Şer'i Mahkeme Sicillerinden Örnekler. M. 1729-1825. c.81-141, Gaziantep.

Cemil Cahit Güzelbey. (1966), Gaziantep Şer 7 Mahkeme Sicilleri, M. 1828 ilâ 1838. c. 142-143, Fasikül 3, Gaziantep.

Cemil Cahit Güzelbey. (1966). Gaziantep Şer i Mahkeme Sicilleri M.1886 ilâ 1909. c. 153-160, Fasikül 1, Gaziantep, 1966.

Cemil Cahit Güzelbey. (1966). Gaziantep Şer'i Mahkeme Sicilleri, M. 1841-1886. e. 144-152,Fasikül 2, Gaziantep.

Fuat Yıldırım. (1995). 108 Numaralı Gaziantep Şer 'iyye Sicili. Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elazığ.

Galip Eken. (1088). Gaziantep'in 113 Numaralı ġer'iyye Sicili Transkripsiyon ve Değerlendirme (H. 1168-1169 M. 1755-1756). Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

H. Adnan ArslantaĢ. (1997), Antep'in 141 Numaralı H. 1261-1270 Tarihli Şer'iyye Sicilinin Transkripsiyon ve Katalogu. Yüksek Lisans Tezi, Ġnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malatya.

Handan Bozkurt. (2002). Gaziantep 17 Numaralı Şer'iyye Sicili. Yüksek Lisans Tezi, Ġnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malatya.

Hüseyin Çınar. 18. Yüzyılın Ġlk Yarısında Ayıntab ġehri nin Sosyal VB Ekonomik Durumu. Doktora Tezi, istanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġstanbul, 2000.

Rabia Sultan Timbil. (2003). 19 Numaralı Gaziantep Şer'iye Siciline Göre Mülk Satışları (1647-1648) Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Koııya.

Yüksel Babanınoğlu. (2004). 155 Nolu (H.1308-1310) Gaziantep Şer'iyye Sicilinin Transkripsiyon ve Değerlendirmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.

Zeynel Özlü. (1999). Gaziantep 'in 120 Numaralı Şer 'iyye Sicili (Transkripsiyon ve Değerlendirme). Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Zeynel Özlü. (2002). Kassam Defterlerine Göre XVIII. Yüzyılın İkinci Yansında Gaziantep. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara,

Bu tez çalıĢmasında Ayntab'ın 159 Numaralı ġer'îyye Sicili'nin H. 1322- 1323 yıllarınına ait belgenin ikinci kısmının son 60 varağının transkripsiyonu yapılarak değerlendirilmiĢtir.

2.4. 159 NOLU AYNTAB ġER’ĠYYE SĠCĠLĠ’NĠN (252-499 SAYFALARI) TRANSKRĠPSĠYONU

Sayfa Nu : 368

Hüküm Nu : 375'in devamı

Belgenin Özeti : Elife Hatunun Ahmed Kâhya’nın terekesinden alcağı mehir ve nafaka talebi.

[...] ibn-i Hacı Ahmed Efendi ve muhtârı Mahli ibn-i Hoca Mehmed ve ihtiyârı Ali ibn-i Hacı Emin Hoca ve ġehreküsdü'de Kocaoğlan Mahallesi imâmı Mehmed ġakir Hoca bin Hacı Mehmed ve muhtârı Hamud'un oğlu Mehmed Ağa ibn-i Mehmed nâm kimesnelerden sırren ve mârrü'l-beyân Kızılcamescid Mahallesi ahâlîsinden Serrâc Abdi ibn-i Ali Bey ve KefĢger Kadri bin Hallâc Hüseyin nâm kimesnelerden bi'l-muvâcehe alenen lede't-tezkiye adl ve makbûlü'Ģ-Ģehâde idükleri iĢ„âr ve ihbâr olunan sâlifü'z-zikr Kocaoğlan Mahallesi ahâlîsinden Molla Yusuf ibn-i Hâfız Abdülkadibn-ir ibn-ibn-ibn-i Hâfız Hüseyibn-in ve mezkûr Delbes Mahallesibn-i ahâlîsibn-inden Serrâc Kanberoğlu Hacı Ali ibn-i Mustafa bin Ahmed nâm kimesneler Ģehâdetleriyle ġamlı Ahmed Kahya demekle ma„rûf Ahmed Kahya ibn-i Hasan Kahya bundan takrîben beĢ sene mukaddem zevce-i menkûha-i medhûlün-bihâsı olan iĢbu müdde„iyye-i mezbûre Elife'yi ba„de't-tatlîk beĢ yüz guruĢ mehr-i mü‟eccel-i müsemmâ ile ancak be-tekrâr akd-i nikâh etdiğini ba„de'l-isbât ve'l-hilf yalnız ziyâde müdde„âsına asla Ģâhidi olmamağla ityân-ı beyyineden izhâr-ı acz ile tâlib-i tahlîf olmağın mûcibiyle müdde„â-bihâsı olan meblağ-ı mecmû„-ı mezkûr bin guruĢdan akd-i evvel için lâzım gelen beĢ yüz guruĢ hakında müvekkil-i asîl ibn-i merkūm Hasan ile verese-i sâirenin tahlîfllerine ta„lîk birle akd-i sâniyye tesmiye olunan meblağ-ı mezkûr beĢ yüz guruĢu müvekkil ibn-i merkūm Hasan'a izâfetle mûrisi müteveffâ-yı merkūm Ahmed Kahya'nın tereke-i vâfiyyesinden olmak üzere müdde„iyye-i mezbûre Elife Hâtun'a hâlâ edâ ve teslîme müvekkil-i merkūma

izâfetle vekîl-i mûmâ-ileyh Mahmud Efendi'ye gıyâben hüküm ve tenbîh olunduğu tescîl ve Ayntâb Mahkeme-i ġer„iyyesi'nden i„lâm olundu.

Tahrîren fi'l-yevmi'l-hâmis min Ģehri Rebî‘ılevvel li-seneti isnâ ve ıĢrîn ve selâse mi’e ve elf.

Sayfa Nu : 368 Hüküm Nu : 376

Belgenin Özeti : Leylekyan Makdis Kirkor ve Makdis Artin ve Makdis Kiğork evlâd-ı Nersiz veled-i Aleksan adlı tacirlerin vekili olan Kara Manukyan Agob Efendi'nin kendi yerine Nizibliyan Kirkor Efendi veled-i Artin Ağa veled-i Serkis Ağa'yı vekil tayin ettiği

Haleb Vilâyet-i Celîlesi dâhilinde merkez-i kazâ olan medîne-i Ayntâb mahallâtından Tarla-yı Atîk Mahallesi'nde mütemekkin teba„a-i Devlet-i Aliyye'nin Ermeni milletinden Kara Manukyan Agob Efendi veled-i Kiğork veled-i Manuk nâm kimesne medîne-i mezbûre mahkeme-i Ģer„iyyesine mahsûs odada ma„kūd meclis-i Ģer„-i Ģerîf-i enverde bi't-tav„ ve'r-rızâ ikrâr-ı tâm ve takrîr-i kelâm edip teba„a-i müĢârun-ileyhânın millet-i merkūmesinden ve medîne-i Ayntâb'ın Ġbn-i Eyyüb Mahallesi sâkinlerinden ve tüccârândan Leylekyan Makdis Kirkor ve Makdis Artin ve Makdis Kiğork evlâd-ı Nersiz veled-i Aleksan nâm kimesneler taraflarından hâmil olduğum yüz altmıĢ sekiz numarasıyla murakkam ve bin üç yüz on sekiz senesi Ģehr-i Rebî„ulâhĢehr-irĢehr-i'nĢehr-in yĢehr-irmĢehr-i bĢehr-irĢehr-incĢehr-i günü târĢehr-ihĢehr-iyle müverrah medîne-Ģehr-i mezbûre nâĢehr-ib-Ģehr-i sâbıkı fazîletlü Ahmed Hilmi Efendi imzâsıyla mümzâ ve hatemiyle mahtûm ve zahrı Ayntâb Bidâyet Mahkemesi ve Haleb Ġstînâf Mahkemesi hey‟etleri taraflarından musaddak bir kıt„a hüccet-i Ģer„iyye ile âheri tevkîle me‟zûniyetim hasebiyle vekîl-i umûmîleri olduğum müvekkillerim merkūmûnun her birerlerinden münferiden ve müĢtereken ve müctemi„an lehlerinde ve aleyhlerinde ikāme olunmuĢ ve olunacak bi'l-cümle umûr-ı Ģer„iyye ve hukūk-ı âdiyye ve ticâriyye ve sâir her türlü de„âvîden dolayı müdde„î ve müdde„â-aleyh ve Ģahs-ı sâlis sıfatıyla bi'l-umûm mehâkim-i Ģer„iyye ve nizâmiyye ve hukūkiyye ve ticâriyye ve cezâiyye ve sâir mehâkim ve mecâlis-i saltanat-ı seniyye ile makāmât-ı âliyye ve devâir-i resmiyyenin âmme-i derecât ve kâffe-i kısmında bidâyeten ve istînâfen ve temyîzen ve itirâzan ve iâdeten ve tashîhan ve vicâhen ve gıyâben taleb ve da„vâ ve husumet ve redd-i cevâba ve

muhâkeme ve murâfa„a ve müdâfa„aya ve ta„yîn-i merci„ ve vazîfe ve salâhiyet-i mehâkim ve nakl-i da„vâ ve sükūt-ı müdde„âya ve ikāme-i Ģühud ve istimâ„ına tahlîf ve istihlâfa ve redd-i a„zâ ve iĢtikâ ani'l-hukkâm mümeyyiz ve hakem ve ehl-i hibre ve ehl-i vukūf ve muhammin ve senedin ta„yîn ve azline ve konkordato akd ve feshine bi'l-cümle mu„âmelât-ı iflâsiyyenin taleb ve icrâsına ve kendi imzâsıyla her nev„ müsted„ayât ve levâyih ve protesto ve hacznâme ve beyânnâme ve evrâk-ı sâire tanzîm ve devâir-i âidesine takdîme teblîğ ve tebellüğe lehlerindeki i„lâmâtın tenfîz-i ahkâmına ve aleyhlerindeki i„lâmların taleb-i fesh ve ibtâline ve icrâya mürâcaat ve hacz-i emvâl ve fekkine ve mutlakan bâtten ve vefâen bey„ ve Ģirâya ve ferâğ ve tefvîz ve tefevvüze îcâr ve istîcâra ve ahz u kabza ve makbûzâtını müvekkillerim merkūmûna irsâl ve îsâle ve'l-hâsıl husûsât-ı mezkûrenin müteferri„ ve mütevakkıf olduğu umûrun küllîsini son dereceye kadar ale'l-usûl ta„kīb ve îfâya vilâyet-i müĢârun-ileyhâ dâhilinde Kilis Kazâsı'nın Vâiz Mahallesi'nde mukīm teba„a-i Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye'nin Ermeni milletinden Nizibliyan Kirkor Efendi veled-i Artveled-in Ağa veled-veled-i Serkveled-is Ağa'ya kabûlüne mevkūfe vekâlet-veled-i âmme-veled-i mutlaka-veled-i sahîha-i Ģer„iyye ile tarafımdan vekîl ve nâib-i menâb nasb ve ta„yîn eyledim dedikde mâ hüve'l-vâki„ bi't-taleb ketb ü imlâ olundu.

Tahrîren fi'l-yevmi'r-râbi‘ min Ģehri Rebî‘ılevvel li-seneti isnâ ve ıĢrîn ve selâse mi’e ve elf.

Sayfa Nu : 368 Hüküm Nu : 377

Belgenin Özeti : Firdevs Hanım ve oğlu Mehmed Sadık Bey'in miras hususunda Hacı İsa Ağazâde Abdülkadir Efendiyi vekil tayin ettikleri

Tahakkuk-ı özr-i Ģer„îye binâ‟en zikri atî husûsun mahallinde bi'l-istimâ„ ketb ve tahrîri iltimâs olunmağla kıbel-i Ģerî„at-ı garrâdan me‟zûnen irsâl olunan mahkeme-i Ģer„iyye ketebesinden Mevlânâ Vahîd Efendi ibn-i Salih Efendi Haleb Vilâyet-i Celîlesi dâhilinde merkez-i kazâ olan medîne-i Ayntâb mahallâtından Ammu dâiresinde vâki„ ġeyhcan Mahallesi'nde kâin Kethüdâzâde Mehmed Necati Efendi ibn-i el-Hâc Taha Efendi'nin hânesine varıp [s. 369] akd-i meclis-i Ģer„-i âlî eyledikde hâne-i mezkûrda müsâfereten sâkine ve zâtı zîr-i hüccetde muharrerü'l-esâmi müslimîn ta„rîfleriyle mu„arrefe olan Firdevs Hânım ibnet-i el-Hâc Mehmed Taha Efendi ile mûmâ-ileyhânın sadrî kebîr oğlu Mehmed Sadık Bey ibn-i Kadir Bey

ibn-i Emin Bey'den her biri meclis-i ma„kūd-ı mezkûrda medîne-i mezbûre mahallâtından Müzellefhâne Mahallesi'nde mukīm Hacı Ġsa Ağazâde Abdülkadir Efendi ibn-i Mehmed Ağa mahzarında bi't-tav„ ve'r-rızâ ikrâr-ı tâm ve takrîr-i kelâm edip bundan çend mâh mukaddem birbirini müteâkib vefât eden mûrisimiz Küçük Hâfız Efendizâde Süleyman Efendi ibn-i Hacı Nuh Efendi ile mûmâ-ileyhin sulbiye kebîre kızı Fatma Hâtun terekelerinden alacak ve verecek ve hisse-i irsiyye talebiyle sâir lehimizde ve aleyhimizde ikāme olunmuĢ ve olacak bi'l-cümle de„âvîden dolayı cemî„-i hukūkumuzu mehâkim-i Ģer„iyye ve nizâmiyye ve ticâriyye ve cezâiyyede mehâkim-i Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye'nin kâffe-i derecât ve âmme-i kısmında bidâyeten ve istînâfen ve temyîzen ve itirâzen ve iâdeten ve gıyâben ve vicâhen ve tashîhan taleb ve da„vâ ve husûmet ve redd-i cevâba ve kendi imzâsıyla her nev„ müsted„ayât ve levâyih ve evrâk tanzîm ve devâir-i âidesine takdîme ve teblîğ ve tebellüğe ve muhâkeme ve murâfa„a ve müdâfa„aya ve iĢhâd ve istiĢhâda ve tahlîf ve istihlâfa ve mümeyyiz ve hakem ve ehl-i hibre ve senedin nasb ve ta„yîn ve azline ve itirâz ale'l-hükm ve ale'l-gayra ve Ģahs-ı sâlis sıfatıyla gayrın muhâkemesine duhûle ve sükūt-ı muhâkeme talebine ve redd-i a„zâ ve iĢtikâ ani'l-hukkâma ve protesto ve ciro ve konkordato tanzîm ve keĢîde ve redd-i yemîn ve kabûle ve tatbîk-i hat ve hâtem ve rü‟yet-i muhâsebeye ve her nev„ karâr ve i„lâm istihsâl ve ahzına ve icrâya mürâcaat ve hacz-i emvâl ve fekkine ve ifrâz ve taksîm ve ta„yîn-i mevki„ ve tashîh-i kuyûd ve tahdîd-i hudûda ve mârrü'l-beyân hukūkumuzu ahz u kabza ve makbûzâtını bizlere i„tâ ve îsâle ve'l-hâsıl husûsât-ı mezkûrâtın müteferri„ ve mütevakkıf olduğu umûrun küllîsini son dereceye değin ale'l-usûl ta„kīb ve îfâya hâzır-ı mûmâ-ileyh Abdülkadir Efendi'yi her birimiz münferiden ve her ikimiz müctemi„an tarafımızdan vekîl ve nâib-i menâb nasb ve ta„yîn eyledik dediklerinde ol dahi vekâlet-i mezkûreyi ber-minvâl-i muharrer kabûl edip hidemât-ı lâzımesini kemâ yenbeğī edâya ta„ahhüd ve iltizâm eylediğini mevlânâ-yı mûmâ-ileyh mahallinde ba„de'l-istimâ„ ketb ve tahrîr ve ma„an meb„ûs olan ümenâ-i Ģer„le meclis-i Ģer„a gelip vukū„-ı hâli bi-tamâmihâ inhâ ve beyân ve takrîr etmekle kıbel-i Ģer„den dahi tenfîz olunmağın mâ hüve'l-vâki„ bi't-taleb ketb ü imlâ olundu.

Tahrîren fi'l-yevmi'l-hâdî ve'l-ıĢrîn min Ģehri Saferi'l-hayr li-seneti isnâ ve ıĢrîn ve selâse mi’e ve elf.

Hüküm Nu : 378

Belgenin Özeti : Cided köyünden vefat eden İsmail’in küçük çocukları Ökkeş ve Emine'nin ihtiyaçlarını gidermek için vasileri olan halaları oğlu Mustafa Efendi'nin çocuklara ait binaları aynı köyden Mustafa Ağa'ya satışına izin verildiği.

Haleb Vilâyet-i Celîlesi dâhilinde merkez-i kazâ olan medîne-i Ayntâb'a tâbi„ Cided (Cadad) karyesi sâkinlerinden iken bundan mukaddem vefât eden Ġsmail bin Ġbrahim'in sulbî sagīr oğlu ÖkkeĢ ile sulbiye sagīre kızı Emine'nin bâ-hüccet-i Ģer„iyye vasî-i mansûbları olan ammeteleri oğlu Mustafa Efendi ibn-i Hacı Nuh Efendi medîne-i mezbûre mahkeme-i Ģer„iyyesinde ma„kūd meclis-i Ģer„-i Ģerîf-i enverde karye-i [mezkûreden] Mustafa Ağa ibn-i Memo Kahya mahzarında bi't-tav„ ve'r-rızâ ikrâr-ı tâm ve takrîr-i kelâm edip vasîleri olduğum sagīrân-ı mezbûrânın babaları müteveffâ-yı merkūmdan müntakil olup karye-i mezkûrede vâki„ tarafları kıbleten iĢbu hâzır-ı merkūm Mustafa Ağa'nın Ģirâen mülkü olan nar bağçesi ve Ģarkan tarîk-i âmmı fâsıl hark-ı mâ‟ ve Ģimâlen Topuz'un oğlu Mehmed menzili ve garben Buharavî Hacı Ömer Ağa vereselerinden kerîmeleri Hadice ve Hacce ġakire hâtunların tarlaları ile mahdûd olup ve mûmâ-ileyh Hacı Nuh Efendi'nin oğlu Ahmed Efendi'nin mülkü olan arsa üzere mebnî bir bâb hâneden mâ„adâ aslâ mâlları olmayıp ve sagīrân-ı merkūmân dahi nafaka ve kisve-bahâya eĢedd-i ihtiyâc ile muhtâc olduklarına ve mârrü'z-zikr arsa üzerinde bulunan ebniye dahi müĢrif-i harâb ve mâil-i turâb olmağla bedel-i icâresi masârıfât-ı vâkı„asına kâfî olamadığına binâ‟en semen-i misliyle tâlibine bey„ olunmak üzere kıbel-i Ģer„den bana izin verilmiĢdi. Ol vechile binâ-i mezkûr kāim olduğu hâlde mecma„ mahallerde ale'l-usûl iki mâh mikdârı bi'l-müzâyede ve ba„de inkıtâ„ı'r-rağabât sekiz yüz guruĢa hâzır-ı merkūm Mustafa Ağa üzerinde karârgîr olup ziyâdeye tâlib-ı âheri dahi zuhûr etmeyip ve meblağ-ı mezkûr dahi sâlifü'l-beyân menzil-i mahdûd-ı mezkûrdan mârrü'z-zikr ebniyenin semen-i misli idüğü zeyl-i hüccetde muharrerü'l-esâmi müslimînin ihbârlarıyla lede'Ģ-Ģer„i'l-enver zâhir ve mütehakkık olmağla [arsa-i] mahdûd-ı mezkûr dâhilinde kāim bulunan ebniye-i mezbûreyi medîne-i mezbûrenin ferâğ komisyonu huzûrunda meblağ-ı mezkûr semen mukābelesinde hâzır-ı merkūm Mustafa Ağa'ya bâtten ve sahîhan bey„ ile semeni ahz u kabza ve ber-vech-i muharrer bey„-i mezkûru ve kabz-ı semen ile istîfâ-yı hakkı ikrâr ve takrîre ve mu„âmele-i nizâmiyyesini tamâmen ve kâmilen edâ ve îfâya ve me‟hûzu olan

meblağ-ı mezkûru sagīrân-ı mezbûrânın nafaka ve kisve-bahâ ve sâir havâyic-i zarûriyyelerine harc u sarfa vasî-i mûmâ-ileyh Mustafa Efendi'ye kıbel-i Ģer„den izin verilmeğin mâ hüve'l-vâki„ bi't-taleb ketb ü imlâ olundu.

Tahrîren fi'l-yevmi'l-gurreti min Ģehri Rebî‘ılevvel li-seneti isnâ ve ıĢrîn ve selâse mi’e ve elf.

ġuhûdü'l-hâl: Cided karyesinden (silik), karye-i mezkûre ahâlîsinden Halil

ibn-i merkūm Memo Kâhya ve gayruhum.

Sayfa Nu : 370 Hüküm Nu : 379

Belgenin Özeti : Safa hatunun Ahmet'ten boşandımasına ve 1000 kuruş mehr-i kendisine ödenmesine karar verildiği

Ma„rûz-ı dâ„îleridir ki

Haleb Vilâyet-i Celîlesi dâhilinde merkez-i kazâ olan medîne-i Ayntâb mahallâtından Bostancı Mahallesi'nde sâkine mu„arrefetü'z-zât Safa ibnet-i Hâfız Ġbrahim bin Ahmed nâm hâtun medîne-i mezbûre mahkeme-i Ģer„iyyesine mahsûs odada ma„kūd meclis-i Ģer„-i Ģerîf-i münîrde zevci Abdülvehhâb ibn-i Ahmed ibn-i Dellak Bekir muvâcehesinde üzerine da„vâ ve takrîr-i kelâm edip makbûzum olan bin guruĢ mehr-i mukaddem ve yine bin guruĢ mehr-i mü‟eccel tesmiyesiyle merkūm Abdülvehhâb zevc-i dâhilim olduğu hâlde iĢbu târihden takrîben yirmi beĢ gün mukaddem kendisiyle miyânemizde vukū„a gelen münâza„a üzerine beni talâk-ı selâse ile tatlîk edip ol vechile ben merkūmdan boĢ olup ol târihden Ģimdiye değin merkūmdan ayrı hânede sâkine olmamla hâlâ zimmetinde mukarrer mârrü'l-beyân bin guruĢ mehr-i mü‟eccelim ile kendi mâlım olup merkūmun nezdinde bulunan bir kat yatak ve bir küpür ve bir kadife ve bir çit entari ve bir sandık ve bir aynadan ibâret olan eĢyâlarımı bi-gayrı hakkın zabt ile bana red ve iâdeden imtinâ„ eder olmağla suâl olunup îcâbı icrâ olunmak matlûbumdur deyu ba„de'd-da„vâ ve's-suâl ol dahi cevâbında ol mikdâr mehr-i mü‟eccel tesmiyesiyle mezbûre Safa kendisinin taht-ı nikâhında hâlâ zevce-i menkûha-i medhûlün-bihâsı olduğunu tâyi„an ve kat„iyyen ikrâr ve i„tirâf edip ancak mezbûre Safa'nın mâ„adâ ziyâde müdde„âsını ba„de'l-inkâr müdde„iyye-i mezbûre Safa'dan müdde„â-yı meĢrûhasına mutâbık beyyine taleb olundukda usûl-i mevzû„asına tatbîkan evvelen bâ-varaka-i mestûre her biri mensûb oldukları Karasakal Mahallesi imâmı Hamanoz? Fakı'nın oğlu Molla

Mehmed ve muhtarı Kara Mehmed Ağa ve Kastal Mahallesi muhtârı Mazıcızâde Mehmed Ağa ibn-i Abdullah ve ihtiyârı Kocukunoğlu Mehmed bin Mustafa ve Kocaoğlan Mahallesi imâmı Molla Mehmed bin Hacı ġeyh Mehmed nâmûn kimesnelerden sırren ve ba„dehû ġarkıyan Mahallesi ahâlîsinden Mustafa bin Yusuf ve Kurb-ı ġarkıyan Mahallesi ahâlîsinden Hamdi ibn-i Calebi Abdülgani nâm kimesnelerden bi'l-muvâcehe alenen lede't-tezkiye adl ve makbûlü'Ģ-Ģehâde idükleri iĢ„âr ve ihbâr olunan mârrü'l-beyân Kabasakal Mahallesi ahâlîsinden Hacarlıoğlu Mustafa ibn-i Mustafa ve sâlifü'z-zikr Kocaoğlan Mahallesi'nde sâkine mu„arrefetü'z-zât Adile bint-i Ahmed ibn-i Hacı Ali ve mezkûr Kastal Mahallesi'nde mukīme mu„arrefetü'z-zât Elife bint-i Kasım nâmûn kesân Ģehâdetleriyle müdde„â-bihâdan eĢyâ-yı mezkûre da„vâsı beyâna ba„de'l-havâle ancak talâk-ı selâse müdde„âsı ber-nehc-i Ģer„î sâbit olmağın mûcibiyle mezbûre Safa Hâtun zevci merkūm Abdülvehhâb'dan talâk-ı selâse ile mutallaka olduğuna ba„de'l-hükm zevc-i merkūm Abdülvehhâb'ın ikrârı vechile zimmetinde mezbûreye vereceği olan bin guruĢ mehr-i mü‟eccel-i mezkûr borcunu mezbûre Safa Hâtun'a hâlâ def„ u teslîmiyle ilzâm olunduğu tescîl ve Ayntâb Mahkeme-i ġer„iyyesi'nden i„lâm olundu.

Tahrîren fi'l-yevmi's-sâbi‘ min Ģehri Rebî‘ılevvel li-seneti isnâ ve ıĢrîn ve selâse mi’e ve elf.

Sayfa Nu : 370 Hüküm Nu : 380

Belgenin Özeti: Tarla-yı Cedîd Mahallesi'nden vefat eden Süleyman Efendi'nin küçük oğlu Mehmed Molla üzerine annesi Firdevs Hanım vasi tayin olunduğu

Haleb Vilâyet-i Celîlesi dâhilinde merkez-i kazâ olan medîne-i Ayntâb mahallâtından Tarla-yı Cedîd Mahallesi ahâlîsinden iken bundan mukaddem vefât eden Süleyman Efendi ibn-i Hacı Nuh Efendi ibn-i Küçük el-Hâc Mustafa Efendi'nin sulbî sagīr oğlu Mehmed Molla'nın vakt-i rüĢd ü sedâdına değin mûmâ-ileyhden müntakil ve mevrûs mâlını ahz u kabz ve hıfza ve umûrnu tesviyeye bir vasî nasb u ta„yîni lâzım ve mühim olmağın emânet ile ma„rûf ve istikāmet ile mevsûfe ve her vechile vesâyeti sagīr-i merkūm hakkında min külli'l-vücûh evlâ ve enfa„ idüğü zîr-i hüccetde muharrerü'l-esâmi müslimîn ihbârlarıyla lede'Ģ-Ģer„i'l-enver zâhir ve mütehakkık olan sagīr-i merkūmun vâlidesi ve hâzınesi Firdevs Hânım ibnet-i el-Hâc

Mehmed Taha Efendi sagīr-i merkūmun vakt-i rüĢd ü sedâdına değin babası mûmâ-ileyhden müntakil ve mevrûs mâlını [ahz u kabz] ve hıfza ve umûrunu tesviyeye kıbel-i Ģer„den vasî nasb u ta„yîn olundukda ol dahi ber-vech-i muharrer vesâyet-i mezkûreyi kabûl edip hidmet-i lâzımesini kemâ yenbeğī edâya ta„ahhüd ve iltizâm etmeğin mâ hüve'l-vâki„ bi't-taleb ketb ü imlâ olundu.

Tahrîren fi'l-yevmi'l-hâmis aĢer min Ģehri Rebî‘ılevvel li-seneti isnâ ve ıĢrîn ve selâse mi’e ve elf.

ġuhûdü'l-hâl: Kethüdâzâde Ahmed Efendi ibn-i Mustafa, Nuki Ağa,

Kethüdâzâde Abdullah Efendi ibn-i Mustafa Nuri Ağa, Ġbrahim BeĢezâde Ali Efendi, Hacı Ġsazâde Abdülkadir Efendi ve gayruhum.

Sayfa Nu : 370 Hüküm Nu : 381

Belgenin Özeti: Münbic Kazası'na bağlı Seğerye köyünden Mehmed Zaruri Hasan'ın çalındıktan sonra Edalıoğlu Helvacı Mustafa elinde bulduğu merkebinin şahitlerin şehadetiyle kendisine iadesine karar verildiği

Ma„rûz-ı dâ„îleridir ki

Haleb Vilâyet-i Celîlesi dâhilinde çiftlik-i hümâyûn kurâsından olup Münbic (Menbic) Kazâsı'na muzâfe Seğerye karyesi ahâlîsinden Mehmed bin Zarurî Hasan ibn-i Halef nâm kimesne medîne-i Ayntâb Mahkeme-i ġer„iyyesi'ne mahsûs odada ma„kūd meclis-i Ģer„-i münîrde medîne-i mezbûre bank[a] Ģubesi kâtibi refîki Mustafa Efendi ibn-i Hacı Mehmed bin Mustafa muvâcehesinde ve medîne-i mezbûre mahallâtından Cevizlice Mahallesi'nde mukīm Edalıoğlu Helvacı Mustafa ibn-i Kebâbcı Kara Mehmed hâzır olduğu hâlde üzerlerine da„vâ ve takrîr-i kelâm edip merkūmânın yedlerinde olup iĢbu mahkeme-i mezkûre havlusunda mu„âyene ve müĢâhede olunan boz kır renkli olup el-yevm altı yaĢını ikmâl ile yedi yaĢına duhûl etmiĢ olan bir re‟s kancık merkeb benim kendi mâlımdan doğma nitâcen yedimde

Benzer Belgeler